Lön kläddesigner 2023

- Lönestatistik för en kläddesignerVad tjänar en kläddesigner i månaden? Medellönen för 2023 är:

42 300 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 41100 kronor i yrket medan männen har en lön på 45100 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda tjänstemän som har den högsta lönen med i snitt 43200 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som kläddesigner.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en kläddesigner i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 42300 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en kläddesigner

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 253 kronor.

Dagslön för en kläddesigner

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 2014 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en kläddesigner kvar i lön efter skatt? En kläddesigner får ut 28 759 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 42 300 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 7 276 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 4 955 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 27 kronor
Lönen efter skatt 28 759 kronor


Sök lediga jobb som kläddesigner

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 29 jobbannonser för lediga tjänster som kläddesigner eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Göteborg på Omasta Consultancy AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Stockholm
UX/UI-designer

Ledigt jobb som designer på Quest Consulting Sverige AB i Stockholm

Läs om jobbet
Härnösand
Junior konstruktör till Nordhydraulic i Kramfors!

Ledigt jobb som designer på Academic Work Sweden AB i Härnösand

Läs om jobbet
Göteborg
Designassistent extra till Jollyroom

Ledigt jobb som designassistent på Jollyroom AB i Göteborg

Läs om jobbet

Vad gör en kläddesigner?

Vi har inga detaljer kring vad en kläddesigner jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Utför annat design- och utvecklingsarbete än inom 2171–2173. Exempel på arbetsuppgifter: Designar och utvecklar mode-, kläd-, textil-, smyckes- och glasprodukter. Fastställer mål och restriktioner för designuppdraget genom samråd med kunder och intressenter.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en kläddesigner i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för kläddesigner skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 42200 kronor

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 42300 kronorLöneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som kläddesigner? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 41100 kronor som kläddesigner medan männens lön är 45100 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som kläddesigner.

Lönestatistik för kläddesigner i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige43 200 kronor
Stockholm43 900 kronor
Östra Mellansverige¤¤¤ kronor
Småland med öarna¤¤¤ kronor
Sydsverige¤¤¤ kronor
Västsverige42 100 kronor
Norra Mellansverige¤¤¤ kronor
Mellersta Norrland¤¤¤ kronor
Övre Norrland¤¤¤ kronor


Hur många jobbar som kläddesigner i Sverige?

Det är totalt 1900 personer som idag är anställda som kläddesigner enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige1 900
Stockholm och Stockholms län1 000
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län¤¤¤
Hallands och Västra Götalands län¤¤¤
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en kläddesigner i lön i månaden?

Medellönen för en kläddesigner är 42300 kronor.

Hur många jobbar som kläddesigner i Sverige?

Det finns 1900 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en kläddesigner?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 41100 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 45100 kronor.

Hur mycket betalar en kläddesigner i skatt?

En kläddesigner betalar i snitt 12258 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln kläddesigner in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Statistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som kläddesigner eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till kläddesigner

