Lön databasadministratör 2024

- Lönestatistik för en databasadministratörVad tjänar en databasadministratör i månaden? Medellönen för 2024 är:

39 700 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 37800 kronor i yrket medan männen har en lön på 40800 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är statsanställda som har den högsta lönen med i snitt 40100 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som databasadministratör.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en databasadministratör i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 39700 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en databasadministratör

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 238 kronor.

Dagslön för en databasadministratör

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1890 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en databasadministratör kvar i lön efter skatt? En databasadministratör får ut 26 936 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 39 700 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 6 815 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 4 641 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 25 kronor
Lönen efter skatt 26 936 kronor


Sök lediga jobb som databasadministratör

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som databasadministratör eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Stockholm på Academic Work Sweden AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Stockholm
Database Performance Engineer

Ledigt jobb som databasadministratör på Kindred People AB i Stockholm

Läs om jobbet
Systemspecialist

Ledigt jobb som systemadministratör på Ecareer AB i

Läs om jobbet
Systemingenjör

Ledigt jobb som systemadministratör på Ecareer AB i

Läs om jobbet

Vad gör en databasadministratör?

Vi har inga detaljer kring vad en databasadministratör jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Administrerar system, databaser och lokala nätverk och ger service till användare. Installerar och konfigurerar nya applikationer och distribuerar programuppdateringar till användare.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en databasadministratör i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för databasadministratör skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 40100 kronor

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 39700 kronorÄr det lätt att få jobb som databasadministratör?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som databasadministratör.

Ungefär 4200 jobbar som systemadministratörer i landet, av dessa är cirka 28 procent kvinnor och 72 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för systemadministratörer det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

På fem års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för systemadministratörer kommer vara mycket stora.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som databasadministratör? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 37800 kronor som databasadministratör medan männens lön är 40800 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som databasadministratör.

Lönestatistik för databasadministratör i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige39 900 kronor
Stockholm44 600 kronor
Östra Mellansverige38 100 kronor
Småland med öarna¤¤¤ kronor
Sydsverige37 600 kronor
Västsverige37 000 kronor
Norra Mellansverige36 200 kronor
Mellersta Norrland¤¤¤ kronor
Övre Norrland¤¤¤ kronor


Hur många jobbar som databasadministratör i Sverige?

Det är totalt 4500 personer som idag är anställda som databasadministratör enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige4 500
Stockholm och Stockholms län1 500
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län380
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län¤¤¤
Hallands och Västra Götalands län¤¤¤
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län120
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en databasadministratör i lön i månaden?

Medellönen för en databasadministratör är 39700 kronor.

Hur många jobbar som databasadministratör i Sverige?

Det finns 4500 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en databasadministratör?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 37800 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 40800 kronor.

Hur mycket betalar en databasadministratör i skatt?

En databasadministratör betalar i snitt 11481 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln databasadministratör in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som databasadministratör eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till databasadministratör

