Lön bibliotekarie 2023

- Lönestatistik för en bibliotekarieVad tjänar en bibliotekarie i månaden? Medellönen för 2023 är:

34 400 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 34400 kronor i yrket medan männen har en lön på 34600 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda tjänstemän som har den högsta lönen med i snitt 39300 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som bibliotekarie.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en bibliotekarie i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 34400 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en bibliotekarie

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 206 kronor.

Dagslön för en bibliotekarie

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1638 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en bibliotekarie kvar i lön efter skatt? En bibliotekarie får ut 23 220 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 34 400 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 5 875 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 4 000 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 22 kronor
Lönen efter skatt 23 220 kronor


Sök lediga jobb som bibliotekarie

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som bibliotekarie eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Stockholm på Stockholms kommun. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Gävle
Bibliotekarier till Sätra bibliotek

Ledigt jobb som bibliotekarie på Gävle kommun i Gävle

Läs om jobbet
Stockholm
Dokumentcontroller

Ledigt jobb som arkivarie på Stockholm Vatten AB i Stockholm

Läs om jobbet
Stockholm
Riksarkivet söker arkivarie till Stockholm (särskild visstidsanställning)

Ledigt jobb som arkivarie på Riksarkivet i Stockholm

Läs om jobbet

Vad gör en bibliotekarie?

Vi har inga detaljer kring vad en bibliotekarie jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Planerar och organiserar biblioteksverksamhet. Bedömer, köper in och klassificerar böcker, tidskrifter och andra typer av publicerat material. Erbjuder fördjupad litteratur- och informationsförmedling samt vägleder bibliotekets användare i informationssökning. Söker, bearbetar och presenterar information. Samlar in, undersöker, bedömer och ordnar handlingar. Värderar och bedömer vilken information som ska sparas för framtiden.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en bibliotekarie i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för bibliotekarie skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 36700 kronor

 • Kommunalanställd: 33300 kronor

 • Regionanställd 34000 kronor

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 35400 kronorÄr det lätt att få jobb som bibliotekarie?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som bibliotekarie.

Ungefär 7900 jobbar som bibliotekarier och arkivarier i landet, av dessa är cirka 76 procent kvinnor och 24 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för bibliotekarier och arkivarier det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för bibliotekarier och arkivarier kommer vara stora. Yrket kräver att du har en specifik utbildning.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som bibliotekarie? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 34400 kronor som bibliotekarie medan männens lön är 34600 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som bibliotekarie.

Lönestatistik för bibliotekarie i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige33 800 kronor
Stockholm35 600 kronor
Östra Mellansverige33 100 kronor
Småland med öarna33 600 kronor
Sydsverige33 300 kronor
Västsverige33 200 kronor
Norra Mellansverige33 100 kronor
Mellersta Norrland32 700 kronor
Övre Norrland32 700 kronor


Hur många jobbar som bibliotekarie i Sverige?

Det är totalt 7300 personer som idag är anställda som bibliotekarie enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige7 300
Stockholm och Stockholms län2 000
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län1 100
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län540
Blekinge och Skåne län1 100
Hallands och Västra Götalands län1 400
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län460
Västernorrlands och Jämtlands260
Västerbottens och Norrbottens län420

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en bibliotekarie i lön i månaden?

Medellönen för en bibliotekarie är 34400 kronor.

Hur många jobbar som bibliotekarie i Sverige?

Det finns 7300 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en bibliotekarie?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 34400 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 34600 kronor.

Hur mycket betalar en bibliotekarie i skatt?

En bibliotekarie betalar i snitt 9897 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln bibliotekarie in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som bibliotekarie eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till bibliotekarie

