Lön byggnadsmålare 2024

- Lönestatistik för en byggnadsmålareVad tjänar en byggnadsmålare i månaden? Medellönen för 2023 är:

33 400 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 29400 kronor i yrket medan männen har en lön på 33900 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda arbetare som har den högsta lönen med i snitt 33600 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som byggnadsmålare.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en byggnadsmålare i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 33400 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en byggnadsmålare

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 200 kronor.

Dagslön för en byggnadsmålare

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1590 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en byggnadsmålare kvar i lön efter skatt? En byggnadsmålare får ut 22 519 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 33 400 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 5 697 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 880 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 21 kronor
Lönen efter skatt 22 519 kronor


Sök lediga jobb som byggnadsmålare

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 23 jobbannonser för lediga tjänster som byggnadsmålare eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Stockholm på Nova Bygg Stockholm AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Halmstad
Målare sökes

Ledigt jobb som lärling, målare på Din målare i Halmstad AB i Halmstad

Läs om jobbet
Stockholm
Målare/snickare

Ledigt jobb som målare på Eneka Bygg AB i Stockholm

Läs om jobbet
Stockholm
Målare

Ledigt jobb som målare på MLYNIV AB i Stockholm

Läs om jobbet

Vad gör en byggnadsmålare?

Vi har inga detaljer kring vad en byggnadsmålare jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Underbehandlar och målar byggnader in- och utvändigt. Spänner väv och tapetserar. Underbehandlar och målar anläggningar och konstruktioner av olika slag.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en byggnadsmålare i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för byggnadsmålare skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd: 31300 kronor

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 33400 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Är det lätt att få jobb som byggnadsmålare?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som byggnadsmålare.

Ungefär 15400 jobbar som målare i landet, av dessa är cirka 9 procent kvinnor och 91 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en mycket liten konkurrens om anställningarna för målare det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha mycket stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för målare kommer vara mycket stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som byggnadsmålare? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 29400 kronor som byggnadsmålare medan männens lön är 33900 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som byggnadsmålare.

Lönestatistik för byggnadsmålare i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige33 100 kronor
Stockholm¤¤¤ kronor
Östra Mellansverige34 900 kronor
Småland med öarna32 500 kronor
Sydsverige35 600 kronor
Västsverige31 200 kronor
Norra Mellansverige29 300 kronor
Mellersta Norrland¤¤¤ kronor
Övre Norrland¤¤¤ kronor


Hur många jobbar som byggnadsmålare i Sverige?

Det är totalt .. personer som idag är anställda som byggnadsmålare enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige¤¤¤
Stockholm och Stockholms län¤¤¤
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län370
Blekinge och Skåne län130
Hallands och Västra Götalands län¤¤¤
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en byggnadsmålare i lön i månaden?

Medellönen för en byggnadsmålare är 33400 kronor.

Hur många jobbar som byggnadsmålare i Sverige?

Det finns .. personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en byggnadsmålare?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 29400 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 33900 kronor.

Hur mycket betalar en byggnadsmålare i skatt?

En byggnadsmålare betalar i snitt 9598 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln byggnadsmålare in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som byggnadsmålare eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till byggnadsmålare

