Lön bildarkivarie 2024

- Lönestatistik för en bildarkivarieVad tjänar en bildarkivarie i månaden? Medellönen för 2024 är:

34 400 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 34400 kronor i yrket medan männen har en lön på 34600 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda tjänstemän som har den högsta lönen med i snitt 39300 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som bildarkivarie.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en bildarkivarie i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 34400 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en bildarkivarie

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 206 kronor.

Dagslön för en bildarkivarie

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1638 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en bildarkivarie kvar i lön efter skatt? En bildarkivarie får ut 23 220 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 34 400 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 5 875 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 4 000 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 22 kronor
Lönen efter skatt 23 220 kronor


Sök lediga jobb som bildarkivarie

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som bildarkivarie eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Stockholm på AFRY AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Östersund
Bibliotekarie

Ledigt jobb som bibliotekarie på Östersunds kommun i Östersund

Läs om jobbet
Borås
Mångspråksbibliotekarie med särskilt fokus på nationella minoriteter

Ledigt jobb som bibliotekarie på Borås kommun i Borås

Läs om jobbet
Botkyrka
Bibliotekarie med fokus på de nationella minoriteterna och deras språk

Ledigt jobb som bibliotekarie på Botkyrka kommun i Botkyrka

Läs om jobbet

Vad gör en bildarkivarie?

Vi har inga detaljer kring vad en bildarkivarie jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Planerar och organiserar biblioteksverksamhet. Bedömer, köper in och klassificerar böcker, tidskrifter och andra typer av publicerat material. Erbjuder fördjupad litteratur- och informationsförmedling samt vägleder bibliotekets användare i informationssökning. Söker, bearbetar och presenterar information. Samlar in, undersöker, bedömer och ordnar handlingar. Värderar och bedömer vilken information som ska sparas för framtiden.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en bildarkivarie i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för bildarkivarie skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 36700 kronor

 • Kommunalanställd: 33300 kronor

 • Regionanställd 34000 kronor

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 35400 kronorÄr det lätt att få jobb som bildarkivarie?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som bildarkivarie.

Ungefär 7900 jobbar som bibliotekarier och arkivarier i landet, av dessa är cirka 76 procent kvinnor och 24 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för bibliotekarier och arkivarier det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för bibliotekarier och arkivarier kommer vara stora. Yrket kräver att du har en specifik utbildning.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som bildarkivarie? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 34400 kronor som bildarkivarie medan männens lön är 34600 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som bildarkivarie.

Lönestatistik för bildarkivarie i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige33 800 kronor
Stockholm35 600 kronor
Östra Mellansverige33 100 kronor
Småland med öarna33 600 kronor
Sydsverige33 300 kronor
Västsverige33 200 kronor
Norra Mellansverige33 100 kronor
Mellersta Norrland32 700 kronor
Övre Norrland32 700 kronor


Hur många jobbar som bildarkivarie i Sverige?

Det är totalt 7300 personer som idag är anställda som bildarkivarie enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige7 300
Stockholm och Stockholms län2 000
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län1 100
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län540
Blekinge och Skåne län1 100
Hallands och Västra Götalands län1 400
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län460
Västernorrlands och Jämtlands260
Västerbottens och Norrbottens län420

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en bildarkivarie i lön i månaden?

Medellönen för en bildarkivarie är 34400 kronor.

Hur många jobbar som bildarkivarie i Sverige?

Det finns 7300 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en bildarkivarie?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 34400 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 34600 kronor.

Hur mycket betalar en bildarkivarie i skatt?

En bildarkivarie betalar i snitt 9897 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln bildarkivarie in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som bildarkivarie eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till bildarkivarie

