Lön resande säljare 2023

- Lönestatistik för en resande säljareVad tjänar en resande säljare i månaden? Medellönen för 2023 är:

45 300 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 41400 kronor i yrket medan männen har en lön på 46900 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda tjänstemän som har den högsta lönen med i snitt 45300 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som resande säljare.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en resande säljare i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 45300 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en resande säljare

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 271 kronor.

Dagslön för en resande säljare

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 2157 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en resande säljare kvar i lön efter skatt? En resande säljare får ut 30 862 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 45 300 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 7 809 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 5 317 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 29 kronor
Lönen efter skatt 30 862 kronor


Sök lediga jobb som resande säljare

Arvika
Jobbe Hjemmefra

Ledigt jobb som innesäljare på Getdet AB i Arvika

Läs om jobbet
Eda
Jobbe Hjemmefra

Ledigt jobb som innesäljare på Getdet AB i Eda

Läs om jobbet
Årjäng
Jobbe Hjemmefra

Ledigt jobb som innesäljare på Getdet AB i Årjäng

Läs om jobbet

Vad gör en resande säljare?

Vi har inga detaljer kring vad en resande säljare jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Säljer produkter och tjänster till exempelvis åter­försäljare, grossister och företag genom upp­sökande verksamhet eller från kontor. Ansvarar för produkt eller distrikt. Informerar om produkter och tjänster, utarbetar kundspecifika lösningar samt tar emot beställningar. Sköter kundregister och tar fram försäljningsstatistik.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en resande säljare i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för resande säljare skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 38000 kronor

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 45300 kronorÄr det lätt att få jobb som resande säljare?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som resande säljare.

Ungefär 84900 jobbar som företagssäljare i landet, av dessa är cirka 26 procent kvinnor och 74 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för företagssäljare det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för företagssäljare kommer vara stora.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som resande säljare? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 41400 kronor som resande säljare medan männens lön är 46900 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som resande säljare.

Lönestatistik för resande säljare i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige44 200 kronor
Stockholm46 900 kronor
Östra Mellansverige42 100 kronor
Småland med öarna41 800 kronor
Sydsverige43 200 kronor
Västsverige42 600 kronor
Norra Mellansverige41 400 kronor
Mellersta Norrland46 400 kronor
Övre Norrland41 100 kronor


Hur många jobbar som resande säljare i Sverige?

Det är totalt 87100 personer som idag är anställda som resande säljare enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige87 100
Stockholm och Stockholms län30 200
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län8 000
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län4 600
Blekinge och Skåne län¤¤¤
Hallands och Västra Götalands län17 200
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län2 000

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en resande säljare i lön i månaden?

Medellönen för en resande säljare är 45300 kronor.

Hur många jobbar som resande säljare i Sverige?

Det finns 87100 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en resande säljare?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 41400 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 46900 kronor.

Hur mycket betalar en resande säljare i skatt?

En resande säljare betalar i snitt 13154 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln resande säljare in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som resande säljare eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till resande säljare

