Lön partisekreterare 2023

- Lönestatistik för en partisekreterareVad tjänar en partisekreterare i månaden? Medellönen för 2023 är:

53 700 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 47900 kronor i yrket medan männen har en lön på 64100 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda tjänstemän som har den högsta lönen med i snitt 57900 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som partisekreterare.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en partisekreterare i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 53700 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en partisekreterare

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 322 kronor.

Dagslön för en partisekreterare

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 2557 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en partisekreterare kvar i lön efter skatt? En partisekreterare får ut 36 244 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 53 700 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 9 299 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 6 332 kronor
Statlig skatt 508 kronor
Begravningsskatt 34 kronor
Lönen efter skatt 36 244 kronor


Sök lediga jobb som partisekreterare

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 14 jobbannonser för lediga tjänster som partisekreterare eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Falun på SAMHALL AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Östersund
Områdeschef till Östersund

Ledigt jobb som organisationschef på SAMHALL AB i Östersund

Läs om jobbet
Härnösand
Gruppchef till Härnösand, Sollefteå och Kramfors

Ledigt jobb som organisationschef på SAMHALL AB i Härnösand

Läs om jobbet
Helsingborg
Operations Manager till TIP

Ledigt jobb som organisationschef på Svensk Autorekrytering AB i Helsingborg

Läs om jobbet

Vad gör en partisekreterare?

Vi har inga detaljer kring vad en partisekreterare jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Planerar, leder och samordnar verksamhet i intresseorganisationer. Svarar för förhandlingar, intressebevakning och information. Represen­terar organisationen och dess medlemmar i utredningar, uppvaktningar, remisser och dylikt.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en partisekreterare i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för partisekreterare skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 53700 kronorLöneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som partisekreterare? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 47900 kronor som partisekreterare medan männens lön är 64100 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som partisekreterare.

Lönestatistik för partisekreterare i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige55 300 kronor
Stockholm55 900 kronor
Östra Mellansverige¤¤¤ kronor
Småland med öarna¤¤¤ kronor
Sydsverige¤¤¤ kronor
Västsverige¤¤¤ kronor
Norra Mellansverige¤¤¤ kronor
Mellersta Norrland¤¤¤ kronor
Övre Norrland¤¤¤ kronor


Hur många jobbar som partisekreterare i Sverige?

Det är totalt .. personer som idag är anställda som partisekreterare enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige¤¤¤
Stockholm och Stockholms län¤¤¤
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län¤¤¤
Hallands och Västra Götalands län¤¤¤
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en partisekreterare i lön i månaden?

Medellönen för en partisekreterare är 53700 kronor.

Hur många jobbar som partisekreterare i Sverige?

Det finns .. personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en partisekreterare?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 47900 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 64100 kronor.

Hur mycket betalar en partisekreterare i skatt?

En partisekreterare betalar i snitt 16173 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln partisekreterare in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som partisekreterare eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till partisekreterare

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Ambassadör Lön för en Avtalssekreterare, intresseorganisation Lön för en Barnombudsman, myndighet Lön för en Beskickningschef Lön för en Borgarråd Lön för en Civilförsvarschef Lön för en Departementschef Lön för en Departementsråd Lön för en Direktor, diakonistiftelse, religiöst samfund Lön för en Direktör, myndighet Lön för en Diskrimineringsombudsman Lön för en Envoyé Lön för en Finansråd Lön för en Förbundschef Lön för en Förbundsdirektör Lön för en Förbundsordförande Lön för en Förhandlingschef, organisation Lön för en Förvaltningsdirektör, staten Lön för en Generaldirektör, myndighet Lön för en Generalkonsul Lön för en Generalsekreterare Lön för en Justitiekansler Lön för en Justitieombudsman Lön för en Kabinettsekreterare Lön för en Kanslichef, organisation, stor/rikstäckande Lön för en Kassadirektör, försäkringskassa Lön för en Klubbdirektör, idrottsförening, stor/rikstäckande Lön för en Kommerseråd Lön för en Kommunaldirektör Lön för en Kommunalpolitiker (yrkespolitiker) Lön för en Kommunalråd Lön för en Kommunchef Lön för en Kommundelschef Lön för en Kommundirektör Lön för en Konsumentombudsman Lön för en Kriminalvårdschef Lön för en Kårordförande, studentkår Lön för en Landshövding Lön för en Landstingsdirektör Lön för en Landstingspolitiker (yrkespolitiker) Lön för en Landstingsråd Lön för en Länspolischef Lön för en Länsråd Lön för en Länsskattechef Lön för en Länsöverdirektör Lön för en Minister, statsråd Lön för en Näringsfrihetsombudsman Lön för en Organisationschef, organisation Lön för en Partiledare Lön för en Partisekreterare Lön för en Politiker, högre Lön för en Regionkronodirektör Lön för en Regionpolitiker Lön för en Riksantikvarie Lön för en Riksarkivarie Lön för en Riksbibliotekarie Lön för en Riksdagsledamot Lön för en Riksgäldsdirektör Lön för en Rikskronofogde Lön för en Rikspolischef Lön för en Sjukvårdsdirektör Lön för en Stadsdelsdirektör Lön för en Stadsdirektör Lön för en Statsheraldiker Lön för en Statsråd Lön för en Statssekreterare Lön för en Styrelseordförande, organisation Lön för en Styrelseordförande, staten Lön för en Sändebud, beskickningschef Lön för en Universitetskansler Lön för en Utrikesråd Lön för en Överdirektör Lön för en Överintendent, myndighetschef
Falun
Områdeschef till Falun
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som organisationschef på SAMHALL AB i Falun
Östersund
Områdeschef till Östersund
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som organisationschef på SAMHALL AB i Östersund
Härnösand
Gruppchef till Härnösand, Sollefteå och Kramfors
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som organisationschef på SAMHALL AB i Härnösand
Helsingborg
Operations Manager till TIP
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som organisationschef på Svensk Autorekrytering AB i Helsingborg
General Director to MSF Sweden
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som generalsekreterare på Läkare Utan Gränser i
Linköping
Kommunalförbundet ITSAM söker utvecklingsinriktad Förbundsdirektör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som förbundsdirektör på Arenius Schröder & Besterman Rekrytering och Led i Linköping
Norrköping
Verksamhetschef Studiefrämjandet Östergötland
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som organisationschef på Studiefrämjandet i Norrköping
Skellefteå
Arbetsledare till Västerbotten
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som organisationschef på SAMHALL AB i Skellefteå
Lycksele
Områdeschef till Lyckelse och Norsjö
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som organisationschef på SAMHALL AB i Lycksele
Skellefteå
Gruppchef med inriktning rehabilitering till Skellefteå
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som organisationschef på SAMHALL AB i Skellefteå
Göteborg
Underhållsteknisk Chef - Volvo Cars Torslanda
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som organisationschef på Volvo Personvagnar AB i Göteborg
Stockholm
Business developer/Secretary
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som generalsekreterare på BøthOfUs AB i Stockholm
Jönköping
Affärschef till Jönköping
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som organisationschef på SAMHALL AB i Jönköping
Sveriges Spelmäns Riksförbund söker verksamhetsledare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som förbundschef på Sveriges Spelmäns Riksförbund i