Lön kylmaskinist, kyl- och frysanläggning 2023

- Lönestatistik för en kylmaskinist, kyl- och frysanläggningVad tjänar en kylmaskinist, kyl- och frysanläggning i månaden? Medellönen för 2023 är:

35 300 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 33700 kronor i yrket medan männen har en lön på 35400 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är statsanställda som har den högsta lönen med i snitt 39700 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som kylmaskinist, kyl- och frysanläggning.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en kylmaskinist, kyl- och frysanläggning i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 35300 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en kylmaskinist, kyl- och frysanläggning

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 211 kronor.

Dagslön för en kylmaskinist, kyl- och frysanläggning

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1681 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en kylmaskinist, kyl- och frysanläggning kvar i lön efter skatt? En kylmaskinist, kyl- och frysanläggning får ut 23 851 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 35 300 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 6 035 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 4 109 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 22 kronor
Lönen efter skatt 23 851 kronor


Sök lediga jobb som kylmaskinist, kyl- och frysanläggning

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som kylmaskinist, kyl- och frysanläggning eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Sundbyberg på Sundbyberg Avfall och Vatten AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Kungsbacka
Resande servicetekniker till Noxon

Ledigt jobb som processtekniker, vattenrening på Bravura Sverige AB i Kungsbacka

Läs om jobbet
Halmstad
Resande servicetekniker till Noxon

Ledigt jobb som processtekniker, vattenrening på Bravura Sverige AB i Halmstad

Läs om jobbet
Göteborg
Resande servicetekniker till Noxon

Ledigt jobb som processtekniker, vattenrening på Bravura Sverige AB i Göteborg

Läs om jobbet

Vad gör en kylmaskinist, kyl- och frysanläggning?

Vi har inga detaljer kring vad en kylmaskinist, kyl- och frysanläggning jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Styr och övervakar anläggningar och maskiner som framställer och distribuerar elektricitet, ånga och hetvatten. Styr anläggningar för förbränning av avfall samt för upptagning, rening och distribution av vatten. Styr kyl- och ventilationsmaskineri.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en kylmaskinist, kyl- och frysanläggning i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för kylmaskinist, kyl- och frysanläggning skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 39700 kronor

 • Kommunalanställd: 33700 kronor

 • Regionanställd 34600 kronor

 • Privatanställd arbetare 36800 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Är det lätt att få jobb som kylmaskinist, kyl- och frysanläggning?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som kylmaskinist, kyl- och frysanläggning.

Ungefär 8900 jobbar som drifttekniker vid värme- och vattenverk i landet, av dessa är cirka 9 procent kvinnor och 91 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för drifttekniker vid värme- och vattenverk det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för drifttekniker vid värme- och vattenverk kommer vara stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som kylmaskinist, kyl- och frysanläggning? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 33700 kronor som kylmaskinist, kyl- och frysanläggning medan männens lön är 35400 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som kylmaskinist, kyl- och frysanläggning.

Lönestatistik för kylmaskinist, kyl- och frysanläggning i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige34 500 kronor
Stockholm35 600 kronor
Östra Mellansverige34 300 kronor
Småland med öarna35 000 kronor
Sydsverige34 300 kronor
Västsverige34 700 kronor
Norra Mellansverige34 400 kronor
Mellersta Norrland33 400 kronor
Övre Norrland33 500 kronor


Hur många jobbar som kylmaskinist, kyl- och frysanläggning i Sverige?

Det är totalt 9000 personer som idag är anställda som kylmaskinist, kyl- och frysanläggning enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige9 000
Stockholm och Stockholms län950
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län1 500
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län1 100
Blekinge och Skåne län1 000
Hallands och Västra Götalands län2 200
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län940
Västernorrlands och Jämtlands560
Västerbottens och Norrbottens län790

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en kylmaskinist, kyl- och frysanläggning i lön i månaden?

Medellönen för en kylmaskinist, kyl- och frysanläggning är 35300 kronor.

Hur många jobbar som kylmaskinist, kyl- och frysanläggning i Sverige?

Det finns 9000 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en kylmaskinist, kyl- och frysanläggning?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 33700 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 35400 kronor.

Hur mycket betalar en kylmaskinist, kyl- och frysanläggning i skatt?

