Lön försäkringssäljare 2024

- Lönestatistik för en försäkringssäljareVad tjänar en försäkringssäljare i månaden? Medellönen för 2024 är:

47 400 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 42400 kronor i yrket medan männen har en lön på 52500 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda tjänstemän som har den högsta lönen med i snitt 47400 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som försäkringssäljare.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en försäkringssäljare i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 47400 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en försäkringssäljare

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 284 kronor.

Dagslön för en försäkringssäljare

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 2257 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en försäkringssäljare kvar i lön efter skatt? En försäkringssäljare får ut 32 335 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 47 400 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 8 181 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 5 571 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 30 kronor
Lönen efter skatt 32 335 kronor


Sök lediga jobb som försäkringssäljare

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som försäkringssäljare eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Håbo på Getdet AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Huddinge
Jobba Med Försäkringar

Ledigt jobb som försäkringsrådgivare/försäkringssäljare på Getdet AB i Huddinge

Läs om jobbet
Ekerö
Jobba Med Försäkringar

Ledigt jobb som försäkringsrådgivare/försäkringssäljare på Getdet AB i Ekerö

Läs om jobbet
Botkyrka
Jobba Med Försäkringar

Ledigt jobb som försäkringsrådgivare/försäkringssäljare på Getdet AB i Botkyrka

Läs om jobbet

Vad gör en försäkringssäljare?

Vi har inga detaljer kring vad en försäkringssäljare jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Marknadsför och säljer försäkringar samt analyserar och ger råd om försäkringsbehov. Utreder risker för att kunna kontrollera och fastställa premier och försäkringsvillkor. Köper och säljer delar av försäkringar till andra för­säkringsbolag.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en försäkringssäljare i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för försäkringssäljare skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 47400 kronorÄr det lätt att få jobb som försäkringssäljare?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som försäkringssäljare.

Ungefär 10800 jobbar som försäkringssäljare och försäkringsrådgivare i landet, av dessa är cirka 50 procent kvinnor och 50 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för försäkringssäljare och försäkringsrådgivare det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för försäkringssäljare och försäkringsrådgivare kommer vara stora.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som försäkringssäljare? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 42400 kronor som försäkringssäljare medan männens lön är 52500 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som försäkringssäljare.

Lönestatistik för försäkringssäljare i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige46 100 kronor
Stockholm51 500 kronor
Östra Mellansverige42 000 kronor
Småland med öarna41 700 kronor
Sydsverige45 000 kronor
Västsverige43 600 kronor
Norra Mellansverige45 500 kronor
Mellersta Norrland33 500 kronor
Övre Norrland45 100 kronor


Hur många jobbar som försäkringssäljare i Sverige?

Det är totalt 12300 personer som idag är anställda som försäkringssäljare enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige12 300
Stockholm och Stockholms län5 300
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län¤¤¤
Hallands och Västra Götalands län1 900
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands1 200
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en försäkringssäljare i lön i månaden?

Medellönen för en försäkringssäljare är 47400 kronor.

Hur många jobbar som försäkringssäljare i Sverige?

Det finns 12300 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en försäkringssäljare?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 42400 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 52500 kronor.

Hur mycket betalar en försäkringssäljare i skatt?

En försäkringssäljare betalar i snitt 13782 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln försäkringssäljare in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som försäkringssäljare eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till försäkringssäljare

