Lön passkontrollant 2024

- Lönestatistik för en passkontrollantVad tjänar en passkontrollant i månaden? Medellönen för 2024 är:

31 200 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 29700 kronor i yrket medan männen har en lön på 31600 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda arbetare som har den högsta lönen med i snitt 31300 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som passkontrollant.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en passkontrollant i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 31200 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en passkontrollant

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 187 kronor.

Dagslön för en passkontrollant

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1486 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en passkontrollant kvar i lön efter skatt? En passkontrollant får ut 20 976 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 31 200 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 5 307 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 614 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 19 kronor
Lönen efter skatt 20 976 kronor


Sök lediga jobb som passkontrollant

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som passkontrollant eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Göteborg på Securitas AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Uppsala
Vi söker Väktare!

Ledigt jobb som väktare på Safetly AB i Uppsala

Läs om jobbet
Göteborg
Avarn Security söker Skyddsvakter till Göteborgs Hamn

Ledigt jobb som skyddsvakt på Avarn Security AB i Göteborg

Läs om jobbet
Stockholm
Cubsec söker väktare på behov!

Ledigt jobb som väktare på Cubsec AB i Stockholm

Läs om jobbet

Vad gör en passkontrollant?

Vi har inga detaljer kring vad en passkontrollant jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Patrullerar och bevakar fastigheter och områden. Kontrollerar tillträde till olika inrättningar och övervakar ordning vid offentliga evenemang m.m. Agerar vid larm och störningar, kontaktar vid behov t.ex. polis eller brandkår. Svarar för säkerhetskontroller vid flygplatser och i hamnar. Transporterar kontanter och andra värdeföremål. Skyddar vid behov enskilda personer.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en passkontrollant i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för passkontrollant skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 28700 kronor

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 31300 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Är det lätt att få jobb som passkontrollant?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som passkontrollant.

Ungefär 18200 jobbar som väktare och ordningsvakter i landet, av dessa är cirka 25 procent kvinnor och 75 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för väktare och ordningsvakter det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för väktare och ordningsvakter kommer vara stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som passkontrollant? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 29700 kronor som passkontrollant medan männens lön är 31600 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som passkontrollant.

Lönestatistik för passkontrollant i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige30 100 kronor
Stockholm29 900 kronor
Östra Mellansverige32 800 kronor
Småland med öarna28 800 kronor
Sydsverige29 400 kronor
Västsverige29 400 kronor
Norra Mellansverige29 500 kronor
Mellersta Norrland29 100 kronor
Övre Norrland29 400 kronor


Hur många jobbar som passkontrollant i Sverige?

Det är totalt 18300 personer som idag är anställda som passkontrollant enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige18 300
Stockholm och Stockholms län6 800
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län740
Blekinge och Skåne län2 500
Hallands och Västra Götalands län2 700
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands270
Västerbottens och Norrbottens län750

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en passkontrollant i lön i månaden?

Medellönen för en passkontrollant är 31200 kronor.

Hur många jobbar som passkontrollant i Sverige?

Det finns 18300 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en passkontrollant?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 29700 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 31600 kronor.

Hur mycket betalar en passkontrollant i skatt?

En passkontrollant betalar i snitt 8941 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln passkontrollant in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som passkontrollant eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till passkontrollant

