Lön ventilationsmaskinist 2023

- Lönestatistik för en ventilationsmaskinistVad tjänar en ventilationsmaskinist i månaden? Medellönen för 2023 är:

35 300 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 33700 kronor i yrket medan männen har en lön på 35400 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är statsanställda som har den högsta lönen med i snitt 39700 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som ventilationsmaskinist.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en ventilationsmaskinist i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 35300 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en ventilationsmaskinist

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 211 kronor.

Dagslön för en ventilationsmaskinist

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1681 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en ventilationsmaskinist kvar i lön efter skatt? En ventilationsmaskinist får ut 23 851 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 35 300 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 6 035 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 4 109 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 22 kronor
Lönen efter skatt 23 851 kronor


Sök lediga jobb som ventilationsmaskinist

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som ventilationsmaskinist eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Älmhult på Academic Work Sweden AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Härnösand
Drifttekniker biogas

Ledigt jobb som drifttekniker, värmeverk på Härnösand Energi & Miljö AB i Härnösand

Läs om jobbet
Göteborg
Underhållstekniker till Lackarebäcks vattenverk – Vikariat 12 mån

Ledigt jobb som underhållstekniker, vattenrening på GÖTEBORGS KOMMUN i Göteborg

Läs om jobbet
Lycksele
Drifttekniker

Ledigt jobb som drifttekniker, värmeverk på Skellefteå Kraft AB i Lycksele

Läs om jobbet

Vad gör en ventilationsmaskinist?

Vi har inga detaljer kring vad en ventilationsmaskinist jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Styr och övervakar anläggningar och maskiner som framställer och distribuerar elektricitet, ånga och hetvatten. Styr anläggningar för förbränning av avfall samt för upptagning, rening och distribution av vatten. Styr kyl- och ventilationsmaskineri.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en ventilationsmaskinist i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för ventilationsmaskinist skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 39700 kronor

 • Kommunalanställd: 33700 kronor

 • Regionanställd 34600 kronor

 • Privatanställd arbetare 36800 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Är det lätt att få jobb som ventilationsmaskinist?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som ventilationsmaskinist.

Ungefär 8900 jobbar som drifttekniker vid värme- och vattenverk i landet, av dessa är cirka 9 procent kvinnor och 91 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för drifttekniker vid värme- och vattenverk det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för drifttekniker vid värme- och vattenverk kommer vara stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som ventilationsmaskinist? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 33700 kronor som ventilationsmaskinist medan männens lön är 35400 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som ventilationsmaskinist.

Lönestatistik för ventilationsmaskinist i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige34 500 kronor
Stockholm35 600 kronor
Östra Mellansverige34 300 kronor
Småland med öarna35 000 kronor
Sydsverige34 300 kronor
Västsverige34 700 kronor
Norra Mellansverige34 400 kronor
Mellersta Norrland33 400 kronor
Övre Norrland33 500 kronor


Hur många jobbar som ventilationsmaskinist i Sverige?

Det är totalt 9000 personer som idag är anställda som ventilationsmaskinist enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige9 000
Stockholm och Stockholms län950
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län1 500
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län1 100
Blekinge och Skåne län1 000
Hallands och Västra Götalands län2 200
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län940
Västernorrlands och Jämtlands560
Västerbottens och Norrbottens län790

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en ventilationsmaskinist i lön i månaden?

Medellönen för en ventilationsmaskinist är 35300 kronor.

Hur många jobbar som ventilationsmaskinist i Sverige?

Det finns 9000 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en ventilationsmaskinist?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 33700 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 35400 kronor.

Hur mycket betalar en ventilationsmaskinist i skatt?

En ventilationsmaskinist betalar i snitt 10166 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln ventilationsmaskinist in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Ta med lönestatistiken till jobbintervjun

Söker du jobb som ventilationsmaskinist eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till ventilationsmaskinist

