Lön arbetsvägledare 2024

- Lönestatistik för en arbetsvägledareVad tjänar en arbetsvägledare i månaden? Medellönen för 2024 är:

33 200 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 33500 kronor i yrket medan männen har en lön på 32600 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda tjänstemän som har den högsta lönen med i snitt 42900 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som arbetsvägledare.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en arbetsvägledare i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 33200 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en arbetsvägledare

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 199 kronor.

Dagslön för en arbetsvägledare

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1581 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en arbetsvägledare kvar i lön efter skatt? En arbetsvägledare får ut 22 378 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 33 200 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 5 662 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 856 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 21 kronor
Lönen efter skatt 22 378 kronor


Sök lediga jobb som arbetsvägledare

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som arbetsvägledare eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Kumla på Allakando AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Värmdö
Allakando läxhjälp Värmdö, privatlärare 1 lektion/vecka, Svenska

Ledigt jobb som jobbcoach/utbildningscoach på Allakando AB i Värmdö

Läs om jobbet
Tranås
Handledare/Arbetskonsulent

Ledigt jobb som jobbcoach/utbildningscoach på Curonova Consulting AB i Tranås

Läs om jobbet
Eksjö
Handledare/Arbetskonsulent

Ledigt jobb som jobbcoach/utbildningscoach på Curonova Consulting AB i Eksjö

Läs om jobbet

Vad gör en arbetsvägledare?

Vi har inga detaljer kring vad en arbetsvägledare jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Matchar lediga platser mot arbetssökande. Fångar upp arbetsmarknadens rekryteringsbehov. Ger råd och stöd till arbetsgivare hur de rekryterar personal och till arbetssökande hur de får arbete.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en arbetsvägledare i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för arbetsvägledare skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 33100 kronor

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 33600 kronorLöneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som arbetsvägledare? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 33500 kronor som arbetsvägledare medan männens lön är 32600 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som arbetsvägledare.

Lönestatistik för arbetsvägledare i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige33 500 kronor
Stockholm34 900 kronor
Östra Mellansverige32 900 kronor
Småland med öarna33 300 kronor
Sydsverige32 600 kronor
Västsverige32 800 kronor
Norra Mellansverige36 700 kronor
Mellersta Norrland31 400 kronor
Övre Norrland32 300 kronor


Hur många jobbar som arbetsvägledare i Sverige?

Det är totalt 5300 personer som idag är anställda som arbetsvägledare enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige5 300
Stockholm och Stockholms län1 000
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län790
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län320
Blekinge och Skåne län860
Hallands och Västra Götalands län940
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands400
Västerbottens och Norrbottens län440

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en arbetsvägledare i lön i månaden?

Medellönen för en arbetsvägledare är 33200 kronor.

Hur många jobbar som arbetsvägledare i Sverige?

Det finns 5300 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en arbetsvägledare?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 33500 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 32600 kronor.

Hur mycket betalar en arbetsvägledare i skatt?

En arbetsvägledare betalar i snitt 9538 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln arbetsvägledare in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som arbetsvägledare eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till arbetsvägledare

