Lön försäljare, innesäljare, byggnadsvaror m.m. 2024

- Lönestatistik för en försäljare, innesäljare, byggnadsvaror m.m.Vad tjänar en försäljare, innesäljare, byggnadsvaror m.m. i månaden? Medellönen för 2024 är:

45 300 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 41400 kronor i yrket medan männen har en lön på 46900 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda tjänstemän som har den högsta lönen med i snitt 45300 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som försäljare, innesäljare, byggnadsvaror m.m..


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en försäljare, innesäljare, byggnadsvaror m.m. i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 45300 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en försäljare, innesäljare, byggnadsvaror m.m.

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 271 kronor.

Dagslön för en försäljare, innesäljare, byggnadsvaror m.m.

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 2157 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en försäljare, innesäljare, byggnadsvaror m.m. kvar i lön efter skatt? En försäljare, innesäljare, byggnadsvaror m.m. får ut 30 862 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 45 300 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 7 809 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 5 317 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 29 kronor
Lönen efter skatt 30 862 kronor


Sök lediga jobb som försäljare, innesäljare, byggnadsvaror m.m.

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som försäljare, innesäljare, byggnadsvaror m.m. eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Helsingborg på ViPo Säkerhetstjänster AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Stockholm
Praktikplats försäljning eller marknadsföring av rekryteringstjänster so...

Ledigt jobb som innesäljare på Watersheds AB i Stockholm

Läs om jobbet
Stockholm
Driv vägen till framgång: bli vår nästa stjärnsäljare i rekryteringsbran...

Ledigt jobb som innesäljare på Watersheds AB i Stockholm

Läs om jobbet
Norrköping
Innesälj i Norrköping

Ledigt jobb som innesäljare på Bazar Snabbgross AB i Norrköping

Läs om jobbet

Vad gör en försäljare, innesäljare, byggnadsvaror m.m.?

Vi har inga detaljer kring vad en försäljare, innesäljare, byggnadsvaror m.m. jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Säljer produkter och tjänster till exempelvis åter­försäljare, grossister och företag genom upp­sökande verksamhet eller från kontor. Ansvarar för produkt eller distrikt. Informerar om produkter och tjänster, utarbetar kundspecifika lösningar samt tar emot beställningar. Sköter kundregister och tar fram försäljningsstatistik.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en försäljare, innesäljare, byggnadsvaror m.m. i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för försäljare, innesäljare, byggnadsvaror m.m. skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 38000 kronor

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 45300 kronorÄr det lätt att få jobb som försäljare, innesäljare, byggnadsvaror m.m.?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som försäljare, innesäljare, byggnadsvaror m.m..

Ungefär 84900 jobbar som företagssäljare i landet, av dessa är cirka 26 procent kvinnor och 74 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för företagssäljare det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för företagssäljare kommer vara stora.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som försäljare, innesäljare, byggnadsvaror m.m.? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 41400 kronor som försäljare, innesäljare, byggnadsvaror m.m. medan männens lön är 46900 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som försäljare, innesäljare, byggnadsvaror m.m..

Lönestatistik för försäljare, innesäljare, byggnadsvaror m.m. i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige44 200 kronor
Stockholm46 900 kronor
Östra Mellansverige42 100 kronor
Småland med öarna41 800 kronor
Sydsverige43 200 kronor
Västsverige42 600 kronor
Norra Mellansverige41 400 kronor
Mellersta Norrland46 400 kronor
Övre Norrland41 100 kronor


Hur många jobbar som försäljare, innesäljare, byggnadsvaror m.m. i Sverige?

Det är totalt 87100 personer som idag är anställda som försäljare, innesäljare, byggnadsvaror m.m. enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige87 100
Stockholm och Stockholms län30 200
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län8 000
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län4 600
Blekinge och Skåne län¤¤¤
Hallands och Västra Götalands län17 200
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län2 000

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en försäljare, innesäljare, byggnadsvaror m.m. i lön i månaden?