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en 2D-Grafiker Lön för en 3D-designer Lön för en 3D-grafiker Lön för en 3D-visualiserare Lön för en AD (Art Director) Lön för en Affischtecknare Lön för en Animatör Lön för en Animerare Lön för en Annonstecknare Lön för en Art director Lön för en Blankettkonstruktör Lön för en Chefsdesigner Lön för en Creative director Lön för en Dataanimatör Lön för en Datagrafiker, reklam Lön för en Designassistent Lön för en Designer, game Lön för en Designer, industri Lön för en Designer, övrig Lön för en Designtekniker Lön för en Dessinatör Lön för en Director, art Lön för en Filmtecknare Lön för en Formgivare, grafisk Lön för en Formgivare, industri- Lön för en Formgivare, ospec Lön för en Formgivare, silversmed Lön för en Grafisk designer Lön för en Grafisk formgivare Lön för en Grafisk konsult Lön för en Industridesigner Lön för en Industriformgivare Lön för en Interaktiv designer Lön för en Kläddesigner Lön för en Kostymdesigner Lön för en Kostymtecknare Lön för en Layoutare Lön för en Layoutchef Lön för en Layoutman Lön för en Layouttecknare Lön för en Modedesigner Lön för en Modeformgivare Lön för en Modellkonstruktör, textil Lön för en Modellör, industri Lön för en Modellör, skor Lön för en Modeskapare Lön för en Modetecknare Lön för en Möbeldesigner Lön för en Originalare Lön för en Originaltecknare Lön för en Precisionstecknare Lön för en Produktutformare, industriprodukter Lön för en Reklamdesigner Lön för en Reklamformgivare Lön för en Reklamtecknare Lön för en Reklamtextare Lön för en Skodesigner Lön för en Skomodellör Lön för en Textildesigner Lön för en Textilformgivare Lön för en Trycksakstecknare Lön för en Webbdesigner Lön för en Webbproducent Lön för en Webdesigner Lön för en Visualiserare Lön för en Väskmodellör
Göteborg
Interior Designer - Automotive
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som designer på Omasta Consultancy AB i Göteborg
Stockholm
UX/UI-designer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som designer på Quest Consulting Sverige AB i Stockholm
Härnösand
Junior konstruktör till Nordhydraulic i Kramfors!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som designer på Academic Work Sweden AB i Härnösand
Göteborg
Designassistent extra till Jollyroom
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som designassistent på Jollyroom AB i Göteborg
Västerås
Junior Control Room Designer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som designer på ABB AB i Västerås
Borås
Junior Control Room Designer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som designer på ABB AB i Borås
Helsingborg
Kreativ Stjärna inom Sociala Medier.
Ledigt jobb som designer på Dream HBG AB i Helsingborg
Stockholm
Sr Interaction Designer digi-physical products
Ledigt jobb som designer på Knightec AB i Stockholm
Stockholm
UX-Designer
Ledigt jobb som designer på Knightec AB i Stockholm
Solna
Service Designer till Svea Bank
Ledigt jobb som designer på Svea Bank AB i Solna
Malmö
Senior Product Designer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som designer på Ustwo AB i Malmö
Stockholm
Senior Designer, Interaction Design
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som designer på AB Electrolux i Stockholm
Haparanda
Bokningsansvarig och content creator i Vackra Kukkolaforsen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som creative director/cd på Kukkolaforsen Turist & Konferens AB i Haparanda
Stockholm
EY wavespace Facilitator
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som designer på Ernst & Young AB i Stockholm
Stockholm
Graphic Designer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som designer på Genvalues AB i Stockholm
Malmö
Art Director till E.ON
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som creative director/cd på Manpower AB i Malmö
Göteborg
V&V Designer - 378462
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som designer på Alstom Transport AB i Göteborg
Göteborg
Illumination / Lighting Designer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som designer på Cliff Design AB i Göteborg
Stockholm
Elektronikdesigner
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som designer på AFRY AB i Stockholm
Örebro
Retuschör/Bildbehandlare av foto i photoshop
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som designer på Collage Foto i Örebro AB i Örebro
Solna
Solution Designer Azure
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som designer på Vattenfall AB i Solna
Stockholm
Praktikplats (LIA) Digital Marknadsförare - Content Manager
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som designer på Pins Factory AB i Stockholm
Stockholm
CONSUMER PRODUCTS DESGINER
Ledigt jobb som designer på Jobbusters AB i Stockholm
Stockholm
Creative Director
Ledigt jobb som creative director/cd på Remote Technology Sweden AB i Stockholm
Sollentuna
Webbdesign & sociala medier, Uppdrag
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som designer på Idébanken HR Sverige AB i Sollentuna
Sollentuna
Webbdesign & sociala medier, Praktik
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som designer på Idébanken HR Sverige AB i Sollentuna
Mölndal
Internship within Design at Kappahl
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som designassistent på Kappahl Sverige AB i Mölndal
Stockholm
UX Designer till digitala byrån Triggerfish
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som designer på Triggerfish AB i Stockholm
Göteborg
Jollyroom söker sin nya Designer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som designer på Jollyroom AB i Göteborg