Lönestatistik för en callcenterpersonal, datasupport 2023

Vad tjänar en callcenterpersonal, datasupport i månaden? Medellönen är 36100 kronor i månaden enligt 2023 års lönestatistik. I de fall då lönestatiken bygger på deltidsanställda har lönen räkntats upp till heltid. I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 34200 kronor i yrket medan männen har en lön på 36900 kronor. Se även callcenterpersonal, datasupport , dataansvarig, datatekniker och databasadministratör .

För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda tjänstemän som har den högsta lönen med i snitt 36300 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som callcenterpersonal, datasupport.

Medellön, snittlön eller medianlön för en callcenterpersonal, datasupport?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 36100 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket. Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln callcenterpersonal, datasupport in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre. Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.

Yrkeskategori för det här yrket

Lönen för det här yrket baseras på en bredare yrkeskatetegori där flera yrken ingår. Den bredare kategorin som just det här yrket tillhör har den här yrkesbeskrivningen.

Beskrivning av yrkets bredare yrkeskategori

“Ger teknisk support. Genomför felsökningar, analyserar och åtgärdar uppkomna fel. Ger service och support i samband med installation och underhåll av system. Löser problem som uppstår t.ex. med användares lösenord.”

Hur ser lönestatistiken ut för en callcenterpersonal, datasupport i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för callcenterpersonal, datasupport skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 33900 kronor

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 36300 kronor

Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som callcenterpersonal, datasupport? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 34200 kronor som callcenterpersonal, datasupport medan männens lön är 36900 kronor.
År Medellön kvinnor Medellön män
2014 30600 kronor34100 kronor
2015 31700 kronor33000 kronor
2016 32200 kronor33100 kronor
2017 31900 kronor33800 kronor
2018 33700 kronor34100 kronor
2019 34300 kronor35200 kronor
2020 34300 kronor36100 kronor
2021 34200 kronor36900 kronor

Lönestatistik för callcenterpersonal, datasupport i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön 2020
Sverige35700
Stockholm37900
Östra Mellansverige38200
Småland med öarna34000
Sydsverige35800
Västsverige32500
Norra Mellansverige31700
Mellersta Norrland30900
Övre Norrland32300

Hur många jobbar som callcenterpersonal, datasupport i Sverige?

Det är totalt 18300 personer som idag är anställda som callcenterpersonal, datasupport enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige18300
Stockholm och Stockholms län6400
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län..
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län940
Blekinge och Skåne län..
Hallands och Västra Götalands län3200
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län..
Västernorrlands och Jämtlands..
Västerbottens och Norrbottens län560

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en callcenterpersonal, datasupport i lön i månaden?

Medellönen för en callcenterpersonal, datasupport är 36100 kronor.

Hur många jobbar som callcenterpersonal, datasupport i Sverige?

Det finns 18300 personer anställda i Sverige.


Ta med lönestatistiken till jobbintervjun

Söker du jobb som callcenterpersonal, datasupport eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner

Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Yrken relaterade till callcenterpersonal, datasupport