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Ambassadväktare Lön för en Ambulansförare, brandman Lön för en Arbetsinstruktör, kriminalvård Lön för en Arrestvakt Lön för en Badbevakare Lön för en Badbiträde Lön för en Badmästare Lön för en Badvakt Lön för en Badvärd Lön för en Bassängvakt Lön för en Besiktningsbrandmästare Lön för en Bevakningsföreståndare Lön för en Bevakningsman, järnväg Lön för en Bevakningsman, väktare Lön för en Brandbefäl Lön för en Brandförman Lön för en Brandman Lön för en Brandman, ambulansförare Lön för en Brandmästare Lön för en Brandvakt Lön för en Butikskontrollant Lön för en Båtväktare Lön för en Cykelvakt Lön för en Detektiv Lön för en Dörrvakt Lön för en Entrévakt Lön för en Entrévärd Lön för en Expeditionsvakt Lön för en Fjällräddare Lön för en Flaggvakt Lön för en Flygplatsbrandman Lön för en Flygplatskontrollant Lön för en Flygplatsvakt Lön för en Fångtransportör Lön för en Garagevakt Lön för en Gränskontrollant Lön för en Hamnskyddskontrollant Lön för en Hamnvakt Lön för en Hundförare, väktare Lön för en Industrivakt Lön för en Insatsledare Lön för en Jakttillsynsman Lön för en Kriminalvårdare Lön för en Kriminalvårdsassistent Lön för en Kustradioassistent Lön för en Larmoperatör Lön för en Livvakt, övrig Lön för en Museivakt Lön för en Nattvakt Lön för en On Scene Coordinator Lön för en Ordningsvakt Lön för en OSC Lön för en Parkeringsvakt Lön för en Parkeringsvärd Lön för en Passkontrollant Lön för en Personskyddsväktare, övrig Lön för en Pistör Lön för en Planeringsbrandmästare Lön för en Portvakt, industri etc. Lön för en Privatdetektiv Lön för en Receptionsväktare Lön för en Räddningsdykare Lön för en Räddningsledare, flyg- och sjöräddningscentral Lön för en Räddningsledare, kommunal räddningstjänst Lön för en Rökdykare Lön för en Signalvakt Lön för en Simhallsvakt Lön för en Sjöbevakningsassistent Lön för en Sjöfartskontrollant Lön för en Sjöräddningsledare Lön för en Skidpatrullör Lön för en Skyddsvakt Lön för en Slottsvakt Lön för en Slottsväbel Lön för en SOS-operatör Lön för en Spelhallsvakt Lön för en Spårvakt Lön för en Stationär väktare Lön för en Strandvakt Lön för en Säkerhetskontrollant, flygplats Lön för en Säkerhetsvakt, flygplats Lön för en Telegrafist Lön för en Tillsynsman, kriminalvård Lön för en Trafiklots Lön för en Trafiknykterhetskontrollant Lön för en Trafikvakt, parkeringsvakt Lön för en Trafikvakt, signalvakt Lön för en Trafikövervakare Lön för en Transportförare, persontransport Lön för en Tunnelbanevakt Lön för en Vaktman Lön för en Varuhuskontrollant Lön för en Varuhusvakt Lön för en Vattendykare Lön för en Vårdare, kriminalvård Lön för en Vägvakt Lön för en Väktare Lön för en Värd, entré Lön för en Värdetransportör
Göteborg
Väktare heltid, dag/natt Göteborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som väktare på Securitas AB i Göteborg
Uppsala
Vi söker Väktare!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som väktare på Safetly AB i Uppsala
Göteborg
Avarn Security söker Skyddsvakter till Göteborgs Hamn
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skyddsvakt på Avarn Security AB i Göteborg
Stockholm
Cubsec söker väktare på behov!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som väktare på Cubsec AB i Stockholm
Sundsvall
Avarn Security söker nya medarbetare för spännande uppdrag i Sundsvall!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som väktare på Avarn Security AB i Sundsvall
Sundsvall
Avarn Security söker ordningsvakter i Sundsvall
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som väktare på Avarn Security AB i Sundsvall
Stockholm
Avarn Security i Stockholm söker utbildade skyddsvakter
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skyddsvakt på Avarn Security AB i Stockholm
Eskilstuna
CSG Söker medarbetare i Eskilstuna
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som väktare på Commuter Security Group AB i Eskilstuna
Malmö
Väktare 2024
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som väktare på Örestads Industribevakning AB i Malmö
Malmö
Ordningsvakter för arbete i sveriges domstolar skåne län.
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ordningsvakt på Tempest Security Sverige AB i Malmö
Malmö
Avarn söker skyddsvakter till nytt uppdrag på Malmö Sturup!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skyddsvakt på Avarn Security AB i Malmö
Trollhättan
Sommarjobb väktare dag/natt 5-10st, Trollhättan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som väktare på Securitas AB i Trollhättan
Borås
Expeditionsvakt med ordningsvaktsförordnande, en eller flera
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som expeditionsvakt på Sveriges Domstolar i Borås
Stockholm
Strosa & Nosa söker hundrastare. Vikarier & Fast personal om 50%
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som hundförare på Strosa & Nosa AB i Stockholm
Karlskrona
Hundförare sökes till Avarn Security i Karlskrona
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som säkerhetsvakt på Avarn Security AB i Karlskrona
Oxelösund
SSAB - Väktare Företagsskydd
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som väktare på SSAB Emea AB i Oxelösund
Skövde
Arrestantvakt till Polisområde Skaraborg med placering i Skövde
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som väktare på Polismyndigheten i Skövde
Flen
Avarn Security söker Ordningsvakt
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ordningsvakt på Avarn Security AB i Flen
Gällivare
Väktare till Gällivare, sommarjobb
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som väktare på Securitas AB i Gällivare
Helsingborg
Behovsanställd väktare till Helsingborg & Malmö
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som väktare på Coor Service Management AB i Helsingborg
Luleå
Stationär väktare - sommarjobb till internationell kund i Luleå
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som väktare på Securitas AB i Luleå
Boden
Avarn Security Boden söker ordningsvakter!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ordningsvakt på Avarn Security AB i Boden
Nacka
Ordningsvakt till Birka Gotland
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ordningsvakt på Viking Line Skandinavien AB i Nacka
Stockholm
Är du nyutbildad ordningsvakt som vill in i branschen? Se hit!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ordningsvakt på Avarn Security AB i Stockholm
Stockholm
Vill du bli ordningsvakt, är du nyutbildad ordningsvakt? Se hit!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ordningsvakt på Avarn Security AB i Stockholm
Stockholm
Skyddsvakt med inriktning mot receptionsarbete
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skyddsvakt på Tempest Security Sverige AB i Stockholm
Södertälje
Avarn söker brandväktare till Scania
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som väktare på Avarn Security AB i Södertälje
Storuman
Väktare sökes till myndighetsuppdrag - Storuman & Tärnaby
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som väktare på Securus Säkerhet i Sverige AB i Storuman
Piteå
Väktare sökes till myndighetsuppdrag - Piteå
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som väktare på Securus Säkerhet i Sverige AB i Piteå
Boden
Väktare sökes till myndighetsuppdrag - Boden
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som väktare på Securus Säkerhet i Sverige AB i Boden