Lön konfigurationsspecialist 2024

- Lönestatistik för en konfigurationsspecialistVad tjänar en konfigurationsspecialist i månaden? Medellönen för 2024 är:

44 100 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 43200 kronor i yrket medan männen har en lön på 44200 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda tjänstemän som har den högsta lönen med i snitt 44200 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som konfigurationsspecialist.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en konfigurationsspecialist i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 44100 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en konfigurationsspecialist

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 264 kronor.

Dagslön för en konfigurationsspecialist

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 2100 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en konfigurationsspecialist kvar i lön efter skatt? En konfigurationsspecialist får ut 30 021 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 44 100 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 7 596 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 5 172 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 28 kronor
Lönen efter skatt 30 021 kronor


Sök lediga jobb som konfigurationsspecialist

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som konfigurationsspecialist eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Järfälla på Sigma Technology IT INFRA AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Västerås
Nätverkstekniker sökes till kund inom försvarsindustrin!

Ledigt jobb som nätverkstekniker på Sigma Technology IT INFRA AB i Västerås

Läs om jobbet
Stockholm
Nätverkstekniker sökes till kund inom försvarsindustrin!

Ledigt jobb som nätverkstekniker på Sigma Technology IT INFRA AB i Stockholm

Läs om jobbet
Järfälla
Nätverksspecialist med erfarenhet inom Checkpoint, Cisco och Fortigate

Ledigt jobb som nätverkstekniker på Sigma Technology IT INFRA AB i Järfälla

Läs om jobbet

Vad gör en konfigurationsspecialist?

Vi har inga detaljer kring vad en konfigurationsspecialist jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Installerar och konfigurerar kommunikationsutrustning samt ansvarar för underhåll av denna utrustning, t.ex. brandväggar, routrar, switchar etc.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en konfigurationsspecialist i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för konfigurationsspecialist skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 43400 kronor

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 44200 kronorÄr det lätt att få jobb som konfigurationsspecialist?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som konfigurationsspecialist.

Ungefär 11000 jobbar som nätverks- och systemtekniker i landet, av dessa är cirka 9 procent kvinnor och 91 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för nätverks- och systemtekniker det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för nätverks- och systemtekniker kommer vara stora.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som konfigurationsspecialist? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 43200 kronor som konfigurationsspecialist medan männens lön är 44200 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som konfigurationsspecialist.

Lönestatistik för konfigurationsspecialist i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige42 200 kronor
Stockholm47 000 kronor
Östra Mellansverige41 900 kronor
Småland med öarna40 600 kronor
Sydsverige40 000 kronor
Västsverige38 300 kronor
Norra Mellansverige37 600 kronor
Mellersta Norrland40 100 kronor
Övre Norrland37 200 kronor


Hur många jobbar som konfigurationsspecialist i Sverige?

Det är totalt 8600 personer som idag är anställda som konfigurationsspecialist enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige8 600
Stockholm och Stockholms län3 100
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län750
Hallands och Västra Götalands län¤¤¤
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län450
Västernorrlands och Jämtlands230
Västerbottens och Norrbottens län270

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en konfigurationsspecialist i lön i månaden?

Medellönen för en konfigurationsspecialist är 44100 kronor.

Hur många jobbar som konfigurationsspecialist i Sverige?

Det finns 8600 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en konfigurationsspecialist?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 43200 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 44200 kronor.

Hur mycket betalar en konfigurationsspecialist i skatt?

En konfigurationsspecialist betalar i snitt 12796 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln konfigurationsspecialist in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som konfigurationsspecialist eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till konfigurationsspecialist

