Lön föreståndare, galleri 2023

- Lönestatistik för en föreståndare, galleriVad tjänar en föreståndare, galleri i månaden? Medellönen för 2023 är:

35 400 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 35000 kronor i yrket medan männen har en lön på 36300 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är statsanställda som har den högsta lönen med i snitt 38400 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som föreståndare, galleri.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en föreståndare, galleri i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 35400 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en föreståndare, galleri

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 212 kronor.

Dagslön för en föreståndare, galleri

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1686 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en föreståndare, galleri kvar i lön efter skatt? En föreståndare, galleri får ut 23 921 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 35 400 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 6 052 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 4 121 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 22 kronor
Lönen efter skatt 23 921 kronor


Sök lediga jobb som föreståndare, galleri

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 14 jobbannonser för lediga tjänster som föreståndare, galleri eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Linköping på Länsstyrelsen i Östergötlands län. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Stockholm
Antikvarie för uppdrag i Stockholm!

Ledigt jobb som antikvarie på Poolia Sverige AB i Stockholm

Läs om jobbet
Nyköping
Kulturmiljöhandläggare/Byggnadsantikvarie

Ledigt jobb som bebyggelseantikvarie på Länsstyrelsen i Södermanlands län i Nyköping

Läs om jobbet
Stockholm
Forskare

Ledigt jobb som museiintendent på Statens Historiska Museer i Stockholm

Läs om jobbet

Vad gör en föreståndare, galleri?

Vi har inga detaljer kring vad en föreståndare, galleri jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Planerar och organiserar verksamhet på museer och konstgallerier samt ordnar utställningar och visar samlingar. Samlar in, undersöker, bedömer, klassificerar och dokumenterar miljöer eller föremål av kulturhistoriskt värde. Vårdar, förmedlar kunskap och ger råd om föremål.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en föreståndare, galleri i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för föreståndare, galleri skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 38400 kronor

 • Kommunalanställd: 32300 kronor

 • Regionanställd 33400 kronor

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 38300 kronorLöneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som föreståndare, galleri? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 35000 kronor som föreståndare, galleri medan männens lön är 36300 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som föreståndare, galleri.

Lönestatistik för föreståndare, galleri i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige34 600 kronor
Stockholm38 700 kronor
Östra Mellansverige33 200 kronor
Småland med öarna¤¤¤ kronor
Sydsverige31 400 kronor
Västsverige32 700 kronor
Norra Mellansverige¤¤¤ kronor
Mellersta Norrland¤¤¤ kronor
Övre Norrland¤¤¤ kronor


Hur många jobbar som föreståndare, galleri i Sverige?

Det är totalt .. personer som idag är anställda som föreståndare, galleri enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige¤¤¤
Stockholm och Stockholms län960
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län190
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län310
Hallands och Västra Götalands län¤¤¤
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en föreståndare, galleri i lön i månaden?

Medellönen för en föreståndare, galleri är 35400 kronor.

Hur många jobbar som föreståndare, galleri i Sverige?

Det finns .. personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en föreståndare, galleri?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 35000 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 36300 kronor.

Hur mycket betalar en föreståndare, galleri i skatt?

En föreståndare, galleri betalar i snitt 10196 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln föreståndare, galleri in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Ta med lönestatistiken till jobbintervjun

Söker du jobb som föreståndare, galleri eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till föreståndare, galleri

