Lön målare, bygg 2024

- Lönestatistik för en målare, byggVad tjänar en målare, bygg i månaden? Medellönen för 2024 är:

33 400 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 29400 kronor i yrket medan männen har en lön på 33900 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda arbetare som har den högsta lönen med i snitt 33600 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som målare, bygg.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en målare, bygg i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 33400 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en målare, bygg

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 200 kronor.

Dagslön för en målare, bygg

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1590 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en målare, bygg kvar i lön efter skatt? En målare, bygg får ut 22 519 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 33 400 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 5 697 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 880 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 21 kronor
Lönen efter skatt 22 519 kronor


Sök lediga jobb som målare, bygg

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som målare, bygg eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Borås på Emils Måleri AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Gällivare
Målare

Ledigt jobb som målare på WR Måleri AB i Gällivare

Läs om jobbet
Mariestad
Målare

Ledigt jobb som målare på Basil AB i Mariestad

Läs om jobbet
Partille
Byggnadsmålare

Ledigt jobb som målare på Kviberggruppen AB i Partille

Läs om jobbet

Vad gör en målare, bygg?

Vi har inga detaljer kring vad en målare, bygg jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Underbehandlar och målar byggnader in- och utvändigt. Spänner väv och tapetserar. Underbehandlar och målar anläggningar och konstruktioner av olika slag.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en målare, bygg i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för målare, bygg skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd: 31300 kronor

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 33400 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Är det lätt att få jobb som målare, bygg?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som målare, bygg.

Ungefär 15400 jobbar som målare i landet, av dessa är cirka 9 procent kvinnor och 91 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en mycket liten konkurrens om anställningarna för målare det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha mycket stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för målare kommer vara mycket stora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som målare, bygg? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 29400 kronor som målare, bygg medan männens lön är 33900 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som målare, bygg.

Lönestatistik för målare, bygg i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige33 100 kronor
Stockholm¤¤¤ kronor
Östra Mellansverige34 900 kronor
Småland med öarna32 500 kronor
Sydsverige35 600 kronor
Västsverige31 200 kronor
Norra Mellansverige29 300 kronor
Mellersta Norrland¤¤¤ kronor
Övre Norrland¤¤¤ kronor


Hur många jobbar som målare, bygg i Sverige?

Det är totalt .. personer som idag är anställda som målare, bygg enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige¤¤¤
Stockholm och Stockholms län¤¤¤
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län370
Blekinge och Skåne län130
Hallands och Västra Götalands län¤¤¤
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en målare, bygg i lön i månaden?

Medellönen för en målare, bygg är 33400 kronor.

Hur många jobbar som målare, bygg i Sverige?

Det finns .. personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en målare, bygg?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 29400 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 33900 kronor.

Hur mycket betalar en målare, bygg i skatt?

En målare, bygg betalar i snitt 9598 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln målare, bygg in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Statistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som målare, bygg eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till målare, bygg

