Lön forskare, kriminalvård 2024

- Lönestatistik för en forskare, kriminalvårdVad tjänar en forskare, kriminalvård i månaden? Medellönen för 2024 är:

42 800 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 41900 kronor i yrket medan männen har en lön på 43600 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är statsanställda som har den högsta lönen med i snitt 42900 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som forskare, kriminalvård.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en forskare, kriminalvård i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 42800 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en forskare, kriminalvård

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 256 kronor.

Dagslön för en forskare, kriminalvård

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 2038 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en forskare, kriminalvård kvar i lön efter skatt? En forskare, kriminalvård får ut 29 109 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 42 800 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 7 365 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 5 015 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 27 kronor
Lönen efter skatt 29 109 kronor


Sök lediga jobb som forskare, kriminalvård

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 21 jobbannonser för lediga tjänster som forskare, kriminalvård eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Stockholm på Totalförsvarets Forskningsinstitut, Foi. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Uppsala
Postdoktor inom Förintelsens historia och minneskultur

Ledigt jobb som forskare, historia på Uppsala Universitet i Uppsala

Läs om jobbet
Uppsala
Postdoktor inom Förintelse- och folkmordsstudier

Ledigt jobb som forskare, historia på Uppsala Universitet i Uppsala

Läs om jobbet
Uppsala
En forskare i historia

Ledigt jobb som forskare, historia på Uppsala Universitet i Uppsala

Läs om jobbet

Vad gör en forskare, kriminalvård?

Vi har inga detaljer kring vad en forskare, kriminalvård jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Studerar människors kultur och livsbetingelser med hjälp av fynd och föremål från forntida boplatser, gravar m.m. Leder och organiserar arkeologiska utgrävningar. Studerar och tolkar urkunder, sociala samt rumsliga fenomen. Utvecklar teorier, modeller och metoder, bl.a. för att tolka och beskriva händelser, kulturella och ekonomiska förhållanden. Genomför experiment, analyserar och värderar data. Undersöker sociala strukturer och beteenden hos olika grupper i samhället, föreslår och värderar utfallet av socialpolitiska åtgärder och utvecklar teorier och modeller för politiska system och institutioner.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en forskare, kriminalvård i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för forskare, kriminalvård skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 42900 kronor

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 42300 kronorLöneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som forskare, kriminalvård? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 41900 kronor som forskare, kriminalvård medan männens lön är 43600 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som forskare, kriminalvård.

Lönestatistik för forskare, kriminalvård i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige39 500 kronor
Stockholm39 500 kronor
Östra Mellansverige40 200 kronor
Småland med öarna¤¤¤ kronor
Sydsverige41 900 kronor
Västsverige36 600 kronor
Norra Mellansverige¤¤¤ kronor
Mellersta Norrland¤¤¤ kronor
Övre Norrland¤¤¤ kronor


Hur många jobbar som forskare, kriminalvård i Sverige?

Det är totalt 1400 personer som idag är anställda som forskare, kriminalvård enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige1 400
Stockholm och Stockholms län560
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län250
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län200
Hallands och Västra Götalands län¤¤¤
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en forskare, kriminalvård i lön i månaden?

Medellönen för en forskare, kriminalvård är 42800 kronor.

Hur många jobbar som forskare, kriminalvård i Sverige?

Det finns 1400 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en forskare, kriminalvård?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 41900 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 43600 kronor.

Hur mycket betalar en forskare, kriminalvård i skatt?

En forskare, kriminalvård betalar i snitt 12407 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln forskare, kriminalvård in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Statistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som forskare, kriminalvård eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till forskare, kriminalvård

