Lön måleriarbetare, lackerare, hantverk 2023

- Lönestatistik för en måleriarbetare, lackerare, hantverkVad tjänar en måleriarbetare, lackerare, hantverk i månaden? Medellönen för 2023 är:

29 700 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 27400 kronor i yrket medan männen har en lön på 29900 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda arbetare som har den högsta lönen med i snitt 29700 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som måleriarbetare, lackerare, hantverk.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en måleriarbetare, lackerare, hantverk i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 29700 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en måleriarbetare, lackerare, hantverk

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 178 kronor.

Dagslön för en måleriarbetare, lackerare, hantverk

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1414 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en måleriarbetare, lackerare, hantverk kvar i lön efter skatt? En måleriarbetare, lackerare, hantverk får ut 19 924 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 29 700 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 5 041 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 433 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 18 kronor
Lönen efter skatt 19 924 kronor


Sök lediga jobb som måleriarbetare, lackerare, hantverk

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som måleriarbetare, lackerare, hantverk eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Vaggeryd på Flodin Rekrytering & Bemanning AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Göteborg
Montör & lackerare

Ledigt jobb som industrilackerare på WRKFRC Bemanning & Rekrytering AB i Göteborg

Läs om jobbet
Kungälv
Pyssligt jobb för dig med bra finmotorik

Ledigt jobb som lackerare på WRKFRC Bemanning & Rekrytering AB i Kungälv

Läs om jobbet
Huddinge
Lackerare inom köksinredning

Ledigt jobb som lackerare på Prowork Bemanning AB i Huddinge

Läs om jobbet

Vad gör en måleriarbetare, lackerare, hantverk?

Vi har inga detaljer kring vad en måleriarbetare, lackerare, hantverk jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Underbehandlar och lackerar produkter av olika slag och material. Förser ytor med emalj eller annat ytlager.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en måleriarbetare, lackerare, hantverk i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för måleriarbetare, lackerare, hantverk skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 29700 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Är det lätt att få jobb som måleriarbetare, lackerare, hantverk?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som måleriarbetare, lackerare, hantverk.

Ungefär 5100 jobbar som lackerare och industrimålare i landet, av dessa är cirka 7 procent kvinnor och 93 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för lackerare och industrimålare det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för lackerare och industrimålare kommer vara stora. Yrket kräver oftast en gymnasieutbildning med relevant yrkesexamen, men inriktningen kan variera.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som måleriarbetare, lackerare, hantverk? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 27400 kronor som måleriarbetare, lackerare, hantverk medan männens lön är 29900 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som måleriarbetare, lackerare, hantverk.

Lönestatistik för måleriarbetare, lackerare, hantverk i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige29 600 kronor
Stockholm¤¤¤ kronor
Östra Mellansverige28 700 kronor
Småland med öarna27 100 kronor
Sydsverige28 700 kronor
Västsverige30 400 kronor
Norra Mellansverige¤¤¤ kronor
Mellersta Norrland¤¤¤ kronor
Övre Norrland¤¤¤ kronor


Hur många jobbar som måleriarbetare, lackerare, hantverk i Sverige?

Det är totalt .. personer som idag är anställda som måleriarbetare, lackerare, hantverk enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige¤¤¤
Stockholm och Stockholms län¤¤¤
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län¤¤¤
Hallands och Västra Götalands län¤¤¤
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en måleriarbetare, lackerare, hantverk i lön i månaden?

Medellönen för en måleriarbetare, lackerare, hantverk är 29700 kronor.

Hur många jobbar som måleriarbetare, lackerare, hantverk i Sverige?

Det finns .. personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en måleriarbetare, lackerare, hantverk?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 27400 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 29900 kronor.

Hur mycket betalar en måleriarbetare, lackerare, hantverk i skatt?

En måleriarbetare, lackerare, hantverk betalar i snitt 8492 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln måleriarbetare, lackerare, hantverk in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som måleriarbetare, lackerare, hantverk eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till måleriarbetare, lackerare, hantverk

