Lön sjuksköterska, akutmottagning 2023

- Lönestatistik för en sjuksköterska, akutmottagningVad tjänar en sjuksköterska, akutmottagning i månaden? Medellönen för 2023 är:

41 300 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 40800 kronor i yrket medan männen har en lön på 41700 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är kommunalanställda som har den högsta lönen med i snitt 47600 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som sjuksköterska, akutmottagning.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en sjuksköterska, akutmottagning i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 41300 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en sjuksköterska, akutmottagning

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 247 kronor.

Dagslön för en sjuksköterska, akutmottagning

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1967 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en sjuksköterska, akutmottagning kvar i lön efter skatt? En sjuksköterska, akutmottagning får ut 28 058 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 41 300 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 7 099 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 4 834 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 26 kronor
Lönen efter skatt 28 058 kronor


Sök lediga jobb som sjuksköterska, akutmottagning

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som sjuksköterska, akutmottagning eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Lund på REGION SKÅNE. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Söderhamn
Ambulanssjuksköterska till Söderhamn v. 45-2 2024!

Ledigt jobb som ambulanssjuksköterska på Vårdbron Sverige AB i Söderhamn

Läs om jobbet
Söderhamn
NurseHouse AB söker sjuksköterska till ambulans i Gävleborg

Ledigt jobb som ambulanssjuksköterska på Nursehouse AB i Söderhamn

Läs om jobbet
Helsingborg
Akutsjuksköterska, Bemanning

Ledigt jobb som akutsjuksköterska/sjuksköterska, akutmottagning på VårdföretagSe AB i Helsingborg

Läs om jobbet

Vad gör en sjuksköterska, akutmottagning?

Vi har inga detaljer kring vad en sjuksköterska, akutmottagning jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Vårdar patienter med akuta sjukdomar och skador. Har det medicinska ansvaret i ambulans.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en sjuksköterska, akutmottagning i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för sjuksköterska, akutmottagning skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd: 47600 kronor

 • Regionanställd 42400 kronor

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 39500 kronorÄr det lätt att få jobb som sjuksköterska, akutmottagning?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som sjuksköterska, akutmottagning.

Prognosen för sjuksköterskor inom akutsjukvård är en total prognos för anestesisjuksköterskor, intensivvårdssjuksköterskor, ambulanssjuksköterskor m.fl.. Ungefär 10100 jobbar som sjuksköterskor inom akutsjukvård i landet, av dessa är cirka 70 procent kvinnor och 30 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en mycket liten konkurrens om anställningarna för sjuksköterskor inom akutsjukvård det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha mycket stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för sjuksköterskor inom akutsjukvård kommer vara mycket stora. Yrket kräver legitimation.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som sjuksköterska, akutmottagning? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 40800 kronor som sjuksköterska, akutmottagning medan männens lön är 41700 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som sjuksköterska, akutmottagning.

Lönestatistik för sjuksköterska, akutmottagning i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige40 500 kronor
Stockholm41 900 kronor
Östra Mellansverige38 500 kronor
Småland med öarna41 500 kronor
Sydsverige40 800 kronor
Västsverige43 000 kronor
Norra Mellansverige39 600 kronor
Mellersta Norrland39 800 kronor
Övre Norrland40 500 kronor


Hur många jobbar som sjuksköterska, akutmottagning i Sverige?

Det är totalt 2800 personer som idag är anställda som sjuksköterska, akutmottagning enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige2 800
Stockholm och Stockholms län170
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län380
Blekinge och Skåne län200
Hallands och Västra Götalands län540
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län280
Västernorrlands och Jämtlands190
Västerbottens och Norrbottens län150

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en sjuksköterska, akutmottagning i lön i månaden?

Medellönen för en sjuksköterska, akutmottagning är 41300 kronor.

Hur många jobbar som sjuksköterska, akutmottagning i Sverige?