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Amanuens, museum Lön för en Antikvarie Lön för en Antropolog Lön för en Arkeolog Lön för en Arkivamanuens Lön för en Arkivarie Lön för en Arkivföreståndare Lön för en Arkivråd Lön för en Bandarkivarie Lön för en Barnbibliotekarie Lön för en Bebyggelseantikvarie Lön för en Bibliotekarie Lön för en Bibliotekskonsulent Lön för en Bildarkivarie Lön för en Bokbussbibliotekarie Lön för en Byggnadsantikvarie Lön för en Chefsintendent, auktionsverk Lön för en Chefsintendent, galleri Lön för en Chefsintendent, museum Lön för en Curator Lön för en Daktylog Lön för en Dokumentalist Lön för en Etnolog Lön för en Filmarkivarie Lön för en Filosof, forskare Lön för en Folkbibliotekarie Lön för en Forskare, etnologi Lön för en Forskare, filmvetenskap Lön för en Forskare, filosofi Lön för en Forskare, framtids- Lön för en Forskare, freds- Lön för en Forskare, historia Lön för en Forskare, kriminalvård Lön för en Forskare, kulturgeografi Lön för en Forskare, rättsvetenskap Lön för en Forskare, samhällsvetenskap Lön för en Forskare, sociologi Lön för en Forskare, statskunskap Lön för en Forskare, teologi Lön för en Forskningsbibliotekarie Lön för en Framtidsforskare Lön för en Fredsforskare Lön för en Föreståndare, arkiv Lön för en Föreståndare, galleri Lön för en Företagsbibliotekarie Lön för en Galleriföreståndare Lön för en Gallerist Lön för en Genealog Lön för en Genusvetare Lön för en Geograf Lön för en Historiker, forskare Lön för en Humanist, forskare Lön för en Idéhistoriker Lön för en Informatiker Lön för en Informationsmäklare Lön för en Intendent, konst- Lön för en Intendent, museum Lön för en Intendent, utställningar Lön för en Konstintendent Lön för en Konstkonsult Lön för en Konstkurator Lön för en Krigsarkivarie Lön för en Kriminolog Lön för en Kulturgeograf Lön för en Kulturvetare Lön för en Litteraturingenjör Lön för en Lånechef, bibliotek Lön för en Länsantikvarie Lön för en Marinarkeolog Lön för en Museiamanuens Lön för en Museiintendent Lön för en Museiman Lön för en Naturgeograf Lön för en Politolog Lön för en Redaktionsarkivarie Lön för en Rättssociolog Lön för en Rättsvetare Lön för en Samhällsgeograf Lön för en Sjukhusbibliotekarie Lön för en Skolbibliotekarie Lön för en Socialantropolog Lön för en Sociolog, forskare Lön för en Stadsantikvarie Lön för en Stadsbibliotekarie Lön för en Statsvetare Lön för en Teologisk forskare Lön för en Utställningsproducent, museum
Linköping
Två utredande antikvarier
Ledigt jobb som antikvarie på Länsstyrelsen i Östergötlands län i Linköping
Stockholm
Antikvarie för uppdrag i Stockholm!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som antikvarie på Poolia Sverige AB i Stockholm
Nyköping
Kulturmiljöhandläggare/Byggnadsantikvarie
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bebyggelseantikvarie på Länsstyrelsen i Södermanlands län i Nyköping
Stockholm
Forskare
Ledigt jobb som museiintendent på Statens Historiska Museer i Stockholm
Östersund
Konsthandläggare heltid till Region Jämtland Härjedalen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som konstkonsult på REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN i Östersund
Stockholm
Byggnadsantikvarie
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som antikvarie på Länsstyrelsen i Stockholms län i Stockholm
Luleå
Byggnadsantikvarie
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som antikvarie på Länsstyrelsen i Norrbottens län i Luleå
Göteborg
Praktik inom utställningsproduktion, Världskulturmuseerna, höstterminen 202
Ledigt jobb som curator på Statens Museer För Världskultur i Göteborg
Stockholm
Statens konstråd söker assisterande curator - vikariat
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som curator på Statens Konstråd i Stockholm
Jokkmokk
Föremålsassistent
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som museiintendent på Ajtte, Svenskt Fjäll- & Samemuseum i Jokkmokk
Landskrona
Museipedagog
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som antikvarie på Landskrona kommun i Landskrona
Gävle
Byggnadsantikvarie till enheten för kulturmiljö
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som antikvarie på Länsstyrelsen i Gävleborgs län i Gävle
Nyköping
Byggnadsantikvarie
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som antikvarie på REGION SÖRMLAND i Nyköping
Håbo
Skoklosters slott söker säsongsanställda till den publika verksamheten
Ledigt jobb som museiintendent på Statens Historiska Museer i Håbo