Medellönen för en försäljare, innesäljare, byggnadsvaror m.m. är 45300 kronor.

Hur många jobbar som försäljare, innesäljare, byggnadsvaror m.m. i Sverige?

Det finns 87100 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en försäljare, innesäljare, byggnadsvaror m.m.?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 41400 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 46900 kronor.

Hur mycket betalar en försäljare, innesäljare, byggnadsvaror m.m. i skatt?

En försäljare, innesäljare, byggnadsvaror m.m. betalar i snitt 13154 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln försäljare, innesäljare, byggnadsvaror m.m. in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som försäljare, innesäljare, byggnadsvaror m.m. eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till försäljare, innesäljare, byggnadsvaror m.m.

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Account manager Lön för en Agent, detaljhandel Lön för en Annonssäljare Lön för en Area manager, försäljning Lön för en Area sales manager Lön för en Avdelningschef, företagsförsäljning Lön för en Beställaransvarig Lön för en Datasäljare Lön för en Detaljhandelsagent Lön för en Distriktsrepresentant, försäljning Lön för en Emballagekonsulent Lön för en Energisäljare Lön för en Exportförsäljare Lön för en Exportsekreterare Lön för en Exportsäljare Lön för en Fritidsombud, försäkringar Lön för en Fältsäljare Lön för en Fälttjänsteman, försäkringar Lön för en Företagsförsäljare Lön för en Företagssäljare Lön för en Försäkringsbedömare, övrig Lön för en Försäkringsförmedlare Lön för en Försäkringshandläggare, övrig Lön för en Försäkringskonsulent Lön för en Försäkringsmäklare Lön för en Försäkringsombud Lön för en Försäkringsrådgivare, övrig Lön för en Försäkringsspecialist Lön för en Försäkringssäljare Lön för en Försäkringstjänsteman, försäkringsbolag Lön för en Försäljare inom teknik och medicin Lön för en Försäljare, försäkringar Lön för en Försäljare, innesäljare, byggnadsvaror m.m. Lön för en Försäljare, partihandel Lön för en Försäljare, representant Lön för en Försäljningsansvarig, företagsförsäljning produkter och tjänster Lön för en Försäljningschef, försäkringar Lön för en Försäljningsingenjör, informations- och kommunikationsteknik Lön för en Försäljningsingenjör, teknik och medicin Lön för en Handelsagent, detaljhandel Lön för en Husförsäljare Lön för en Idésäljare Lön för en Inköpare Lön för en Inköpsansvarig Lön för en Inköpsledare Lön för en Inköpssamordnare Lön för en Innesäljare, företagssäljare Lön för en Key account manager Lön för en Kundkonsulent Lön för en Kundtjänsteman, försäkring Lön för en Kundvårdare Lön för en Logistiker, inköpare Lön för en Logistiksäljare Lön för en Läkemedelskonsulent Lön för en Marknadsansvarig Lön för en Marknadsförare, säljare Lön för en Marknadsundersökare, säljare Lön för en Mediasäljare Lön för en Nyckelkundsansvarig Lön för en Offertberedare Lön för en Offertchef Lön för en Offertingenjör Lön för en Offertman Lön för en Orderadministratör, handläggare Lön för en Orderansvarig Lön för en Orderbehandlare Lön för en Orderchef Lön för en Orderfördelare Lön för en Orderhandläggare Lön för en Orderingenjör Lön för en Orderplanerare Lön för en Orderuppföljare Lön för en Produktchef, försäljning Lön för en Reklamsäljare Lön för en Representant, serviceföretag Lön för en Representant, säljare Lön för en Resande säljare Lön för en Riskbedömare Lön för en Riskingenjör, försäkring Lön för en Säkerhetsrådgivare, larm Lön för en Säljansvarig Lön för en Säljare, annonser Lön för en Säljare, försäkringar Lön för en Säljare, grossist Lön för en Säljare, partihandel Lön för en Säljare, representant Lön för en Säljare, tjänster Lön för en Säljfrämjare Lön för en Säljkonsulent Lön för en Säljkoordinator Lön för en Säljledare, företag Lön för en Tarifferare Lön för en Teknisk säljare Lön för en Teknisk säljare inom IT Lön för en Underwriter Lön för en Underwriterassistent Lön för en Upphandlare Lön för en Uppköpare Lön för en Utesäljare
Helsingborg
B2B Säljare - ViPo
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som innesäljare på ViPo Säkerhetstjänster AB i Helsingborg
