Lön modeformgivare 2023

- Lönestatistik för en modeformgivareVad tjänar en modeformgivare i månaden? Medellönen för 2023 är:

42 300 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 41100 kronor i yrket medan männen har en lön på 45100 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda tjänstemän som har den högsta lönen med i snitt 43200 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som modeformgivare.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en modeformgivare i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 42300 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en modeformgivare

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 253 kronor.

Dagslön för en modeformgivare

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 2014 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en modeformgivare kvar i lön efter skatt? En modeformgivare får ut 28 759 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 42 300 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 7 276 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 4 955 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 27 kronor
Lönen efter skatt 28 759 kronor


Sök lediga jobb som modeformgivare

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som modeformgivare eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Pajala på Korpilombolo Kulturfören. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Göteborg
Skräddare och kostymassistent till Svenska Balettskolan

Ledigt jobb som kostymör på GÖTEBORGS KOMMUN i Göteborg

Läs om jobbet
Stockholm
Senior Print & Textile Designer

Ledigt jobb som designer på Acne Studios AB i Stockholm

Läs om jobbet
Kari Traa - Head of Design

Ledigt jobb som designer på Infinity Human Resources Sweden AB i

Läs om jobbet

Vad gör en modeformgivare?

Vi har inga detaljer kring vad en modeformgivare jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Utför annat design- och utvecklingsarbete än inom 2171–2173. Exempel på arbetsuppgifter: Designar och utvecklar mode-, kläd-, textil-, smyckes- och glasprodukter. Fastställer mål och restriktioner för designuppdraget genom samråd med kunder och intressenter.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en modeformgivare i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för modeformgivare skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 42200 kronor

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 42300 kronorLöneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som modeformgivare? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 41100 kronor som modeformgivare medan männens lön är 45100 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som modeformgivare.

Lönestatistik för modeformgivare i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige43 200 kronor
Stockholm43 900 kronor
Östra Mellansverige¤¤¤ kronor
Småland med öarna¤¤¤ kronor
Sydsverige¤¤¤ kronor
Västsverige42 100 kronor
Norra Mellansverige¤¤¤ kronor
Mellersta Norrland¤¤¤ kronor
Övre Norrland¤¤¤ kronor


Hur många jobbar som modeformgivare i Sverige?

Det är totalt 1900 personer som idag är anställda som modeformgivare enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige1 900
Stockholm och Stockholms län1 000
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län¤¤¤
Hallands och Västra Götalands län¤¤¤
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en modeformgivare i lön i månaden?

Medellönen för en modeformgivare är 42300 kronor.

Hur många jobbar som modeformgivare i Sverige?

Det finns 1900 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en modeformgivare?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 41100 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 45100 kronor.

Hur mycket betalar en modeformgivare i skatt?

En modeformgivare betalar i snitt 12258 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln modeformgivare in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som modeformgivare eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till modeformgivare

