Lön fjällräddare 2023

- Lönestatistik för en fjällräddareVad tjänar en fjällräddare i månaden? Medellönen för 2023 är:

30 100 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 29000 kronor i yrket medan männen har en lön på 30800 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är statsanställda som har den högsta lönen med i snitt 34700 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som fjällräddare.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en fjällräddare i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 30100 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en fjällräddare

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 180 kronor.

Dagslön för en fjällräddare

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1433 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en fjällräddare kvar i lön efter skatt? En fjällräddare får ut 20 205 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 30 100 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 5 112 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 481 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 19 kronor
Lönen efter skatt 20 205 kronor


Sök lediga jobb som fjällräddare

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som fjällräddare eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Falköping på FALKÖPINGS KOMMUN. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Skellefteå
Parkeringsvakt Skellefteå

Ledigt jobb som parkeringsvakt på Aimo Park Sweden AB i Skellefteå

Läs om jobbet
Sundsvall
Parkeringsvakter till vårat kontor i Sundsvall

Ledigt jobb som parkeringsvakt på Smart Parkering Sverige AB i Sundsvall

Läs om jobbet
Stockholm
Avarn Security söker parkeringsvakter för kommunala uppdrag i Stockholm

Ledigt jobb som parkeringsvakt på Avarn Security AB i Stockholm

Läs om jobbet

Vad gör en fjällräddare?

Vi har inga detaljer kring vad en fjällräddare jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Utför annat bevaknings- och säkerhetsarbete än inom 5411–5414. Exempel på arbetsuppgifter: Bevakar stränder och simbassänger för att förhindra olyckor och rädda individer från att drunkna. Bistår personer i nöd till fjälls. Kontrollerar att parkeringsbestämmelser följs.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en fjällräddare i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för fjällräddare skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 34700 kronor

 • Kommunalanställd: 29100 kronor

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 29700 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som fjällräddare? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 29000 kronor som fjällräddare medan männens lön är 30800 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som fjällräddare.

Lönestatistik för fjällräddare i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige29 300 kronor
Stockholm30 100 kronor
Östra Mellansverige27 800 kronor
Småland med öarna28 100 kronor
Sydsverige29 000 kronor
Västsverige30 300 kronor
Norra Mellansverige28 200 kronor
Mellersta Norrland¤¤¤ kronor
Övre Norrland28 700 kronor


Hur många jobbar som fjällräddare i Sverige?

Det är totalt 5100 personer som idag är anställda som fjällräddare enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige5 100
Stockholm och Stockholms län¤¤¤
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län¤¤¤
Hallands och Västra Götalands län¤¤¤
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län230
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en fjällräddare i lön i månaden?

Medellönen för en fjällräddare är 30100 kronor.

Hur många jobbar som fjällräddare i Sverige?

Det finns 5100 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en fjällräddare?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 29000 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 30800 kronor.

Hur mycket betalar en fjällräddare i skatt?

En fjällräddare betalar i snitt 8612 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln fjällräddare in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Statistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som fjällräddare eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till fjällräddare