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Callcenterpersonal, datasupport Lön för en Dataansvarig, datatekniker Lön för en Databasadministratör Lön för en Databastekniker Lön för en Datakonsult, nätverk Lön för en Datasamordnare, datatekniker Lön för en Datasupporter Lön för en Datatekniker, drift Lön för en Datatekniker, support Lön för en Datatekniker, system Lön för en DBA Lön för en Dispatcher, IT Lön för en Driftledare, IT Lön för en Driftplanerare, IT Lön för en Drifttekniker, data Lön för en Helpdesk, data Lön för en Helpdesktekniker Lön för en Helprunner Lön för en Internetsupporter Lön för en IT projektledare, nätverk Lön för en IT-ansvarig, datatekniker Lön för en IT-assistent, supporttekniker Lön för en IT-konsult, nätverk Lön för en IT-leveranskoordinator Lön för en IT-samordnare, datatekniker Lön för en IT-tekniker, drift Lön för en IT-tekniker, support Lön för en IT-tekniker, system Lön för en Kommunikationstekniker Lön för en Konfigurationsspecialist Lön för en Konsoloperatör Lön för en Konsult, data, nätverk Lön för en Konsult, IT, nätverk Lön för en Konsult, nätverks- Lön för en Meteorologassistent, försvaret Lön för en Nätverksadministratör Lön för en Nätverksansvarig Lön för en Nätverkskonstruktör Lön för en Nätverkskonsult Lön för en Nätverksoperatör, data Lön för en Nätverksspecialist Lön för en Nätverkstekniker Lön för en PC-koordinator Lön för en PC-samordnare Lön för en PC-supporter Lön för en PC-tekniker, support Lön för en Projektledare, IT, nätverk Lön för en Supportingenjör, IT Lön för en Supportspecialist, IT Lön för en Supporttekniker, IT Lön för en Supporttekniker, mobiltelefoni Lön för en Systemadministratör, dataspecialist Lön för en Systemadministratör, datatekniker Lön för en Systeminstallatör Lön för en Systemoperatör Lön för en Unix-tekniker Lön för en Utrullningstekniker Lön för en Webbadministratör Lön för en Webbansvarig Lön för en Webbmästare Lön för en Webbtekniker Lön för en Webmaster
Jönköping
Kundsupport till Sesol
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som helpdesktekniker/supporttekniker på Sesol AB i Jönköping
Stockholm
Tekniker till vår Supportavdelning
Ledigt jobb som helpdesktekniker/supporttekniker på Firefly AB i Stockholm
Göteborg
Supporttekniker till Service Desk
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som helpdesktekniker/supporttekniker på Quest Consulting Sverige AB i Göteborg
Malmö
Dansktalande Supporttekniker
Ledigt jobb som helpdesktekniker/supporttekniker på Wise IT AB i Malmö
Linköping
Supporttekniker till välkänt industriföretag
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som helpdesktekniker/supporttekniker på A Hub AB i Linköping
Sollentuna
IT-supporttekniker
Ledigt jobb som helpdesktekniker/supporttekniker på Dibber Sverige AB i Sollentuna
Göteborg
First Line Support
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som helpdesktekniker/supporttekniker på Meet a Group international AB i Göteborg
Lund
Technical Services Engineer, Spanish-speaking (native level)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som helpdesktekniker/supporttekniker på Axis Communications AB i Lund
Malmö
Junior Google Cloud Technician
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som helpdesktekniker/supporttekniker på Randstad AB i Malmö
Promeister Academy söker Supporttekniker
Ledigt jobb som helpdesktekniker/supporttekniker på ProMeister Solutions AB i
Sundsvall
Supporttekniker vid CSN servicedesk (vikariat)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som helpdesktekniker/supporttekniker på Centrala Studiestödsnämnden i Sundsvall
Gävle
Logistics Technician in Gävle
Ledigt jobb som helpdesktekniker/supporttekniker på Venezu AB i Gävle
Stockholm
Second Line till Fusion Support
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som helpdesktekniker/supporttekniker på Fusion Support AB i Stockholm
Stockholm
Servicedesktekniker till kund
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som helpdesktekniker/supporttekniker på Fusion Support AB i Stockholm
Stockholm
1st Line till en ny servicedesk
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som helpdesktekniker/supporttekniker på Fusion Support AB i Stockholm
Stockholm
Vill du arbeta extra som Supporttekniker i Stockholm?
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som helpdesktekniker/supporttekniker på Fusion Support AB i Stockholm
Stockholm
Senior First Line Supporttekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som helpdesktekniker/supporttekniker på Fusion Support AB i Stockholm
Malmö
INTRESSEANMÄLAN - IT & teknik
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som helpdesktekniker/supporttekniker på Poolia Sverige AB i Malmö
Stockholm
Infometric - Supporttekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som helpdesktekniker/supporttekniker på Kraftsam Personal AB i Stockholm
Stockholm
IT-tekniker 1st line support
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som helpdesktekniker/supporttekniker på Centric Professionals AB i Stockholm
Stockholm
Infometric - Supporttekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som helpdesktekniker/supporttekniker på Kraftsam Rekrytering & Bemanning AB i Stockholm
Stockholm
Onsitetekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som helpdesktekniker/supporttekniker på Centric Professionals AB i Stockholm
Vänersborg
IT-supportspecialist
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som helpdesktekniker/supporttekniker på Vänersborgs kommun i Vänersborg
Stockholm
IT tekniker till Rizzo
Ledigt jobb som helpdesktekniker/supporttekniker på Rizzo Group AB i Stockholm
Stockholm
Support Engineer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som helpdesktekniker/supporttekniker på Net Insight AB i Stockholm
Stockholm
IT-support till Bedege
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som helpdesktekniker/supporttekniker på Bravura Sverige AB i Stockholm
Stockholm
Avancerad onsitetekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som helpdesktekniker/supporttekniker på Centric Professionals AB i Stockholm
Täby
Supporttekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som helpdesktekniker/supporttekniker på Centric Professionals AB i Täby
Göteborg
Office onsite technician needed!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som helpdesktekniker/supporttekniker på Perido AB i Göteborg
Göteborg
Teknisk konsult till innovativt företag!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som helpdesktekniker/supporttekniker på Perido AB i Göteborg