Lön fritidsgårdsföreståndare/fritidspedagog 2024

- Lönestatistik för en fritidsgårdsföreståndare/fritidspedagogVad tjänar en fritidsgårdsföreståndare/fritidspedagog i månaden? Medellönen för 2024 är:

31 400 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 31700 kronor i yrket medan männen har en lön på 30800 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är regionsanställda som har den högsta lönen med i snitt 33800 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som fritidsgårdsföreståndare/fritidspedagog.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en fritidsgårdsföreståndare/fritidspedagog i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 31400 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en fritidsgårdsföreståndare/fritidspedagog

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 188 kronor.

Dagslön för en fritidsgårdsföreståndare/fritidspedagog

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1495 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en fritidsgårdsföreståndare/fritidspedagog kvar i lön efter skatt? En fritidsgårdsföreståndare/fritidspedagog får ut 21 116 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 31 400 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 5 343 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 638 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 20 kronor
Lönen efter skatt 21 116 kronor


Sök lediga jobb som fritidsgårdsföreståndare/fritidspedagog

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som fritidsgårdsföreståndare/fritidspedagog eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Stockholm på Kunskapsskolan i Sverige AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Enköping
Lärare i fritidshem på Korsängsskolan

Ledigt jobb som grundlärare, fritidshem på Enköpings kommun i Enköping

Läs om jobbet
Ronneby
Lärare i fritidshem på Hobyskololan

Ledigt jobb som grundlärare, fritidshem på Ronneby kommun i Ronneby

Läs om jobbet
Lund
Grundlärare i fritidshemmet med inriktning idrott/fritidspedagog 100%

Ledigt jobb som grundlärare, fritidshem på Lunds kommun i Lund

Läs om jobbet

Vad gör en fritidsgårdsföreståndare/fritidspedagog?

Vi har inga detaljer kring vad en fritidsgårdsföreståndare/fritidspedagog jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Planerar och organiserar fritidsaktiviteter för skolelever 6–12 år i fritidshem eller öppen fritidsverksamhet. Medverkar i pedagogisk verksamhet i skolklasser.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en fritidsgårdsföreståndare/fritidspedagog i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för fritidsgårdsföreståndare/fritidspedagog skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd: 31400 kronor

 • Regionanställd 33800 kronor

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 31500 kronorÄr det lätt att få jobb som fritidsgårdsföreståndare/fritidspedagog?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som fritidsgårdsföreståndare/fritidspedagog.

Ungefär 16600 jobbar som fritidspedagoger i landet, av dessa är cirka 70 procent kvinnor och 30 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för fritidspedagoger det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

På fem års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för fritidspedagoger kommer vara små till medelstora.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som fritidsgårdsföreståndare/fritidspedagog? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 31700 kronor som fritidsgårdsföreståndare/fritidspedagog medan männens lön är 30800 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som fritidsgårdsföreståndare/fritidspedagog.

Lönestatistik för fritidsgårdsföreståndare/fritidspedagog i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige30 700 kronor
Stockholm32 300 kronor
Östra Mellansverige30 200 kronor
Småland med öarna30 200 kronor
Sydsverige31 400 kronor
Västsverige30 600 kronor
Norra Mellansverige29 200 kronor
Mellersta Norrland28 200 kronor
Övre Norrland29 500 kronor


Hur många jobbar som fritidsgårdsföreståndare/fritidspedagog i Sverige?

Det är totalt 16900 personer som idag är anställda som fritidsgårdsföreståndare/fritidspedagog enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige16 900
Stockholm och Stockholms län2 900
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län2 300
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län2 000
Blekinge och Skåne län2 700
Hallands och Västra Götalands län3 900
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län1 300
Västernorrlands och Jämtlands730
Västerbottens och Norrbottens län1 000

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en fritidsgårdsföreståndare/fritidspedagog i lön i månaden?

Medellönen för en fritidsgårdsföreståndare/fritidspedagog är 31400 kronor.

Hur många jobbar som fritidsgårdsföreståndare/fritidspedagog i Sverige?

Det finns 16900 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en fritidsgårdsföreståndare/fritidspedagog?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 31700 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 30800 kronor.

Hur mycket betalar en fritidsgårdsföreståndare/fritidspedagog i skatt?

En fritidsgårdsföreståndare/fritidspedagog betalar i snitt 9000 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln fritidsgårdsföreståndare/fritidspedagog in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som fritidsgårdsföreståndare/fritidspedagog eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till fritidsgårdsföreståndare/fritidspedagog

