Lön konsult, it, nätverk 2024

- Lönestatistik för en konsult, it, nätverkVad tjänar en konsult, it, nätverk i månaden? Medellönen för 2024 är:

44 100 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 43200 kronor i yrket medan männen har en lön på 44200 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda tjänstemän som har den högsta lönen med i snitt 44200 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som konsult, it, nätverk.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en konsult, it, nätverk i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 44100 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en konsult, it, nätverk

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 264 kronor.

Dagslön för en konsult, it, nätverk

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 2100 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en konsult, it, nätverk kvar i lön efter skatt? En konsult, it, nätverk får ut 30 021 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 44 100 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 7 596 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 5 172 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 28 kronor
Lönen efter skatt 30 021 kronor


Sök lediga jobb som konsult, it, nätverk

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som konsult, it, nätverk eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Stockholm på VAERNA OT IT AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Norrköping
Erfaren nätverksspecialist till drift och infrastruktur

Ledigt jobb som nätverkskonstruktör på Norrköpings kommun i Norrköping

Läs om jobbet
Sundbyberg
Nätverkstekniker

Ledigt jobb som nätverkstekniker på Leoware Sverige AB i Sundbyberg

Läs om jobbet
Stockholm
Senior Nätverksspecialist

Ledigt jobb som nätverkstekniker på Deploja AB i Stockholm

Läs om jobbet

Vad gör en konsult, it, nätverk?

Vi har inga detaljer kring vad en konsult, it, nätverk jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Installerar och konfigurerar kommunikationsutrustning samt ansvarar för underhåll av denna utrustning, t.ex. brandväggar, routrar, switchar etc.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en konsult, it, nätverk i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för konsult, it, nätverk skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 43400 kronor

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 44200 kronorÄr det lätt att få jobb som konsult, it, nätverk?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som konsult, it, nätverk.

Ungefär 11000 jobbar som nätverks- och systemtekniker i landet, av dessa är cirka 9 procent kvinnor och 91 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för nätverks- och systemtekniker det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för nätverks- och systemtekniker kommer vara stora.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som konsult, it, nätverk? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 43200 kronor som konsult, it, nätverk medan männens lön är 44200 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som konsult, it, nätverk.

Lönestatistik för konsult, it, nätverk i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige42 200 kronor
Stockholm47 000 kronor
Östra Mellansverige41 900 kronor
Småland med öarna40 600 kronor
Sydsverige40 000 kronor
Västsverige38 300 kronor
Norra Mellansverige37 600 kronor
Mellersta Norrland40 100 kronor
Övre Norrland37 200 kronor


Hur många jobbar som konsult, it, nätverk i Sverige?

Det är totalt 8600 personer som idag är anställda som konsult, it, nätverk enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige8 600
Stockholm och Stockholms län3 100
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län750
Hallands och Västra Götalands län¤¤¤
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län450
Västernorrlands och Jämtlands230
Västerbottens och Norrbottens län270

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en konsult, it, nätverk i lön i månaden?

Medellönen för en konsult, it, nätverk är 44100 kronor.

Hur många jobbar som konsult, it, nätverk i Sverige?

Det finns 8600 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en konsult, it, nätverk?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 43200 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 44200 kronor.

Hur mycket betalar en konsult, it, nätverk i skatt?

En konsult, it, nätverk betalar i snitt 12796 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln konsult, it, nätverk in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som konsult, it, nätverk eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till konsult, it, nätverk