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Autoklavskötare, kemisk produktion Lön för en Automationstekniker, installation o. service industrirobotar Lön för en Blyverksarbetare Lön för en Blåsare, kaldoverk Lön för en Blåsare, stålverk Lön för en Bottenbytare, metallugn Lön för en Centrifugskötare, kemisk industri Lön för en Chargerare, kemisk industri Lön för en Destillatör Lön för en Driftledare, avfallshantering Lön för en Driftledare, reningsverk m.m. Lön för en Driftledare, värmeverk m.m. Lön för en Driftmaskinist, kärnkraftverk Lön för en Driftmaskinist, reningsverk Lön för en Driftmaskinist, solenergianläggning Lön för en Driftmaskinist, vattenverk Lön för en Driftmaskinist, värmeverk Lön för en Driftpersonal, vattenrening Lön för en Drifttekniker, energi Lön för en Drifttekniker, förbränningsstation Lön för en Drifttekniker, vattenverk Lön för en Drifttekniker, värmeverk Lön för en Drifttekniker, ångpanna Lön för en Eldare, fartyg Lön för en Eldare, kraft- och värmeanläggn Lön för en Elektrodskötare Lön för en Filtrerare Lön för en Frysmaskinist, anläggning Lön för en Färgblandare Lön för en Färgbrytare Lön för en Färgkokare Lön för en Färgrivare Lön för en Färgtappare Lön för en Gjutlådeskötare, stålverk Lön för en Hyttarbetare, järnbruk Lön för en Hyttmästare, stål- och järnverk Lön för en Hyttskötare, järnbruk Lön för en Indunstare Lön för en Indunstningsoperatör Lön för en Industrirobotoperatör Lön för en Infraktare, stålverk Lön för en Kaldoblåsare Lön för en Kammarugnsskötare, gas Lön för en Kokare, kemisk industri Lön för en Kokillputsare Lön för en Kokillresare Lön för en Kokillskötare Lön för en Kokmästare, kemiteknik Lön för en Kontrollrumsman, masugn Lön för en Kraftstationsmaskinist Lön för en Kraftverksmaskinist Lön för en Kraftverksoperatör Lön för en Kvarnskötare, kemisk produktion Lön för en Kylmaskinist, kyl- och frysanläggning Lön för en LD-operatör Lön för en Maskinist, drift-; kraftverk, vattenverk, värmeverk Lön för en Maskinist, kyl- och frysanläggning Lön för en Maskinist, ång- Lön för en Maskinoperatör, konstgödsel Lön för en Maskintekniker, vattenverk Lön för en Masugnsarbetare Lön för en Metallkrossare Lön för en Metallraffinerare Lön för en Miljötekniker, avfallshantering Lön för en Nyanserare Lön för en Oljedestillatör Lön för en Oljeraffinerare Lön för en Processoperatör, blykaldo- och raffineringsverk Lön för en Processoperatör, elektrolysverk Lön för en Processoperatör, kemisk industri Lön för en Processoperatör, koksverk Lön för en Processoperatör, konverter/anod Lön för en Processoperatör, kopparsmältverk Lön för en Processoperatör, läkemedel Lön för en Processoperatör, petroleum Lön för en Processoperatör, radioaktivt avfall Lön för en Processoperatör, stålverk Lön för en Processoperatör, svavelverk Lön för en Processoperatör, zinkfumingverk Lön för en Processoperatör, ädelmetallverk Lön för en Processtekniker, reningsverk m.m. Lön för en Processtekniker, värmeverk, m.m. Lön för en Processövervakare, kemisk industri Lön för en Processövervakare, oljerigg Lön för en Processövervakare, raffinaderi Lön för en Provtagare, kemisk industri Lön för en Reglerare, järnmetallverk Lön för en Reglerare, masugn Lön för en Reglerare, stålverk Lön för en Reningsverksmaskinist Lön för en Robotoperatör Lön för en Rostare, metallverk Lön för en Separatorskötare, kemisk produktion Lön för en Sinterblandare Lön för en Sinterbrännare Lön för en Sintrare Lön för en Skrotfraktare, stålverk Lön för en Skrotkrossare, stålverk Lön för en Skrotvägare, stålverk Lön för en Skänkskötare Lön för en Smältare, elektrostålugn Lön för en Smältare, kaldoverk Lön för en Smältare, processoperatör Lön för en Smältare, stålverk Lön för en Smältraffinerare Lön för en Spritdestillatör, kemi Lön för en Stationsmontör, övrig Lön för en Stationstekniker, elkraft Lön för en Strippare, stålverk Lön för en Stripperkranförare Lön för en Stränggjutare, stålverk Lön för en Tappare, metallugn Lön för en Terpentindestillatör Lön för en Ugnskarl, stålverk Lön för en Ugnskolare Lön för en Ugnsskötare, aluminium Lön för en Ugnsskötare, järnsvampverk Lön för en Ugnsskötare, kemisk industri Lön för en Ugnsskötare, legering Lön för en Ugnsskötare, metallverk Lön för en Ugnsskötare, stålverk Lön för en Underhållstekniker, vattenrening Lön för en Uppsättare, masugn Lön för en Uranoperatör Lön för en VA-maskinist Lön för en Vattenverksmaskinist Lön för en Ventilationsmaskinist Lön för en Värmeverksmaskinist Lön för en Ångmaskinist Lön för en Ångpanneeldare Lön för en Ångpannetekniker