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Amanuens, museum Lön för en Antikvarie Lön för en Antropolog Lön för en Arkeolog Lön för en Arkivamanuens Lön för en Arkivarie Lön för en Arkivföreståndare Lön för en Arkivråd Lön för en Bandarkivarie Lön för en Barnbibliotekarie Lön för en Bebyggelseantikvarie Lön för en Bibliotekarie Lön för en Bibliotekskonsulent Lön för en Bildarkivarie Lön för en Bokbussbibliotekarie Lön för en Byggnadsantikvarie Lön för en Chefsintendent, auktionsverk Lön för en Chefsintendent, galleri Lön för en Chefsintendent, museum Lön för en Curator Lön för en Daktylog Lön för en Dokumentalist Lön för en Etnolog Lön för en Filmarkivarie Lön för en Filosof, forskare Lön för en Folkbibliotekarie Lön för en Forskare, etnologi Lön för en Forskare, filmvetenskap Lön för en Forskare, filosofi Lön för en Forskare, framtids- Lön för en Forskare, freds- Lön för en Forskare, historia Lön för en Forskare, kriminalvård Lön för en Forskare, kulturgeografi Lön för en Forskare, rättsvetenskap Lön för en Forskare, samhällsvetenskap Lön för en Forskare, sociologi Lön för en Forskare, statskunskap Lön för en Forskare, teologi Lön för en Forskningsbibliotekarie Lön för en Framtidsforskare Lön för en Fredsforskare Lön för en Föreståndare, arkiv Lön för en Föreståndare, galleri Lön för en Företagsbibliotekarie Lön för en Galleriföreståndare Lön för en Gallerist Lön för en Genealog Lön för en Genusvetare Lön för en Geograf Lön för en Historiker, forskare Lön för en Humanist, forskare Lön för en Idéhistoriker Lön för en Informatiker Lön för en Informationsmäklare Lön för en Intendent, konst- Lön för en Intendent, museum Lön för en Intendent, utställningar Lön för en Konstintendent Lön för en Konstkonsult Lön för en Konstkurator Lön för en Krigsarkivarie Lön för en Kriminolog Lön för en Kulturgeograf Lön för en Kulturvetare Lön för en Litteraturingenjör Lön för en Lånechef, bibliotek Lön för en Länsantikvarie Lön för en Marinarkeolog Lön för en Museiamanuens Lön för en Museiintendent Lön för en Museiman Lön för en Naturgeograf Lön för en Politolog Lön för en Redaktionsarkivarie Lön för en Rättssociolog Lön för en Rättsvetare Lön för en Samhällsgeograf Lön för en Sjukhusbibliotekarie Lön för en Skolbibliotekarie Lön för en Socialantropolog Lön för en Sociolog, forskare Lön för en Stadsantikvarie Lön för en Stadsbibliotekarie Lön för en Statsvetare Lön för en Teologisk forskare Lön för en Utställningsproducent, museum
Stockholm
Forskare inom analys och värdering av komplexa system
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som forskare, samhällsvetenskap på Totalförsvarets Forskningsinstitut, Foi i Stockholm
Uppsala
Postdoktor inom Förintelsens historia och minneskultur
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som forskare, historia på Uppsala Universitet i Uppsala
Uppsala
Postdoktor inom Förintelse- och folkmordsstudier
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som forskare, historia på Uppsala Universitet i Uppsala
Uppsala
En forskare i historia
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som forskare, historia på Uppsala Universitet i Uppsala
Västerås
Postdoc in Energy Engineering
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som forskare, samhällsvetenskap på MÄLARDALENS UNIVERSITET i Västerås
Västerås
Postdoktor i energiteknik
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som forskare, samhällsvetenskap på MÄLARDALENS UNIVERSITET i Västerås
Västerås
Postdoc in Energy Engineering
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som forskare, samhällsvetenskap på MÄLARDALENS UNIVERSITET i Västerås
Västerås
Postdoktor i Energiteknik
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som forskare, samhällsvetenskap på MÄLARDALENS UNIVERSITET i Västerås
Uppsala
Forskare i psykologi
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som forskare, samhällsvetenskap på Uppsala Universitet i Uppsala
Kalmar
Antikvarie/arkeolog
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som arkeolog på Länsstyrelsen i Kalmar län i Kalmar
Göteborg
Biträdande forskare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som forskare, samhällsvetenskap på Göteborgs Universitet i Göteborg
Länsmuseet Gävleborg söker en arkeolog
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som arkeolog på Stift Länsmuseét i Gävleborgs län i
Göteborg
Antikvarie, inriktning arkeologi till kulturmiljöenheten
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som arkeolog på GÖTEBORGS KOMMUN i Göteborg
Uppsala
Forskningsingenjör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fredsforskare på Uppsala Universitet i Uppsala
Stockholm
Forskare inom AI och intelligenta informationssystem
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som forskare, samhällsvetenskap på Totalförsvarets Forskningsinstitut, Foi i Stockholm
Uppsala
10 eller fler projektassistenter
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som forskare, samhällsvetenskap på Uppsala Universitet i Uppsala
Göteborg
Biträdande forskare till statsvetenskapliga institutionen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som forskare, samhällsvetenskap på Göteborgs Universitet i Göteborg
Uppsala
Vetenskaplig handledare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som forskare, samhällsvetenskap på REGION UPPSALA i Uppsala
Göteborg
Postdoktor vid Centrum för konst och det politiska imaginära
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som forskare, samhällsvetenskap på Göteborgs Universitet i Göteborg
Luleå
Arkeologer sökes för fältsäsong 2024, Norrbottens museum, Region Norrbotten
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som arkeolog på REGION NORRBOTTEN i Luleå
Solna
Researcher, biological weapons or biological and chemical weapons, WMD
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fredsforskare på Stift Sipri i Solna