Lön ringverksarbetare 2024

- Lönestatistik för en ringverksarbetareVad tjänar en ringverksarbetare i månaden? Medellönen för 2024 är:

34 500 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 33400 kronor i yrket medan männen har en lön på 34700 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda arbetare som har den högsta lönen med i snitt 34500 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som ringverksarbetare.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en ringverksarbetare i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 34500 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en ringverksarbetare

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 207 kronor.

Dagslön för en ringverksarbetare

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1643 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en ringverksarbetare kvar i lön efter skatt? En ringverksarbetare får ut 23 290 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 34 500 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 5 893 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 4 013 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 22 kronor
Lönen efter skatt 23 290 kronor


Sök lediga jobb som ringverksarbetare

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som ringverksarbetare eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Värnamo på Eterni Sweden AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Markaryd
Eterni söker Kantpressare

Ledigt jobb som processoperatör, metallindustri på Eterni Sweden AB i Markaryd

Läs om jobbet
Ljungby
Eterni söker Kantpressare

Ledigt jobb som processoperatör, metallindustri på Eterni Sweden AB i Ljungby

Läs om jobbet
Jönköping
Produktionspersonal till IAC i Tenhult

Ledigt jobb som gjuterioperatör på Montico Hr Partner AB i Jönköping

Läs om jobbet

Vad gör en ringverksarbetare?

Vi har inga detaljer kring vad en ringverksarbetare jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Utför annat maskin- och processoperatörsarbete inom stål och metall än inom 8121–8122. Exem­pel på arbetsuppgifter: Styr och övervakar maski­ner som drar, pressar och formar metall för att tillverka tråd, spik, stållinor, rör, stänger och liknande produkter. Övervakar och kontrollerar automatiska anläggningar för gjutning. Sköter maskiner för tillverkning av gjutformar och gjutkärnor.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en ringverksarbetare i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för ringverksarbetare skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 34500 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som ringverksarbetare? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 33400 kronor som ringverksarbetare medan männens lön är 34700 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som ringverksarbetare.

Lönestatistik för ringverksarbetare i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige33 900 kronor
Stockholm31 100 kronor
Östra Mellansverige33 800 kronor
Småland med öarna30 700 kronor
Sydsverige31 700 kronor
Västsverige27 300 kronor
Norra Mellansverige35 600 kronor
Mellersta Norrland¤¤¤ kronor
Övre Norrland¤¤¤ kronor


Hur många jobbar som ringverksarbetare i Sverige?

Det är totalt 7100 personer som idag är anställda som ringverksarbetare enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige7 100
Stockholm och Stockholms län¤¤¤
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län3 100
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län330
Blekinge och Skåne län¤¤¤
Hallands och Västra Götalands län190
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län2 600
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en ringverksarbetare i lön i månaden?

Medellönen för en ringverksarbetare är 34500 kronor.

Hur många jobbar som ringverksarbetare i Sverige?

Det finns 7100 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en ringverksarbetare?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 33400 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 34700 kronor.

Hur mycket betalar en ringverksarbetare i skatt?

En ringverksarbetare betalar i snitt 9927 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln ringverksarbetare in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som ringverksarbetare eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till ringverksarbetare