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Callcenterpersonal, datasupport Lön för en Dataansvarig, datatekniker Lön för en Databasadministratör Lön för en Databastekniker Lön för en Datakonsult, nätverk Lön för en Datasamordnare, datatekniker Lön för en Datasupporter Lön för en Datatekniker, drift Lön för en Datatekniker, support Lön för en Datatekniker, system Lön för en DBA Lön för en Dispatcher, IT Lön för en Driftledare, IT Lön för en Driftplanerare, IT Lön för en Drifttekniker, data Lön för en Helpdesk, data Lön för en Helpdesktekniker Lön för en Helprunner Lön för en Internetsupporter Lön för en IT projektledare, nätverk Lön för en IT-ansvarig, datatekniker Lön för en IT-assistent, supporttekniker Lön för en IT-konsult, nätverk Lön för en IT-leveranskoordinator Lön för en IT-samordnare, datatekniker Lön för en IT-tekniker, drift Lön för en IT-tekniker, support Lön för en IT-tekniker, system Lön för en Kommunikationstekniker Lön för en Konfigurationsspecialist Lön för en Konsoloperatör Lön för en Konsult, data, nätverk Lön för en Konsult, IT, nätverk Lön för en Konsult, nätverks- Lön för en Meteorologassistent, försvaret Lön för en Nätverksadministratör Lön för en Nätverksansvarig Lön för en Nätverkskonstruktör Lön för en Nätverkskonsult Lön för en Nätverksoperatör, data Lön för en Nätverksspecialist Lön för en Nätverkstekniker Lön för en PC-koordinator Lön för en PC-samordnare Lön för en PC-supporter Lön för en PC-tekniker, support Lön för en Projektledare, IT, nätverk Lön för en Supportingenjör, IT Lön för en Supportspecialist, IT Lön för en Supporttekniker, IT Lön för en Supporttekniker, mobiltelefoni Lön för en Systemadministratör, dataspecialist Lön för en Systemadministratör, datatekniker Lön för en Systeminstallatör Lön för en Systemoperatör Lön för en Unix-tekniker Lön för en Utrullningstekniker Lön för en Webbadministratör Lön för en Webbansvarig Lön för en Webbmästare Lön för en Webbtekniker Lön för en Webmaster
Järfälla
Nätverkstekniker sökes till kund inom försvarsindustrin!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Sigma Technology IT INFRA AB i Järfälla
Västerås
Nätverkstekniker sökes till kund inom försvarsindustrin!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Sigma Technology IT INFRA AB i Västerås
Stockholm
Nätverkstekniker sökes till kund inom försvarsindustrin!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Sigma Technology IT INFRA AB i Stockholm
Järfälla
Nätverksspecialist med erfarenhet inom Checkpoint, Cisco och Fortigate
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Sigma Technology IT INFRA AB i Järfälla
Västerås
Nätverksspecialist med erfarenhet inom Checkpoint, Cisco och Fortigate
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Sigma Technology IT INFRA AB i Västerås
Stockholm
Nätverksspecialist med erfarenhet inom Checkpoint, Cisco och Fortigate
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Sigma Technology IT INFRA AB i Stockholm
Järfälla
Nätverkstekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Sigma Technology IT INFRA AB i Järfälla
Västerås
Nätverkstekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Sigma Technology IT INFRA AB i Västerås
Stockholm
Nätverkstekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Sigma Technology IT INFRA AB i Stockholm
Stockholm
Nätverkstekniker till Sveriges nationella CSIRT
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Myndigheten För Samhällsskydd och Beredskap (Msb i Stockholm
Stockholm
Operation Engineer Talent Program
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Meet a Group international AB i Stockholm
Örebro
Nätverkstekniker till SCB
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Statistiska Centralbyrån i Örebro
Network Engineer till B2B Datanet/WAN Implementation
Ledigt jobb som nätverkstekniker på Tele2 Sverige AB i
Göteborg
Nätverkskonsult till itm8 - Nordens nya IT-powerhouse
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på itm8 Sverige AB i Göteborg
Uppsala
Nätverkstekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala
Stockholm
Junior systemtekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Riksdagsförvaltningen i Stockholm
Umeå
Installationsmontör till Nordantenn
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kommunikationstekniker på Konsultia AB i Umeå
Östersund
Kamerainstallatör, CCTV
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Ebbestad Holding AB i Östersund
Skellefteå
Kamerainstallatör, CCTV
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Ebbestad Holding AB i Skellefteå
Göteborg
Nätverkstekniker Förnybar Energi
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Intenso Teknikrekrytering AB i Göteborg
Göteborg
it-tekniker nätverk
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Randstad AB i Göteborg
Västerås
Nätverkstekniker sökes!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Iver Sverige AB i Västerås
Göteborg
It Infrastructure Specialist
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på ASSA ABLOY AB i Göteborg
Fälttekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Transtema Network Services AB i
Linköping
Tekniker Radar/Sensor
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kommunikationstekniker på Försvarsmakten i Linköping
Umeå
Nätverksspecialist till Norrmejerier
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Norrmejerier Ekonomisk fören i Umeå
Stockholm
Advanced Solutions Pre-Sales Cisco
Ledigt jobb som nätverkstekniker på Women Ahead AB i Stockholm
Stockholm
Virtualiseringsspecialist inom VMware
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Castra Group AB i Stockholm
Jönköping
Systemtekniker servrar och applikationer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på REGION JÖNKÖPINGS LÄN i Jönköping
Enköping
Junior Nätverkstekniker till RödSvart!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som nätverkstekniker på Academic Work Sweden AB i Enköping