Lön säkerhetskontrollant, flygplats 2024

- Lönestatistik för en säkerhetskontrollant, flygplatsVad tjänar en säkerhetskontrollant, flygplats i månaden? Medellönen för 2024 är:

31 200 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 29700 kronor i yrket medan männen har en lön på 31600 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda arbetare som har den högsta lönen med i snitt 31300 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som säkerhetskontrollant, flygplats.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en säkerhetskontrollant, flygplats i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 31200 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en säkerhetskontrollant, flygplats

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 187 kronor.

Dagslön för en säkerhetskontrollant, flygplats

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1486 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en säkerhetskontrollant, flygplats kvar i lön efter skatt? En säkerhetskontrollant, flygplats får ut 20 976 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 31 200 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 5 307 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 614 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 19 kronor
Lönen efter skatt 20 976 kronor


Sök lediga jobb som säkerhetskontrollant, flygplats

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som säkerhetskontrollant, flygplats eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Södertälje på Avarn Security AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Flen
Avarn Security söker Ordningsvakt

Ledigt jobb som ordningsvakt på Avarn Security AB i Flen

Läs om jobbet
Göteborg
Security personnel

Ledigt jobb som säkerhetsvakt på Judiska Församlingen i Göteborg i Göteborg

Läs om jobbet
Jönköping
Expeditionsvakt

Ledigt jobb som expeditionsvakt på Sveriges Domstolar i Jönköping

Läs om jobbet

Vad gör en säkerhetskontrollant, flygplats?

Vi har inga detaljer kring vad en säkerhetskontrollant, flygplats jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Patrullerar och bevakar fastigheter och områden. Kontrollerar tillträde till olika inrättningar och övervakar ordning vid offentliga evenemang m.m. Agerar vid larm och störningar, kontaktar vid behov t.ex. polis eller brandkår. Svarar för säkerhetskontroller vid flygplatser och i hamnar. Transporterar kontanter och andra värdeföremål. Skyddar vid behov enskilda personer.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en säkerhetskontrollant, flygplats i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för säkerhetskontrollant, flygplats skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 28700 kronor

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 31300 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Är det lätt att få jobb som säkerhetskontrollant, flygplats?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som säkerhetskontrollant, flygplats.

Ungefär 18200 jobbar som väktare och ordningsvakter i landet, av dessa är cirka 25 procent kvinnor och 75 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för väktare och ordningsvakter det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för väktare och ordningsvakter kommer vara stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som säkerhetskontrollant, flygplats? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 29700 kronor som säkerhetskontrollant, flygplats medan männens lön är 31600 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som säkerhetskontrollant, flygplats.

Lönestatistik för säkerhetskontrollant, flygplats i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige30 100 kronor
Stockholm29 900 kronor
Östra Mellansverige32 800 kronor
Småland med öarna28 800 kronor
Sydsverige29 400 kronor
Västsverige29 400 kronor
Norra Mellansverige29 500 kronor
Mellersta Norrland29 100 kronor
Övre Norrland29 400 kronor


Hur många jobbar som säkerhetskontrollant, flygplats i Sverige?

Det är totalt 18300 personer som idag är anställda som säkerhetskontrollant, flygplats enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige18 300
Stockholm och Stockholms län6 800
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län740
Blekinge och Skåne län2 500
Hallands och Västra Götalands län2 700
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands270
Västerbottens och Norrbottens län750

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en säkerhetskontrollant, flygplats i lön i månaden?

Medellönen för en säkerhetskontrollant, flygplats är 31200 kronor.

Hur många jobbar som säkerhetskontrollant, flygplats i Sverige?

Det finns 18300 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en säkerhetskontrollant, flygplats?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 29700 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 31600 kronor.

Hur mycket betalar en säkerhetskontrollant, flygplats i skatt?

En säkerhetskontrollant, flygplats betalar i snitt 8941 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln säkerhetskontrollant, flygplats in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Ta med lönestatistiken till jobbintervjun

Söker du jobb som säkerhetskontrollant, flygplats eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till säkerhetskontrollant, flygplats