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Asbestsanerare Lön för en Billackerare, reparation Lön för en Billackerare, tillverkning Lön för en Blästrare, fasadrengöring Lön för en Blästrare, fukt- Lön för en Brandsektionerare Lön för en Brandskadesanerare Lön för en Brännare, lack, emalj Lön för en Byggnadsmålare Lön för en Desinfektör Lön för en Desinsektör Lön för en Dopplackerare Lön för en Elektroniksanerare Lön för en Emaljbrännare Lön för en Emaljerare, lackering Lön för en Fasadrengörare Lön för en Fasadtvättare Lön för en Fordonslackerare, reparation Lön för en Fordonslackerare, tillverkning Lön för en Fuktblästrare Lön för en Fukttekniker, sanerare Lön för en Högtryckstekniker Lön för en Industrilackerare Lön för en Industrimålare Lön för en Industrisanerare Lön för en Klottersanerare Lön för en Konstruktionsmålare Lön för en Kärnkraftsanerare Lön för en Lackbrännare Lön för en Lackerare, fordonsreparation Lön för en Lackerare, fordonstillverkning Lön för en Lackerare, hantverk Lön för en Lackerare, industri Lön för en Maskinskötare, lackering Lön för en Målare, bygg Lön för en Målarmästare Lön för en Måleriarbetare, lackerare, hantverk Lön för en Måleriarbetare, lackerare, industri Lön för en Måleriarbetare, målare Lön för en Möbellackerare Lön för en Oljesanerare Lön för en Pannrensare Lön för en Projektilröjare Lön för en Rostskyddsbehandlare Lön för en Rostskyddsmålare Lön för en Sanerare Lön för en Saneringsarbetare Lön för en Saneringstekniker Lön för en Servicetekniker, kärnkraft Lön för en Skadedjursinspektör Lön för en Skadedjurssanerare Lön för en Skadedjurstekniker Lön för en Skadesanerare Lön för en Skorstensfejare Lön för en Skorstensfejarmästare Lön för en Skorstensfejartekniker Lön för en Skorstensfejarverkmästare Lön för en Sotare Lön för en Sprutlackerare, hantverk Lön för en Sprutlackerare, maskin Lön för en Sprutmålare Lön för en Vagnlackerare Lön för en Ventilationssanerare
Vaggeryd
Vi söker våtlackerare!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som lackerare på Flodin Rekrytering & Bemanning AB i Vaggeryd
Göteborg
Montör & lackerare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som industrilackerare på WRKFRC Bemanning & Rekrytering AB i Göteborg
Kungälv
Pyssligt jobb för dig med bra finmotorik
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som lackerare på WRKFRC Bemanning & Rekrytering AB i Kungälv
Huddinge
Lackerare inom köksinredning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som lackerare på Prowork Bemanning AB i Huddinge
Stockholm
Lackerare inom köksinredning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som lackerare på Prowork Bemanning AB i Stockholm
Borlänge
Billackerare
Ledigt jobb som fordonslackerare på B C Bilplåt AB i Borlänge
Västerås
Lackerare till tågindustrin i Västerås
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som industrilackerare på Jobandtalent People Sweden AB i Västerås
Landskrona
ED Lacksoperatör
Ledigt jobb som industrilackerare på Roi Rekrytering Sverige AB i Landskrona
Linköping
Aircraft painter
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som lackerare på SAAB AB i Linköping
Hässleholm
Lackeringstekniker
Ledigt jobb som fordonslackerare på Göinge Bil AB i Hässleholm
Göteborg
Billackerare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonslackerare på Meet a Group international AB i Göteborg
Helsingborg
Billackerare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonslackerare på Bildeve AB i Helsingborg
Borås
Lackerare sökes till Hammar Maskin
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonslackerare på Nr.1 Personalpartner AB i Borås
Bollebygd
Lackerare sökes till Hammar Maskin
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonslackerare på Nr.1 Personalpartner AB i Bollebygd
Olofström
Lackerare med erfarenhet
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som industrilackerare på Ytbehandlingsteknik i Näsum AB i Olofström
Kungälv
Pyssligt jobb för dig med bra finmotorik
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som lackerare på WRKFRC Bemanning & Rekrytering AB i Kungälv
Göteborg
Montör & lackerare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som lackerare på WRKFRC Bemanning & Rekrytering AB i Göteborg
Karlstad
Vi söker en erfaren lacktekniker!
Ledigt jobb som fordonslackerare på Helmia Bil AB i Karlstad
Värmdö
Lärling: Lackering möbler, butiksinredningar och kök.
Ledigt jobb som möbellackerare på Värmdö Snickeri AB i Värmdö
Linköping
Ytbehandlare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som industrilackerare på SAAB AB i Linköping
Västerås
Industriarbetare sökes till MPA Måleriproduktion
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som industrilackerare på Uniflex Sverige AB i Västerås
Örebro
Lackerare
Ledigt jobb som fordonslackerare på Skadepoolen i Närke AB i Örebro
Lindesberg
Är du lackerare?
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som lackerare på Industri Support Värmland AB i Lindesberg
Göteborg
Billackerare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fordonslackerare på Wheelrepair Göteborg AB i Göteborg
Vänersborg
Litab Lack AB söker grovlackerare till Vänersborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som lackerare på Ikett Personalpartner AB i Vänersborg
Norrköping
Industrilackerare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som lackerare på Ikett Personalpartner AB i Norrköping
Avesta
Vi söker en Billackerare
Ledigt jobb som fordonslackerare på Avesta-Krylbo Billackering AB i Avesta
Kristinehamn
Billackerare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som lackerare på Ikett Personalpartner AB i Kristinehamn
Göteborg
Montör & lackerare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som lackerare på WRKFRC Bemanning & Rekrytering AB i Göteborg
Stockholm
snickeriarbete-lackning och slipning
Ledigt jobb som industrilackerare på Stoffes Lack AB i Stockholm