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Ackvisitör, annonser Lön för en Affärskonsulent, butik Lön för en Agent, partihandel Lön för en Anbudsläggare Lön för en Annonsansvarig Lön för en Annonsberedare Lön för en Annonschef Lön för en Annonskonsulent Lön för en Arbetsförmedlare Lön för en Arbetskonsulent Lön för en Arbetsvägledare Lön för en Arrangörsutvecklare Lön för en Artistagent Lön för en Artistbokare Lön för en Artistförmedlare Lön för en Artistproducent Lön för en Artistutvecklare Lön för en Auktionist Lön för en Auktionsförrättare Lön för en Auktionskommissarie Lön för en Auktionsutropare Lön för en Befraktare Lön för en Befraktningschef Lön för en Befraktningsmäklare Lön för en Besiktningsman, fastighet Lön för en Beställningsfaktor Lön för en Bilverkmästare Lön för en Bilvårdschef Lön för en Bostadsförvaltare Lön för en Bostadsinspektör, fastighetsföretag Lön för en Bostadsintendent Lön för en Butikskonsulent Lön för en Butiksplanerare Lön för en Castingansvarig Lön för en Coach, jobb Lön för en Driftchef, fastighetsförvaltning Lön för en Energimäklare Lön för en Eventarrangör Lön för en Eventmakare Lön för en Exportspeditör Lön för en Fartygsklarerare Lön för en Fastighetsadministratör Lön för en Fastighetsassistent Lön för en Fastighetsekonom, förvaltning Lön för en Fastighetsförmedlare Lön för en Fastighetsförvaltare Lön för en Fastighetsinspektör Lön för en Fastighetsintendent Lön för en Fastighetskamrer Lön för en Fastighetsmäklare Lön för en Fastighetssekreterare Lön för en Fastighetsägare Lön för en Festarrangör Lön för en Festivalarrangör Lön för en Flygmäklare Lön för en Flygspeditör Lön för en Fraktmäklare Lön för en Förlagsfaktor Lön för en Förvaltare, fastigheter Lön för en Hamnagent Lön för en Handelsagent, partihandel Lön för en Hyresförhandlare Lön för en Hyresinspektör Lön för en Hyresintendent Lön för en Hyreskonsulent Lön för en Idrottsagent Lön för en Importspeditör Lön för en Intendent, sjukhus Lön för en Krafthandlare Lön för en Kundmottagare, bilverkstad Lön för en Kvalitetssamordnare, bostadsföretag Lön för en Köp- och försäljningsmäklare Lön för en Linjeagent Lön för en Litterär agent Lön för en Lägenhetssäljare Lön för en Manager, rådgivare Lön för en Miljösamordnare, bostadsföretag Lön för en Musikagent Lön för en Mässarrangör Lön för en Områdesförvaltare, fastighet Lön för en Partihandelsagent Lön för en Platsförmedlare Lön för en Produktionsledare, reklambyrå Lön för en Projektledare, festival, konsert, utställning, temadag Lön för en Rederiagent Lön för en Researrangör Lön för en Resebyråtjänsteman, reseproducent Lön för en Reseorganisatör Lön för en Reseplanerare Lön för en Reseproducent Lön för en Rollbesättare Lön för en S&P-mäklare Lön för en Servicechef, bilverkstad Lön för en Servicerådgivare, bilverkstad Lön för en SIUS-konsulent Lön för en Skeppningschef Lön för en Skeppningsplanerare Lön för en Skeppsklarerare Lön för en Skeppsmäklare Lön för en Skolintendent Lön för en Slottsfogde Lön för en Slottsuppsyningsman Lön för en Space manager Lön för en Speditionsförman Lön för en Speditionshandläggare Lön för en Speditör Lön för en Speditör, logistiker Lön för en Sponsoransvarig, idrottsförening Lön för en Sportagent Lön för en Teateragent Lön för en Transportingenjör Lön för en Transportsäljare Lön för en Transporttekniker Lön för en Travel manager Lön för en Trycksaksfaktor Lön för en Tulltaxerare Lön för en Turnéledare Lön för en Turnéläggare Lön för en Utställningsproducent, övrig Lön för en Waterclerk Lön för en Verkmästare, bilverkstad Lön för en Vicevärd
Kumla
Allakando läxhjälp Kumla, privatlärare 1 lektion/vecka, Matematik
Ledigt jobb som jobbcoach/utbildningscoach på Allakando AB i Kumla
Värmdö
Allakando läxhjälp Värmdö, privatlärare 1 lektion/vecka, Svenska
Ledigt jobb som jobbcoach/utbildningscoach på Allakando AB i Värmdö
Tranås
Handledare/Arbetskonsulent
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som jobbcoach/utbildningscoach på Curonova Consulting AB i Tranås
Eksjö
Handledare/Arbetskonsulent
