Lönestatistik för en it-ansvarig, datatekniker 2023

Vad tjänar en it-ansvarig, datatekniker i månaden? Medellönen är 38200 kronor i månaden enligt 2023 års lönestatistik. I de fall då lönestatiken bygger på deltidsanställda har lönen räkntats upp till heltid. I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 33800 kronor i yrket medan männen har en lön på 39000 kronor. Se även callcenterpersonal, datasupport , dataansvarig, datatekniker och databasadministratör .

För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda tjänstemän som har den högsta lönen med i snitt 40300 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som it-ansvarig, datatekniker.

Medellön, snittlön eller medianlön för en it-ansvarig, datatekniker?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 38200 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket. Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln it-ansvarig, datatekniker in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre. Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.

Yrkeskategori för det här yrket

Lönen för det här yrket baseras på en bredare yrkeskatetegori där flera yrken ingår. Den bredare kategorin som just det här yrket tillhör har den här yrkesbeskrivningen.

Beskrivning av yrkets bredare yrkeskategori

“Sköter daglig drift av informations- och kommunikationssystem, kringutrustning, maskinvara, programvara och annan datorutrustning för att identifiera och förebygga fel och driftstörningar.”

Hur ser lönestatistiken ut för en it-ansvarig, datatekniker i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för it-ansvarig, datatekniker skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 37900 kronor

 • Kommunalanställd: 34000 kronor

 • Regionanställd 35400 kronor

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 40000 kronor

Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som it-ansvarig, datatekniker? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 33800 kronor som it-ansvarig, datatekniker medan männens lön är 39000 kronor.
År Medellön kvinnor Medellön män
2014 33100 kronor35500 kronor
2015 31800 kronor35700 kronor
2016 33300 kronor34700 kronor
2017 33600 kronor36700 kronor
2018 34600 kronor36200 kronor
2019 36000 kronor37100 kronor
2020 36000 kronor38100 kronor
2021 33800 kronor39000 kronor

Lönestatistik för it-ansvarig, datatekniker i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön 2020
Sverige37900
Stockholm40800
Östra Mellansverige35800
Småland med öarna35500
Sydsverige34900
Västsverige38900
Norra Mellansverige38000
Mellersta Norrland32900
Övre Norrland34000

Hur många jobbar som it-ansvarig, datatekniker i Sverige?

Det är totalt 12300 personer som idag är anställda som it-ansvarig, datatekniker enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige12300
Stockholm och Stockholms län2800
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län1300
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län730
Blekinge och Skåne län..
Hallands och Västra Götalands län..
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län650
Västernorrlands och Jämtlands380
Västerbottens och Norrbottens län370

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en it-ansvarig, datatekniker i lön i månaden?

Medellönen för en it-ansvarig, datatekniker är 38200 kronor.

Hur många jobbar som it-ansvarig, datatekniker i Sverige?

Det finns 12300 personer anställda i Sverige.


Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som it-ansvarig, datatekniker eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner

Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Yrken relaterade till it-ansvarig, datatekniker