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Amanuens, museum Lön för en Antikvarie Lön för en Antropolog Lön för en Arkeolog Lön för en Arkivamanuens Lön för en Arkivarie Lön för en Arkivföreståndare Lön för en Arkivråd Lön för en Bandarkivarie Lön för en Barnbibliotekarie Lön för en Bebyggelseantikvarie Lön för en Bibliotekarie Lön för en Bibliotekskonsulent Lön för en Bildarkivarie Lön för en Bokbussbibliotekarie Lön för en Byggnadsantikvarie Lön för en Chefsintendent, auktionsverk Lön för en Chefsintendent, galleri Lön för en Chefsintendent, museum Lön för en Curator Lön för en Daktylog Lön för en Dokumentalist Lön för en Etnolog Lön för en Filmarkivarie Lön för en Filosof, forskare Lön för en Folkbibliotekarie Lön för en Forskare, etnologi Lön för en Forskare, filmvetenskap Lön för en Forskare, filosofi Lön för en Forskare, framtids- Lön för en Forskare, freds- Lön för en Forskare, historia Lön för en Forskare, kriminalvård Lön för en Forskare, kulturgeografi Lön för en Forskare, rättsvetenskap Lön för en Forskare, samhällsvetenskap Lön för en Forskare, sociologi Lön för en Forskare, statskunskap Lön för en Forskare, teologi Lön för en Forskningsbibliotekarie Lön för en Framtidsforskare Lön för en Fredsforskare Lön för en Föreståndare, arkiv Lön för en Föreståndare, galleri Lön för en Företagsbibliotekarie Lön för en Galleriföreståndare Lön för en Gallerist Lön för en Genealog Lön för en Genusvetare Lön för en Geograf Lön för en Historiker, forskare Lön för en Humanist, forskare Lön för en Idéhistoriker Lön för en Informatiker Lön för en Informationsmäklare Lön för en Intendent, konst- Lön för en Intendent, museum Lön för en Intendent, utställningar Lön för en Konstintendent Lön för en Konstkonsult Lön för en Konstkurator Lön för en Krigsarkivarie Lön för en Kriminolog Lön för en Kulturgeograf Lön för en Kulturvetare Lön för en Litteraturingenjör Lön för en Lånechef, bibliotek Lön för en Länsantikvarie Lön för en Marinarkeolog Lön för en Museiamanuens Lön för en Museiintendent Lön för en Museiman Lön för en Naturgeograf Lön för en Politolog Lön för en Redaktionsarkivarie Lön för en Rättssociolog Lön för en Rättsvetare Lön för en Samhällsgeograf Lön för en Sjukhusbibliotekarie Lön för en Skolbibliotekarie Lön för en Socialantropolog Lön för en Sociolog, forskare Lön för en Stadsantikvarie Lön för en Stadsbibliotekarie Lön för en Statsvetare Lön för en Teologisk forskare Lön för en Utställningsproducent, museum
Stockholm
Senior Technology Specialist Carbon Capture
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som informationsspecialist på AFRY AB i Stockholm
Östersund
Bibliotekarie
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bibliotekarie på Östersunds kommun i Östersund
Borås
Mångspråksbibliotekarie med särskilt fokus på nationella minoriteter
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bibliotekarie på Borås kommun i Borås
Botkyrka
Bibliotekarie med fokus på de nationella minoriteterna och deras språk
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bibliotekarie på Botkyrka kommun i Botkyrka
Linköping
Studentmedhjälpare till Digimaker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bibliotekskonsulent på Linköpings Universitet i Linköping
Ystad
Skolbibliotekarie till Ystad Gymnasium
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skolbibliotekarie på Ystad kommun i Ystad
Vänersborg
Bibliotekarie till Kunskapsförbundet
Ledigt jobb som bibliotekarie på Kunskapsförbundet Väst i Vänersborg
Eda
Folk- och skolbibliotekarie
Ledigt jobb som bibliotekarie på Eda kommun i Eda
Södertälje
Technical Information Specialist
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som informationsspecialist på Scania CV AB i Södertälje
Karlstad
Arkivarie till Örebro, Falun eller Karlstad
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som arkivarie på Polismyndigheten i Karlstad
Falun
Arkivarie till Örebro, Falun eller Karlstad
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som arkivarie på Polismyndigheten i Falun
Stockholm
Bibliotekarie till Försvarshögskolan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bibliotekarie på Försvarshögskolan i Stockholm
Västerås
Arkivarie till Stadsarkivet
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som arkivarie på Västerås kommun i Västerås
Malmö
Bibliotekarie till Komvux Malmö
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bibliotekarie på Malmö kommun i Malmö
Åtvidaberg
Bibliotekarie till Åtvidabergs bibliotek
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bibliotekarie på Åtvidabergs kommun i Åtvidaberg
Huddinge
Bibliotekarie till enheten för lärandestöd
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bibliotekarie på Södertörns Högskola i Huddinge
Leksand
Dokumentcontroller - arkiv, dataskydd och informationssäkerhet
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som arkivarie på Leksands kommun i Leksand
Hagfors
Bibliotekarie / Bibliotekspedagog
Ledigt jobb som bibliotekarie på Hagfors kommun i Hagfors
Sävsjö
Barn- och ungdomsbibliotekarie 100 %
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bibliotekarie på Sävsjö kommun i Sävsjö
Örebro
Enhetschef för Kundtjänst och medier vid Örebro Universitetsbibliotek
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bibliotekarie på Örebro Universitet i Örebro
Stockholm
Bibliotekarie till Campus Vasastan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bibliotekarie på AcadeMedia Support AB i Stockholm
Tomelilla
Bibliotekarie till Onslunda
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bibliotekarie på Tomelilla kommun i Tomelilla
Sjöbo
Bibliotekarie 50% -100%
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bibliotekarie på Sjöbo kommun i Sjöbo
Stockholm
ARKIVARIE
Ledigt jobb som arkivarie på Jobbusters AB i Stockholm
Stockholm
Arkivarie till Skolinspektionen i Stockholm
Ledigt jobb som arkivarie på Statens Skolinspektion i Stockholm
Kiruna
Bibliotekarie Barn- och ungdom
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bibliotekarie på Kiruna kommun i Kiruna
Kiruna
Vik. till Stadsbiblioteket
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bibliotekarie på Kiruna kommun i Kiruna
Stockholm
Skolbibliotekarie till Eiraskolan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skolbibliotekarie på Stockholms kommun i Stockholm
Halmstad
Regionarkivarie sökes till Regionkansliet
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som arkivarie på REGION HALLAND i Halmstad
Surahammar
Samordnare till Biblioteket
Ledigt jobb som bibliotekarie på Surahammars kommun i Surahammar