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Account manager Lön för en Agent, detaljhandel Lön för en Annonssäljare Lön för en Area manager, försäljning Lön för en Area sales manager Lön för en Avdelningschef, företagsförsäljning Lön för en Beställaransvarig Lön för en Datasäljare Lön för en Detaljhandelsagent Lön för en Distriktsrepresentant, försäljning Lön för en Emballagekonsulent Lön för en Energisäljare Lön för en Exportförsäljare Lön för en Exportsekreterare Lön för en Exportsäljare Lön för en Fritidsombud, försäkringar Lön för en Fältsäljare Lön för en Fälttjänsteman, försäkringar Lön för en Företagsförsäljare Lön för en Företagssäljare Lön för en Försäkringsbedömare, övrig Lön för en Försäkringsförmedlare Lön för en Försäkringshandläggare, övrig Lön för en Försäkringskonsulent Lön för en Försäkringsmäklare Lön för en Försäkringsombud Lön för en Försäkringsrådgivare, övrig Lön för en Försäkringsspecialist Lön för en Försäkringssäljare Lön för en Försäkringstjänsteman, försäkringsbolag Lön för en Försäljare inom teknik och medicin Lön för en Försäljare, försäkringar Lön för en Försäljare, innesäljare, byggnadsvaror m.m. Lön för en Försäljare, partihandel Lön för en Försäljare, representant Lön för en Försäljningsansvarig, företagsförsäljning produkter och tjänster Lön för en Försäljningschef, försäkringar Lön för en Försäljningsingenjör, informations- och kommunikationsteknik Lön för en Försäljningsingenjör, teknik och medicin Lön för en Handelsagent, detaljhandel Lön för en Husförsäljare Lön för en Idésäljare Lön för en Inköpare Lön för en Inköpsansvarig Lön för en Inköpsledare Lön för en Inköpssamordnare Lön för en Innesäljare, företagssäljare Lön för en Key account manager Lön för en Kundkonsulent Lön för en Kundtjänsteman, försäkring Lön för en Kundvårdare Lön för en Logistiker, inköpare Lön för en Logistiksäljare Lön för en Läkemedelskonsulent Lön för en Marknadsansvarig Lön för en Marknadsförare, säljare Lön för en Marknadsundersökare, säljare Lön för en Mediasäljare Lön för en Nyckelkundsansvarig Lön för en Offertberedare Lön för en Offertchef Lön för en Offertingenjör Lön för en Offertman Lön för en Orderadministratör, handläggare Lön för en Orderansvarig Lön för en Orderbehandlare Lön för en Orderchef Lön för en Orderfördelare Lön för en Orderhandläggare Lön för en Orderingenjör Lön för en Orderplanerare Lön för en Orderuppföljare Lön för en Produktchef, försäljning Lön för en Reklamsäljare Lön för en Representant, serviceföretag Lön för en Representant, säljare Lön för en Resande säljare Lön för en Riskbedömare Lön för en Riskingenjör, försäkring Lön för en Säkerhetsrådgivare, larm Lön för en Säljansvarig Lön för en Säljare, annonser Lön för en Säljare, försäkringar Lön för en Säljare, grossist Lön för en Säljare, partihandel Lön för en Säljare, representant Lön för en Säljare, tjänster Lön för en Säljfrämjare Lön för en Säljkonsulent Lön för en Säljkoordinator Lön för en Säljledare, företag Lön för en Tarifferare Lön för en Teknisk säljare Lön för en Teknisk säljare inom IT Lön för en Underwriter Lön för en Underwriterassistent Lön för en Upphandlare Lön för en Uppköpare Lön för en Utesäljare
Ambitious and motivated Sales Agent for the US
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som utesäljare på Open Infra Core AB i
Arvika
Jobbe Hjemmefra
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som innesäljare på Getdet AB i Arvika
Eda
Jobbe Hjemmefra
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som innesäljare på Getdet AB i Eda
Årjäng
Jobbe Hjemmefra
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som innesäljare på Getdet AB i Årjäng
Färgelanda
Jobbe Hjemmefra
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som innesäljare på Getdet AB i Färgelanda
Munkedal
Jobbe Hjemmefra
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som innesäljare på Getdet AB i Munkedal
Sotenäs
Jobbe Hjemmefra
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som innesäljare på Getdet AB i Sotenäs
Bengtsfors
Jobbe Hjemmefra
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som innesäljare på Getdet AB i Bengtsfors
Dals-Ed
Jobbe Hjemmefra
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som innesäljare på Getdet AB i Dals-Ed
Tanum
Jobbe Hjemmefra
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som innesäljare på Getdet AB i Tanum
Strömstad
Jobbe Hjemmefra
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som innesäljare på Getdet AB i Strömstad
Stockholm
Första jobbet? Ta steget in i arbetslivet bli en del av Rescue Sverige!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som utesäljare på International Rescue Committee Sverige Insamling i Stockholm
Stockholm
English speakers! Work as a Street fundraiser for Rescue Sweden
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som utesäljare på International Rescue Committee Sverige Insamling i Stockholm
Sundsvall
Teknisk utesäljare till GS-Hydro
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som utesäljare på Bravura Sverige AB i Sundsvall
Stockholm
Jobba som värvare för Rescue Sverige
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som utesäljare på International Rescue Committee Sverige Insamling i Stockholm
Stockholm
Hello English Speakers!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som utesäljare på International Rescue Committee Sverige Insamling i Stockholm
Stockholm
Fältsäljare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som utesäljare på Meet a Group international AB i Stockholm
Nacka
Världens roligaste yrke - Säljare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som innesäljare på Meet a Group international AB i Nacka
Stockholm
Junior Account Manager
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som innesäljare på Kraftsam Rekrytering & Bemanning AB i Stockholm
Stockholm
Senior Account Manager
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som key account manager på Kraftsam Personal AB i Stockholm
Stockholm
Account Manager inom SEO
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som account manager på Kraftsam Personal AB i Stockholm
Göteborg
Nyfikna innesäljare till Telinet!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som innesäljare på Kraftsam Personal AB i Göteborg
Stockholm
Account Manager till Gibon
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som account manager på Kraftsam Personal AB i Stockholm
Stockholm
Inhouse sales till Calculate Group
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som account manager på Kraftsam Personal AB i Stockholm
Stockholm
Varmkundssäljare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som account manager på Kraftsam Personal AB i Stockholm
Stockholm
Multi - Sales Representative
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som innesäljare på Kraftsam Personal AB i Stockholm
Stockholm
Digital Senior Account Manager
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som account manager på Kraftsam Personal AB i Stockholm
Solna
Serviceinriktad säljare till Bank
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som innesäljare på Kraftsam Personal AB i Solna
Sollentuna
Account Manager
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som account manager på Kraftsam Personal AB i Sollentuna
Stockholm
B2B-säljare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som innesäljare på Kraftsam Personal AB i Stockholm