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som jobbcoach/utbildningscoach på Curonova Consulting AB i Eksjö
Vetlanda
Handledare/Arbetskonsulent
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som jobbcoach/utbildningscoach på Curonova Consulting AB i Vetlanda
Härnösand
Allakando läxhjälp Härnösand, privatlärare 1 lektion/vecka, Matematik
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som jobbcoach/utbildningscoach på Allakando AB i Härnösand
Göteborg
Allakando läxhjälp Göteborg, privatlärare, Uppsatsskrivande
Ledigt jobb som jobbcoach/utbildningscoach på Allakando AB i Göteborg
Göteborg
Allakando läxhjälp Göteborg, privatlärare 1-2 lektioner/vecka, Kemi
Ledigt jobb som jobbcoach/utbildningscoach på Allakando AB i Göteborg
Helsingborg
Allakando läxhjälp Helsingborg, privatlärare 2 lektioner/vecka, Svenska
Ledigt jobb som jobbcoach/utbildningscoach på Allakando AB i Helsingborg
Danderyd
Allakando läxhjälp Danderyd, privatlärare 1-2 lektioner/vecka Matte åk 8-9
Ledigt jobb som jobbcoach/utbildningscoach på Allakando AB i Danderyd
Örebro
Arbetskonsulent
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som jobbcoach/utbildningscoach på Örebro kommun i Örebro
Botkyrka
Allakando läxhjälp Botkyrka, privatlärare 1-2 lektioner/vecka, Svenska
Ledigt jobb som jobbcoach/utbildningscoach på Allakando AB i Botkyrka
Linköping
Jobb- och karriärcoach till vårt kontor i Linköping
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som jobbcoach/utbildningscoach på Accepta Vi AB i Linköping
Gotland
Handledare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som jobbcoach/utbildningscoach på Veterankraft AB i Gotland
Vänersborg
Jobbcoach Vänersborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som jobbcoach/utbildningscoach på Yrkescentrum i Sverige AB i Vänersborg
Uppsala
Handledare till Uppsala
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som jobbcoach/utbildningscoach på Comibri Consultings AB i Uppsala
Linköping
Arabisktalande handledare/jobbcoach till Linköping
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som jobbcoach/utbildningscoach på Jobbkompaniet Nova AB i Linköping
Trollhättan
Jobbcoach Trollhättan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som jobbcoach/utbildningscoach på Yrkescentrum i Sverige AB i Trollhättan
Haninge
Jobbcoach Haninge
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som jobbcoach/utbildningscoach på Yrkescentrum i Sverige AB i Haninge
Malmö
Handledare ( Malmö )
Ledigt jobb som jobbcoach/utbildningscoach på Snabb Jobb Sverige AB i Malmö
Kristianstad
Handledare ( Kristianstad )
Ledigt jobb som jobbcoach/utbildningscoach på Snabb Jobb Sverige AB i Kristianstad
Karlstad
Karriärcoach till Lernia Karriärväxling
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som jobbcoach/utbildningscoach på Lernia AB i Karlstad
Lund
Erfaren Handledare inom Rusta & matcha
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som jobbcoach/utbildningscoach på NearYou Jobb & Utbildning i Sverige AB i Lund
Malmö
Extrajobb som Matchningsansvarig i Malmöregionen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som jobbcoach/utbildningscoach på Lernia AB i Malmö
Borås
Underleverantör
Ledigt jobb som jobbcoach/utbildningscoach på EduMatch AB i Borås
Uppsala
Extrajobb som Matchningsansvarig till Lernia i Uppsala
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som jobbcoach/utbildningscoach på Lernia AB i Uppsala
Katrineholm
Vi söker en driven och säljande Jobbkonsult i Katrineholm.
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som jobbcoach/utbildningscoach på Guldjobbet AB i Katrineholm
Stockholm
Extra jobb som Matchningsansvarig till Lernia i Stockholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som jobbcoach/utbildningscoach på Lernia AB i Stockholm
Gävle
Extrajobb som handledare/jobbmatchare i Gävle!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som jobbcoach/utbildningscoach på Studentconsulting Sweden AB (Publ) i Gävle
Falun
Allakando läxhjälp Falun, privatlärare 1-2 lektioner/vecka, Svenska
Ledigt jobb som jobbcoach/utbildningscoach på Allakando AB i Falun