Lönestatistik för en distriktssköterskebarnmorska 2023

Vad tjänar en distriktssköterskebarnmorska i månaden? Medellönen är 43300 kronor i månaden enligt 2023 års lönestatistik. I de fall då lönestatiken bygger på deltidsanställda har lönen räkntats upp till heltid. I det här yrket har kvinnor en snittlön på 43300 kronor. Det saknas statistik för männens lön och det kan bero på att det finns för litet underlag. Se även akutsjuksköterska , allergisjuksköterska och ambulanssjuksköterska .

För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda tjänstemän som har den högsta lönen med i snitt 45300 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som distriktssköterskebarnmorska.

Medellön, snittlön eller medianlön för en distriktssköterskebarnmorska?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 43300 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket. Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln distriktssköterskebarnmorska in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre. Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.

Yrkeskategori för det här yrket

Lönen för det här yrket baseras på en bredare yrkeskatetegori där flera yrken ingår. Den bredare kategorin som just det här yrket tillhör har den här yrkesbeskrivningen.

Beskrivning av yrkets bredare yrkeskategori

“Har vårdansvar vid förlossningar. Vårdar nyblivna mammor och barn på sjukhusens förlossnings- och BB-avdelningar samt mödravårdscentraler. Gör hälsoundersökningar samt svarar för föräldrautbildning. Informerar om sex och samlevnad samt skriver ut preventivmedel.”

Hur ser lönestatistiken ut för en distriktssköterskebarnmorska i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för distriktssköterskebarnmorska skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd: 43500 kronor

 • Regionanställd 42700 kronor

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 44500 kronor

Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som distriktssköterskebarnmorska? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

För en distriktssköterskebarnmorska tjänar kvinnor i snitt 43300 kronor i yrket. För kvinnornas medellön så saknas det statistik.
År Medellön kvinnor Medellön män
2014 34800 kronor0 kronor
2015 36100 kronor0 kronor
2016 37700 kronor0 kronor
2017 38700 kronor0 kronor
2018 40100 kronor0 kronor
2019 41200 kronor0 kronor
2020 42000 kronor0 kronor
2021 43300 kronor0 kronor

Lönestatistik för distriktssköterskebarnmorska i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön 2020
Sverige42000
Stockholm45200
Östra Mellansverige40200
Småland med öarna41600
Sydsverige41500
Västsverige41800
Norra Mellansverige40600
Mellersta Norrland39600
Övre Norrland41200

Hur många jobbar som distriktssköterskebarnmorska i Sverige?

Det är totalt 6300 personer som idag är anställda som distriktssköterskebarnmorska enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige6300
Stockholm och Stockholms län1500
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län..
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län430
Blekinge och Skåne län710
Hallands och Västra Götalands län1300
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län450
Västernorrlands och Jämtlands210
Västerbottens och Norrbottens län290

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en distriktssköterskebarnmorska i lön i månaden?

Medellönen för en distriktssköterskebarnmorska är 43300 kronor.

Hur många jobbar som distriktssköterskebarnmorska i Sverige?

Det finns 6300 personer anställda i Sverige.


Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som distriktssköterskebarnmorska eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner

Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Yrken relaterade till distriktssköterskebarnmorska

