Lön robotoperatör 2024

- Lönestatistik för en robotoperatörVad tjänar en robotoperatör i månaden? Medellönen för 2024 är:

36 200 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 37500 kronor i yrket medan männen har en lön på 36000 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda arbetare som har den högsta lönen med i snitt 36200 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som robotoperatör.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en robotoperatör i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 36200 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en robotoperatör

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 217 kronor.

Dagslön för en robotoperatör

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1724 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en robotoperatör kvar i lön efter skatt? En robotoperatör får ut 24 482 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 36 200 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 6 194 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 4 218 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 23 kronor
Lönen efter skatt 24 482 kronor


Sök lediga jobb som robotoperatör

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 21 jobbannonser för lediga tjänster som robotoperatör eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Solna på Siemens Gamesa Renewable Energy AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Göteborg
Limställare

Ledigt jobb som industrirobotoperatör på WRKFRC Bemanning & Rekrytering AB i Göteborg

Läs om jobbet
Production technician

Ledigt jobb som industrirobotoperatör på Logent AB i

Läs om jobbet
Östersund
Woolpower söker tekniker

Ledigt jobb som robotoperatör på Min Byrå i Jämtland AB i Östersund

Läs om jobbet

Vad gör en robotoperatör?

Vi har inga detaljer kring vad en robotoperatör jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Utför annat arbete inom drift- och processöver­vakning än inom 8191–8193. Exempel på arbetsuppgifter: Styr och övervakar industrirobotar.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en robotoperatör i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för robotoperatör skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 36200 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som robotoperatör? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 37500 kronor som robotoperatör medan männens lön är 36000 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som robotoperatör.

Lönestatistik för robotoperatör i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige35 300 kronor
Stockholm36 000 kronor
Östra Mellansverige32 800 kronor
Småland med öarna36 300 kronor
Sydsverige33 400 kronor
Västsverige34 000 kronor
Norra Mellansverige33 200 kronor
Mellersta Norrland¤¤¤ kronor
Övre Norrland40 500 kronor


Hur många jobbar som robotoperatör i Sverige?

Det är totalt 1900 personer som idag är anställda som robotoperatör enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige1 900
Stockholm och Stockholms län200
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län220
Blekinge och Skåne län¤¤¤
Hallands och Västra Götalands län390
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län140
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län340

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en robotoperatör i lön i månaden?

Medellönen för en robotoperatör är 36200 kronor.

Hur många jobbar som robotoperatör i Sverige?

Det finns 1900 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en robotoperatör?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 37500 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 36000 kronor.

Hur mycket betalar en robotoperatör i skatt?

En robotoperatör betalar i snitt 10435 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln robotoperatör in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som robotoperatör eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till robotoperatör

