Lön reklamtextare - Lönestatistik för en reklamtextare 2023

Vad tjänar en reklamtextare i månaden? Medellönen är 37000 kronor i månaden enligt aktuell lönestatistik för 2023. I de fall då lönestatiken bygger på deltidsanställda har lönen räkntats upp till heltid.

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 36200 kronor i yrket medan männen har en lön på 37800 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är statsanställda som har den högsta lönen med i snitt 38000 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som reklamtextare.


TopplistorVad tjänar en reklamtextare i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 37000 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln reklamtextare in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.Vad gör en reklamtextare?

Vi har inga detaljer kring vad en reklamtextare jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Designar och formger tryckt publikation och media. Fastställer mål och restriktioner för designuppdraget genom samråd med kunder och intressenter.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en reklamtextare i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för reklamtextare skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 38000 kronor

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 37000 kronorHur stor chans är det att få jobb som reklamtextare?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som reklamtextare.

Ungefär 7700 jobbar som grafiska formgivare i landet, av dessa är cirka 47 procent kvinnor och 53 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en konkurrens om anställningarna för grafiska formgivare det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha små till medelstora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för grafiska formgivare kommer vara små till medelstora.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som reklamtextare? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 36200 kronor som reklamtextare medan männens lön är 37800 kronor.
År Medellön kvinnor Medellön män
2014 31700 kronor35200 kronor
2015 31100 kronor33800 kronor
2016 30700 kronor33900 kronor
2017 34100 kronor35100 kronor
2018 34200 kronor35800 kronor
2019 35200 kronor37400 kronor
2020 36100 kronor37300 kronor
2021 36200 kronor37800 kronor

Lönestatistik för reklamtextare i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige36700
Stockholm41400
Östra Mellansverige31400
Småland med öarna30600
Sydsverige33600
Västsverige37200
Norra Mellansverige..
Mellersta Norrland..
Övre Norrland..


Hur många jobbar som reklamtextare i Sverige?

Det är totalt 6400 personer som idag är anställda som reklamtextare enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige6400
Stockholm och Stockholms län2600
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län..
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län..
Blekinge och Skåne län..
Hallands och Västra Götalands län980
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län..
Västernorrlands och Jämtlands..
Västerbottens och Norrbottens län..

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en reklamtextare i lön i månaden?

Medellönen för en reklamtextare är 37000 kronor.

Hur många jobbar som reklamtextare i Sverige?

Det finns 6400 personer anställda i Sverige.

Alla vanliga frågor och svar

Se även dessa liknande yrken


Jobben där du får minst betalt

Ung kvinna som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som reklamtextare eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner

Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till reklamtextare

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en 2D-Grafiker Lön för en 3D-designer Lön för en 3D-grafiker Lön för en 3D-visualiserare Lön för en AD (Art Director) Lön för en Affischtecknare Lön för en Animatör Lön för en Animerare Lön för en Annonstecknare Lön för en Art director Lön för en Blankettkonstruktör Lön för en Chefsdesigner Lön för en Creative director Lön för en Dataanimatör Lön för en Datagrafiker, reklam Lön för en Designassistent Lön för en Designer, game Lön för en Designer, industri Lön för en Designer, övrig Lön för en Designtekniker Lön för en Dessinatör Lön för en Director, art Lön för en Filmtecknare Lön för en Formgivare, grafisk Lön för en Formgivare, industri- Lön för en Formgivare, ospec Lön för en Formgivare, silversmed Lön för en Grafisk designer Lön för en Grafisk formgivare Lön för en Grafisk konsult Lön för en Industridesigner Lön för en Industriformgivare Lön för en Interaktiv designer Lön för en Kläddesigner Lön för en Kostymdesigner Lön för en Kostymtecknare Lön för en Layoutare Lön för en Layoutchef Lön för en Layoutman Lön för en Layouttecknare Lön för en Modedesigner Lön för en Modeformgivare Lön för en Modellkonstruktör, textil Lön för en Modellör, industri Lön för en Modellör, skor Lön för en Modeskapare Lön för en Modetecknare Lön för en Möbeldesigner Lön för en Originalare Lön för en Originaltecknare Lön för en Precisionstecknare Lön för en Produktutformare, industriprodukter Lön för en Reklamdesigner Lön för en Reklamformgivare Lön för en Reklamtecknare Lön för en Reklamtextare Lön för en Skodesigner Lön för en Skomodellör Lön för en Textildesigner Lön för en Textilformgivare Lön för en Trycksakstecknare Lön för en Webbdesigner Lön för en Webbproducent Lön för en Webdesigner Lön för en Visualiserare Lön för en Väskmodellör
Norrköping
Sommarjobb inom grafisk design och kommunikation
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grafisk formgivare på Norrköpings kommun i Norrköping
Borås
Content Producer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grafisk formgivare på Brons Media AB i Borås
Stockholm
Art Director - Toca Days
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som art director/ad på Toca Boca AB i Stockholm
Nynäshamn
Orginalare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som originaltecknare på Rofa Design AB i Nynäshamn
Stockholm
UI Art Director
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som art director/ad på EA Digital Illusions CE AB i Stockholm
Göteborg
UI/UX Design Automotive HMI
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grafisk formgivare på Blue Eye AB i Göteborg
Stockholm
Digital Producent med fokus på copy
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som reklamtextare på Digital Strategi Skandinavien AB i Stockholm
Köping
Desktop Publisher / Production Designer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som art director/ad på Hästens Sängar AB i Köping
Stockholm
Grafisk formgivare på deltid sökes till Rexel!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grafisk formgivare på Studentconsulting Sweden AB (Publ) i Stockholm
Solcellsmontör sökes OMGÅENDE anställning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som originalmontör på Guld Sol byggen AB i
Trollhättan
Solviq söker solcellsmontörer!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som originalmontör på Premier Service Sverige AB i Trollhättan
Haninge
Ställföreträdande avdelningschef till Grafisk Produktion
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grafisk formgivare på Försvarsmakten i Haninge
Stockholm
Art director
Ledigt jobb som art director/ad på Roi Rekrytering Sverige AB i Stockholm
Malmö
Medieassistenter
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grafisk formgivare på EMOR AB i Malmö
Stockholm
UI/UX Designer
Ledigt jobb som grafisk formgivare på Platform 24 Healthcare AB i Stockholm
Stockholm
Solcellsmontör sökes OMGÅENDE anställning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som originalmontör på Guld Sol byggen AB i Stockholm
Helsingborg
Marknadskoordinator - Deltid
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grafisk formgivare på Boxflow Staffing Syd AB i Helsingborg
Stockholm
UX Artist
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som layoutare på Embark Studios AB i Stockholm