Lön 2d-grafiker 2023

- Lönestatistik för en 2d-grafikerVad tjänar en 2d-grafiker i månaden? Medellönen för 2023 är:

38 600 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket har kvinnor en snittlön på 41000 kronor. Det saknas statistik för männens lön och det kan bero på att det finns för litet underlag.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är statsanställda som har den högsta lönen med i snitt 40100 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som 2d-grafiker.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en 2d-grafiker i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 38600 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en 2d-grafiker

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 231 kronor.

Dagslön för en 2d-grafiker

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1838 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en 2d-grafiker kvar i lön efter skatt? En 2d-grafiker får ut 26 165 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 38 600 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 6 620 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 4 508 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 24 kronor
Lönen efter skatt 26 165 kronor


Sök lediga jobb som 2d-grafiker

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som 2d-grafiker eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Malmö på Block Zero AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Stockholm
2d animator & VFX artist

Ledigt jobb som animatör på Hacksaw Studios AB i Stockholm

Läs om jobbet
Malmö
Technical Artist

Ledigt jobb som animatör på Relax Tech Sweden AB i Malmö

Läs om jobbet
Stockholm
websida utvecklare

Ledigt jobb som webbdesigner på Lareol HB i Stockholm

Läs om jobbet

Vad gör en 2d-grafiker?

Vi har inga detaljer kring vad en 2d-grafiker jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Designar, formger och utvecklar digital och elektronisk media. Skapar specialeffekter, animering och andra audiovisuella rörliga bilder för dataspel, film, video m.m. Fastställer mål och restriktioner för designuppdraget genom samråd med kunder, intressenter och den egna orga­nisationen.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en 2d-grafiker i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för 2d-grafiker skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 40100 kronor

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman:Är det lätt att få jobb som 2d-grafiker?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som 2d-grafiker.

Prognosen för designer och utvecklare inom spel och digitala medier är en total prognos för designer inom spel och digitala medier, utvecklare inom spel och digitala media. Ungefär 6500 jobbar som designer och utvecklare inom spel och digitala medier i landet, av dessa är cirka 21 procent kvinnor och 79 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för designer och utvecklare inom spel och digitala medier det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

På fem års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att möjligheterna till arbete för designer och utvecklare inom spel och digitala medier kommer vara mycket stora.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som 2d-grafiker? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

För en 2d-grafiker tjänar kvinnor i snitt 41000 kronor i yrket. För kvinnornas medellön så saknas det statistik.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som 2d-grafiker.

Lönestatistik för 2d-grafiker i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige38 600 kronor
Stockholm40 800 kronor
Östra Mellansverige¤¤¤ kronor
Småland med öarna¤¤¤ kronor
Sydsverige38 600 kronor
Västsverige37 100 kronor
Norra Mellansverige¤¤¤ kronor
Mellersta Norrland¤¤¤ kronor
Övre Norrland¤¤¤ kronor


Hur många jobbar som 2d-grafiker i Sverige?

Det är totalt 2900 personer som idag är anställda som 2d-grafiker enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige2 900
Stockholm och Stockholms län¤¤¤
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län530
Hallands och Västra Götalands län¤¤¤
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en 2d-grafiker i lön i månaden?

Medellönen för en 2d-grafiker är 38600 kronor.

Hur många jobbar som 2d-grafiker i Sverige?

Det finns 2900 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en 2d-grafiker?

Månadslönen för en kvinna i det här yrket ligger på 41000 kronor. Någon statistik för männen finns inte. Det beror troligtvis på att för få män jobbar inom det här yrket.

Hur mycket betalar en 2d-grafiker i skatt?

En 2d-grafiker betalar i snitt 11152 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln 2d-grafiker in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Ta med lönestatistiken till jobbintervjun

Söker du jobb som 2d-grafiker eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till 2d-grafiker