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Callcenterpersonal, datasupport Lön för en Dataansvarig, datatekniker Lön för en Databasadministratör Lön för en Databastekniker Lön för en Datakonsult, nätverk Lön för en Datasamordnare, datatekniker Lön för en Datasupporter Lön för en Datatekniker, drift Lön för en Datatekniker, support Lön för en Datatekniker, system Lön för en DBA Lön för en Dispatcher, IT Lön för en Driftledare, IT Lön för en Driftplanerare, IT Lön för en Drifttekniker, data Lön för en Helpdesk, data Lön för en Helpdesktekniker Lön för en Helprunner Lön för en Internetsupporter Lön för en IT projektledare, nätverk Lön för en IT-ansvarig, datatekniker Lön för en IT-assistent, supporttekniker Lön för en IT-konsult, nätverk Lön för en IT-leveranskoordinator Lön för en IT-samordnare, datatekniker Lön för en IT-tekniker, drift Lön för en IT-tekniker, support Lön för en IT-tekniker, system Lön för en Kommunikationstekniker Lön för en Konfigurationsspecialist Lön för en Konsoloperatör Lön för en Konsult, data, nätverk Lön för en Konsult, IT, nätverk Lön för en Konsult, nätverks- Lön för en Meteorologassistent, försvaret Lön för en Nätverksadministratör Lön för en Nätverksansvarig Lön för en Nätverkskonstruktör Lön för en Nätverkskonsult Lön för en Nätverksoperatör, data Lön för en Nätverksspecialist Lön för en Nätverkstekniker Lön för en PC-koordinator Lön för en PC-samordnare Lön för en PC-supporter Lön för en PC-tekniker, support Lön för en Projektledare, IT, nätverk Lön för en Supportingenjör, IT Lön för en Supportspecialist, IT Lön för en Supporttekniker, IT Lön för en Supporttekniker, mobiltelefoni Lön för en Systemadministratör, dataspecialist Lön för en Systemadministratör, datatekniker Lön för en Systeminstallatör Lön för en Systemoperatör Lön för en Unix-tekniker Lön för en Utrullningstekniker Lön för en Webbadministratör Lön för en Webbansvarig Lön för en Webbmästare Lön för en Webbtekniker Lön för en Webmaster
Stockholm
Projektadministratör till CWP-Kraft!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemadministratör på Academic Work Sweden AB i Stockholm
Stockholm
Database Performance Engineer
Ledigt jobb som databasadministratör på Kindred People AB i Stockholm
Systemspecialist
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemadministratör på Ecareer AB i
Systemingenjör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemadministratör på Ecareer AB i
Stockholm
Senior systemadministratör Linux till Sveriges nationella CSIRT
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemadministratör på Myndigheten För Samhällsskydd och Beredskap (Msb i Stockholm
Stockholm
Systemansvarig till PDC
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemadministratör på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm
Stockholm
Quality Assurance Engineer - Test Automation (future hirings)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemadministratör på Securitas Intelligent Services AB i Stockholm
Stockholm
DevOps - AWS
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemadministratör på Regent Quality AB i Stockholm
Stockholm
Systemadministratör /Business Analyst IAM
Ledigt jobb som systemadministratör på NXT Interim Stockholm AB i Stockholm
Norrköping
Systemadministratör inom Övervakning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemadministratör på Sveriges Meteorologiska och Hydrologiska Institu i Norrköping
Linköping
System administratör inom Identity eller Access Management
Ledigt jobb som systemadministratör på NXT Interim Stockholm AB i Linköping
Stockholm
Operation Engineer Talent Program
Ledigt jobb som systemadministratör på Redeploy AB i Stockholm
Göteborg
System Administrator to Icomera, Gothenburg
Ledigt jobb som systemadministratör på Jerrie AB i Göteborg
Östhammar
Administratör inom erfarenhetsåterföring till Forsmark!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemadministratör på Academic Work Sweden AB i Östhammar
Göteborg
Azurespecialist | Västtrafik | Hybrid
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemadministratör på Experis AB i Göteborg
Göteborg
Specialists/system administrators for SmartPlant Foundation
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemadministratör på Meet a Group international AB i Göteborg
Askersund
Elberedskapsadministratör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som databasadministratör på Svenska Kraftnät i Askersund
Luleå
IT-funktionsledare till Luleå
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemadministratör på Metria AB i Luleå
Norrköping
IT Releaseansvarig
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemadministratör på Sveriges Meteorologiska och Hydrologiska Institu i Norrköping
Hofors
Socialt extrajobb i Hofors med omnejd | Sommar
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemadministratör på Manpower AB i Hofors
Kalmar
Socialt extrajobb i Kalmar med omnejd | Sommar
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemadministratör på Manpower AB i Kalmar
Skövde
Socialt extrajobb i Skövde och Lidköping | Sommar
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemadministratör på Manpower AB i Skövde
Växjö
Socialt extrajobb i Växjö med omnejd | Sommar
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemadministratör på Manpower AB i Växjö
Varberg
Socialt extrajobb i Varberg och Falkenberg | Sommar
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemadministratör på Manpower AB i Varberg
Borås
Socialt extrajobb i Borås med omnejd | Sommar
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemadministratör på Manpower AB i Borås
Göteborg
Socialt extrajobb i Göteborg med omnejd | Sommar
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemadministratör på Manpower AB i Göteborg
Nacka
SAP Technical Expert/SAP PI/PO Administrator
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemadministratör på Bauhaus & Co KB i Nacka
Årjäng
Hållbarhetskoordinator till Flexit
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemadministratör på Linck i Karlstad AB i Årjäng
Stockholm
Deploja söker en IT-projektledare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemadministratör på Deploja AB i Stockholm
Växjö
Nu söker vi en komponentkunnig person till Combitech i Växjö
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som databastekniker på Inpeople Sverige AB i Växjö