Lön fiberskivetorkare 2024

- Lönestatistik för en fiberskivetorkareVad tjänar en fiberskivetorkare i månaden? Medellönen för 2024 är:

32 600 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 31800 kronor i yrket medan männen har en lön på 32700 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda arbetare som har den högsta lönen med i snitt 32600 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som fiberskivetorkare.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en fiberskivetorkare i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 32600 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en fiberskivetorkare

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 195 kronor.

Dagslön för en fiberskivetorkare

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1552 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en fiberskivetorkare kvar i lön efter skatt? En fiberskivetorkare får ut 21 958 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 32 600 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 5 556 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 783 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 20 kronor
Lönen efter skatt 21 958 kronor


Sök lediga jobb som fiberskivetorkare

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 10 jobbannonser för lediga tjänster som fiberskivetorkare eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Stockholm på Direktstäd i Stockholm AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Ljungby
Pressoperatörer

Ledigt jobb som hyveloperatör, sågverk på Electrolux Professional AB (publ) i Ljungby

Läs om jobbet
Haparanda
Pannoperatör till Seskarö

Ledigt jobb som sågverksoperatör på Stenvalls Trä AB i Haparanda

Läs om jobbet
Vara
Sågverksoperatör

Ledigt jobb som sågverksoperatör på Levene Såg AB i Vara

Läs om jobbet

Vad gör en fiberskivetorkare?

Vi har inga detaljer kring vad en fiberskivetorkare jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Styr och övervakar maskiner och utrustning som behandlar, sågar, skär och flisar trä för vidare användning. Sköter lagring, sortering och torkning av virke. Styr och övervakar maskiner och utrustning som tillverkar skiktträ, träfiber- och spånskivor. Defibrerar, limmar, pressar, torkar, stansar, sågar, sorterar etc.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en fiberskivetorkare i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för fiberskivetorkare skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 32600 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Är det lätt att få jobb som fiberskivetorkare?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som fiberskivetorkare.

Prognosen för maskinoperatörer inom tillverkning är en total prognos för maskinoperatörer, cement-, sten- och betongvaror, maskinoperatörer, kött- och fiskberedningsindustri, maskinoperatörer, plastindustri, operatörer inom sågverk, hyvleri och plywood m.m., maskinoperatörer, kemisktekniska och fotografiska produkter, maskinoperatörer, pappersvaruindustri, övriga maskinoperatörer, textil-, skinn- och läderindustri, maskinoperatörer, mejeri, övriga maskinoperatörer, livsmedelsindustri m.m., maskinoperatörer, gummiindustri, maskinoperatörer, kvarn-, bageri- och konfektyrindustri, maskinoperatörer, ytbehandling, valsverksoperatörer, maskinställare och maskinoperatörer, metallarbete, maskinsnickare och maskinoperatörer, träindustri, maskinoperatörer inom ytbehandling, trä, maskinoperatörer, blekning, färgning och tvättning, maskinoperatörer, påfyllning, packning och märkning, manuella ytbehandlare, trä, maskinoperatörer, farmaceutiska produkter. Ungefär 115000 jobbar som maskinoperatörer inom tillverkning i landet, av dessa är cirka 21 procent kvinnor och 79 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för maskinoperatörer inom tillverkning det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för maskinoperatörer inom tillverkning kommer vara stora. Yrket kräver oftast en gymnasieutbildning med relevant yrkesexamen, men inriktningen kan variera.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som fiberskivetorkare? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 31800 kronor som fiberskivetorkare medan männens lön är 32700 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som fiberskivetorkare.

Lönestatistik för fiberskivetorkare i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige31 300 kronor
Stockholm¤¤¤ kronor
Östra Mellansverige32 600 kronor
Småland med öarna30 300 kronor
Sydsverige29 400 kronor
Västsverige33 000 kronor
Norra Mellansverige30 300 kronor
Mellersta Norrland32 400 kronor
Övre Norrland32 100 kronor


Hur många jobbar som fiberskivetorkare i Sverige?

Det är totalt 6600 personer som idag är anställda som fiberskivetorkare enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige6 600
Stockholm och Stockholms län¤¤¤
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län760
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län160
Hallands och Västra Götalands län¤¤¤
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län1 600
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län710

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en fiberskivetorkare i lön i månaden?

Medellönen för en fiberskivetorkare är 32600 kronor.

Hur många jobbar som fiberskivetorkare i Sverige?

Det finns 6600 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en fiberskivetorkare?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 31800 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 32700 kronor.