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Asbestsanerare Lön för en Billackerare, reparation Lön för en Billackerare, tillverkning Lön för en Blästrare, fasadrengöring Lön för en Blästrare, fukt- Lön för en Brandsektionerare Lön för en Brandskadesanerare Lön för en Brännare, lack, emalj Lön för en Byggnadsmålare Lön för en Desinfektör Lön för en Desinsektör Lön för en Dopplackerare Lön för en Elektroniksanerare Lön för en Emaljbrännare Lön för en Emaljerare, lackering Lön för en Fasadrengörare Lön för en Fasadtvättare Lön för en Fordonslackerare, reparation Lön för en Fordonslackerare, tillverkning Lön för en Fuktblästrare Lön för en Fukttekniker, sanerare Lön för en Högtryckstekniker Lön för en Industrilackerare Lön för en Industrimålare Lön för en Industrisanerare Lön för en Klottersanerare Lön för en Konstruktionsmålare Lön för en Kärnkraftsanerare Lön för en Lackbrännare Lön för en Lackerare, fordonsreparation Lön för en Lackerare, fordonstillverkning Lön för en Lackerare, hantverk Lön för en Lackerare, industri Lön för en Maskinskötare, lackering Lön för en Målare, bygg Lön för en Målarmästare Lön för en Måleriarbetare, lackerare, hantverk Lön för en Måleriarbetare, lackerare, industri Lön för en Måleriarbetare, målare Lön för en Möbellackerare Lön för en Oljesanerare Lön för en Pannrensare Lön för en Projektilröjare Lön för en Rostskyddsbehandlare Lön för en Rostskyddsmålare Lön för en Sanerare Lön för en Saneringsarbetare Lön för en Saneringstekniker Lön för en Servicetekniker, kärnkraft Lön för en Skadedjursinspektör Lön för en Skadedjurssanerare Lön för en Skadedjurstekniker Lön för en Skadesanerare Lön för en Skorstensfejare Lön för en Skorstensfejarmästare Lön för en Skorstensfejartekniker Lön för en Skorstensfejarverkmästare Lön för en Sotare Lön för en Sprutlackerare, hantverk Lön för en Sprutlackerare, maskin Lön för en Sprutmålare Lön för en Vagnlackerare Lön för en Ventilationssanerare
Borås
målare
Ledigt jobb som målare på Emils Måleri AB i Borås
Gällivare
Målare
Ledigt jobb som målare på WR Måleri AB i Gällivare
Mariestad
Målare
Ledigt jobb som målare på Basil AB i Mariestad
Partille
Byggnadsmålare
Ledigt jobb som målare på Kviberggruppen AB i Partille
Stockholm
Målare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som målare på Meet a Group international AB i Stockholm
Stockholm
Målare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som målare på MRC Bemanning AB i Stockholm
Kalmar
Målare Kalmar/Nybro
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som målare på Veterankraft AB i Kalmar
Haninge
Målare Jordbro
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som målare på Villalid AB i Haninge
Malmö
Målare sökes omgående
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som målare på Partner Måleri i Skåne AB i Malmö
Stockholm
Målare för anställning på heltid sökes
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som målare på Meet a Group international AB i Stockholm
Botkyrka
Målare
Ledigt jobb som målare på Jan JS Måleri & Bygg AB i Botkyrka
Botkyrka
Målare
Ledigt jobb som målare på Jan JS Måleri & Bygg AB i Botkyrka
Stockholm
Målare för anställning på heltid sökes
Ledigt jobb som målare på Submit AB i Stockholm
Stockholm
Målare sökes till väletablerat företag i Stockholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som målare på Meet a Group international AB i Stockholm
Stockholm
Målare sökes till välkänt företag i Stockholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som målare på Meet a Group international AB i Stockholm
Östersund
Målare
Ledigt jobb som målare på Svedbergs Måleri i Brunflo AB i Östersund
Stockholm
Kvinnlig målare med flera års erfarenhet sökes
Ledigt jobb som målare på Almsvea Bygg AB i Stockholm
Vara
Målare / Fastighetsskötare
Ledigt jobb som målare på Bergeke Entreprenad AB i Vara
Örebro
Målare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som målare på Örebro Måleri AB i Örebro
Järfälla
Målare sökes
Ledigt jobb som målare på J Frisk Måleri AB i Järfälla
Nykvarn
Supply Chain Planner till PPG Tikkurila - Sommarvikariat
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som målare på Needo Recruitment Sthlm AB i Nykvarn
Borlänge
Veterankraft söker Målare till uppdrag i Borlänge
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som målare på Veterankraft AB i Borlänge
Katrineholm
Allmän händig Målare eller Snickare sökes till Veterankraft i Katrineholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som målare på Veterankraft AB i Katrineholm
Stockholm
Erfaren och duktig servicemålare / målare sökes
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som målare på P H:S Måleri i Solna AB i Stockholm
Växjö
Målerigruppen Växjö AB söker professionell målare
Ledigt jobb som målare på Målerigruppen Växjö AB i Växjö
Stockholm
Målare sökes till väletablerat företag i Stockholm
Ledigt jobb som målare på Submit AB i Stockholm
Tyresö
Fönsterrenoverare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som målare på OA Fönster och Fasad Entreprenad AB i Tyresö
Sollentuna
Målare
Ledigt jobb som målare på Km Living Construction AB i Sollentuna
Nyköping
Målare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som målare på Meet a Group international AB i Nyköping
Botkyrka
Målare med bred kompetens
Ledigt jobb som målare på Lins Bygg AB i Botkyrka