Det finns 2800 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en sjuksköterska, akutmottagning?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 40800 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 41700 kronor.

Hur mycket betalar en sjuksköterska, akutmottagning i skatt?

En sjuksköterska, akutmottagning betalar i snitt 11959 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln sjuksköterska, akutmottagning in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som sjuksköterska, akutmottagning eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till sjuksköterska, akutmottagning

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Akutsjuksköterska Lön för en Allergisjuksköterska Lön för en Ambulanssjuksköterska Lön för en Anestesisjuksköterska Lön för en Astmasjuksköterska Lön för en Astmasköterska Lön för en Barnmorska Lön för en Blodtryckssköterska Lön för en Diabetessjuksköterska Lön för en Diabetessköterska Lön för en Dialyssjuksköterska Lön för en Distriktsbarnmorska Lön för en Distriktssjuksköterska Lön för en Distriktssköterska Lön för en Distriktssköterskebarnmorska Lön för en Förlossningsbarnmorska Lön för en Geriatriksjuksköterska Lön för en Hygiensjuksköterska Lön för en Hygiensköterska Lön för en Hypertonisjuksköterska Lön för en Infektionssjuksköterska Lön för en Infektionssköterska Lön för en Intensivvårdssjuksköterska Lön för en IVA-sköterska Lön för en Kirurgsjuksköterska Lön för en Kommunsjuksköterska Lön för en Mottagningssjuksköterska Lön för en Mottagningssköterska Lön för en Narkossjuksköterska Lön för en Operationskoordinator Lön för en Ortopedsjuksköterska Lön för en Psykiatrisjuksköterska Lön för en Sjuksköterska, akutmottagning Lön för en Sjuksköterska, allergi Lön för en Sjuksköterska, anestesi Lön för en Sjuksköterska, astma Lön för en Sjuksköterska, diabetes Lön för en Sjuksköterska, dialys Lön för en Sjuksköterska, distrikts- Lön för en Sjuksköterska, geriatrik Lön för en Sjuksköterska, hemsjukvård Lön för en Sjuksköterska, hypertoni Lön för en Sjuksköterska, infektion Lön för en Sjuksköterska, IVA Lön för en Sjuksköterska, kirurgi Lön för en Sjuksköterska, medicin Lön för en Sjuksköterska, narkos Lön för en Sjuksköterska, ortopedi Lön för en Sjuksköterska, ospec Lön för en Sjuksköterska, ospec, primärvård Lön för en Sjuksköterska, ospec, vårdcentral Lön för en Sjuksköterska, psykiatrisk vård Lön för en Sjuksköterska, äldresjukvård Lön för en Smärtsjuksköterska Lön för en Stomisjuksköterska Lön för en Stomiterapeut Lön för en Uroterapeut
Lund
Sjuksköterska till Dagkirurgi och postoperativ vård i Lund
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som akutsjuksköterska/sjuksköterska, akutmottagning på REGION SKÅNE i Lund
Söderhamn
Ambulanssjuksköterska till Söderhamn v. 45-2 2024!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ambulanssjuksköterska på Vårdbron Sverige AB i Söderhamn
Söderhamn
NurseHouse AB söker sjuksköterska till ambulans i Gävleborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ambulanssjuksköterska på Nursehouse AB i Söderhamn
Helsingborg
Akutsjuksköterska, Bemanning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som akutsjuksköterska/sjuksköterska, akutmottagning på VårdföretagSe AB i Helsingborg
Sandviken
Ambulanssjuksköterska till Söderhamn
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ambulanssjuksköterska på Centric Care AB i Sandviken
Söderhamn
Docia söker Sjuksköterska söker till Söderhamn
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ambulanssjuksköterska på Docia AB i Söderhamn
Söderhamn
Klara söker ambulanssjuksköterska till uppdrag i Söderhamn