Hur mycket betalar en fiberskivetorkare i skatt?

En fiberskivetorkare betalar i snitt 9359 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln fiberskivetorkare in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som fiberskivetorkare eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till fiberskivetorkare

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Arkare Lön för en Arkmaskinförare Lön för en Arkskärare Lön för en Avsynare, sågverk Lön för en Avsynare, träfiberindustri Lön för en Bandsågare, sågverk Lön för en Bandsågare, träfiberskivor Lön för en Barkmaskinskötare, sågverk Lön för en Barkpressare Lön för en Bestrykningsmaskinförare Lön för en Brädgårdsarbetare Lön för en Brädgårdsfaktor Lön för en Buntverksskötare Lön för en Cirkelsågare Lön för en Defibratorskötare Lön för en Efterbearbetare, papper Lön för en Fackverksskötare, timmer Lön för en Faktor, sågverk Lön för en Fanerarbetare, fanertillverkning Lön för en Fanerfogare Lön för en Fanerpressare, fanertillverkning Lön för en Fanerskivarbetare Lön för en Fanersvarvare Lön för en Fiberskivehärdare Lön för en Fiberskivetorkare Lön för en Flisberedare Lön för en Fogare, faner Lön för en Formatsågare, fiberskivor Lön för en Formpressare, skiktträ Lön för en Glättare, papper Lön för en Hjälpare, pappersindustri Lön för en Hyvelmästare Lön för en Hyveloperatör Lön för en Hyvlare, sågverk Lön för en Justersågare Lön för en Kalanderförare, papper Lön för en Kantsågare Lön för en Kapare, trä Lön för en Kapsågare Lön för en Kaustiserare Lön för en Klampare Lön för en Klyvsågare Lön för en Laminerare, papper Lön för en Limberedare, träfiberindustri Lön för en Limmare, fiberskivtillverkning Lön för en Maskinbarkare, sågverk Lön för en Maskinförare, träfiberskivor Lön för en Maskinoperatör, betsare Lön för en Maskinoperatör, pellets Lön för en Maskinoperatör, polerare Lön för en Maskinoperatör, träytebehandling Lön för en Massablekare Lön för en Massakokare Lön för en Massamaskinförare Lön för en Massaskötare Lön för en Mäldberedare Lön för en Paketläggare, virkeshantering Lön för en Pappersarbetare Lön för en Pappersmaskinförare Lön för en Pappersrullare Lön för en Pappersräknare Lön för en Papperstorkare Lön för en Parkettarbetare Lön för en Plywoodarbetare Lön för en Postare, såg- och hyvelverk Lön för en Pressare, spånskivor Lön för en Pressare, träfiber Lön för en Processoperatör, papper Lön för en Processoperatör, pappersmassa Lön för en Processoperatör, träfiberindustri Lön för en Provtagare, massa Lön för en Provtagare, papper Lön för en Pulperskötare, pappersindustri Lön för en Ramsågare, sågverk Lön för en Rullare, papper Lön för en Rundvirkesintagare Lön för en Skiktträarbetare Lön för en Skärare, papper Lön för en Slipare, träsliperi Lön för en Sodabrännare Lön för en Sodahusoperatör Lön för en Sorterare, träfiberindustri Lön för en Stansare, skiktträ Lön för en Strömaskinskötare Lön för en Sågare, sågverk Lön för en Sågfaktor Lön för en Sågmästare, sågverk Lön för en Sågoperatör Lön för en Sågverksarbetare Lön för en Sågverksoperatör Lön för en Timmermottagare Lön för en Timmerräknare Lön för en TMP/CTMP-operatör Lön för en Torkare, papper Lön för en Torkare, pappersindustri Lön för en Torkhusoperatör Lön för en Torkmaskinförare, massaindustri Lön för en Torkoperatör Lön för en Torkskötare, fiberskivor Lön för en Torkskötare, trä Lön för en Torktekniker Lön för en Träarbetare, sågverk Lön för en Träfiberskivearbetare Lön för en Träindustriarbetare, träfiber Lön för en Tummare, sågverk Lön för en Virkesbuntare Lön för en Virkesimpregnerare Lön för en Virkesintagare Lön för en Virkesjusterare Lön för en Virkesmärkare Lön för en Virkessorterare Lön för en Virkestorkare Lön för en Virkesutlämnare, brädgård Lön för en Ytbehandlare, trä, maskin Lön för en Överrullare, pappersbruk