Lön filmtecknare - Lönestatistik för en filmtecknare 2023

Vad tjänar en filmtecknare i månaden? Medellönen är 38600 kronor i månaden enligt aktuell lönestatistik för 2023. I de fall då lönestatiken bygger på deltidsanställda har lönen räkntats upp till heltid.

I det här yrket har kvinnor en snittlön på 41000 kronor. Det saknas statistik för männens lön och det kan bero på att det finns för litet underlag.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är statsanställda som har den högsta lönen med i snitt 40100 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som filmtecknare.


TopplistorVad tjänar en filmtecknare i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 38600 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln filmtecknare in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.Vad gör en filmtecknare?

Vi har inga detaljer kring vad en filmtecknare jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Designar, formger och utvecklar digital och elektronisk media. Skapar specialeffekter, animering och andra audiovisuella rörliga bilder för dataspel, film, video m.m. Fastställer mål och restriktioner för designuppdraget genom samråd med kunder, intressenter och den egna orga­nisationen.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en filmtecknare i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för filmtecknare skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 40100 kronor

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman:Hur stor chans är det att få jobb som filmtecknare?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som filmtecknare.

Prognosen för designer och utvecklare inom spel och digitala medier är en total prognos för designer inom spel och digitala medier, utvecklare inom spel och digitala media. Ungefär 6500 jobbar som designer och utvecklare inom spel och digitala medier i landet, av dessa är cirka 21 procent kvinnor och 79 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för designer och utvecklare inom spel och digitala medier det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

På fem års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för designer och utvecklare inom spel och digitala medier kommer vara mycket stora.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som filmtecknare? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

För en filmtecknare tjänar kvinnor i snitt 41000 kronor i yrket. För kvinnornas medellön så saknas det statistik.
År Medellön kvinnor Medellön män
2014 0 kronor31000 kronor
2015 28700 kronor33200 kronor
2016 34800 kronor33100 kronor
2017 32900 kronor35900 kronor
2018 36100 kronor36300 kronor
2019 37300 kronor36900 kronor
2020 36800 kronor39200 kronor
2021 41000 kronor0 kronor

Lönestatistik för filmtecknare i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige38600
Stockholm40800
Östra Mellansverige..
Småland med öarna..
Sydsverige38600
Västsverige37100
Norra Mellansverige..
Mellersta Norrland..
Övre Norrland..


Hur många jobbar som filmtecknare i Sverige?

Det är totalt 2900 personer som idag är anställda som filmtecknare enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige2900
Stockholm och Stockholms län..
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län..
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län..
Blekinge och Skåne län530
Hallands och Västra Götalands län..
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län..
Västernorrlands och Jämtlands..
Västerbottens och Norrbottens län..

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en filmtecknare i lön i månaden?

Medellönen för en filmtecknare är 38600 kronor.

Hur många jobbar som filmtecknare i Sverige?

Det finns 2900 personer anställda i Sverige.

Alla vanliga frågor och svar

Se även dessa liknande yrken


Jobben där du får minst betalt

Ung kvinna som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Statistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som filmtecknare eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner

Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till filmtecknare

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en 2D-Grafiker Lön för en 3D-designer Lön för en 3D-grafiker Lön för en 3D-visualiserare Lön för en AD (Art Director) Lön för en Affischtecknare Lön för en Animatör Lön för en Animerare Lön för en Annonstecknare Lön för en Art director Lön för en Blankettkonstruktör Lön för en Chefsdesigner Lön för en Creative director Lön för en Dataanimatör Lön för en Datagrafiker, reklam Lön för en Designassistent Lön för en Designer, game Lön för en Designer, industri Lön för en Designer, övrig Lön för en Designtekniker Lön för en Dessinatör Lön för en Director, art Lön för en Filmtecknare Lön för en Formgivare, grafisk Lön för en Formgivare, industri- Lön för en Formgivare, ospec Lön för en Formgivare, silversmed Lön för en Grafisk designer Lön för en Grafisk formgivare Lön för en Grafisk konsult Lön för en Industridesigner Lön för en Industriformgivare Lön för en Interaktiv designer Lön för en Kläddesigner Lön för en Kostymdesigner Lön för en Kostymtecknare Lön för en Layoutare Lön för en Layoutchef Lön för en Layoutman Lön för en Layouttecknare Lön för en Modedesigner Lön för en Modeformgivare Lön för en Modellkonstruktör, textil Lön för en Modellör, industri Lön för en Modellör, skor Lön för en Modeskapare Lön för en Modetecknare Lön för en Möbeldesigner Lön för en Originalare Lön för en Originaltecknare Lön för en Precisionstecknare Lön för en Produktutformare, industriprodukter Lön för en Reklamdesigner Lön för en Reklamformgivare Lön för en Reklamtecknare Lön för en Reklamtextare Lön för en Skodesigner Lön för en Skomodellör Lön för en Textildesigner Lön för en Textilformgivare Lön för en Trycksakstecknare Lön för en Webbdesigner Lön för en Webbproducent Lön för en Webdesigner Lön för en Visualiserare Lön för en Väskmodellör
Nacka
Lighting Artist
Ledigt jobb som 3d-grafiker på Liquid Swords AB i Nacka
Nacka
Narrative Mission Designer
Ledigt jobb som speldesigner på Liquid Swords AB i Nacka
Nacka
Gameplay Designer
Ledigt jobb som speldesigner på Liquid Swords AB i Nacka
Nacka
Technical Animator
Ledigt jobb som animatör på Liquid Swords AB i Nacka
Nacka
Technical Artist
Ledigt jobb som 3d-grafiker på Liquid Swords AB i Nacka
Nacka
Senior Animator
Ledigt jobb som animatör på Liquid Swords AB i Nacka
Nacka
Audio Director
Ledigt jobb som speldesigner på Liquid Swords AB i Nacka
Nacka
Systems Designer
Ledigt jobb som speldesigner på Liquid Swords AB i Nacka
Nacka
Audio Designer
Ledigt jobb som speldesigner på Liquid Swords AB i Nacka
Nacka
Environment Artist
Ledigt jobb som 3d-grafiker på Liquid Swords AB i Nacka
Nacka
QA Analyst - Design
Ledigt jobb som speldesigner på Liquid Swords AB i Nacka
Nacka
QA Analyst - Art
Ledigt jobb som speldesigner på Liquid Swords AB i Nacka
Stockholm
Senior Character/Creature Artist
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som 3d-grafiker på Fatalist Development AB i Stockholm
Uppsala
Houdini Technical Artist
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som 3d-grafiker på Machinegames Sweden AB i Uppsala
Uppsala
Senior Level Designer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som leveldesigner på Machinegames Sweden AB i Uppsala
Uppsala
UI/UX Artist
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som speldesigner på Machinegames Sweden AB i Uppsala
Stockholm
Mobile Product Designer to market leading AI company
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som webbdesigner på EdZa AB i Stockholm
Stockholm
Senior Lighting Artist
Ledigt jobb som 3d-grafiker på Starbreeze AB i Stockholm
Stockholm
websida utvecklare
Ledigt jobb som webbdesigner på Lareol HB i Stockholm
Malmö
Narrative Designer
Ledigt jobb som speldesigner på Sharkmob AB i Malmö
Stockholm
Product Designer (Lead Generation)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som webbdesigner på Funnel AB i Stockholm
Karlshamn
Content Manager & Grafisk Design
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som webbdesigner på Rawfoodshop Scandinavia AB i Karlshamn
Stockholm
Technical Artist
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som 3d-grafiker på Arrowhead Game Studios AB i Stockholm
Sundsvall
Producent för digitalt lärande till SSG i Sundsvall
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som webbdesigner på Stegra Rekrytering AB i Sundsvall
Göteborg
Webbutvecklare - projektanställning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som webbdesigner på Inter Sign i Göteborg AB i Göteborg
Göteborg
UX & UI Designers
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som webbdesigner på Cliff Design AB i Göteborg
Göteborg
3D Data Preparation Artist
Ledigt jobb som 3d-grafiker på Brickland AB i Göteborg
Stockholm
Senior Animation Programmer - Remote Flexible
Ledigt jobb som animatör på Starbreeze AB i Stockholm
Stockholm
Game Designer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som speldesigner på Star Stable Entertainment AB i Stockholm
Lund
WEBSITE COORDINATOR
Ledigt jobb som webbdesigner på Jobbusters AB i Lund