Lönestatistik för en grovplåtslagare, industri 2023

Vad tjänar en grovplåtslagare, industri i månaden? Medellönen är 34100 kronor i månaden enligt 2023 års lönestatistik. I de fall då lönestatiken bygger på deltidsanställda har lönen räkntats upp till heltid. När det gäller könen så tjänar männen i snitt 34100 i yrket. Någon aktuell lönestatistik för kvinnor finns inte. Det kan bero på att för få kvinnor jobbar inom yrket. Se även arcatomsvetsare , argonbågsvetsare och armeringsmontör .

För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda arbetare som har den högsta lönen med i snitt 34100 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som grovplåtslagare, industri.

Medellön, snittlön eller medianlön för en grovplåtslagare, industri?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 34100 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket. Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln grovplåtslagare, industri in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre. Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.

Yrkeskategori för det här yrket

Lönen för det här yrket baseras på en bredare yrkeskatetegori där flera yrken ingår. Den bredare kategorin som just det här yrket tillhör har den här yrkesbeskrivningen.

Beskrivning av yrkets bredare yrkeskategori

“Tillverkar och monterar detaljer till konstruktioner av grovplåt. Tillverkar, monterar, uppför och reparerar tunga metallbalkar och plåtar till stålkonstruktioner och ställningar.”

Hur ser lönestatistiken ut för en grovplåtslagare, industri i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för grovplåtslagare, industri skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 34100 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:

Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som grovplåtslagare, industri? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

För en grovplåtslagare, industri tjänar männen i snitt 34100 i yrket. För kvinnornas medellön så saknas det statistik.
År Medellön kvinnor Medellön män
2014 0 kronor26200 kronor
2015 0 kronor28400 kronor
2016 0 kronor27100 kronor
2017 0 kronor31100 kronor
2018 0 kronor30100 kronor
2019 0 kronor31800 kronor
2020 0 kronor31100 kronor
2021 0 kronor34100 kronor

Lönestatistik för grovplåtslagare, industri i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön 2020
Sverige31100
Stockholm..
Östra Mellansverige..
Småland med öarna30600
Sydsverige30100
Västsverige33000
Norra Mellansverige..
Mellersta Norrland..
Övre Norrland..

Hur många jobbar som grovplåtslagare, industri i Sverige?

Det är totalt .. personer som idag är anställda som grovplåtslagare, industri enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige..
Stockholm och Stockholms län..
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län..
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län..
Blekinge och Skåne län..
Hallands och Västra Götalands län..
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län..
Västernorrlands och Jämtlands..
Västerbottens och Norrbottens län..

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en grovplåtslagare, industri i lön i månaden?

Medellönen för en grovplåtslagare, industri är 34100 kronor.

Hur många jobbar som grovplåtslagare, industri i Sverige?

Det finns .. personer anställda i Sverige.


Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som grovplåtslagare, industri eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner

Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Yrken relaterade till grovplåtslagare, industri

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Arcatomsvetsare Argonbågsvetsare Armeringsmontör Bilplåtslagare Bilskadereparatör, plåt Bleckslagare Blylödare Bronsgjutare Brännare, svetsning Byggnadsplåtslagare Bågsvetsare Diktare, grovplåt Elsvetsare Falsare, tunnplåt Fartygsplåtslagare Flygplansplåtslagare Formreparatör Gasbågsvetsare Gashyvlare Gasmejslare Gasskärare Gassvetsare Gelbgjutare Gjutare, metall hantverk Gjutmästare Grovplåtnitare Grovplåtslagare Grovplåtslagare, industri Handformare, gjuteri Hårdlödare Idrottspristillverkare, pokaler Industriplåtslagare, grovplåtslagare Industriplåtslagare, tunnplåtslagare Järnkonstruktionsmontör Kabelsplitsare Karosseriplåtslagare Klippare, tunnplåt Klockgjutare Konstgjutare Kopparslagare Kärnmakare, hantverk Licenssvetsare Liftbyggare Liftmontör Liftreparatör Lifttekniker Lödare, metall MAG-svetsare Maskinbrännare Maskinlödare Metallimmare Metallkonstruktionsmontör MIG-svetsare Mjuklödare Nibblare, tunnplåt Nitare, grovplåt Nitare, tunnplåt Pannbyggare Pannmontör Pannplåtslagare Plåtbearbetare Plåthopsättare Plåtmontör Plåtpressare Plåtslagare, bygg Plåtslagare, flygplan Plåtslagare, grovplåt Precisionsgjutare Rörsvetsare Skadereparatör, bilplåt Skadetekniker, reparation Skärare, svets Slaglödare Splitsare, kabel Spårsvetsare Stansare, tunnplåt Stålbyggare Stålkonstruktionsmontör Svetsare, arcatom- Svetsare, argonbåge- Svetsare, båg- Svetsare, el- Svetsare, gas- Svetsare, gasbåge- Svetsare, licens- Svetsare, MAG- Svetsare, MIG- Svetsare, ospec Svetsare, rör Svetsare, spår Svetsare, TIG- Takplåtslagare Tenngjutare Tennlödare Termitsvetsare TIG-svetsare Tunnplåtslagare Tunnplåtslagare, industri Utslagsman, grovplåt Varvsplåtslagare Vaxgjutare Ventilationsplåtslagare
Norrköping
Site Supervisor
Ledigt jobb som liftbyggare/liftmontör/montageledare, liftar på Sumitomo SHI FW Energi AB i Norrköping
Håbo
Montör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som metallkonstruktionsmontör på Elissa Smide AB i Håbo
Göteborg
Grovplåtslagare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grovplåtslagare på FMR Rekrytering & Bemanning AB i Göteborg
Kungälv
Montör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som metallkonstruktionsmontör på Rudells Lagerinredningar AB i Kungälv
Älmhult
Montör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som metallkonstruktionsmontör på Elme Spreader AB i Älmhult
Ängelholm
Montör för mekanisk montering
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som metallkonstruktionsmontör på L. Rönning AB i Ängelholm
Sandviken
Produktionsmedarbetare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som metallkonstruktionsmontör på Randstad AB i Sandviken
Stockholm
Stålmontör eller ledande montör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som stålbyggare på Bromma Stål AB i Stockholm
Örebro
Montörer o Svetsare
Ledigt jobb som metallkonstruktionsmontör på N.A. AUTOSERVICE AB i Örebro
Tjörn
Fartygsplåtslagare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fartygsplåtslagare på Swede Ship Marine AB i Tjörn
Upplands Väsby
Smed till ML Smide i Upplands Väsby
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som stålbyggare på Lingco Holding AB i Upplands Väsby