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en 2D-Grafiker Lön för en 3D-designer Lön för en 3D-grafiker Lön för en 3D-visualiserare Lön för en AD (Art Director) Lön för en Affischtecknare Lön för en Animatör Lön för en Animerare Lön för en Annonstecknare Lön för en Art director Lön för en Blankettkonstruktör Lön för en Chefsdesigner Lön för en Creative director Lön för en Dataanimatör Lön för en Datagrafiker, reklam Lön för en Designassistent Lön för en Designer, game Lön för en Designer, industri Lön för en Designer, övrig Lön för en Designtekniker Lön för en Dessinatör Lön för en Director, art Lön för en Filmtecknare Lön för en Formgivare, grafisk Lön för en Formgivare, industri- Lön för en Formgivare, ospec Lön för en Formgivare, silversmed Lön för en Grafisk designer Lön för en Grafisk formgivare Lön för en Grafisk konsult Lön för en Industridesigner Lön för en Industriformgivare Lön för en Interaktiv designer Lön för en Kläddesigner Lön för en Kostymdesigner Lön för en Kostymtecknare Lön för en Layoutare Lön för en Layoutchef Lön för en Layoutman Lön för en Layouttecknare Lön för en Modedesigner Lön för en Modeformgivare Lön för en Modellkonstruktör, textil Lön för en Modellör, industri Lön för en Modellör, skor Lön för en Modeskapare Lön för en Modetecknare Lön för en Möbeldesigner Lön för en Originalare Lön för en Originaltecknare Lön för en Precisionstecknare Lön för en Produktutformare, industriprodukter Lön för en Reklamdesigner Lön för en Reklamformgivare Lön för en Reklamtecknare Lön för en Reklamtextare Lön för en Skodesigner Lön för en Skomodellör Lön för en Textildesigner Lön för en Textilformgivare Lön för en Trycksakstecknare Lön för en Webbdesigner Lön för en Webbproducent Lön för en Webdesigner Lön för en Visualiserare Lön för en Väskmodellör
Malmö
Senior UX Designer
Ledigt jobb som webbdesigner på Block Zero AB i Malmö
Stockholm
2d animator & VFX artist
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som animatör på Hacksaw Studios AB i Stockholm
Malmö
Technical Artist
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som animatör på Relax Tech Sweden AB i Malmö
Stockholm
websida utvecklare
Ledigt jobb som webbdesigner på Lareol HB i Stockholm
Stockholm
VFX Artist - Noid
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som speldesigner på Toca Boca AB i Stockholm
Göteborg
Senior full-stack web developer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som webbdesigner på Incluso AB i Göteborg
Stockholm
Technical Artist
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som speldesigner på Fast Travel Games AB i Stockholm
Stockholm
UI Designer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som webbdesigner på Improvin AB i Stockholm
Stockholm
UX Artist - Games
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som 2d-grafiker på Embark Studios AB i Stockholm
Göteborg
Surface Designers
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som 3d-grafiker på Alten Sverige AB i Göteborg
Västerås
Webb & Media Manager
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som webbdesigner på Markgrossen i Sverige AB i Västerås
Stockholm
Lead Game Designer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som speldesigner på Fatalist Development AB i Stockholm
Göteborg
UX (UI) Designers
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som webbdesigner på Cliff Design AB i Göteborg
Malmö
Senior Technical Artist
Ledigt jobb som 3d-grafiker på Sharkmob AB i Malmö
Stockholm
Technical Artist - Unannounced Project
Ledigt jobb som 3d-grafiker på Ringtail Interactive AB i Stockholm
Stenungsund
UI Designer
Ledigt jobb som webbdesigner på Hogia Service AB i Stenungsund
Stockholm
Webbutvecklare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som webbdesigner på BERGINVEST AB i Stockholm
Stockholm
Senior Game Designer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som speldesigner på Fatalist Development AB i Stockholm
Stockholm
Senior Game Designer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som speldesigner på MAG Interactive AB (publ) i Stockholm
Malmö
Kreativ Spelgrafiker till IGT i Växjö
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grafiker, game concept artist på Maxkompetens Sverige AB i Malmö
Göteborg
Kreativ Spelgrafiker till IGT i Växjö
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grafiker, game concept artist på Maxkompetens Sverige AB i Göteborg
Stockholm
Kreativ Spelgrafiker till IGT i Växjö
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grafiker, game concept artist på Maxkompetens Sverige AB i Stockholm
Karlshamn
Kreativ Spelgrafiker till IGT i Växjö
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grafiker, game concept artist på Maxkompetens Sverige AB i Karlshamn
Skövde
Kreativ Spelgrafiker till IGT i Växjö
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grafiker, game concept artist på Maxkompetens Sverige AB i Skövde
Växjö
Kreativ Spelgrafiker till IGT i Växjö
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grafiker, game concept artist på Maxkompetens Sverige AB i Växjö
UX Designer - Unannounced Project
Ledigt jobb som webbdesigner på Ringtail Interactive AB i
Stockholm
3D Artist - Games
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som 3d-grafiker på Embark Studios AB i Stockholm
Nacka
Senior Narrative Writer
Ledigt jobb som speldesigner på Liquid Swords AB i Nacka
Malmö
Technical Artist - Publishing Creative Services
Ledigt jobb som speldesigner på Sharkmob AB i Malmö
Stockholm
WordPress Designer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som webbdesigner på PRESIS KONSULT AB i Stockholm