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Akutsjuksköterska Lön för en Allergisjuksköterska Lön för en Ambulanssjuksköterska Lön för en Anestesisjuksköterska Lön för en Astmasjuksköterska Lön för en Astmasköterska Lön för en Barnmorska Lön för en Blodtryckssköterska Lön för en Diabetessjuksköterska Lön för en Diabetessköterska Lön för en Dialyssjuksköterska Lön för en Distriktsbarnmorska Lön för en Distriktssjuksköterska Lön för en Distriktssköterska Lön för en Distriktssköterskebarnmorska Lön för en Förlossningsbarnmorska Lön för en Geriatriksjuksköterska Lön för en Hygiensjuksköterska Lön för en Hygiensköterska Lön för en Hypertonisjuksköterska Lön för en Infektionssjuksköterska Lön för en Infektionssköterska Lön för en Intensivvårdssjuksköterska Lön för en IVA-sköterska Lön för en Kirurgsjuksköterska Lön för en Kommunsjuksköterska Lön för en Mottagningssjuksköterska Lön för en Mottagningssköterska Lön för en Narkossjuksköterska Lön för en Operationskoordinator Lön för en Ortopedsjuksköterska Lön för en Psykiatrisjuksköterska Lön för en Sjuksköterska, akutmottagning Lön för en Sjuksköterska, allergi Lön för en Sjuksköterska, anestesi Lön för en Sjuksköterska, astma Lön för en Sjuksköterska, diabetes Lön för en Sjuksköterska, dialys Lön för en Sjuksköterska, distrikts- Lön för en Sjuksköterska, geriatrik Lön för en Sjuksköterska, hemsjukvård Lön för en Sjuksköterska, hypertoni Lön för en Sjuksköterska, infektion Lön för en Sjuksköterska, IVA Lön för en Sjuksköterska, kirurgi Lön för en Sjuksköterska, medicin Lön för en Sjuksköterska, narkos Lön för en Sjuksköterska, ortopedi Lön för en Sjuksköterska, ospec Lön för en Sjuksköterska, ospec, primärvård Lön för en Sjuksköterska, ospec, vårdcentral Lön för en Sjuksköterska, psykiatrisk vård Lön för en Sjuksköterska, äldresjukvård Lön för en Smärtsjuksköterska Lön för en Stomisjuksköterska Lön för en Stomiterapeut Lön för en Uroterapeut
Kristinehamn
Vikariat Barnmorska, Barn- unga och familjehälsa BMM Kristinehamn
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som barnmorska på REGION VÄRMLAND i Kristinehamn
Varberg
Barnmorska till Varberg
Ledigt jobb som barnmorska, förlossning på Sjuksyrra SWE AB i Varberg
Danderyd
Barnmorskor till förlossning
Ledigt jobb som barnmorska på Ofelia Vård AB i Danderyd
Gällivare
Barnmorskor
Ledigt jobb som barnmorska på Ofelia Vård AB i Gällivare
Kiruna
Barnmorska till mödrahälsovård
Ledigt jobb som barnmorska på Ofelia Vård AB i Kiruna
Luleå
Barnmorskor till förlossning
Ledigt jobb som barnmorska på Ofelia Vård AB i Luleå
Stockholm
DRG-ansvarig barnmorska till BB S:t Göran
Ledigt jobb som barnmorska, förlossning på Capio Sverige AB i Stockholm
Sundsvall
Barnmorska till BB förlossning/Gyn
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som barnmorska på Dedicare Sverige AB i Sundsvall
Sundsvall
Sjukvårdsmäklarna AB söker sjuksköterska till avdelning i Västernorrland
Ledigt jobb som barnmorska på SjukvårdsMäklarna Sverige AB i Sundsvall
Sundsvall
Klara söker barnmorska till uppdrag i Sundsvall
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som barnmorska på Klara D AB i Sundsvall
Örnsköldsvik
NurseHouse AB söker sjuksköterska till avdelning i Västernorrland
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som barnmorska på Nursehouse AB i Örnsköldsvik
Varberg
Klara söker barnmorska till uppdrag i Varberg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som barnmorska på Klara D AB i Varberg
Örnsköldsvik
Sjukvårdsmäklarna AB söker sjuksköterska till avdelning i Västernorrland
Ledigt jobb som barnmorska på SjukvårdsMäklarna Sverige AB i Örnsköldsvik
Örnsköldsvik
Klara söker barnmorska till uppdrag i Örnsköldsvik
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som barnmorska på Klara D AB i Örnsköldsvik
Värnamo
Almia söker barnmorska till Varberg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som barnmorska, förlossning på Almia AB i Värnamo
Karlstad
Barnmorska till Gynekologiska mottagningen Centralsjukhuset
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som barnmorska på REGION VÄRMLAND i Karlstad
Katrineholm
Barnmorska till barnmorskemottagningen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som barnmorska på REGION SÖRMLAND i Katrineholm
Sundbyberg
Legitimerad barnmorska sökes till Babyscreen i Stockholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som barnmorska, öppen vård/mödravård på Babyscreen Sweden AB i Sundbyberg
Karlskrona
Barnmorska till Karlskrona
Ledigt jobb som barnmorska på Sjuksyrra SWE AB i Karlskrona
Malmö
NurseHouse AB söker sjuksköterska till avdelning i Skåne
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som barnmorska på Nursehouse AB i Malmö
Halmstad
Barnmorska till Halmstad
Ledigt jobb som barnmorska, förlossning på Sjuksyrra SWE AB i Halmstad
Halmstad
Klara söker barnmorska till uppdrag i Halmstad
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som barnmorska på Klara D AB i Halmstad
Halmstad
AnnSam söker Förlösande Barnmorska! Uppdrag v13-24 Natt i Halmstad.
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som barnmorska, förlossning på Annsam AB i Halmstad
Årjäng
Barnmorska till barnmorskemottagningen i Årjäng
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som barnmorska, öppen vård/mödravård på REGION VÄRMLAND i Årjäng
Malmö
Medfind AB söker sjuksköterska till avdelning i Skåne
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som barnmorska på Medfind AB i Malmö
Stockholm
Barnmorska till Liljeholmens Barnmorskemottagning. Vikariat, heltid
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som barnmorska, öppen vård/mödravård på REGION STOCKHOLM i Stockholm
Växjö
Klara söker barnmorska till uppdrag i Växjö
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som barnmorska på Klara D AB i Växjö
Mölndal
Barnmorska
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som barnmorska, öppen vård/mödravård på VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN i Mölndal
Malmö
Barnmorskor till förlossning/BB-avdelning
Ledigt jobb som barnmorska på Ofelia Vård AB i Malmö
Malmö
Klara söker barnmorska till uppdrag i Malmö
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som barnmorska på Klara D AB i Malmö