Älmhult
Drift- och underhållstekniker till Adven i Älmhult!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som drifttekniker, förbränningsstation på Academic Work Sweden AB i Älmhult
Härnösand
Drifttekniker biogas
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som drifttekniker, värmeverk på Härnösand Energi & Miljö AB i Härnösand
Göteborg
Underhållstekniker till Lackarebäcks vattenverk – Vikariat 12 mån
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som underhållstekniker, vattenrening på GÖTEBORGS KOMMUN i Göteborg
Lycksele
Drifttekniker
Ledigt jobb som drifttekniker, värmeverk på Skellefteå Kraft AB i Lycksele
Linköping
Fjärrvärmetekniker till Tekniska verken i Linköping
Ledigt jobb som drifttekniker, värmeverk på OnePartnerGroup Östergötland AB i Linköping
Lund
Ingenjör med intresse för teknisk försäljning mot vattenrening
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processtekniker, vattenrening på Framtiden i Sverige AB i Lund
Lycksele
Underhållstekniker
Ledigt jobb som underhållstekniker, vattenrening på Skellefteå Kraft AB i Lycksele
Sollefteå
Uniper söker en underhållstekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som underhållstekniker, vattenrening på Sydkraft AB i Sollefteå
Söderköping
Drifttekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som underhållstekniker, vattenrening på Söderköpings kommun i Söderköping
Göteborg
Country Manager VA Sverige - Malthe Winje
Ledigt jobb som processtekniker, vattenrening på Ps Partner AB i Göteborg
Boden
Vi söker Beredare till SKK AB
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som arbetsledare, elkraft på Nordisk kompetens AB i Boden
Drifttekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som drifttekniker, förbränningsstation på App Start-Up AB i
Landskrona
Vi söker en drifttekniker till vår fjärrvärmeproduktion
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som drifttekniker, värmeverk på Landskrona Energi AB i Landskrona
Malmö
Drift- och underhållstekniker till Adven!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som drifttekniker, förbränningsstation på Academic Work Sweden AB i Malmö
Karlstad
Servicetekniker Vattenkraft
Ledigt jobb som kraftverksoperatör på One Nordic AB i Karlstad
Kalmar
Sommarvikariat Drifttekniker avd. Avlopp
Ledigt jobb som driftmaskinist, reningsverk på Kalmar Vatten AB i Kalmar
Härjedalen
Servicetekniker Vattenkraft
Ledigt jobb som kraftverksoperatör på One Nordic AB i Härjedalen
Skellefteå
SERVICELEDARE – EL TILL BRAVIDA
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som arbetsledare, elkraft på Wikan Personal AB i Skellefteå
Västerås
sommarjobb drifttekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som drifttekniker, förbränningsstation på Randstad AB i Västerås
Katrineholm
Gårdsarbetare sommarjobb
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som drifttekniker, förbränningsstation på Randstad AB i Katrineholm
Sundsvall
Maskinoperatör/Produktionsmedarbetare sökes!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ångmaskinist på Studentconsulting Sweden AB (Publ) i Sundsvall
Kalmar
Drifttekniker avd. Avlopp
Ledigt jobb som driftmaskinist, reningsverk på Kalmar Vatten AB i Kalmar
Eslöv
Vi söker engagerad drifttekniker som vill bidra till ökat samhällsvärde!
Ledigt jobb som processtekniker, vattenrening på Sydvatten AB i Eslöv
Uddevalla
Uddevalla Energi söker en skifttekniker med positiv energi
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som drifttekniker, värmeverk på Uddevalla Energi AB i Uddevalla
Partille
VA-tekniker till Partille kommun
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskintekniker, vattenverk på Partille kommun i Partille
Jönköping
Skifttekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som drifttekniker, förbränningsstation på Jönköping Energi AB i Jönköping
Östhammar
Ingenjörer inom underhållsteknik förnyelse - Forsmarks Kraftgrupp
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som underhållstekniker, vattenrening på Vattenfall AB i Östhammar
Kungsbacka
Servicetekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som underhållstekniker, vattenrening på Swimtec AB i Kungsbacka
Upplands-Bro
Driftingenjör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som drifttekniker, värmeverk på Talentor Sweden AB i Upplands-Bro
Göteborg
Reparatör till Kretslopp och vatten
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskintekniker, vattenverk på GÖTEBORGS KOMMUN i Göteborg