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Callcenterpersonal, datasupport Lön för en Dataansvarig, datatekniker Lön för en Databasadministratör Lön för en Databastekniker Lön för en Datakonsult, nätverk Lön för en Datasamordnare, datatekniker Lön för en Datasupporter Lön för en Datatekniker, drift Lön för en Datatekniker, support Lön för en Datatekniker, system Lön för en DBA Lön för en Dispatcher, IT Lön för en Driftledare, IT Lön för en Driftplanerare, IT Lön för en Drifttekniker, data Lön för en Helpdesk, data Lön för en Helpdesktekniker Lön för en Helprunner Lön för en Internetsupporter Lön för en IT projektledare, nätverk Lön för en IT-ansvarig, datatekniker Lön för en IT-assistent, supporttekniker Lön för en IT-konsult, nätverk Lön för en IT-leveranskoordinator Lön för en IT-samordnare, datatekniker Lön för en IT-tekniker, drift Lön för en IT-tekniker, support Lön för en IT-tekniker, system Lön för en Kommunikationstekniker Lön för en Konfigurationsspecialist Lön för en Konsoloperatör Lön för en Konsult, data, nätverk Lön för en Konsult, IT, nätverk Lön för en Konsult, nätverks- Lön för en Meteorologassistent, försvaret Lön för en Nätverksadministratör Lön för en Nätverksansvarig Lön för en Nätverkskonstruktör Lön för en Nätverkskonsult Lön för en Nätverksoperatör, data Lön för en Nätverksspecialist Lön för en Nätverkstekniker Lön för en PC-koordinator Lön för en PC-samordnare Lön för en PC-supporter Lön för en PC-tekniker, support Lön för en Projektledare, IT, nätverk Lön för en Supportingenjör, IT Lön för en Supportspecialist, IT Lön för en Supporttekniker, IT Lön för en Supporttekniker, mobiltelefoni Lön för en Systemadministratör, dataspecialist Lön för en Systemadministratör, datatekniker Lön för en Systeminstallatör Lön för en Systemoperatör Lön för en Unix-tekniker Lön för en Utrullningstekniker Lön för en Webbadministratör Lön för en Webbansvarig Lön för en Webbmästare Lön för en Webbtekniker Lön för en Webmaster
Stockholm
Yrkesstolt nätverkstekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på VAERNA OT IT AB i Stockholm
Norrköping
Erfaren nätverksspecialist till drift och infrastruktur
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkskonstruktör på Norrköpings kommun i Norrköping
Sundbyberg
Nätverkstekniker
Ledigt jobb som nätverkstekniker på Leoware Sverige AB i Sundbyberg
Stockholm
Senior Nätverksspecialist
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Deploja AB i Stockholm
Linköping
Konsultuppdrag Nätverkstekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Sigma Technology Information AB i Linköping
Botkyrka
Teamledare drift och underhållsuppföljning till Combitech
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kommunikationstekniker på Combitech AB i Botkyrka
Strömsund
Drifttekniker, IT
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Strömsunds kommun i Strömsund
Skövde
Intresseanmälan tekniker till Skövde
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Eltel Networks Infranet AB i Skövde
Västerås
Nätverkstekniker till Akkodis!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Akkodis Sweden AB i Västerås
Österåker
Senior Nätverkstekniker/Nätverksarkitekt till Roslagsvatten
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Performiq AB i Österåker
Stockholm
Senior Nätverkstekniker/Nätverksarkitekt till Roslagsvatten
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Performiq AB i Stockholm
Stockholm
IT-tekniker tillika förvaltningsledare IT-arbetsplats, Rättsmedicinalverket
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Rättsmedicinalverket i Stockholm
Avesta
Stora Enso Fors söker nätverkstekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Academic Work Sweden AB i Avesta
Växjö
Nätverks-och systemkonfiguratör till Combitech i Växjö
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Combitech AB i Växjö
Solna
Network Engineer in Solna, Stockholm County, Sweden | IT at Vattenfall
Ledigt jobb som nätverkstekniker på Netjobs Group AB i Solna
Falköping
Är du redo att bli vår nästa nätverkshjälte?
Ledigt jobb som nätverkstekniker på FALKÖPINGS KOMMUN i Falköping
Uppsala
Senior nätverksspecialist
Ledigt jobb som nätverkstekniker på Netjobs Group AB i Uppsala
Strängnäs
Systemtekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Strängnäs kommun i Strängnäs
Uppsala
Junior IT- säkerhetskonsult inriktning Nätverk

Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Avoki Solutions AB i Uppsala
Stockholm
Operation Engineer Talent Program
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Meet a Group international AB i Stockholm
Stockholm
IT-säkerhetskonsult inriktning Nätverk
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Avoki Solutions AB i Stockholm
Pajala
Zeppelin-CAT söker Systemtekniker till Kaunisvaara
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Zeppelin Sverige AB i Pajala
Göteborg
IT Infrastructure Engineer to Abion
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Needo Recruitment West AB i Göteborg
Göteborg
Openstack Cloud Engineer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverksoperatör på Etraveli Group AB i Göteborg
Linköping
Anslut dig till SAAB's nätverksteam som Network Engineer!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Framtiden i Sverige AB i Linköping
Arboga
Systemingenjör inom radioteknik
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Procruitment AB i Arboga
Linköping
Nätverkstekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Kommunalförbundet Itsam i Linköping
Sigtuna
SigtunaHem söker en Nätverkstekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Randstad AB i Sigtuna
Stockholm
Nätverkstekniker till Försvarsmaktens cyberförsvar i Stockholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Försvarsmakten i Stockholm
Arboga
Nätverkstekniker till ett av nordens största teknikkonsultbolag!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Academic Work Sweden AB i Arboga