Lön kommundelschef 2024

- Lönestatistik för en kommundelschefVad tjänar en kommundelschef i månaden? Medellönen för 2024 är:

99 900 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 99200 kronor i yrket medan männen har en lön på 100600 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är regionsanställda som har den högsta lönen med i snitt 98300 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som kommundelschef.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en kommundelschef i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 99900 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en kommundelschef

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 598 kronor.

Dagslön för en kommundelschef

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 4757 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en kommundelschef kvar i lön efter skatt? En kommundelschef får ut 59 397 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 99 900 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 17 495 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 11 913 kronor
Statlig skatt 9 748 kronor
Begravningsskatt 64 kronor
Lönen efter skatt 59 397 kronor


Sök lediga jobb som kommundelschef

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 14 jobbannonser för lediga tjänster som kommundelschef eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Stockholm på Regeringskansliet. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Dals-Ed
Kommundirektör

Ledigt jobb som kommundirektör på Dals-Eds kommun i Dals-Ed

Läs om jobbet
Solna
Regeringen söker generaldirektör och chef till MSB

Ledigt jobb som generaldirektör på Regeringskansliet i Solna

Läs om jobbet
Stockholm
Länsöverdirektör till Länsstyrelsen i Stockholm

Ledigt jobb som länsråd på Länsstyrelsen i Stockholms län i Stockholm

Läs om jobbet

Vad gör en kommundelschef?

Vi har inga detaljer kring vad en kommundelschef jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Organiserar, leder och svarar för att politiska beslut verkställs. Planerar, leder och samordnar myndigheters, kommuners och landstings verksamhet. Ger den politiska ledningen råd i sakfrågor.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en kommundelschef i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för kommundelschef skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 108800 kronor

 • Kommunalanställd: 92200 kronor

 • Regionanställd 128500 kronor

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman:Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som kommundelschef? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 99200 kronor som kommundelschef medan männens lön är 100600 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som kommundelschef.

Lönestatistik för kommundelschef i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige95 500 kronor
Stockholm108 800 kronor
Östra Mellansverige94 200 kronor
Småland med öarna88 400 kronor
Sydsverige95 300 kronor
Västsverige89 100 kronor
Norra Mellansverige88 900 kronor
Mellersta Norrland¤¤¤ kronor
Övre Norrland¤¤¤ kronor


Hur många jobbar som kommundelschef i Sverige?

Det är totalt 1100 personer som idag är anställda som kommundelschef enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige1 100
Stockholm och Stockholms län310
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län190
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län110
Blekinge och Skåne län110
Hallands och Västra Götalands län150
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län120
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en kommundelschef i lön i månaden?

Medellönen för en kommundelschef är 99900 kronor.

Hur många jobbar som kommundelschef i Sverige?

Det finns 1100 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en kommundelschef?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 99200 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 100600 kronor.

Hur mycket betalar en kommundelschef i skatt?

En kommundelschef betalar i snitt 39220 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln kommundelschef in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som kommundelschef eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till kommundelschef

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Ambassadör Lön för en Avtalssekreterare, intresseorganisation Lön för en Barnombudsman, myndighet Lön för en Beskickningschef Lön för en Borgarråd Lön för en Civilförsvarschef Lön för en Departementschef Lön för en Departementsråd Lön för en Direktor, diakonistiftelse, religiöst samfund Lön för en Direktör, myndighet Lön för en Diskrimineringsombudsman Lön för en Envoyé Lön för en Finansråd Lön för en Förbundschef Lön för en Förbundsdirektör Lön för en Förbundsordförande Lön för en Förhandlingschef, organisation Lön för en Förvaltningsdirektör, staten Lön för en Generaldirektör, myndighet Lön för en Generalkonsul Lön för en Generalsekreterare Lön för en Justitiekansler Lön för en Justitieombudsman Lön för en Kabinettsekreterare Lön för en Kanslichef, organisation, stor/rikstäckande Lön för en Kassadirektör, försäkringskassa Lön för en Klubbdirektör, idrottsförening, stor/rikstäckande Lön för en Kommerseråd Lön för en Kommunaldirektör Lön för en Kommunalpolitiker (yrkespolitiker) Lön för en Kommunalråd Lön för en Kommunchef Lön för en Kommundelschef Lön för en Kommundirektör Lön för en Konsumentombudsman Lön för en Kriminalvårdschef Lön för en Kårordförande, studentkår Lön för en Landshövding Lön för en Landstingsdirektör Lön för en Landstingspolitiker (yrkespolitiker) Lön för en Landstingsråd Lön för en Länspolischef Lön för en Länsråd Lön för en Länsskattechef Lön för en Länsöverdirektör Lön för en Minister, statsråd Lön för en Näringsfrihetsombudsman Lön för en Organisationschef, organisation Lön för en Partiledare Lön för en Partisekreterare Lön för en Politiker, högre Lön för en Regionkronodirektör Lön för en Regionpolitiker Lön för en Riksantikvarie Lön för en Riksarkivarie Lön för en Riksbibliotekarie Lön för en Riksdagsledamot Lön för en Riksgäldsdirektör Lön för en Rikskronofogde Lön för en Rikspolischef Lön för en Sjukvårdsdirektör Lön för en Stadsdelsdirektör Lön för en Stadsdirektör Lön för en Statsheraldiker Lön för en Statsråd Lön för en Statssekreterare Lön för en Styrelseordförande, organisation Lön för en Styrelseordförande, staten Lön för en Sändebud, beskickningschef Lön för en Universitetskansler Lön för en Utrikesråd Lön för en Överdirektör Lön för en Överintendent, myndighetschef
Stockholm
Regeringen söker generaldirektör och chef till Konkurrensverket
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som generaldirektör på Regeringskansliet i Stockholm
Dals-Ed
Kommundirektör
Ledigt jobb som kommundirektör på Dals-Eds kommun i Dals-Ed
Solna
Regeringen söker generaldirektör och chef till MSB
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som generaldirektör på Regeringskansliet i Solna
Stockholm
Länsöverdirektör till Länsstyrelsen i Stockholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som länsråd på Länsstyrelsen i Stockholms län i Stockholm
Solna
Regeringen söker generaldirektör och chef för Folkhälsomyndigheten
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som generaldirektör på Regeringskansliet i Solna
Ekerö
Regeringen söker överdirektör till Försvarets radioanstalt
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som överdirektör på Regeringskansliet i Ekerö
Uppsala
Regeringen söker generaldirektör och chef till SGU
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som generaldirektör på Regeringskansliet i Uppsala
Munkedal
Kommundirektör
Ledigt jobb som kommunchef/kommundirektör/stadsdirektör på Munkedals kommun i Munkedal
Solna
Teknisk ingenjör - försvarsteknik
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilförsvarschef på AFRY AB i Solna
Enköping
Teknisk ingenjör - försvarsteknik
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilförsvarschef på AFRY AB i Enköping
Skövde
Teknisk ingenjör - försvarsteknik
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilförsvarschef på AFRY AB i Skövde
Uppsala
Teknisk ingenjör - försvarsteknik
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som civilförsvarschef på AFRY AB i Uppsala
Stockholm
Regeringen söker generaldirektör och chef för IVO
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som generaldirektör på Regeringskansliet i Stockholm
Falun
Regiondirektör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som förvaltningsdirektör, statlig på Clockwork Bemanning & Rekrytering AB i Falun