Lönestatistik för en handikappvårdare, personlig assistent 2023

Vad tjänar en handikappvårdare, personlig assistent i månaden? Medellönen är 29000 kronor i månaden enligt 2023 års lönestatistik. I de fall då lönestatiken bygger på deltidsanställda har lönen räkntats upp till heltid. I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 28900 kronor i yrket medan männen har en lön på 29000 kronor. Se även adl-assistent , aktivitetsledare, psykvård, missbruk m.m och anhörigstödjare .

För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är kommunalanställda som har den högsta lönen med i snitt 30200 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som handikappvårdare, personlig assistent.

Medellön, snittlön eller medianlön för en handikappvårdare, personlig assistent?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 29000 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket. Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln handikappvårdare, personlig assistent in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre. Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.

Yrkeskategori för det här yrket

Lönen för det här yrket baseras på en bredare yrkeskatetegori där flera yrken ingår. Den bredare kategorin som just det här yrket tillhör har den här yrkesbeskrivningen.

Beskrivning av yrkets bredare yrkeskategori

“Underlättar för person med funktionsnedsättning att sköta sin skolgång eller sitt arbete. Ger stöd vid vardagssysslor samt fritidsaktiviteter. Ger personlig ledsagning.”

Hur ser lönestatistiken ut för en handikappvårdare, personlig assistent i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för handikappvårdare, personlig assistent skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 27400 kronor

 • Kommunalanställd: 30200 kronor

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 28700 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:

Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som handikappvårdare, personlig assistent? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 28900 kronor som handikappvårdare, personlig assistent medan männens lön är 29000 kronor.
År Medellön kvinnor Medellön män
2014 25400 kronor25400 kronor
2015 25700 kronor26000 kronor
2016 25800 kronor25900 kronor
2017 26700 kronor26800 kronor
2018 27000 kronor27000 kronor
2019 27500 kronor27700 kronor
2020 28100 kronor28000 kronor
2021 28900 kronor29000 kronor

Lönestatistik för handikappvårdare, personlig assistent i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön 2020
Sverige28100
Stockholm27900
Östra Mellansverige27600
Småland med öarna29100
Sydsverige28300
Västsverige28900
Norra Mellansverige28000
Mellersta Norrland28500
Övre Norrland28100

Hur många jobbar som handikappvårdare, personlig assistent i Sverige?

Det är totalt 78800 personer som idag är anställda som handikappvårdare, personlig assistent enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige78800
Stockholm och Stockholms län21300
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län19100
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län3700
Blekinge och Skåne län..
Hallands och Västra Götalands län10600
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län5900
Västernorrlands och Jämtlands..
Västerbottens och Norrbottens län4400

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en handikappvårdare, personlig assistent i lön i månaden?

Medellönen för en handikappvårdare, personlig assistent är 29000 kronor.

Hur många jobbar som handikappvårdare, personlig assistent i Sverige?

Det finns 78800 personer anställda i Sverige.


Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som handikappvårdare, personlig assistent eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner

Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Yrken relaterade till handikappvårdare, personlig assistent