En kylmaskinist, kyl- och frysanläggning betalar i snitt 10166 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln kylmaskinist, kyl- och frysanläggning in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som kylmaskinist, kyl- och frysanläggning eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till kylmaskinist, kyl- och frysanläggning

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Autoklavskötare, kemisk produktion Lön för en Automationstekniker, installation o. service industrirobotar Lön för en Blyverksarbetare Lön för en Blåsare, kaldoverk Lön för en Blåsare, stålverk Lön för en Bottenbytare, metallugn Lön för en Centrifugskötare, kemisk industri Lön för en Chargerare, kemisk industri Lön för en Destillatör Lön för en Driftledare, avfallshantering Lön för en Driftledare, reningsverk m.m. Lön för en Driftledare, värmeverk m.m. Lön för en Driftmaskinist, kärnkraftverk Lön för en Driftmaskinist, reningsverk Lön för en Driftmaskinist, solenergianläggning Lön för en Driftmaskinist, vattenverk Lön för en Driftmaskinist, värmeverk Lön för en Driftpersonal, vattenrening Lön för en Drifttekniker, energi Lön för en Drifttekniker, förbränningsstation Lön för en Drifttekniker, vattenverk Lön för en Drifttekniker, värmeverk Lön för en Drifttekniker, ångpanna Lön för en Eldare, fartyg Lön för en Eldare, kraft- och värmeanläggn Lön för en Elektrodskötare Lön för en Filtrerare Lön för en Frysmaskinist, anläggning Lön för en Färgblandare Lön för en Färgbrytare Lön för en Färgkokare Lön för en Färgrivare Lön för en Färgtappare Lön för en Gjutlådeskötare, stålverk Lön för en Hyttarbetare, järnbruk Lön för en Hyttmästare, stål- och järnverk Lön för en Hyttskötare, järnbruk Lön för en Indunstare Lön för en Indunstningsoperatör Lön för en Industrirobotoperatör Lön för en Infraktare, stålverk Lön för en Kaldoblåsare Lön för en Kammarugnsskötare, gas Lön för en Kokare, kemisk industri Lön för en Kokillputsare Lön för en Kokillresare Lön för en Kokillskötare Lön för en Kokmästare, kemiteknik Lön för en Kontrollrumsman, masugn Lön för en Kraftstationsmaskinist Lön för en Kraftverksmaskinist Lön för en Kraftverksoperatör Lön för en Kvarnskötare, kemisk produktion Lön för en Kylmaskinist, kyl- och frysanläggning Lön för en LD-operatör Lön för en Maskinist, drift-; kraftverk, vattenverk, värmeverk Lön för en Maskinist, kyl- och frysanläggning Lön för en Maskinist, ång- Lön för en Maskinoperatör, konstgödsel Lön för en Maskintekniker, vattenverk Lön för en Masugnsarbetare Lön för en Metallkrossare Lön för en Metallraffinerare Lön för en Miljötekniker, avfallshantering Lön för en Nyanserare Lön för en Oljedestillatör Lön för en Oljeraffinerare Lön för en Processoperatör, blykaldo- och raffineringsverk Lön för en Processoperatör, elektrolysverk Lön för en Processoperatör, kemisk industri Lön för en Processoperatör, koksverk Lön för en Processoperatör, konverter/anod Lön för en Processoperatör, kopparsmältverk Lön för en Processoperatör, läkemedel Lön för en Processoperatör, petroleum Lön för en Processoperatör, radioaktivt avfall Lön för en Processoperatör, stålverk Lön för en Processoperatör, svavelverk Lön för en Processoperatör, zinkfumingverk Lön för en Processoperatör, ädelmetallverk Lön för en Processtekniker, reningsverk m.m. Lön för en Processtekniker, värmeverk, m.m. Lön för en Processövervakare, kemisk industri Lön för en Processövervakare, oljerigg Lön för en Processövervakare, raffinaderi Lön för en Provtagare, kemisk industri Lön för en Reglerare, järnmetallverk Lön för en Reglerare, masugn Lön för en Reglerare, stålverk Lön för en Reningsverksmaskinist Lön för en Robotoperatör Lön för en Rostare, metallverk Lön för en Separatorskötare, kemisk produktion Lön för en Sinterblandare Lön för en Sinterbrännare Lön för en Sintrare Lön för en Skrotfraktare, stålverk Lön för en Skrotkrossare, stålverk Lön för en Skrotvägare, stålverk Lön för en Skänkskötare Lön för en Smältare, elektrostålugn Lön för en Smältare, kaldoverk Lön för en Smältare, processoperatör Lön för en Smältare, stålverk Lön för en Smältraffinerare Lön för en Spritdestillatör, kemi Lön för en Stationsmontör, övrig Lön för en Stationstekniker, elkraft Lön för en Strippare, stålverk Lön för en Stripperkranförare Lön för en Stränggjutare, stålverk Lön för en Tappare, metallugn Lön för en Terpentindestillatör Lön för en Ugnskarl, stålverk Lön för en Ugnskolare Lön för en Ugnsskötare, aluminium Lön för en Ugnsskötare, järnsvampverk Lön för en Ugnsskötare, kemisk industri Lön för en Ugnsskötare, legering Lön för en Ugnsskötare, metallverk Lön för en Ugnsskötare, stålverk Lön för en Underhållstekniker, vattenrening Lön för en Uppsättare, masugn Lön för en Uranoperatör Lön för en VA-maskinist Lön för en Vattenverksmaskinist Lön för en Ventilationsmaskinist Lön för en Värmeverksmaskinist Lön för en Ångmaskinist Lön för en Ångpanneeldare Lön för en Ångpannetekniker