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Callcenterpersonal, datasupport Lön för en Dataansvarig, datatekniker Lön för en Databasadministratör Lön för en Databastekniker Lön för en Datakonsult, nätverk Lön för en Datasamordnare, datatekniker Lön för en Datasupporter Lön för en Datatekniker, drift Lön för en Datatekniker, support Lön för en Datatekniker, system Lön för en DBA Lön för en Dispatcher, IT Lön för en Driftledare, IT Lön för en Driftplanerare, IT Lön för en Drifttekniker, data Lön för en Helpdesk, data Lön för en Helpdesktekniker Lön för en Helprunner Lön för en Internetsupporter Lön för en IT projektledare, nätverk Lön för en IT-ansvarig, datatekniker Lön för en IT-assistent, supporttekniker Lön för en IT-konsult, nätverk Lön för en IT-leveranskoordinator Lön för en IT-samordnare, datatekniker Lön för en IT-tekniker, drift Lön för en IT-tekniker, support Lön för en IT-tekniker, system Lön för en Kommunikationstekniker Lön för en Konfigurationsspecialist Lön för en Konsoloperatör Lön för en Konsult, data, nätverk Lön för en Konsult, IT, nätverk Lön för en Konsult, nätverks- Lön för en Meteorologassistent, försvaret Lön för en Nätverksadministratör Lön för en Nätverksansvarig Lön för en Nätverkskonstruktör Lön för en Nätverkskonsult Lön för en Nätverksoperatör, data Lön för en Nätverksspecialist Lön för en Nätverkstekniker Lön för en PC-koordinator Lön för en PC-samordnare Lön för en PC-supporter Lön för en PC-tekniker, support Lön för en Projektledare, IT, nätverk Lön för en Supportingenjör, IT Lön för en Supportspecialist, IT Lön för en Supporttekniker, IT Lön för en Supporttekniker, mobiltelefoni Lön för en Systemadministratör, dataspecialist Lön för en Systemadministratör, datatekniker Lön för en Systeminstallatör Lön för en Systemoperatör Lön för en Unix-tekniker Lön för en Utrullningstekniker Lön för en Webbadministratör Lön för en Webbansvarig Lön för en Webbmästare Lön för en Webbtekniker Lön för en Webmaster
Malmö
IT-tekniker sökes till Bredband2
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-tekniker/datatekniker på Studentconsulting Sweden AB (Publ) i Malmö
Vänersborg
Systemspecialist inom webbdrift
Ledigt jobb som drifttekniker, data på Länsstyrelsen i Västra Götalands län i Vänersborg
Mariestad
Systemspecialist inom webbdrift
Ledigt jobb som drifttekniker, data på Länsstyrelsen i Västra Götalands län i Mariestad
Stockholm
Technical Account Manager
Ledigt jobb som drifttekniker, data på Camai Consulting AB i Stockholm
Linköping
IT-tekniker, Linköping
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-tekniker/datatekniker på Polismyndigheten i Linköping
Malmö
Är du IT-konsult och taggad på nytt uppdrag? Se hit!
Ledigt jobb som driftledare, it på Gigstep AB i Malmö
Jönköping
IT-tekniker Jönköping
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-tekniker/datatekniker på Polismyndigheten i Jönköping
Falkenberg
IT-Konsult sökes till vår kund i Falkenberg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-tekniker/datatekniker på Maxkompetens Sverige AB i Falkenberg
Piteå
Driftövervakare till W3 Energy
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som drifttekniker, data på Poolia Sverige AB i Piteå
Högsby
IT-tekniker till Högsbynät sökes
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-tekniker/datatekniker på Telin Rekrytering & Konsult Syd AB i Högsby
Göteborg
Systemspecialist inom webbdrift
Ledigt jobb som drifttekniker, data på Länsstyrelsen i Västra Götalands län i Göteborg
Stockholm
DC-infrastrukturtekniker i Stockholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-tekniker/datatekniker på Bahnhof AB (Publ) i Stockholm
Göteborg
Ubuntu Linux
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-tekniker/datatekniker på Quest Consulting Sverige AB i Göteborg
Linköping
Full stack developer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som driftledare, it på Axis Communications AB i Linköping
Växjö
Junior kommunikationstekniker till Griffel i Växjö
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som drifttekniker, data på Maxkompetens Sverige AB i Växjö
Örebro
Teknisk rådgivare inom IT/ Kundansvarig till Ricoh IT Partner
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-tekniker/datatekniker på Academic Work Sweden AB i Örebro
Infrastrukturspecialist Backup - sökes till Iver Sverige
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som drifttekniker, data på Iver Väst AB i
Skara
IT-INTRESSERAD SUPPORTANSVARIG TILL CEDOC
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-tekniker/datatekniker på Framtiden i Sverige AB i Skara
Malmö
Databasadministratör till Handelsbanken
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som dataoperatör på Randstad AB i Malmö
Stockholm
Kundnära IT- Tekniker - sökes till Iver i Stockholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-tekniker/datatekniker på Iver Väst AB i Stockholm
Solna
Junior Systemspecialist / IT-Tekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-tekniker/datatekniker på Teleoffice Viewcom AB i Solna
Göteborg
Systemspecialist Exchange | Västtrafik | Hybrid
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-tekniker/datatekniker på Experis AB i Göteborg
Stockholm
Superuser Astro/WMS
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-tekniker/datatekniker på Mathem i Sverige AB i Stockholm
Göteborg
IT-Koordinator till ISS kund i Göteborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-tekniker/datatekniker på Iss Facility Services AB i Göteborg
Helsingborg
IT-KONSULTER - SE HIT!
Ledigt jobb som it-tekniker/datatekniker på Gigstep AB i Helsingborg
Uddevalla
IT-expert med tekniken i blodet
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-tekniker/datatekniker på Iosoft AB i Uddevalla
Tanum
IT-expert med tekniken i blodet
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-tekniker/datatekniker på Iosoft AB i Tanum
Göteborg
Endpoint Specialist till ledande bolag inom fordonsindustrin
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-tekniker/datatekniker på Jobnet AB i Göteborg
Upplands-Bro
Driftingenjör IT till Kungsängen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som it-tekniker/datatekniker på Försvarsmakten i Upplands-Bro
Sundbyberg
IT-driftchef
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som driftledare, it på Sundbybergs kommun i Sundbyberg