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Ambassadväktare Lön för en Ambulansförare, brandman Lön för en Arbetsinstruktör, kriminalvård Lön för en Arrestvakt Lön för en Badbevakare Lön för en Badbiträde Lön för en Badmästare Lön för en Badvakt Lön för en Badvärd Lön för en Bassängvakt Lön för en Besiktningsbrandmästare Lön för en Bevakningsföreståndare Lön för en Bevakningsman, järnväg Lön för en Bevakningsman, väktare Lön för en Brandbefäl Lön för en Brandförman Lön för en Brandman Lön för en Brandman, ambulansförare Lön för en Brandmästare Lön för en Brandvakt Lön för en Butikskontrollant Lön för en Båtväktare Lön för en Cykelvakt Lön för en Detektiv Lön för en Dörrvakt Lön för en Entrévakt Lön för en Entrévärd Lön för en Expeditionsvakt Lön för en Fjällräddare Lön för en Flaggvakt Lön för en Flygplatsbrandman Lön för en Flygplatskontrollant Lön för en Flygplatsvakt Lön för en Fångtransportör Lön för en Garagevakt Lön för en Gränskontrollant Lön för en Hamnskyddskontrollant Lön för en Hamnvakt Lön för en Hundförare, väktare Lön för en Industrivakt Lön för en Insatsledare Lön för en Jakttillsynsman Lön för en Kriminalvårdare Lön för en Kriminalvårdsassistent Lön för en Kustradioassistent Lön för en Larmoperatör Lön för en Livvakt, övrig Lön för en Museivakt Lön för en Nattvakt Lön för en On Scene Coordinator Lön för en Ordningsvakt Lön för en OSC Lön för en Parkeringsvakt Lön för en Parkeringsvärd Lön för en Passkontrollant Lön för en Personskyddsväktare, övrig Lön för en Pistör Lön för en Planeringsbrandmästare Lön för en Portvakt, industri etc. Lön för en Privatdetektiv Lön för en Receptionsväktare Lön för en Räddningsdykare Lön för en Räddningsledare, flyg- och sjöräddningscentral Lön för en Räddningsledare, kommunal räddningstjänst Lön för en Rökdykare Lön för en Signalvakt Lön för en Simhallsvakt Lön för en Sjöbevakningsassistent Lön för en Sjöfartskontrollant Lön för en Sjöräddningsledare Lön för en Skidpatrullör Lön för en Skyddsvakt Lön för en Slottsvakt Lön för en Slottsväbel Lön för en SOS-operatör Lön för en Spelhallsvakt Lön för en Spårvakt Lön för en Stationär väktare Lön för en Strandvakt Lön för en Säkerhetskontrollant, flygplats Lön för en Säkerhetsvakt, flygplats Lön för en Telegrafist Lön för en Tillsynsman, kriminalvård Lön för en Trafiklots Lön för en Trafiknykterhetskontrollant Lön för en Trafikvakt, parkeringsvakt Lön för en Trafikvakt, signalvakt Lön för en Trafikövervakare Lön för en Transportförare, persontransport Lön för en Tunnelbanevakt Lön för en Vaktman Lön för en Varuhuskontrollant Lön för en Varuhusvakt Lön för en Vattendykare Lön för en Vårdare, kriminalvård Lön för en Vägvakt Lön för en Väktare Lön för en Värd, entré Lön för en Värdetransportör
Södertälje
Avarn Security söker Väktare till Järna kontoret
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som väktare på Avarn Security AB i Södertälje
Flen
Avarn Security söker Ordningsvakt
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ordningsvakt på Avarn Security AB i Flen
Göteborg
Security personnel
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säkerhetsvakt på Judiska Församlingen i Göteborg i Göteborg
Jönköping
Expeditionsvakt
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som expeditionsvakt på Sveriges Domstolar i Jönköping
Varberg
Ordningsvakt med förordnande som gruppledare/samordnare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ordningsvakt på Sveriges Domstolar i Varberg
Hudiksvall
Ordningsvakt till Securitas Hudiksvall
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ordningsvakt på Securitas AB i Hudiksvall
Stockholm
Domstolsverket
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ordningsvakt på Tempest Security Sverige AB i Stockholm
Stockholm
Gruppledare Nationalmuseum
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som väktare på Tempest Security Sverige AB i Stockholm
Stockholm
National Museet
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som väktare på Tempest Security Sverige AB i Stockholm
Stockholm
Operatör Nationalmuseum
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som väktare på Tempest Security Sverige AB i Stockholm
Södertälje
Avarn Security söker väktare till Scania
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som väktare på Avarn Security AB i Södertälje
Skellefteå
Vi söker väktare till Skellefteå
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som väktare på Avarn Security AB i Skellefteå
Security Officer
Ledigt jobb som säkerhetsvakt på Institut Laue-Langevin (ILL) i
Helsingborg
Väktare till Bevakningsgruppen
Ledigt jobb som väktare på Bevakningsgruppen Sverige AB i Helsingborg
Eskilstuna
Vikarierande ordningsvakt
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ordningsvakt på Sveriges Domstolar i Eskilstuna
Flen
Avarn söker skyddsvakter till Flen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skyddsvakt på Avarn Security AB i Flen
Uddevalla
Säkerhetsvakt, Behovsanställning - Lysekil
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säkerhetsvakt på Securitas AB i Uddevalla
Västerås
Gruppledare till Securitas Västerås
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som väktare på Securitas AB i Västerås
Göteborg
Skyddsvakt Heltid/Deltid Göteborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skyddsvakt på Cubsec AB i Göteborg
Skellefteå
Ordningsvakt till Securitas Skellefteå
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ordningsvakt på Securitas AB i Skellefteå
Stockholm
Trygghetsvärdar till SL (kollektivtrafik) på heltid
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som väktare på Rapid Säkerhet AB i Stockholm
Umeå
Serviceinriktade ordningsvakter
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ordningsvakt på Sveriges Domstolar i Umeå
Malmö
Cubsec söker utbildade väktare i Malmö och Lund
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som väktare på Cubsec AB i Malmö
Göteborg
Avarn Security Göteborg söker Ordningsvakter till publikt uppdrag
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ordningsvakt på Avarn Security AB i Göteborg
Stockholm
Vi söker utbildade skyddsvakter till centrala Stockholm!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skyddsvakt på Cubsec AB i Stockholm
Stockholm
Är du nyutbildad ordningsvakt som vill in i branschen? Se hit!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ordningsvakt på Avarn Security AB i Stockholm
Stockholm
Vill du bli ordningsvakt, är du nyutbildad ordningsvakt? Se hit!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ordningsvakt på Avarn Security AB i Stockholm
Sundsvall
En ordningsvakt med administrativa sidouppgifter (vikariat)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ordningsvakt på Sveriges Domstolar i Sundsvall
Göteborg
Brandvakter/säkerhetsvakter sökes för extraarbete
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säkerhetsvakt på Arena Personal Sverige AB i Göteborg
Stockholm
Ordningsvakter
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ordningsvakt på Svensk Kommunbevakning Mitt AB i Stockholm