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ambulanssjuksköterska på Klara D AB i Söderhamn
Sjuksköterska till akuten i Visby
Ledigt jobb som akutsjuksköterska/sjuksköterska, akutmottagning på Nursehouse Consulting AB i
Pajala
Ambulanssjuksköterskor
Ledigt jobb som ambulanssjuksköterska på Ofelia Vård AB i Pajala
Gällivare
Ambulanssjuksköterskor
Ledigt jobb som ambulanssjuksköterska på Ofelia Vård AB i Gällivare
Jokkmokk
Ambulanssjuksköterskor
Ledigt jobb som ambulanssjuksköterska på Ofelia Vård AB i Jokkmokk
Bengtsfors
Ambulansen Dalsland Norra söker sjuksköterska!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ambulanssjuksköterska på VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN i Bengtsfors
Söderhamn
AnnSam söker Ambulanssjuksköterska! Helg v45-02 i Söderhamn.
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ambulanssjuksköterska på Annsam AB i Söderhamn
Söderhamn
Almia söker ambulanssjuksköterska till Söderhamn
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ambulanssjuksköterska på Almia AB i Söderhamn
Eskilstuna
Sjuksköterska till akutvårdsavdelningen/intermediärvårdsavdelningen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som akutsjuksköterska/sjuksköterska, akutmottagning på REGION SÖRMLAND i Eskilstuna
Kristianstad
Specialistsjuksköterskor till akutmottagningar i Södra Sverige
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som akutsjuksköterska/sjuksköterska, akutmottagning på Centric Care AB i Kristianstad
Växjö
Sjuksköterska - 1177 Direkt!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som akutsjuksköterska/sjuksköterska, akutmottagning på REGION KRONOBERG i Växjö
Jokkmokk
Sjuksköterska sökes till ambulansen i Jokkmokk
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ambulanssjuksköterska på Clara Care Partner AB i Jokkmokk
Pajala
Sjuksköterska sökes till ambulansen i Pajala
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ambulanssjuksköterska på Clara Care Partner AB i Pajala
Gällivare
Sjuksköterska sökes till ambulansen i Gällivare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ambulanssjuksköterska på Clara Care Partner AB i Gällivare
Pajala
Ambulanssjuksköterska till Pajala Omgående
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ambulanssjuksköterska på Centric Care AB i Pajala
Vimmerby
Sjuksköterska ambulansverksamheten, Vimmerby
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ambulanssjuksköterska på REGION KALMAR LÄN i Vimmerby
Gällivare
Ambulanssjuksköterska Gällivare omgående
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ambulanssjuksköterska på Centric Care AB i Gällivare
Strömsund
Ambulanssjuksköterska/sjuksköterska sökes till stationen i Strömsund!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ambulanssjuksköterska på REGION JÄMTLAND HÄRJEDALEN i Strömsund
Stockholm
Ambulanssjuksköterskor
Ledigt jobb som ambulanssjuksköterska på Ofelia Vård AB i Stockholm
Hultsfred
Sjuksköterska ambulansverksamheten, Hultsfred
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ambulanssjuksköterska på REGION KALMAR LÄN i Hultsfred
Jokkmokk
Sjukvårdsmäklarna AB söker sjuksköterska till ambulans i Norrbotten
Ledigt jobb som ambulanssjuksköterska på SjukvårdsMäklarna Sverige AB i Jokkmokk
Gällivare
Sjukvårdsmäklarna AB söker sjuksköterska till ambulans i Norrbotten
Ledigt jobb som ambulanssjuksköterska på SjukvårdsMäklarna Sverige AB i Gällivare
Pajala
Sjukvårdsmäklarna AB söker sjuksköterska till ambulans i Norrbotten
Ledigt jobb som ambulanssjuksköterska på SjukvårdsMäklarna Sverige AB i Pajala
Malmö
Akutsjuksköterska, Bemanning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som akutsjuksköterska/sjuksköterska, akutmottagning på VårdföretagSe AB i Malmö