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Ambassadväktare Lön för en Ambulansförare, brandman Lön för en Arbetsinstruktör, kriminalvård Lön för en Arrestvakt Lön för en Badbevakare Lön för en Badbiträde Lön för en Badmästare Lön för en Badvakt Lön för en Badvärd Lön för en Bassängvakt Lön för en Besiktningsbrandmästare Lön för en Bevakningsföreståndare Lön för en Bevakningsman, järnväg Lön för en Bevakningsman, väktare Lön för en Brandbefäl Lön för en Brandförman Lön för en Brandman Lön för en Brandman, ambulansförare Lön för en Brandmästare Lön för en Brandvakt Lön för en Butikskontrollant Lön för en Båtväktare Lön för en Cykelvakt Lön för en Detektiv Lön för en Dörrvakt Lön för en Entrévakt Lön för en Entrévärd Lön för en Expeditionsvakt Lön för en Fjällräddare Lön för en Flaggvakt Lön för en Flygplatsbrandman Lön för en Flygplatskontrollant Lön för en Flygplatsvakt Lön för en Fångtransportör Lön för en Garagevakt Lön för en Gränskontrollant Lön för en Hamnskyddskontrollant Lön för en Hamnvakt Lön för en Hundförare, väktare Lön för en Industrivakt Lön för en Insatsledare Lön för en Jakttillsynsman Lön för en Kriminalvårdare Lön för en Kriminalvårdsassistent Lön för en Kustradioassistent Lön för en Larmoperatör Lön för en Livvakt, övrig Lön för en Museivakt Lön för en Nattvakt Lön för en On Scene Coordinator Lön för en Ordningsvakt Lön för en OSC Lön för en Parkeringsvakt Lön för en Parkeringsvärd Lön för en Passkontrollant Lön för en Personskyddsväktare, övrig Lön för en Pistör Lön för en Planeringsbrandmästare Lön för en Portvakt, industri etc. Lön för en Privatdetektiv Lön för en Receptionsväktare Lön för en Räddningsdykare Lön för en Räddningsledare, flyg- och sjöräddningscentral Lön för en Räddningsledare, kommunal räddningstjänst Lön för en Rökdykare Lön för en Signalvakt Lön för en Simhallsvakt Lön för en Sjöbevakningsassistent Lön för en Sjöfartskontrollant Lön för en Sjöräddningsledare Lön för en Skidpatrullör Lön för en Skyddsvakt Lön för en Slottsvakt Lön för en Slottsväbel Lön för en SOS-operatör Lön för en Spelhallsvakt Lön för en Spårvakt Lön för en Stationär väktare Lön för en Strandvakt Lön för en Säkerhetskontrollant, flygplats Lön för en Säkerhetsvakt, flygplats Lön för en Telegrafist Lön för en Tillsynsman, kriminalvård Lön för en Trafiklots Lön för en Trafiknykterhetskontrollant Lön för en Trafikvakt, parkeringsvakt Lön för en Trafikvakt, signalvakt Lön för en Trafikövervakare Lön för en Transportförare, persontransport Lön för en Tunnelbanevakt Lön för en Vaktman Lön för en Varuhuskontrollant Lön för en Varuhusvakt Lön för en Vattendykare Lön för en Vårdare, kriminalvård Lön för en Vägvakt Lön för en Väktare Lön för en Värd, entré Lön för en Värdetransportör
Falköping
Badvärd/Simlärare
Ledigt jobb som badmästare på FALKÖPINGS KOMMUN i Falköping
Skellefteå
Parkeringsvakt Skellefteå
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som parkeringsvakt på Aimo Park Sweden AB i Skellefteå
Sundsvall
Parkeringsvakter till vårat kontor i Sundsvall
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som parkeringsvakt på Smart Parkering Sverige AB i Sundsvall
Stockholm
Avarn Security söker parkeringsvakter för kommunala uppdrag i Stockholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som parkeringsvakt på Avarn Security AB i Stockholm
Stockholm
Avarn Parkering söker parkeringsvakter för kommunala uppdrag i Stockholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som parkeringsvakt på Avarn Security AB i Stockholm
Håbo
Simlärare/ badvakt
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som badmästare på Håbo kommun i Håbo
Göteborg
Securitas Sverige AB söker nya medarbetare inom bevakning till Göteborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som parkeringsvakt på Premier Service Sverige AB i Göteborg
Stockholm
Gruppledare hos Sverige Parkering AB
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som parkeringsvakt på Sverige Parkering AB i Stockholm
Sundbyberg
Parkeringsvakt till Sundbyberg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som parkeringsvakt på Today Consulting AB i Sundbyberg
Danderyd
Parkeringsvakter till Danderyd
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som parkeringsvakt på Today Consulting AB i Danderyd
Sundsvall
Badvärd till Matforshallen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som badmästare på Sundsvalls kommun i Sundsvall
Nacka
Bad - och friskvårdsvärd, timanställning.
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som badbevakare på Medley AB i Nacka
Säffle
Badvärd (2st)
Ledigt jobb som badmästare på Säffle kommun i Säffle
Åmål
Badvärd timvikarier (Säffle/Åmål)
Ledigt jobb som badmästare på Säffle kommun i Åmål
Norrköping
Bli vår nya Trafikvakt!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som trafikvakt på Framtiden i Sverige AB i Norrköping
Östersund
Extrapersonal till Litsbadet, badvärd
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som badmästare på Östersunds kommun i Östersund
Sandviken
Skidpatrullör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skidpatrullör/pistör på Kungsbergets Fritidsanläggningar AB i Sandviken
Botkyrka
Parkeringsvakt till Botkyrka
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som parkeringsvakt på Today Consulting AB i Botkyrka
Solna
Trafik/flaggvakter för projekt i Stockholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som vägvakt på Prowork Stockholm AB i Solna
Luleå
Parkeringsvakt
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som parkeringsvakt på Aimo Park Sweden AB i Luleå
Fagersta
Timvikarier till Fagerstahallen
Ledigt jobb som badmästare på Fagersta kommun i Fagersta
Karlskoga
Badmästare till Strandbadet
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som badmästare på Karlskoga kommun i Karlskoga
Norsjö
Extrapersonal till Norsjö Simhall
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som badmästare på Norsjö kommun i Norsjö
Härryda
Simlärare sökes till Premium Hälsan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som simhallsvakt på Landvetter Friskvård AB i Härryda
Arjeplog
Sim- och sporthallspersonal/Fritidsledare
Ledigt jobb som badmästare på Arjeplogs kommun i Arjeplog
Jönköping
Trivs du som fisken i vattnet? Sök då jobb på våra bad!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som badmästare på Jönköpings kommun i Jönköping
Söderhamn
Badmästare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som badmästare på Söderhamns kommun i Söderhamn
Stockholm
Parkeringsvakt
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som parkeringsvakt på Aimo Park Sweden AB i Stockholm
Östersund
Extrapersonal till Storsjöbadet, badvärd
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som badmästare på Östersunds kommun i Östersund
Norrköping
Parkeringsvakt till samhällsbyggnadskontoret
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som parkeringsvakt på Norrköpings kommun i Norrköping