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Amanuens, museum Lön för en Antikvarie Lön för en Antropolog Lön för en Arkeolog Lön för en Arkivamanuens Lön för en Arkivarie Lön för en Arkivföreståndare Lön för en Arkivråd Lön för en Bandarkivarie Lön för en Barnbibliotekarie Lön för en Bebyggelseantikvarie Lön för en Bibliotekarie Lön för en Bibliotekskonsulent Lön för en Bildarkivarie Lön för en Bokbussbibliotekarie Lön för en Byggnadsantikvarie Lön för en Chefsintendent, auktionsverk Lön för en Chefsintendent, galleri Lön för en Chefsintendent, museum Lön för en Curator Lön för en Daktylog Lön för en Dokumentalist Lön för en Etnolog Lön för en Filmarkivarie Lön för en Filosof, forskare Lön för en Folkbibliotekarie Lön för en Forskare, etnologi Lön för en Forskare, filmvetenskap Lön för en Forskare, filosofi Lön för en Forskare, framtids- Lön för en Forskare, freds- Lön för en Forskare, historia Lön för en Forskare, kriminalvård Lön för en Forskare, kulturgeografi Lön för en Forskare, rättsvetenskap Lön för en Forskare, samhällsvetenskap Lön för en Forskare, sociologi Lön för en Forskare, statskunskap Lön för en Forskare, teologi Lön för en Forskningsbibliotekarie Lön för en Framtidsforskare Lön för en Fredsforskare Lön för en Föreståndare, arkiv Lön för en Föreståndare, galleri Lön för en Företagsbibliotekarie Lön för en Galleriföreståndare Lön för en Gallerist Lön för en Genealog Lön för en Genusvetare Lön för en Geograf Lön för en Historiker, forskare Lön för en Humanist, forskare Lön för en Idéhistoriker Lön för en Informatiker Lön för en Informationsmäklare Lön för en Intendent, konst- Lön för en Intendent, museum Lön för en Intendent, utställningar Lön för en Konstintendent Lön för en Konstkonsult Lön för en Konstkurator Lön för en Krigsarkivarie Lön för en Kriminolog Lön för en Kulturgeograf Lön för en Kulturvetare Lön för en Litteraturingenjör Lön för en Lånechef, bibliotek Lön för en Länsantikvarie Lön för en Marinarkeolog Lön för en Museiamanuens Lön för en Museiintendent Lön för en Museiman Lön för en Naturgeograf Lön för en Politolog Lön för en Redaktionsarkivarie Lön för en Rättssociolog Lön för en Rättsvetare Lön för en Samhällsgeograf Lön för en Sjukhusbibliotekarie Lön för en Skolbibliotekarie Lön för en Socialantropolog Lön för en Sociolog, forskare Lön för en Stadsantikvarie Lön för en Stadsbibliotekarie Lön för en Statsvetare Lön för en Teologisk forskare Lön för en Utställningsproducent, museum
Stockholm
Barnbibliotekarie 0-6 år
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bibliotekarie på Stockholms kommun i Stockholm
Gävle
Bibliotekarier till Sätra bibliotek
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bibliotekarie på Gävle kommun i Gävle
Stockholm
Dokumentcontroller
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som arkivarie på Stockholm Vatten AB i Stockholm
Stockholm
Riksarkivet söker arkivarie till Stockholm (särskild visstidsanställning)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som arkivarie på Riksarkivet i Stockholm
Torsby
Bibliotekarie till Torsby kommun
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bibliotekarie på Torsby kommun i Torsby
Stockholm
Är du vår nya dokumentationsingenjör?
Ledigt jobb som informationsarkitekt på Semcon Product Information Sweden AB i Stockholm
Gagnef
Bibliotekarie vikariat 50 %
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bibliotekarie på Gagnefs kommun i Gagnef
Botkyrka
Bibliotekarie med fokus vuxenverksamhet
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bibliotekarie på Botkyrka kommun i Botkyrka
Stockholm
Information Security Operations
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som informationsspecialist på Öhrlings PricewaterhouseCoopers AB i Stockholm
Tyresö
Arkivarie till Tyresö kommun
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som arkivarie på Tyresö kommun i Tyresö
Uppsala
Cyber Security Engineer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som informatiker på AFRY AB i Uppsala
Norrköping
Skolbibliotekarie till Sandbyhovsskolan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skolbibliotekarie på Norrköpings kommun i Norrköping
Lerum
Bibliotekarie till Lerums gymnasium
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skolbibliotekarie på Lerums kommun i Lerum
Umeå
Bibliotekspedagog till Midgårdsskolan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skolbibliotekarie på Umeå kommun i Umeå
Laxå
Skolbibliotekarie åk F-9
Ledigt jobb som skolbibliotekarie på Laxå kommun i Laxå
Luleå
Bibliotekarie
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bibliotekarie på Luleå Tekniska Universitet i Luleå
Linköping
Studentmedhjälpare till Universitetsbiblioteket
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bibliotekarie på Linköpings Universitet i Linköping
Linköping
Systems Engineer, End-User IT Support
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som informatiker på Ifs Sverige AB i Linköping
Växjö
Bibliotekarie
Ledigt jobb som bibliotekarie på Linnéuniversitetet i Växjö
Göteborg
Data privacy associate
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som informatiker på Volvo Business Services AB i Göteborg
Linköping
Fokusbibliotekarie Blästadsskolans grundsärskola och grundskola
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bibliotekarie på Linköpings kommun i Linköping
Lund
Skolbibliotekarie/IKT pedagog till Vipan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skolbibliotekarie på Lunds kommun i Lund
Stockholm
Bibliotekarie (tidsbegränsad anställning)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bibliotekarie på Stockholms Universitet i Stockholm
Eskilstuna
Hej Arkivarie!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som arkivarie på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö AB i Eskilstuna
Stockholm
Bibliotekarie till Sturebyskolan 50- 75%
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skolbibliotekarie på Stockholms kommun i Stockholm
Göteborg
Barnbibliotekarie till Biskopsgårdens bibliotek
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bibliotekarie på GÖTEBORGS KOMMUN i Göteborg
Huddinge
Bibliotekarie
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bibliotekarie på Södertörns Högskola i Huddinge
Härryda
Kommunarkivarie / Valsamordnare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som arkivarie på Härryda kommun i Härryda
Lund
Skolbibliotekarie till Vipan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skolbibliotekarie på Lunds kommun i Lund
Arkivspecialist
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som arkivarie på Vattenfall AB i