Lön datagrafiker, reklam 2024

- Lönestatistik för en datagrafiker, reklamVad tjänar en datagrafiker, reklam i månaden? Medellönen för 2024 är:

37 000 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 36200 kronor i yrket medan männen har en lön på 37800 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är statsanställda som har den högsta lönen med i snitt 38000 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som datagrafiker, reklam.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en datagrafiker, reklam i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 37000 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en datagrafiker, reklam

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 222 kronor.

Dagslön för en datagrafiker, reklam

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1762 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en datagrafiker, reklam kvar i lön efter skatt? En datagrafiker, reklam får ut 25 043 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 37 000 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 6 336 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 4 315 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 23 kronor
Lönen efter skatt 25 043 kronor


Sök lediga jobb som datagrafiker, reklam

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 15 jobbannonser för lediga tjänster som datagrafiker, reklam eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Järfälla på 08 Sweden Global Trade HB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Stockholm
Art Director

Ledigt jobb som art director/ad på Elkab Studios AB i Stockholm

Läs om jobbet
Göteborg
Senior grafisk formgivare

Ledigt jobb som grafisk formgivare på GÖTEBORGS KOMMUN i Göteborg

Läs om jobbet
Luleå
Grafisk Designer

Ledigt jobb som grafisk formgivare på Reklamcentra Produktion Sverige AB i Luleå

Läs om jobbet

Vad gör en datagrafiker, reklam?

Vi har inga detaljer kring vad en datagrafiker, reklam jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Designar och formger tryckt publikation och media. Fastställer mål och restriktioner för designuppdraget genom samråd med kunder och intressenter.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en datagrafiker, reklam i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för datagrafiker, reklam skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 38000 kronor

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 37000 kronorÄr det lätt att få jobb som datagrafiker, reklam?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som datagrafiker, reklam.

Ungefär 7700 jobbar som grafiska formgivare i landet, av dessa är cirka 47 procent kvinnor och 53 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en konkurrens om anställningarna för grafiska formgivare det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha små till medelstora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för grafiska formgivare kommer vara små till medelstora.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som datagrafiker, reklam? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 36200 kronor som datagrafiker, reklam medan männens lön är 37800 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som datagrafiker, reklam.

Lönestatistik för datagrafiker, reklam i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige36 700 kronor
Stockholm41 400 kronor
Östra Mellansverige31 400 kronor
Småland med öarna30 600 kronor
Sydsverige33 600 kronor
Västsverige37 200 kronor
Norra Mellansverige¤¤¤ kronor
Mellersta Norrland¤¤¤ kronor
Övre Norrland¤¤¤ kronor


Hur många jobbar som datagrafiker, reklam i Sverige?

Det är totalt 6400 personer som idag är anställda som datagrafiker, reklam enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige6 400
Stockholm och Stockholms län2 600
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län¤¤¤
Hallands och Västra Götalands län980
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en datagrafiker, reklam i lön i månaden?

Medellönen för en datagrafiker, reklam är 37000 kronor.

Hur många jobbar som datagrafiker, reklam i Sverige?

Det finns 6400 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en datagrafiker, reklam?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 36200 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 37800 kronor.

Hur mycket betalar en datagrafiker, reklam i skatt?

En datagrafiker, reklam betalar i snitt 10674 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln datagrafiker, reklam in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som datagrafiker, reklam eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till datagrafiker, reklam

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en 2D-Grafiker Lön för en 3D-designer Lön för en 3D-grafiker Lön för en 3D-visualiserare Lön för en AD (Art Director) Lön för en Affischtecknare Lön för en Animatör Lön för en Animerare Lön för en Annonstecknare Lön för en Art director Lön för en Blankettkonstruktör Lön för en Chefsdesigner Lön för en Creative director Lön för en Dataanimatör Lön för en Datagrafiker, reklam Lön för en Designassistent Lön för en Designer, game Lön för en Designer, industri Lön för en Designer, övrig Lön för en Designtekniker Lön för en Dessinatör Lön för en Director, art Lön för en Filmtecknare Lön för en Formgivare, grafisk Lön för en Formgivare, industri- Lön för en Formgivare, ospec Lön för en Formgivare, silversmed Lön för en Grafisk designer Lön för en Grafisk formgivare Lön för en Grafisk konsult Lön för en Industridesigner Lön för en Industriformgivare Lön för en Interaktiv designer Lön för en Kläddesigner Lön för en Kostymdesigner Lön för en Kostymtecknare Lön för en Layoutare Lön för en Layoutchef Lön för en Layoutman Lön för en Layouttecknare Lön för en Modedesigner Lön för en Modeformgivare Lön för en Modellkonstruktör, textil Lön för en Modellör, industri Lön för en Modellör, skor Lön för en Modeskapare Lön för en Modetecknare Lön för en Möbeldesigner Lön för en Originalare Lön för en Originaltecknare Lön för en Precisionstecknare Lön för en Produktutformare, industriprodukter Lön för en Reklamdesigner Lön för en Reklamformgivare Lön för en Reklamtecknare Lön för en Reklamtextare Lön för en Skodesigner Lön för en Skomodellör Lön för en Textildesigner Lön för en Textilformgivare Lön för en Trycksakstecknare Lön för en Webbdesigner Lön för en Webbproducent Lön för en Webdesigner Lön för en Visualiserare Lön för en Väskmodellör
Järfälla
Grafiskformgivare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grafisk formgivare på 08 Sweden Global Trade HB i Järfälla
Stockholm
Art Director
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som art director/ad på Elkab Studios AB i Stockholm
Göteborg
Senior grafisk formgivare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grafisk formgivare på GÖTEBORGS KOMMUN i Göteborg
Luleå
Grafisk Designer
Ledigt jobb som grafisk formgivare på Reklamcentra Produktion Sverige AB i Luleå
Sundsvall
E-learningproducent till SSG i Sundsvall
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grafisk formgivare på Stegra Rekrytering AB i Sundsvall
Karlstad
Marknadskommunikatör till Northcom
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grafisk formgivare på Linck i Karlstad AB i Karlstad
Malmö
Graphic Designer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grafisk formgivare på Thule AB i Malmö
Svedala
Junior art director / reklamproducent
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grafisk formgivare på Rudnert, Björn Gunnar i Svedala
Sigtuna
ChopChop söker grafisk formgivare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grafisk formgivare på ChopChop AB i Sigtuna
Sigtuna
ChopChop söker Art Director
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som art director/ad på ChopChop AB i Sigtuna
Haninge
Grafisk formgivare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grafisk formgivare på Försvarsmakten i Haninge
Malmö
Katalogmontör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som grafisk formgivare på EMOR AB i Malmö
Växjö
Grafisk designer
Ledigt jobb som grafisk formgivare på Visma SPCS AB i Växjö
Art Director (Europe)
Ledigt jobb som art director/ad på Play'n Go Sweden AB i
Stockholm
UX Artist - Games
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som layoutare på Embark Studios AB i Stockholm