Lön personlig assistent - Lönestatistik för en personlig assistent 2023

Vad tjänar en personlig assistent i månaden? Medellönen är 29000 kronor i månaden enligt aktuell lönestatistik för 2023. I de fall då lönestatiken bygger på deltidsanställda har lönen räkntats upp till heltid.

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 28900 kronor i yrket medan männen har en lön på 29000 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är kommunalanställda som har den högsta lönen med i snitt 30200 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som personlig assistent.


TopplistorVad tjänar en personlig assistent i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 29000 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln personlig assistent in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.Vad gör en personlig assistent?

Vi har inga detaljer kring vad en personlig assistent jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Underlättar för person med funktionsnedsättning att sköta sin skolgång eller sitt arbete. Ger stöd vid vardagssysslor samt fritidsaktiviteter. Ger personlig ledsagning.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en personlig assistent i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för personlig assistent skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 27400 kronor

 • Kommunalanställd: 30200 kronor

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 28700 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Hur stor chans är det att få jobb som personlig assistent?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som personlig assistent.

Ungefär 65100 jobbar som personliga assistenter i landet, av dessa är cirka 71 procent kvinnor och 29 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för personliga assistenter det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för personliga assistenter kommer vara stora.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som personlig assistent? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 28900 kronor som personlig assistent medan männens lön är 29000 kronor.
År Medellön kvinnor Medellön män
2014 25400 kronor25400 kronor
2015 25700 kronor26000 kronor
2016 25800 kronor25900 kronor
2017 26700 kronor26800 kronor
2018 27000 kronor27000 kronor
2019 27500 kronor27700 kronor
2020 28100 kronor28000 kronor
2021 28900 kronor29000 kronor

Lönestatistik för personlig assistent i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige28100
Stockholm27900
Östra Mellansverige27600
Småland med öarna29100
Sydsverige28300
Västsverige28900
Norra Mellansverige28000
Mellersta Norrland28500
Övre Norrland28100


Hur många jobbar som personlig assistent i Sverige?

Det är totalt 78800 personer som idag är anställda som personlig assistent enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige78800
Stockholm och Stockholms län21300
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län19100
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län3700
Blekinge och Skåne län..
Hallands och Västra Götalands län10600
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län5900
Västernorrlands och Jämtlands..
Västerbottens och Norrbottens län4400

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en personlig assistent i lön i månaden?

Medellönen för en personlig assistent är 29000 kronor.

Hur många jobbar som personlig assistent i Sverige?

Det finns 78800 personer anställda i Sverige.

Alla vanliga frågor och svar

Se även dessa liknande yrken


Jobben där du får minst betalt

Ung kvinna som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som personlig assistent eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner

Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till personlig assistent

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en ADL-assistent Lön för en Aktivitetsledare, psykvård, missbruk m.m Lön för en Anhörigstödjare Lön för en Anhörigvårdare Lön för en Arbetshandledare, funktionshindrade Lön för en Arbetsterapibiträde Lön för en Assistent, ADL Lön för en Audiometris Lön för en Avlösare Lön för en Baderska, sjukhem Lön för en Baderska, sjukhus Lön för en Behandlingsassistent, vårdare Lön för en Boendeassistent Lön för en Boendebiträde Lön för en Boendehandledare Lön för en Boendestödassistent Lön för en Boendestödjare Lön för en Dagcenterarbetare Lön för en Familjehemsförälder Lön för en Familjehemsvårdare Lön för en Familjehemsvärd Lön för en Fysioterapibiträde Lön för en Gipstekniker Lön för en Habiliterare, vårdbiträde Lön för en Habiliteringsassistent, vårdbiträde Lön för en Handikappassistent, personlig assistent Lön för en Handikappassistent, vårdare och boendestödjare Lön för en Handikappvårdare, personlig assistent Lön för en Handikappvårdare, vårdare och boendestödjare Lön för en Handledare, personer med funktionsnedsättning Lön för en Heminstruktör Lön för en Hemtjänstassistent, vårdare Lön för en Hygienassistent, sjukvård Lön för en Hygientekniker, desinfektion, sterilisering Lön för en Kontaktperson, LSS Lön för en Laboratoriebiträde, fysikaliskt laboratorium Lön för en Laboratoriebiträde, kemiskt laboratorium Lön för en Laboratoriebiträde, sjukhus Lön för en Ledsagare Lön för en Logopedassistent Lön för en Lots, för invandrare Lön för en Medlevare Lön för en Mentalskötare Lön för en Mottagningsbiträde Lön för en Obduktionsassistent Lön för en Obduktionsbiträde Lön för en Obduktionstekniker Lön för en Omvårdare Lön för en Patientövervakare Lön för en Pensionärsvärd Lön för en Personlig assistent Lön för en Personligt ombud (psykisk funktionsnedsättning) Lön för en Psykskötare Lön för en Psykvårdare Lön för en Respiratorvakt Lön för en Röntgenbiträde Lön för en Sjukgymnastassistent Lön för en Sjukgymnastbiträde Lön för en Skötare, mentalvård Lön för en Skötare, ospec Lön för en Skötare, psykiatrisk vård Lön för en Sterilbiträde Lön för en Stödassistent Lön för en Sysselsättningshandledare Lön för en Tandvårdsassistent Lön för en Tandvårdsbiträde Lön för en Terapibiträde Lön för en Träningslärare, rörelseträning Lön för en Vakbiträde Lön för en Vårdare, barn Lön för en Vårdare, funktionshindrade Lön för en Vårdare, missbruksvård Lön för en Vårdare, psykiatrisk vård Lön för en Vårdare, psykiskt funktionshindrade Lön för en Vårdare, vårdhem Lön för en Vårdare/handledare, dagcenter Lön för en Överskötare
Stockholm
Personlig assistent till tjej, Bromma
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Barnassistans i Sverige AB i Stockholm
Vännäs
Personlig assistent sökes kund i Vännäs, längre vik (maj-nov)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Aktiv Assistans Norr AB i Vännäs
Vännäs
Personlig assistent till kunder utanför Vännäs v 24-32 (2 st tjänster)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Aktiv Assistans Norr AB i Vännäs
Vännäs
Personlig assistent till kvinna i Vännäs (vid behovsvikarie)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Aktiv Assistans Norr AB i Vännäs
Umeå
Personlig assistent sökes, tillsvidaretjänst ca 75%
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Aktiv Assistans Norr AB i Umeå
Umeå
Personlig assistent sökes till ung kvinna i Umeå
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Aktiv Assistans Norr AB i Umeå
Umeå
Extrajobb var 3:e helg samt några kvällar i månaden. Personlig assistent...
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Aktiv Assistans Norr AB i Umeå
Umeå
Personliga assistenter till barnkund i Hörnefors (fasta tjänster & timvik)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Aktiv Assistans Norr AB i Umeå
Umeå
Personliga assistenter sökes kund i Vännäs, längre vik (maj-nov)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Aktiv Assistans Norr AB i Umeå
Umeå
Personlig assistent, Umeå - tillsvidareanställning [7 jobb]
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Aktiv Assistans Norr AB i Umeå
Umeå
Personlig assistent, Umeå - behovsvikariat [10 jobb]
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Aktiv Assistans Norr AB i Umeå
Mölndal
sommarvikarie2023
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Göteborgskooperativet För Independent Living, Gi i Mölndal
Vaggeryd
Sommarjobbet där du gör skillnad på riktigt!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Humana AB i Vaggeryd
Tranås
Personlig assistent till glad och trevlig kvinna i Tranås
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Humana AB i Tranås
Växjö
Personlig assistent till man i Lammhult
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Humana AB i Växjö
Haninge
Personlig assistent Brandbergen Assistans Kompetens
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Assistans Kompetens i Sverige AB i Haninge
Mora
Personlig assistent till kille i Mora
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Humana AB i Mora
Ängelholm
Semestervikarier till Ängelholm med omnejd!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Humana AB i Ängelholm
Ängelholm
Söker personlig assistent till min älskade pappa
Ledigt jobb som personlig assistent på AP Omvårdnadsgruppen AB i Ängelholm
Kristianstad
Semestervikarier till Kristianstad/Hässleholm med omnejd!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Humana AB i Kristianstad
Ystad
Semestervikarier till Ystad/Skurup/Tomelilla med omnejd!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Humana AB i Ystad
Stockholm
Vill du frigöra livskraft tillsammans med oss?
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Assistans i Balans i Sverige AB i Stockholm
Motala
Humana söker personliga assistenter på schema åt en kille i Motala!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Humana AB i Motala
Göteborg
Personlig assistent sökes till 75% schemarad hos en man i Göteborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Humana AB i Göteborg
Östersund
Personlig assistent, sommarvikariat v.25-34 i Östersund
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Personlig Assistansförmedling i Jämtland AB i Östersund
Stockholm
Personlig assistent sökes till 12-årig tjej i Stockholm, extra
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Brukarkooperativet JAG Personlig Assistans AB i Stockholm
Upplands Väsby
Personlig assistent Upplands Väsby
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Brukarkooperativet JAG Personlig Assistans AB i Upplands Väsby
Stockholm
Avlösare sökes till 3-årig pojke i Liljeholmen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ledsagare på Ei Care Lss AB i Stockholm
Stockholm
Personlig assistent som trivs i naturen - heltid
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Assistans i Balans i Sverige AB i Stockholm
Stockholm
Avlösare sökes till 3-årig pojke i Liljeholmen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ledsagare på Ei Care Lss AB i Stockholm