Lön formgivare, silversmed 2024

- Lönestatistik för en formgivare, silversmedVad tjänar en formgivare, silversmed i månaden? Medellönen för 2024 är:

49 700 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 46900 kronor i yrket medan männen har en lön på 50700 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda tjänstemän som har den högsta lönen med i snitt 49700 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som formgivare, silversmed.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en formgivare, silversmed i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 49700 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en formgivare, silversmed

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 298 kronor.

Dagslön för en formgivare, silversmed

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 2367 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en formgivare, silversmed kvar i lön efter skatt? En formgivare, silversmed får ut 33 947 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 49 700 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 8 589 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 5 849 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 31 kronor
Lönen efter skatt 33 947 kronor


Sök lediga jobb som formgivare, silversmed

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 5 jobbannonser för lediga tjänster som formgivare, silversmed eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Växjö på Experis AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Stockholm
Senior Motion Graphics Artist

Ledigt jobb som industridesigner på Afss Consultancy Services Sweden Fil Till I-Cont i Stockholm

Läs om jobbet
Trollhättan
Product Development/Design Engineer

Ledigt jobb som industridesigner på AFRY AB i Trollhättan

Läs om jobbet
Stockholm
Team Manager inom Industridesign

Ledigt jobb som industridesigner på Knightec AB i Stockholm

Läs om jobbet

Vad gör en formgivare, silversmed?

Vi har inga detaljer kring vad en formgivare, silversmed jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Utreder, analyserar, designar och utvecklar pro­dukter för tillverkning. Fastställer mål och restrik­tioner för designuppdraget i samråd med kunder och intressenter. Samordnar tekniska, ekonomiska och estetiska förutsättningar. Förbereder design och specifikationer för tillverkning.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en formgivare, silversmed i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för formgivare, silversmed skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 49700 kronorLöneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som formgivare, silversmed? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 46900 kronor som formgivare, silversmed medan männens lön är 50700 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som formgivare, silversmed.

Lönestatistik för formgivare, silversmed i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige48 800 kronor
Stockholm53 500 kronor
Östra Mellansverige44 100 kronor
Småland med öarna55 700 kronor
Sydsverige¤¤¤ kronor
Västsverige47 500 kronor
Norra Mellansverige46 600 kronor
Mellersta Norrland¤¤¤ kronor
Övre Norrland¤¤¤ kronor


Hur många jobbar som formgivare, silversmed i Sverige?

Det är totalt 2400 personer som idag är anställda som formgivare, silversmed enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige2 400
Stockholm och Stockholms län¤¤¤
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län160
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län220
Blekinge och Skåne län¤¤¤
Hallands och Västra Götalands län¤¤¤
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län220
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en formgivare, silversmed i lön i månaden?

Medellönen för en formgivare, silversmed är 49700 kronor.

Hur många jobbar som formgivare, silversmed i Sverige?

Det finns 2400 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en formgivare, silversmed?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 46900 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 50700 kronor.

Hur mycket betalar en formgivare, silversmed i skatt?

En formgivare, silversmed betalar i snitt 14469 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln formgivare, silversmed in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Statistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som formgivare, silversmed eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till formgivare, silversmed

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en 2D-Grafiker Lön för en 3D-designer Lön för en 3D-grafiker Lön för en 3D-visualiserare Lön för en AD (Art Director) Lön för en Affischtecknare Lön för en Animatör Lön för en Animerare Lön för en Annonstecknare Lön för en Art director Lön för en Blankettkonstruktör Lön för en Chefsdesigner Lön för en Creative director Lön för en Dataanimatör Lön för en Datagrafiker, reklam Lön för en Designassistent Lön för en Designer, game Lön för en Designer, industri Lön för en Designer, övrig Lön för en Designtekniker Lön för en Dessinatör Lön för en Director, art Lön för en Filmtecknare Lön för en Formgivare, grafisk Lön för en Formgivare, industri- Lön för en Formgivare, ospec Lön för en Formgivare, silversmed Lön för en Grafisk designer Lön för en Grafisk formgivare Lön för en Grafisk konsult Lön för en Industridesigner Lön för en Industriformgivare Lön för en Interaktiv designer Lön för en Kläddesigner Lön för en Kostymdesigner Lön för en Kostymtecknare Lön för en Layoutare Lön för en Layoutchef Lön för en Layoutman Lön för en Layouttecknare Lön för en Modedesigner Lön för en Modeformgivare Lön för en Modellkonstruktör, textil Lön för en Modellör, industri Lön för en Modellör, skor Lön för en Modeskapare Lön för en Modetecknare Lön för en Möbeldesigner Lön för en Originalare Lön för en Originaltecknare Lön för en Precisionstecknare Lön för en Produktutformare, industriprodukter Lön för en Reklamdesigner Lön för en Reklamformgivare Lön för en Reklamtecknare Lön för en Reklamtextare Lön för en Skodesigner Lön för en Skomodellör Lön för en Textildesigner Lön för en Textilformgivare Lön för en Trycksakstecknare Lön för en Webbdesigner Lön för en Webbproducent Lön för en Webdesigner Lön för en Visualiserare Lön för en Väskmodellör