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en ADL-assistent Lön för en Aktivitetsledare, psykvård, missbruk m.m Lön för en Anhörigstödjare Lön för en Anhörigvårdare Lön för en Arbetshandledare, funktionshindrade Lön för en Arbetsterapibiträde Lön för en Assistent, ADL Lön för en Audiometris Lön för en Avlösare Lön för en Baderska, sjukhem Lön för en Baderska, sjukhus Lön för en Behandlingsassistent, vårdare Lön för en Boendeassistent Lön för en Boendebiträde Lön för en Boendehandledare Lön för en Boendestödassistent Lön för en Boendestödjare Lön för en Dagcenterarbetare Lön för en Familjehemsförälder Lön för en Familjehemsvårdare Lön för en Familjehemsvärd Lön för en Fysioterapibiträde Lön för en Gipstekniker Lön för en Habiliterare, vårdbiträde Lön för en Habiliteringsassistent, vårdbiträde Lön för en Handikappassistent, personlig assistent Lön för en Handikappassistent, vårdare och boendestödjare Lön för en Handikappvårdare, personlig assistent Lön för en Handikappvårdare, vårdare och boendestödjare Lön för en Handledare, personer med funktionsnedsättning Lön för en Heminstruktör Lön för en Hemtjänstassistent, vårdare Lön för en Hygienassistent, sjukvård Lön för en Hygientekniker, desinfektion, sterilisering Lön för en Kontaktperson, LSS Lön för en Laboratoriebiträde, fysikaliskt laboratorium Lön för en Laboratoriebiträde, kemiskt laboratorium Lön för en Laboratoriebiträde, sjukhus Lön för en Ledsagare Lön för en Logopedassistent Lön för en Lots, för invandrare Lön för en Medlevare Lön för en Mentalskötare Lön för en Mottagningsbiträde Lön för en Obduktionsassistent Lön för en Obduktionsbiträde Lön för en Obduktionstekniker Lön för en Omvårdare Lön för en Patientövervakare Lön för en Pensionärsvärd Lön för en Personlig assistent Lön för en Personligt ombud (psykisk funktionsnedsättning) Lön för en Psykskötare Lön för en Psykvårdare Lön för en Respiratorvakt Lön för en Röntgenbiträde Lön för en Sjukgymnastassistent Lön för en Sjukgymnastbiträde Lön för en Skötare, mentalvård Lön för en Skötare, ospec Lön för en Skötare, psykiatrisk vård Lön för en Sterilbiträde Lön för en Stödassistent Lön för en Sysselsättningshandledare Lön för en Tandvårdsassistent Lön för en Tandvårdsbiträde Lön för en Terapibiträde Lön för en Träningslärare, rörelseträning Lön för en Vakbiträde Lön för en Vårdare, barn Lön för en Vårdare, funktionshindrade Lön för en Vårdare, missbruksvård Lön för en Vårdare, psykiatrisk vård Lön för en Vårdare, psykiskt funktionshindrade Lön för en Vårdare, vårdhem Lön för en Vårdare/handledare, dagcenter Lön för en Överskötare
Stockholm
Är du kvicktänkt och har erfarenhet av autism? (65-100% i Vällingby)
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Aberia AB i Stockholm
Sollentuna
Personlig Assistent
Ledigt jobb som personlig assistent på Jack Vinter Assistans AB i Sollentuna
Stockholm
Personlig assistent
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Mina Assistenter Saik AB i Stockholm
Kungälv
Personlig assistent till 9-årig pojke i Kungälv!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Humana AB i Kungälv
Linköping
Kvinnlig assistent sökes till kvällstjänst i Valla
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Frösunda Personlig Assistans AB i Linköping
Norrtälje
Personliga assistenter till kvinna i Norrtälje
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Brukarkooperativet JAG Personlig Assistans AB i Norrtälje
Luleå
Personliga assistenter till ung kvinna i Luleå
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Brukarkooperativet JAG Personlig Assistans AB i Luleå
Nässjö
Glad och aktiv kille i Eksjö söker Personlig assistent
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Kura Omsorg i Sverige AB i Nässjö
Vetlanda
Glad och aktiv kille i Eksjö söker Personlig assistent
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Kura Omsorg i Sverige AB i Vetlanda
Eksjö
Glad och aktiv kille i Eksjö söker Personlig assistent
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Kura Omsorg i Sverige AB i Eksjö
Umeå
Personlig assistent
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Fyren Assistans AB i Umeå
Skövde
Personlig assistent till tonårig tjej i Skövde! Heltid och deltid
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Humana AB i Skövde
Luleå
Sommarjobb Personlig assistent
Ledigt jobb som personlig assistent på Mp Assistans AB i Luleå
Luleå
Personlig assistent
Ledigt jobb som personlig assistent på Mp Assistans AB i Luleå
Stockholm
Deltidstjänst på söder som assistent dag och natt
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Together HB i Stockholm
Malmö
Vill du arbeta som personlig assistent i sommar?
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Sydassistans AB i Malmö
Trelleborg
Personliga assistenter med vårdutbildning sökes till kvinna i Falsterbo
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Sydassistans AB i Trelleborg
Växjö
Personlig assistent till kvinna i Växjö - 80% fast schemarad
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Humana AB i Växjö
Enköping
Aktiv och lyhörd assistent till 16 årig kille i Enköping
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Humana AB i Enköping
Österåker
Personlig Assistent i Åkersberga sökes till vikariat på 78% med start i ...
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Kompis Assistans, Ekonomisk Fören i Österåker
Malmö
Trygg och erfaren personlig assistent sökes åt 48-årig kvinna i Malmö
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Frösunda Personlig Assistans AB i Malmö
Stockholm
Sommarjobba som personlig assistent i Uppsala / Enköping med omnejd
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Humana AB i Stockholm
Stockholm
Sommarjobba som personlig assistent i Stockholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Humana AB i Stockholm
Boden
Boden, Sommarvikarie
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Prima Assistans i Norr AB i Boden
Linköping
13årig tjej i Linköping söker personliga assistenter!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Humana AB i Linköping
Lilla Edet
TIMVIKARIER SÖKES
Ledigt jobb som personlig assistent på Svensson, Helén i Lilla Edet
Mjölby
Personlig assistent Mjölby
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Hammarstrands Assistans AB i Mjölby
Ystad
Personlig assistent för timanställning till Ystad.
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Humana AB i Ystad
Malmö
Sommarvikariat som Personlig assistent till positiv kvinna i Svedala
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Ideella Fören Smil i Malmö
Stockholm
Vill du jobba extra som personlig assistent hos en kvinna på kungsholmen?
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som personlig assistent på Humana AB i Stockholm