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en 2D-Grafiker Lön för en 3D-designer Lön för en 3D-grafiker Lön för en 3D-visualiserare Lön för en AD (Art Director) Lön för en Affischtecknare Lön för en Animatör Lön för en Animerare Lön för en Annonstecknare Lön för en Art director Lön för en Blankettkonstruktör Lön för en Chefsdesigner Lön för en Creative director Lön för en Dataanimatör Lön för en Datagrafiker, reklam Lön för en Designassistent Lön för en Designer, game Lön för en Designer, industri Lön för en Designer, övrig Lön för en Designtekniker Lön för en Dessinatör Lön för en Director, art Lön för en Filmtecknare Lön för en Formgivare, grafisk Lön för en Formgivare, industri- Lön för en Formgivare, ospec Lön för en Formgivare, silversmed Lön för en Grafisk designer Lön för en Grafisk formgivare Lön för en Grafisk konsult Lön för en Industridesigner Lön för en Industriformgivare Lön för en Interaktiv designer Lön för en Kläddesigner Lön för en Kostymdesigner Lön för en Kostymtecknare Lön för en Layoutare Lön för en Layoutchef Lön för en Layoutman Lön för en Layouttecknare Lön för en Modedesigner Lön för en Modeformgivare Lön för en Modellkonstruktör, textil Lön för en Modellör, industri Lön för en Modellör, skor Lön för en Modeskapare Lön för en Modetecknare Lön för en Möbeldesigner Lön för en Originalare Lön för en Originaltecknare Lön för en Precisionstecknare Lön för en Produktutformare, industriprodukter Lön för en Reklamdesigner Lön för en Reklamformgivare Lön för en Reklamtecknare Lön för en Reklamtextare Lön för en Skodesigner Lön för en Skomodellör Lön för en Textildesigner Lön för en Textilformgivare Lön för en Trycksakstecknare Lön för en Webbdesigner Lön för en Webbproducent Lön för en Webdesigner Lön för en Visualiserare Lön för en Väskmodellör
Pajala
Projekt Korpilombolopapper
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som designer på Korpilombolo Kulturfören i Pajala
Göteborg
Skräddare och kostymassistent till Svenska Balettskolan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kostymör på GÖTEBORGS KOMMUN i Göteborg
Stockholm
Senior Print & Textile Designer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som designer på Acne Studios AB i Stockholm
Kari Traa - Head of Design
Ledigt jobb som designer på Infinity Human Resources Sweden AB i
Solna
Web designer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som designer på OED Blockchain AB i Solna
Göteborg
Senior Exterior Designer in automotive
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som designer på Engage Studios AB i Göteborg
Stockholm
Product Designer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som designer på Mentimeter AB (publ) i Stockholm
Borås
Designer
Ledigt jobb som designer på Gina Tricot AB i Borås
Stockholm
UX/UI Designer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som designer på Genvalues AB i Stockholm
Stockholm
Graphic Designer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som designer på Genvalues AB i Stockholm
Illumination Designer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som designer på Volvo Personvagnar AB i
Stockholm
JUNIOR DESIGNER TO ARKET KIDS
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som designer på H & M Hennes & Mauritz Gbc AB i Stockholm
Stockholm
UX/UI Designer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som designer på Deltaceros AB i Stockholm
Göteborg
CMF Designer (Colour, Material, Finish)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som designer på AFRY AB i Göteborg
Stockholm
Pattern Makers to Weekday/Monki
Ledigt jobb som designer på H & M Hennes & Mauritz Gbc AB i Stockholm
Uppsala
Creative Director
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som creative director/cd på App Shack AB i Uppsala
Stockholm
Women´s Junior Designer for H&M Move
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som designer på H & M Hennes & Mauritz Gbc AB i Stockholm
Stockholm
Sport Shoe Obsessive + Prototyper
Ledigt jobb som designassistent på Reed Kram AB i Stockholm
Stockholm
Product designer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som designer på Heatly AB i Stockholm
Stockholm
Product Designer
Ledigt jobb som designer på Ark Kapital AB i Stockholm
Växjö
Design- /Produktassistent till Galvin Green i Växjö
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som designassistent på Inpeople Sverige AB i Växjö
Stockholm
Design Lead
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som designer på H & M Hennes & Mauritz Gbc AB i Stockholm
Stockholm
Product Manager – Design System
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som designer på H & M Hennes & Mauritz Gbc AB i Stockholm
Head of Learn & Shop UX (Web UX)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som designer på Volvo Personvagnar AB i
Göteborg
Senior UX-Designer with experience in digi-physical technology
Ledigt jobb som designer på Knightec AB i Göteborg
Stockholm
Women’s Designer – Weekday/Monki
Ledigt jobb som designer på H & M Hennes & Mauritz Gbc AB i Stockholm
Göteborg
Maskör och perukmakare/maskdesigner till Göteborgs Stadsteater
Ledigt jobb som designer på Göteborgs Stadsteater AB i Göteborg
Stockholm
UX-Designer within digi-physical design
Ledigt jobb som designer på Knightec AB i Stockholm
Stockholm
Sr Interaction Designer digi-physical products
Ledigt jobb som designer på Knightec AB i Stockholm
Göteborg
Designer i Göteborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som designer på Ikg Group AB i Göteborg