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Autoklavskötare, kemisk produktion Lön för en Automationstekniker, installation o. service industrirobotar Lön för en Blyverksarbetare Lön för en Blåsare, kaldoverk Lön för en Blåsare, stålverk Lön för en Bottenbytare, metallugn Lön för en Centrifugskötare, kemisk industri Lön för en Chargerare, kemisk industri Lön för en Destillatör Lön för en Driftledare, avfallshantering Lön för en Driftledare, reningsverk m.m. Lön för en Driftledare, värmeverk m.m. Lön för en Driftmaskinist, kärnkraftverk Lön för en Driftmaskinist, reningsverk Lön för en Driftmaskinist, solenergianläggning Lön för en Driftmaskinist, vattenverk Lön för en Driftmaskinist, värmeverk Lön för en Driftpersonal, vattenrening Lön för en Drifttekniker, energi Lön för en Drifttekniker, förbränningsstation Lön för en Drifttekniker, vattenverk Lön för en Drifttekniker, värmeverk Lön för en Drifttekniker, ångpanna Lön för en Eldare, fartyg Lön för en Eldare, kraft- och värmeanläggn Lön för en Elektrodskötare Lön för en Filtrerare Lön för en Frysmaskinist, anläggning Lön för en Färgblandare Lön för en Färgbrytare Lön för en Färgkokare Lön för en Färgrivare Lön för en Färgtappare Lön för en Gjutlådeskötare, stålverk Lön för en Hyttarbetare, järnbruk Lön för en Hyttmästare, stål- och järnverk Lön för en Hyttskötare, järnbruk Lön för en Indunstare Lön för en Indunstningsoperatör Lön för en Industrirobotoperatör Lön för en Infraktare, stålverk Lön för en Kaldoblåsare Lön för en Kammarugnsskötare, gas Lön för en Kokare, kemisk industri Lön för en Kokillputsare Lön för en Kokillresare Lön för en Kokillskötare Lön för en Kokmästare, kemiteknik Lön för en Kontrollrumsman, masugn Lön för en Kraftstationsmaskinist Lön för en Kraftverksmaskinist Lön för en Kraftverksoperatör Lön för en Kvarnskötare, kemisk produktion Lön för en Kylmaskinist, kyl- och frysanläggning Lön för en LD-operatör Lön för en Maskinist, drift-; kraftverk, vattenverk, värmeverk Lön för en Maskinist, kyl- och frysanläggning Lön för en Maskinist, ång- Lön för en Maskinoperatör, konstgödsel Lön för en Maskintekniker, vattenverk Lön för en Masugnsarbetare Lön för en Metallkrossare Lön för en Metallraffinerare Lön för en Miljötekniker, avfallshantering Lön för en Nyanserare Lön för en Oljedestillatör Lön för en Oljeraffinerare Lön för en Processoperatör, blykaldo- och raffineringsverk Lön för en Processoperatör, elektrolysverk Lön för en Processoperatör, kemisk industri Lön för en Processoperatör, koksverk Lön för en Processoperatör, konverter/anod Lön för en Processoperatör, kopparsmältverk Lön för en Processoperatör, läkemedel Lön för en Processoperatör, petroleum Lön för en Processoperatör, radioaktivt avfall Lön för en Processoperatör, stålverk Lön för en Processoperatör, svavelverk Lön för en Processoperatör, zinkfumingverk Lön för en Processoperatör, ädelmetallverk Lön för en Processtekniker, reningsverk m.m. Lön för en Processtekniker, värmeverk, m.m. Lön för en Processövervakare, kemisk industri Lön för en Processövervakare, oljerigg Lön för en Processövervakare, raffinaderi Lön för en Provtagare, kemisk industri Lön för en Reglerare, järnmetallverk Lön för en Reglerare, masugn Lön för en Reglerare, stålverk Lön för en Reningsverksmaskinist Lön för en Robotoperatör Lön för en Rostare, metallverk Lön för en Separatorskötare, kemisk produktion Lön för en Sinterblandare Lön för en Sinterbrännare Lön för en Sintrare Lön för en Skrotfraktare, stålverk Lön för en Skrotkrossare, stålverk Lön för en Skrotvägare, stålverk Lön för en Skänkskötare Lön för en Smältare, elektrostålugn Lön för en Smältare, kaldoverk Lön för en Smältare, processoperatör Lön för en Smältare, stålverk Lön för en Smältraffinerare Lön för en Spritdestillatör, kemi Lön för en Stationsmontör, övrig Lön för en Stationstekniker, elkraft Lön för en Strippare, stålverk Lön för en Stripperkranförare Lön för en Stränggjutare, stålverk Lön för en Tappare, metallugn Lön för en Terpentindestillatör Lön för en Ugnskarl, stålverk Lön för en Ugnskolare Lön för en Ugnsskötare, aluminium Lön för en Ugnsskötare, järnsvampverk Lön för en Ugnsskötare, kemisk industri Lön för en Ugnsskötare, legering Lön för en Ugnsskötare, metallverk Lön för en Ugnsskötare, stålverk Lön för en Underhållstekniker, vattenrening Lön för en Uppsättare, masugn Lön för en Uranoperatör Lön för en VA-maskinist Lön för en Vattenverksmaskinist Lön för en Ventilationsmaskinist Lön för en Värmeverksmaskinist Lön för en Ångmaskinist Lön för en Ångpanneeldare Lön för en Ångpannetekniker
Solna
R-40202 Main Component replacement Supervisor
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som industrirobotoperatör på Siemens Gamesa Renewable Energy AB i Solna
Göteborg
Limställare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som industrirobotoperatör på WRKFRC Bemanning & Rekrytering AB i Göteborg
Production technician
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som industrirobotoperatör på Logent AB i
Östersund
Woolpower söker tekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som robotoperatör på Min Byrå i Jämtland AB i Östersund
Uppsala
Processoperatör Natt
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som robotoperatör på Randstad AB i Uppsala
Gävle
Sommarvikariat / Junior drifttekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som industrirobotoperatör på Bravura Sverige AB i Gävle
Arboga
Operatör Termisk sprutning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som robotoperatör på RECOTECH AKTIEBOLAG i Arboga
Sollentuna
Elektriker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som robotoperatör på Randstad AB i Sollentuna
Stockholm
Operatör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som robotoperatör på Randstad AB i Stockholm
Stockholm
industriarbetare Skellefteå
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som robotoperatör på Randstad AB i Stockholm
Falun
industriarbetare Skellefteå
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som robotoperatör på Randstad AB i Falun
Umeå
industriarbetare Skellefteå
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som robotoperatör på Randstad AB i Umeå
Gävle
industriarbetare Skellefteå
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som robotoperatör på Randstad AB i Gävle
Sundsvall
industriarbetare Skellefteå
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som robotoperatör på Randstad AB i Sundsvall
Jönköping
Produktionstekniker till Stenbergs
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som robotoperatör på Purple Rekrytering & Interim AB i Jönköping
Stockholm
Projektledare med intresse för teknik och underhåll
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som industrirobotoperatör på Procruitment AB i Stockholm
Uppsala
Erfaren processoperatör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som robotoperatör på Randstad AB i Uppsala
Sollentuna
Elektriker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som robotoperatör på Randstad AB i Sollentuna
Sollentuna
slipare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som robotoperatör på Randstad AB i Sollentuna
Lidköping
Driftoperatör Lidköping
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som robotoperatör på Randstad AB i Lidköping
Uppsala
Processoperatör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som industrirobotoperatör på Randstad AB i Uppsala