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Asbestsanerare Lön för en Billackerare, reparation Lön för en Billackerare, tillverkning Lön för en Blästrare, fasadrengöring Lön för en Blästrare, fukt- Lön för en Brandsektionerare Lön för en Brandskadesanerare Lön för en Brännare, lack, emalj Lön för en Byggnadsmålare Lön för en Desinfektör Lön för en Desinsektör Lön för en Dopplackerare Lön för en Elektroniksanerare Lön för en Emaljbrännare Lön för en Emaljerare, lackering Lön för en Fasadrengörare Lön för en Fasadtvättare Lön för en Fordonslackerare, reparation Lön för en Fordonslackerare, tillverkning Lön för en Fuktblästrare Lön för en Fukttekniker, sanerare Lön för en Högtryckstekniker Lön för en Industrilackerare Lön för en Industrimålare Lön för en Industrisanerare Lön för en Klottersanerare Lön för en Konstruktionsmålare Lön för en Kärnkraftsanerare Lön för en Lackbrännare Lön för en Lackerare, fordonsreparation Lön för en Lackerare, fordonstillverkning Lön för en Lackerare, hantverk Lön för en Lackerare, industri Lön för en Maskinskötare, lackering Lön för en Målare, bygg Lön för en Målarmästare Lön för en Måleriarbetare, lackerare, hantverk Lön för en Måleriarbetare, lackerare, industri Lön för en Måleriarbetare, målare Lön för en Möbellackerare Lön för en Oljesanerare Lön för en Pannrensare Lön för en Projektilröjare Lön för en Rostskyddsbehandlare Lön för en Rostskyddsmålare Lön för en Sanerare Lön för en Saneringsarbetare Lön för en Saneringstekniker Lön för en Servicetekniker, kärnkraft Lön för en Skadedjursinspektör Lön för en Skadedjurssanerare Lön för en Skadedjurstekniker Lön för en Skadesanerare Lön för en Skorstensfejare Lön för en Skorstensfejarmästare Lön för en Skorstensfejartekniker Lön för en Skorstensfejarverkmästare Lön för en Sotare Lön för en Sprutlackerare, hantverk Lön för en Sprutlackerare, maskin Lön för en Sprutmålare Lön för en Vagnlackerare Lön för en Ventilationssanerare
Stockholm
Målare för ut- och invändiga arbeten
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som målare på Nova Bygg Stockholm AB i Stockholm
Halmstad
Målare sökes
Ledigt jobb som lärling, målare på Din målare i Halmstad AB i Halmstad
Stockholm
Målare/snickare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som målare på Eneka Bygg AB i Stockholm
Stockholm
Målare
Ledigt jobb som målare på MLYNIV AB i Stockholm
Falköping
Målare av trappor
Ledigt jobb som målare på Öhman Kompetens AB i Falköping
Eksjö
Qwickwork söker en Hantverkare
Ledigt jobb som målare på QwickWork Bemanning AB i Eksjö
Södertälje
Målare
Ledigt jobb som målare på CLM Bygg AB i Södertälje
Nykvarn
Vi söker målare
Ledigt jobb som målare på Söderorts Byggproffs AB i Nykvarn
Stockholm
En erfaren målare med snickare kompetens
Ledigt jobb som målare på EDRES BYGG i Stockholm
Åre
Vi söker målare till Åre och Östersund
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som målare på Veterankraft AB i Åre
Köping
Målare
Ledigt jobb som målare på SHB Köping AB i Köping
Stockholm
Erfarna målare sökes till sekelskiftes våningar!
Ledigt jobb som målare på Sellings Måleri AB i Stockholm
Göteborg
Billackerare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som målare på BILIA AB i Göteborg
Kiruna
Målare sökes
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som målare på Nymålat i Skellefteå AB i Kiruna
Malmö
Service Målare i Malmö för omgående anställning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som målare på Issa Rekrytering AB i Malmö
Stockholm
Forbs AB söker målare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som målare på FORBS AB i Stockholm
Gävle
BYGGNADSMÅLARE GÄVLE
Ledigt jobb som målare på Bomhus Måleri i Gävle
Malmö
Behöriga målare för mindre måleriuppdrag
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som målare på Veterankraft AB i Malmö
Stockholm
Erfaren målare sökes med start omgående!
Ledigt jobb som målare på Initium Gruppen AB i Stockholm
Stockholm
Erfaren målare sökes med start omgående!
Ledigt jobb som målare på Initium Gruppen AB i Stockholm
Danderyd
2 MÅLARE med erfarenhet / utbildning omgående
Ledigt jobb som målare på B3 Solutions AB i Danderyd
Göteborg
Rostskyddsmålare till Alucroms nya fabrik
Ledigt jobb som målare på Alucrom AB i Göteborg
Stockholm
Erfaren målare sökes med start omgående!
Ledigt jobb som målare på Initium Gruppen AB i Stockholm