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Account manager Lön för en Agent, detaljhandel Lön för en Annonssäljare Lön för en Area manager, försäljning Lön för en Area sales manager Lön för en Avdelningschef, företagsförsäljning Lön för en Beställaransvarig Lön för en Datasäljare Lön för en Detaljhandelsagent Lön för en Distriktsrepresentant, försäljning Lön för en Emballagekonsulent Lön för en Energisäljare Lön för en Exportförsäljare Lön för en Exportsekreterare Lön för en Exportsäljare Lön för en Fritidsombud, försäkringar Lön för en Fältsäljare Lön för en Fälttjänsteman, försäkringar Lön för en Företagsförsäljare Lön för en Företagssäljare Lön för en Försäkringsbedömare, övrig Lön för en Försäkringsförmedlare Lön för en Försäkringshandläggare, övrig Lön för en Försäkringskonsulent Lön för en Försäkringsmäklare Lön för en Försäkringsombud Lön för en Försäkringsrådgivare, övrig Lön för en Försäkringsspecialist Lön för en Försäkringssäljare Lön för en Försäkringstjänsteman, försäkringsbolag Lön för en Försäljare inom teknik och medicin Lön för en Försäljare, försäkringar Lön för en Försäljare, innesäljare, byggnadsvaror m.m. Lön för en Försäljare, partihandel Lön för en Försäljare, representant Lön för en Försäljningsansvarig, företagsförsäljning produkter och tjänster Lön för en Försäljningschef, försäkringar Lön för en Försäljningsingenjör, informations- och kommunikationsteknik Lön för en Försäljningsingenjör, teknik och medicin Lön för en Handelsagent, detaljhandel Lön för en Husförsäljare Lön för en Idésäljare Lön för en Inköpare Lön för en Inköpsansvarig Lön för en Inköpsledare Lön för en Inköpssamordnare Lön för en Innesäljare, företagssäljare Lön för en Key account manager Lön för en Kundkonsulent Lön för en Kundtjänsteman, försäkring Lön för en Kundvårdare Lön för en Logistiker, inköpare Lön för en Logistiksäljare Lön för en Läkemedelskonsulent Lön för en Marknadsansvarig Lön för en Marknadsförare, säljare Lön för en Marknadsundersökare, säljare Lön för en Mediasäljare Lön för en Nyckelkundsansvarig Lön för en Offertberedare Lön för en Offertchef Lön för en Offertingenjör Lön för en Offertman Lön för en Orderadministratör, handläggare Lön för en Orderansvarig Lön för en Orderbehandlare Lön för en Orderchef Lön för en Orderfördelare Lön för en Orderhandläggare Lön för en Orderingenjör Lön för en Orderplanerare Lön för en Orderuppföljare Lön för en Produktchef, försäljning Lön för en Reklamsäljare Lön för en Representant, serviceföretag Lön för en Representant, säljare Lön för en Resande säljare Lön för en Riskbedömare Lön för en Riskingenjör, försäkring Lön för en Säkerhetsrådgivare, larm Lön för en Säljansvarig Lön för en Säljare, annonser Lön för en Säljare, försäkringar Lön för en Säljare, grossist Lön för en Säljare, partihandel Lön för en Säljare, representant Lön för en Säljare, tjänster Lön för en Säljfrämjare Lön för en Säljkonsulent Lön för en Säljkoordinator Lön för en Säljledare, företag Lön för en Tarifferare Lön för en Teknisk säljare Lön för en Teknisk säljare inom IT Lön för en Underwriter Lön för en Underwriterassistent Lön för en Upphandlare Lön för en Uppköpare Lön för en Utesäljare
Håbo
Jobba Med Försäkringar
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringsrådgivare/försäkringssäljare på Getdet AB i Håbo
Huddinge
Jobba Med Försäkringar
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringsrådgivare/försäkringssäljare på Getdet AB i Huddinge
Ekerö
Jobba Med Försäkringar
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringsrådgivare/försäkringssäljare på Getdet AB i Ekerö
Botkyrka
Jobba Med Försäkringar
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringsrådgivare/försäkringssäljare på Getdet AB i Botkyrka
Tyresö
Jobba Med Försäkringar
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringsrådgivare/försäkringssäljare på Getdet AB i Tyresö
Nacka
Jobba Med Försäkringar
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringsrådgivare/försäkringssäljare på Getdet AB i Nacka
Lidingö
Jobba Med Försäkringar
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringsrådgivare/försäkringssäljare på Getdet AB i Lidingö
Danderyd
Jobba Med Försäkringar
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringsrådgivare/försäkringssäljare på Getdet AB i Danderyd
Sollentuna
Jobba Med Försäkringar
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringsrådgivare/försäkringssäljare på Getdet AB i Sollentuna
Sundbyberg
Jobba Med Försäkringar
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringsrådgivare/försäkringssäljare på Getdet AB i Sundbyberg
Borlänge
Avsnittschef Brandskydd och Riskmanagement
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som riskbedömare på SSAB Emea AB i Borlänge
Stockholm
Quantitative Risk Analyst
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som riskbedömare på Nordea Bank Abp, Filial i Sverige i Stockholm
Malmö
Säljande Försäkringsförmedlare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringsrådgivare/försäkringssäljare på Meet a Group international AB i Malmö
Stockholm
Jobba Med Försäkringar
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringsrådgivare/försäkringssäljare på Getdet AB i Stockholm
Malmö
Säljande Försäkringsförmedlare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringsrådgivare/försäkringssäljare på Advisera AB i Malmö
Karlshamn
Proaktiv Försäkringsrådgivare
Ledigt jobb som försäkringsrådgivare/försäkringssäljare på Länsförsäkringar Blekinge i Karlshamn
Boden
Finsktalande försäkringsförmedlare-Utbildning ingår,ingen erfarenhet krävs!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringsrådgivare/försäkringssäljare på Silentium Contact AB i Boden
Göteborg
Head Of Risk Management & Permanent Control
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som riskbedömare på Bnp Paribas Cardif Nordic AB i Göteborg
Stockholm
Junior rådgivare!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringsrådgivare/försäkringssäljare på Recruitive AB i Stockholm
Umeå
Går du ut gymnasiet i sommar? Se hit för en spännande möjlighet
Ledigt jobb som försäkringsrådgivare/försäkringssäljare på Sensor Försäkring Norden AB i Umeå
Växjö
Nu söker vi nya stjärnor åt ICA Försäkring med start i Augusti
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringsrådgivare/försäkringssäljare på Studentconsulting Sweden AB (Publ) i Växjö
Västerås
Bli försäkringsrådgivare - Utbildning ingår (Finska/Svenska)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringsrådgivare/försäkringssäljare på Silentium Västerås AB i Västerås
Västerås
Bli försäkringsrådgivare - Utbildning ingår, ingen erfarenhet krävs!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringsrådgivare/försäkringssäljare på Silentium Västerås AB i Västerås
Stockholm
Pensionsadministratör till FörsäkringsGirot
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringshandläggare på Academic Work Sweden AB i Stockholm
Stockholm
Intresserad av cybersäkerhet och riskhantering?
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som riskbedömare på Rektra AB i Stockholm
Luleå
Går du ut gymnasiet i sommar? Se hit för en spännande möjlighet
Ledigt jobb som försäkringsrådgivare/försäkringssäljare på Sensor Försäkring Norden AB i Luleå
Karlskoga
Ledande roll i riskanalys och strategi
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som riskbedömare på SAAB AB i Karlskoga
Stockholm
Senior Customer Insight Analyst
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kundtjänsteman, försäkring på Nordea Bank Abp, Filial i Sverige i Stockholm
Umeå
Siemens Financial Services söker en Sales Support Professional
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kundtjänsteman, försäkring på Siemens AB i Umeå
Karlskrona
Insurance Manager
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som försäkringsspecialist på NKT HV Cables AB i Karlskrona