Stockholm
Praktikplats försäljning eller marknadsföring av rekryteringstjänster so...
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som innesäljare på Watersheds AB i Stockholm
Stockholm
Driv vägen till framgång: bli vår nästa stjärnsäljare i rekryteringsbran...
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som innesäljare på Watersheds AB i Stockholm
Norrköping
Innesälj i Norrköping
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som innesäljare på Bazar Snabbgross AB i Norrköping
Entreprenöriell Säljare inom rekryteringsbranschen!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som account manager på Meet a Group international AB i
Stockholm
Media Sales
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som key account manager på Talent & Partner AB i Stockholm
Stockholm
Account Manager marknadsföring
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som account manager på Talent & Partner AB i Stockholm
Stockholm
Sales Executive
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som account manager på Talent & Partner AB i Stockholm
Stockholm
Sales Executive
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som account manager på Talent & Partner AB i Stockholm
Stockholm
Säljare av solceller
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fältsäljare/utesäljare på Talent & Partner AB i Stockholm
Stockholm
Rutinerad fraktsäljare Stockholm/Mälardalen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fältsäljare/utesäljare på Hrx Sverige AB i Stockholm
Skellefteå
Elektroskandia rekryterar Teknisk Innesäljare till Skellefteå
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som innesäljare på AxÖ Consulting AB i Skellefteå
Luleå
Säljare mot dagligvaruhandeln
Ledigt jobb som fältsäljare/utesäljare på Jobbet.se Sverige AB i Luleå
Inbound Sales Representative (English-Speaking) - On site
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som account manager på Jobs Europe AB i
Account Executive
Ledigt jobb som account manager på Made for Business Nordic AB i
Stockholm
Säljare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som innesäljare på Randstad AB i Stockholm
Västerås
säljare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som innesäljare på Randstad AB i Västerås
Malmö
Account Manager
Ledigt jobb som account manager på Made for Business Nordic AB i Malmö
Stockholm
Key Account Manager
Ledigt jobb som key account manager på Made for Business Nordic AB i Stockholm
Stockholm
Innesäljare
Ledigt jobb som innesäljare på Made for Business Nordic AB i Stockholm
Stockholm
Teknisk Säljare hos EcoGuard
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som systemsäljare på Ecoguard AB i Stockholm
Stockholm
Säljare till JMS Vattenrening sökes!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som account manager på Professionals Nord Rekrytering AB i Stockholm
Vallentuna
Säljare till JMS Vattenrening sökes!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som account manager på Professionals Nord Rekrytering AB i Vallentuna
Sollefteå
Är du vår nästa innesäljare? Starta din karriär hos oss!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som innesäljare på Uniflex Sverige AB i Sollefteå
Borlänge
Innesäljare för reservdelar, tunga fordon till Borlänge!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som innesäljare på Europart i Sverige AB i Borlänge
Sundsvall
Är du vår nästa innesäljare? Starta din karriär hos oss!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som innesäljare på Uniflex Sverige AB i Sundsvall
Malmö
Regional Manager inom mjukvaruutveckling
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som key account manager på Avalon Innovation Technology AB i Malmö
Helsingborg
Pre Sales Representative/Mötesbokare B2B
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som innesäljare på Säljpitch AB i Helsingborg
Helsingborg
Account Manager B2B
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som account manager på Säljpitch AB i Helsingborg
Mölndal
Innesäljare på Mölndal Energi!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som innesäljare på Recruitive AB i Mölndal