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Adjunkt, grundskola Lön för en Bildlärare, grundskola Lön för en Freinetlärare Lön för en Fritidsgårdsföreståndare/fritidspedagog Lön för en Fritidspedagog Lön för en Föreståndare, fritidsgård/fritidspedagog Lön för en Föreståndare/fritidspedagog, fritidsgård Lön för en Förskolepedagog Lön för en Förskollärare Lön för en Förstelärare, grundskola Lön för en Grundskollärare Lön för en Gymnastiklärare, grundskola Lön för en Hemkunskapslärare, grundskola Lön för en Hemspråkslärare, grundskola Lön för en Hushållslärare, grundskola Lön för en Högstadielärare Lön för en Idrottslärare, grundskola Lön för en Klasslärare, grundskola Lön för en Komvuxlärare, grundskollärare Lön för en Lekotekarie Lön för en Lekterapeut Lön för en Lågstadielärare Lön för en Lärare, 1-3 Lön för en Lärare, 1-7 Lön för en Lärare, 4-9 Lön för en Lärare, bildämnen, grundskola Lön för en Lärare, dans, teater, drama, grundskola Lön för en Lärare, datakunskap (grundskola) Lön för en Lärare, estetiska och praktiska ämnen, grundskola Lön för en Lärare, förskola Lön för en Lärare, grundskola Lön för en Lärare, hemkunskap, grundskola Lön för en Lärare, idrott, gymnastik, hälsa, grundskola Lön för en Lärare, musik, grundskola Lön för en Lärare, språk (grundskola) Lön för en Lärare, textilkunskap, grundskola Lön för en Lärare, trä- och metallslöjd, grundskola Lön för en Mellanstadielärare Lön för en Modersmålslärare, grundskola Lön för en Montessorilärare, förskola Lön för en Montessorilärare, grundskola Lön för en Musiklärare, grundskola Lön för en Musikpedagog, grundskola Lön för en Resurslärare, fritidspedagog Lön för en Resurslärare, grundskola Lön för en Resurspedagog, förskola m.m. Lön för en Slöjdlärare, grundskola Lön för en Textillärare, grundskola Lön för en Textilslöjdslärare, grundskola Lön för en Waldorflärare, fritidshem Lön för en Waldorflärare, förskola Lön för en Waldorflärare, grundskola Lön för en Ämneslärare, grundskola
Stockholm
Lärare i idrott och hälsa/ fritidshem till Kunskapsskolan Spånga
Ledigt jobb som grundlärare, fritidshem på Kunskapsskolan i Sverige AB i Stockholm
Enköping
Lärare i fritidshem på Korsängsskolan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grundlärare, fritidshem på Enköpings kommun i Enköping
Ronneby
Lärare i fritidshem på Hobyskololan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grundlärare, fritidshem på Ronneby kommun i Ronneby
Lund
Grundlärare i fritidshemmet med inriktning idrott/fritidspedagog 100%
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grundlärare, fritidshem på Lunds kommun i Lund
Alingsås
Lärare i fritidshem till Sollebrunns skola
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grundlärare, fritidshem på Alingsås kommun i Alingsås
Timrå
4 st Lärare fritidshem Bergeforsens skola
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grundlärare, fritidshem på Timrå kommun i Timrå
Timrå
2 st Lärare fritidshem Bergeforsens Anpassade Grundskola
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grundlärare, fritidshem på Timrå kommun i Timrå
Kungsbacka
Lärare fritidshem till Älvsåkerskolan F-3
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grundlärare, fritidshem på Kungsbacka kommun i Kungsbacka
Göteborg
Lärare i fritidshem och elevstöd 100% till Härlandatjärnskolan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grundlärare, fritidshem på GÖTEBORGS KOMMUN i Göteborg
Värnamo
Fritidsresurs till Mossleskolan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grundlärare, fritidshem på Värnamo kommun i Värnamo
Göteborg
Lärare i fritidshem till Klarebergsskolan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grundlärare, fritidshem på GÖTEBORGS KOMMUN i Göteborg
Malmö
Grundlärare i fritidshem till Gullviksskolan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grundlärare, fritidshem på Malmö kommun i Malmö
Mölndal
Grundlärare i fritidshem – med inriktning Idrott och hälsa till Balltorpssk
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grundlärare, fritidshem på Mölndals kommun i Mölndal
Södertälje
Örjanskolan söker fritidspedagog för ett vikariat
Ledigt jobb som grundlärare, fritidshem på Föreningen Örjanskolan i Södertälje
Strömstad
Lärare i Fritidshem
Ledigt jobb som grundlärare, fritidshem på Strömstads kommun i Strömstad
Oskarshamn
Lärare i fritidshem till Kristinebergskolan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grundlärare, fritidshem på Oskarshamns kommun i Oskarshamn
Krokom
Lärare i fritidshem, Hissmoskolan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grundlärare, fritidshem på Krokoms kommun i Krokom
Krokom
Förstelärare i fritidshem, Hissmoskolan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grundlärare, fritidshem på Krokoms kommun i Krokom
Sundsvall
Lärare i Fritidshem till St Olofsskolan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grundlärare, fritidshem på Sundsvalls kommun i Sundsvall
Stockholm
Legitimerad fritidspedagog/lärare i fritidshem 100 %
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grundlärare, fritidshem på Fören Stefanskolan i Stockholm
Mölndal
Glasbergsskolan söker legitimerad lärare mot fritidshem
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grundlärare, fritidshem på Mölndals kommun i Mölndal
Linköping
Lärare i fritidshem till Brunnbyskolan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grundlärare, fritidshem på Linköpings kommun i Linköping
Borås
Lärare i fritidshem på Trandaredskolan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grundlärare, fritidshem på Borås kommun i Borås
Malmö
Speciallärare åk 7-9 till Rönnenskolan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grundlärare, fritidshem på Malmö kommun i Malmö
Malmö
Grundlärare fritidshem i hemkunskap till Hermodsdalsskolan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grundlärare, fritidshem på Malmö kommun i Malmö
Halmstad
Lärare inr fritidshem till Ranagårdsskolan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grundlärare, fritidshem på Halmstads kommun i Halmstad
Hudiksvall
Lärare mot fritidshem
Ledigt jobb som grundlärare, fritidshem på Hudiksvalls kommun i Hudiksvall
Alingsås
Lärare i fritidshem till Kullingsbergsskolan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grundlärare, fritidshem på Alingsås kommun i Alingsås
Västervik
Fritidspedagog
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grundlärare, fritidshem på Västerviks kommun i Västervik
Lidköping
Lärare i fritidshem, Råda skola och Majåkerskolan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grundlärare, fritidshem på Lidköpings kommun i Lidköping