Lön kormästare 2023

- Lönestatistik för en kormästareVad tjänar en kormästare i månaden? Medellönen för 2023 är:

38 100 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 38700 kronor i yrket medan männen har en lön på 37500 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda tjänstemän som har den högsta lönen med i snitt 38300 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som kormästare.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en kormästare i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 38100 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en kormästare

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 228 kronor.

Dagslön för en kormästare

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1814 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en kormästare kvar i lön efter skatt? En kormästare får ut 25 814 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 38 100 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 6 531 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 4 447 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 24 kronor
Lönen efter skatt 25 814 kronor


Sök lediga jobb som kormästare

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 15 jobbannonser för lediga tjänster som kormästare eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Eskilstuna på Eskilstuna Pastorat. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Stockholm
Audition for DOUBLE BASS, TUTTI, February 12

Ledigt jobb som musiker, klassisk musik på Sveriges Radio AB i Stockholm

Läs om jobbet
Åre
Kyrkomusiker till Undersåker-Kalls församlingar

Ledigt jobb som kantor på Åre pastorat i Åre

Läs om jobbet
Åre
Kyrkomusiker till Åre församling

Ledigt jobb som kantor på Åre pastorat i Åre

Läs om jobbet

Vad gör en kormästare?

Vi har inga detaljer kring vad en kormästare jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Framför klassisk musik, populär- eller kyrko­musik som sångare eller instrumentmusiker. Komponerar musikaliska verk, leder och instruerar orkestrar, körer m.m.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en kormästare i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för kormästare skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 38100 kronorÄr det lätt att få jobb som kormästare?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som kormästare.

Ungefär 6400 jobbar som musiker, sångare och kompositörer i landet, av dessa är cirka 43 procent kvinnor och 57 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en konkurrens om anställningarna för musiker, sångare och kompositörer det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha små till medelstora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för musiker, sångare och kompositörer kommer vara små till medelstora.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som kormästare? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 38700 kronor som kormästare medan männens lön är 37500 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som kormästare.

Lönestatistik för kormästare i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige38 100 kronor
Stockholm41 000 kronor
Östra Mellansverige37 800 kronor
Småland med öarna¤¤¤ kronor
Sydsverige38 200 kronor
Västsverige36 200 kronor
Norra Mellansverige¤¤¤ kronor
Mellersta Norrland¤¤¤ kronor
Övre Norrland35 400 kronor


Hur många jobbar som kormästare i Sverige?

Det är totalt 5000 personer som idag är anställda som kormästare enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige5 000
Stockholm och Stockholms län1 700
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län580
Hallands och Västra Götalands län¤¤¤
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en kormästare i lön i månaden?

Medellönen för en kormästare är 38100 kronor.

Hur många jobbar som kormästare i Sverige?

Det finns 5000 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en kormästare?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 38700 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 37500 kronor.

Hur mycket betalar en kormästare i skatt?

En kormästare betalar i snitt 11003 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln kormästare in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som kormästare eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till kormästare