Sundbyberg
Erfarna rörnätstekniker till Sundbyberg Avfall och Vatten AB
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som underhållstekniker, vattenrening på Sundbyberg Avfall och Vatten AB i Sundbyberg
Kungsbacka
Resande servicetekniker till Noxon
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processtekniker, vattenrening på Bravura Sverige AB i Kungsbacka
Halmstad
Resande servicetekniker till Noxon
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processtekniker, vattenrening på Bravura Sverige AB i Halmstad
Göteborg
Resande servicetekniker till Noxon
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processtekniker, vattenrening på Bravura Sverige AB i Göteborg
Stockholm
Projektchef till nystartad grupp inom Service & Support
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som arbetsledare, elkraft på AFRY AB i Stockholm
Stockholm
Arbetsledare till nystartad grupp inom Service & Support
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som arbetsledare, elkraft på AFRY AB i Stockholm
Göteborg
Processoperatör till Scanlube i Göteborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som drifttekniker, värmeverk på Tng Group AB i Göteborg
Östhammar
HR Business Partner till Forsmarks Kraftgrupp
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kraftverksoperatör på Vattenfall AB i Östhammar
Kalmar
Ledande Solcellsmontör till vårt kontor i Kalmar
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som stationsmontör på Energy Balance Scandinavia AB i Kalmar
Dorotea
Anläggningsansvarig
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som drifttekniker, förbränningsstation på Solör Bioenergi Fjärrvärme AB i Dorotea
Sotenäs
Teknik, problemlösning och avlopp – är du vår nya drifttekniker?
Ledigt jobb som driftmaskinist, reningsverk på Västvatten AB i Sotenäs
Jönköping
Drifttekniker till Jönköping Energi
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som drifttekniker, förbränningsstation på Jönköping Energi AB i Jönköping
Österåker
Drift- och underhållstekniker
Ledigt jobb som underhållstekniker, vattenrening på Roslagsvatten AB i Österåker
Pajala
Drifttekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som driftmaskinist, reningsverk på Pajala kommun i Pajala
Eslöv
Skiftgående Drifttekniker
Ledigt jobb som drifttekniker, värmeverk på Kraftringen Energi AB (Publ) i Eslöv
Vilhelmina
Anläggningsansvarig
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som drifttekniker, förbränningsstation på Solör Bioenergi Fjärrvärme AB i Vilhelmina
Vännäs
Anläggningsansvarig
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som drifttekniker, förbränningsstation på Solör Bioenergi Fjärrvärme AB i Vännäs
Dorotea
Eldsjäl (läs: Drifttekniker)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som drifttekniker, värmeverk på Solör Bioenergi Fjärrvärme AB i Dorotea
Vilhelmina
Eldsjäl (läs: Drifttekniker)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som drifttekniker, förbränningsstation på Solör Bioenergi Fjärrvärme AB i Vilhelmina
Vännäs
Eldsjäl (läs: Drifttekniker)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som drifttekniker, förbränningsstation på Solör Bioenergi Fjärrvärme AB i Vännäs
Field Service Engineer - Västerbottens, Jämtland
Ledigt jobb som maskintekniker, vattenverk på Alfa Laval Technologies AB i
Kiruna
Tekniker till stort väletablerat bolag!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som drifttekniker, värmeverk på Professionals Nord Rekrytering AB i Kiruna
Boden
Tekniker till stort väletablerat bolag!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som drifttekniker, värmeverk på Professionals Nord Rekrytering AB i Boden
Luleå
Tekniker till stort väletablerat bolag!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som drifttekniker, värmeverk på Professionals Nord Rekrytering AB i Luleå
Uddevalla
Drifttekniker Pellets
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som drifttekniker, värmeverk på Uddevalla Energi AB i Uddevalla
Örebro
Underhållstekniker till Emhart Glass i Örebro
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som underhållstekniker, vattenrening på Uniflex Sverige AB i Örebro
Norrköping
Dagtidsgående operatör till sektion Energi och Miljö
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processtekniker, vattenrening på Holmen AB i Norrköping
Sundsvall
Drifttekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som drifttekniker, värmeverk på Fastighets AB Balder i Sundsvall
Örebro
Underhållstekniker till Skebäcks reningsverk
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som underhållstekniker, vattenrening på Örebro kommun i Örebro
Nässjö
Railway Testing Technician to Euromaint!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som drifttekniker, förbränningsstation på Academic Work Sweden AB i Nässjö