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Ackompanjatör, klassisk musik Lön för en Ackompanjatör, populärmusik Lön för en Arrangör, klassisk musik Lön för en Arrangör, populärmusik Lön för en Artist, populärmusik Lön för en AV-producent Lön för en Avsnittsproducent Lön för en Balettdansör Lön för en Balettmästare Lön för en Balettrepetitör Lön för en Barpianist Lön för en Batterist, orkester Lön för en Bearbetningsproducent Lön för en Bildhuggare, konstnär Lön för en Bildhuggare, sten Lön för en Bildkonstnär Lön för en Bokkonstnär Lön för en Cellist Lön för en Dansare, fridans Lön för en Dansare, jazz Lön för en Dansare, klassisk dans Lön för en Dansare, show Lön för en Dansare, stepp Lön för en Dansbandsmusiker Lön för en Dansproducent, funktions- eller mellanchef Lön för en Dansproducent, verksamhetsnära chef Lön för en Dirigent Lön för en Djurkonservator Lön för en Domkyrkoorganist Lön för en Elektronmusiker Lön för en Filmkompositör Lön för en Filmkonsulent Lön för en Filmmakare Lön för en Filmmusikkompositör Lön för en Filmproducent, funktions- eller mellanchef Lön för en Filmproducent, verksamhetsnära chef Lön för en Filmproduktionsledare Lön för en Filmredaktör Lön för en Filmregissör Lön för en Filmröst Lön för en Filmskapare Lön för en Flöjtist Lön för en Fotografiker Lön för en Församlingsmusiker Lön för en Gatumusikant Lön för en Gitarrist, klassisk musik Lön för en Gitarrist, populärmusik Lön för en Glaskonstnär Lön för en Grafiker, konstnär Lön för en Illustrationstecknare Lön för en Illustratör, övrig Lön för en Isskulptör Lön för en Itv-producent Lön för en Jazzdansare Lön för en Jazzmusiker Lön för en Kammarmusiker Lön för en Kantor Lön för en Kapellmästare Lön för en Karikatyrtecknare Lön för en Keramiker, konstnär Lön för en Keramikkonstnär Lön för en Komponist, konstmusik Lön för en Kompositör, konstmusik Lön för en Kompositör, populärmusik Lön för en Konsertmästare Lön för en Konsertpianist Lön för en Konservator, arkeologi Lön för en Konservator, djur Lön för en Konservator, metall Lön för en Konservator, möbler Lön för en Konservator, papper Lön för en Konservator, sten Lön för en Konservator, tavlor Lön för en Konservator, textil Lön för en Konstgrafiker Lön för en Konstkonservator Lön för en Konstnär Lön för en Konstsmed Lön för en Konstvävare Lön för en Koreograf Lön för en Koreolog Lön för en Korist Lön för en Kormästare Lön för en Kyrkokantor Lön för en Kyrkomusiker Lön för en Kyrkosångare Lön för en Körledare Lön för en Körsångare, klassisk musik Lön för en Körsångare, populärmusik Lön för en Magdansös Lön för en Manusproducent Lön för en Mimartist Lön för en Monumentalmålare Lön för en Multimediaproducent Lön för en Muralmålare Lön för en Musikalartist Lön för en Musiker, folkmusik Lön för en Musiker, klassisk musik Lön för en Musiker, konstmusik Lön för en Musiker, populärmusik Lön för en Musikförläggare, utan chefshierarki Lön för en Musikproducent Lön för en Målare, konstnär Lön för en Möbelkonservator Lön för en Möbelrenoverare Lön för en Möbelrestauratör Lön för en Notskrivare Lön för en Operasångare Lön för en Organist Lön för en Orkesterledare, klassisk musik Lön för en Orkesterledare, populärmusik Lön för en Papperskonservator Lön för en Pianist, klassisk musik Lön för en Pianist, populärmusik Lön för en Popmusiker Lön för en Popsångare Lön för en Populärmusiker Lön för en Populärsångare Lön för en Porträttmålare Lön för en Premiärdansare Lön för en Preparator, konservator Lön för en Prima ballerina Lön för en Produktionsledare, film Lön för en Produktionsplanerare, radio/TV Lön för en Programproducent Lön för en Programredaktör Lön för en Projektledare, SVT Lön för en Radioproducent Lön för en Recitatör Lön för en Regissör Lön för en Repetitör Lön för en Repetitör, dans Lön för en Repetitör, klassisk musik Lön för en Revyartist Lön för en Rockmusiker Lön för en Rocksångare Lön för en Schlagermusiker Lön för en Schlagersångare Lön för en Serietecknare Lön för en Serigrafiker Lön för en Showdansare Lön för en Skolkantor Lön för en Skulpturkonservator Lön för en Skulptör Lön för en Skådespelare Lön för en Slagverkare Lön för en Smed, konst- Lön för en Spelman Lön för en Stafflimålare Lön för en Stämledare Lön för en Sångare, folkmusik Lön för en Sångare, klassisk musik Lön för en Sångare, konstmusik Lön för en Sångare, populärmusik Lön för en Tavelkonservator Lön för en Teaterchef, utan chefshierarki Lön för en Teaterkonsulent Lön för en Teaterproducent Lön för en Teaterregissör Lön för en Tecknare Lön för en Textilkonservator Lön för en Textilkonstnär Lön för en Tonsättare Lön för en Trailerproducent Lön för en Trubadur Lön för en Trumslagare, populärmusik Lön för en Träbildhuggare, konstnär Lön för en Träskulptör Lön för en TV-producent Lön för en TV-regissör Lön för en Videokonstnär Lön för en Videoproducent Lön för en Violinist Lön för en Vissångare Lön för en Vokalist Lön för en Xylograf
Eskilstuna
Kantor till Tunafors församling
Ledigt jobb som kantor på Eskilstuna Pastorat i Eskilstuna
Stockholm
Audition for DOUBLE BASS, TUTTI, February 12
Ledigt jobb som musiker, klassisk musik på Sveriges Radio AB i Stockholm
Åre
Kyrkomusiker till Undersåker-Kalls församlingar
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kantor på Åre pastorat i Åre
Åre
Kyrkomusiker till Åre församling
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kantor på Åre pastorat i Åre
Stockholm
Audition for SOLO HORN, January 22
Ledigt jobb som musiker, klassisk musik på Sveriges Radio AB i Stockholm
Nässjö
Är du vår nästa kyrkomusiker och kollega i Nässjö pastorat?
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kantor på Nässjö Pastorat i Nässjö
Eksjö
Organist/kyrkomusiker till Eksjö
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som organist på Södra Vedbo pastorat i Eksjö
Trosa
Organist
Ledigt jobb som organist på Trosa församling i Trosa
Karlskrona
Musiker Oboe, med plikt till Engelskt Horn, till Marinens Musikkår
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som musiker, klassisk musik på Försvarsmakten i Karlskrona
Luleå
Vi söker piano, sång och baslärare.
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som musiker, populärmusik på Medborgarskolan Nord i Luleå
Hässleholm
Sösdala församling söker kyrkomusiker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kantor på Sösdala församling i Hässleholm
Stockholm
Spelmän
Ledigt jobb som musiker, folkmusik på Stiftelsen Skansen i Stockholm
Sollentuna
Musiker – trombonist till Arméns musikkår
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som musiker, klassisk musik på Försvarsmakten i Sollentuna
Umeå
Norrlandsoperan söker: 1:e Konsertmästare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som konsertmästare på Norrlandsoperan AB i Umeå
Alvesta
Kyrkomusiker 100%
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kantor på Alvesta församling i Alvesta