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Aducerare Lön för en Anlöpare Lön för en Anodiserare Lön för en Anodiseringsoperatör Lön för en Avfettare Lön för en Avgjutare Lön för en Avsynare, metalliserare Lön för en Bandvalsare Lön för en Betare Lön för en Blästrare, metall Lön för en Eloxerare Lön för en Extruderskötare, metall Lön för en Folievalsare, metall Lön för en Formare, gjuteri Lön för en Fosfaterare Lön för en Förgyllare, metall Lön för en Förkromare Lön för en Förnicklare Lön för en Försilvrare, metall Lön för en Förtennare Lön för en Förvalsare Lön för en Galvanisatör Lön för en Gjuterioperatör, stål- och metallverk Lön för en Glödgare Lön för en Handriktare Lön för en Handvalsare Lön för en Hasplare, metall Lön för en Härdare, metall Lön för en Härderiarbetare Lön för en Härvlare, metall Lön för en Inläggare, valsverk Lön för en Kadmierare Lön för en Kallvalsare Lön för en Kokillgjutare Lön för en Kromarbetare Lön för en Kärnmakare, maskin Lön för en Laminerare, metall Lön för en Linslagare Lön för en Maskinformare, gjuteri Lön för en Maskinkärnmakare Lön för en Maskinoperatör, metallytebehandling Lön för en Maskinriktare Lön för en Maskinvalsare Lön för en Materialman, valsverk Lön för en Metalliserare Lön för en Metallsprutare Lön för en Oxiderare Lön för en Plasmaoperatör Lön för en Plåtriktare Lön för en Pläterare Lön för en Pressgjutare Lön för en Pressriktare Lön för en Processoperatör, värmebehandling Lön för en Profilerare, valsverk Lön för en Rackare, ytbehandling Lön för en Reglerare, valsverk Lön för en Riktare, metall Lön för en Ringverksarbetare Lön för en Rörbockare Lön för en Rördragare Lön för en Rörriktare Lön för en Rörvalsare Lön för en Sandberedare, gjuteri Lön för en Sandblästrare, metall Lön för en Skivställare Lön för en Spikklippare Lön för en Spikmaskinskötare Lön för en Spikställare Lön för en Spolare, metall Lön för en Strängpressare, metall Lön för en Ställare, valsverk Lön för en Svalbäddsskötare Lön för en Sätthärdare Lön för en Tennsprutare Lön för en Tråddragare Lön för en Trådriktare Lön för en Trådspolare, metall Lön för en Trådvalsare Lön för en Uppläggare, värmebehandling Lön för en Valsare Lön för en Valsverksoperatör Lön för en Varmförblyare Lön för en Varmförtennare Lön för en Varmplåtledare Lön för en Värmare, valsverk Lön för en Värmebehandlare Lön för en Värmebehandlingsoperatör Lön för en Ytbehandlare, metall Lön för en Ytbehandlare, metalliserare
Värnamo
Eterni söker Kantpressare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på Eterni Sweden AB i Värnamo
Markaryd
Eterni söker Kantpressare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på Eterni Sweden AB i Markaryd
Ljungby
Eterni söker Kantpressare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på Eterni Sweden AB i Ljungby
Jönköping
Produktionspersonal till IAC i Tenhult
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som gjuterioperatör på Montico Hr Partner AB i Jönköping
Hultsfred
Nu söker vi personal till industrin i Hultsfred!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på Lernia Bemanning AB i Hultsfred
Upplands-Bro
Kantpressare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på Randstad AB i Upplands-Bro
Gislaved
Pressoperatör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på TopWork Sverige AB i Gislaved
Hylte
Pressoperatör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på TopWork Sverige AB i Hylte
Uppvidinge
Gjuteriarbetare till vår kund i Uppvidinge
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som gjuterioperatör på Lernia Bemanning AB i Uppvidinge
Hörby
Maskinoperatör sökes till Bo Altenstam AB
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på Eterni Sweden AB i Hörby
Lidköping
Industriarbetare med tekniskt intresse
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på NearYou Sverige AB i Lidköping
Torsås
Operatör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på Wikan Personal AB i Torsås
Eskilstuna
Är du vår framtida medarbetare inom industri?
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på MiJob Bemanning & Rekrytering i Sverige AB i Eskilstuna
Västerås
Industripersonal till kunder i Västerås!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på MiJob Bemanning & Rekrytering i Sverige AB i Västerås
Västerås
Pressoperatör till Westinghouse
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på Industriqompetens Mälardalen AB i Västerås
Skövde
Verkstadsarbetare
Ledigt jobb som processoperatör, metallindustri på Ferrocon AB i Skövde
Stockholm
Kant pressare sökes till industriföretag Stockholm/Mälardalen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på Industriqompetens Mälardalen AB i Stockholm
Hallstahammar
Driftig kollega till vår produktion - Hallstahammar
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på Härdservice i Halmstad AB i Hallstahammar
Vetlanda
Vi söker produktionsmedarbetare!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på NearYou Sverige AB i Vetlanda
Halmstad
Erfaren maskinoperatör till helgskift i Kinnared
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på OnePartnerGroup Halland AB i Halmstad
Västerås
Industriarbetare / Westinghouse
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på Industriqompetens Mälardalen AB i Västerås
Halmstad
Teknisk maskinoperatör till kund i Halmstad!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, värmebehandling på Jobandtalent Sweden AB i Halmstad
Västerås
Maskinoperatörer sökes i Västerås!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på Libera i Sverige AB i Västerås
Hallstahammar
Operatör till Hallstahammar. Götvalsning, slipning, kapning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på Konsultia AB i Hallstahammar
Linköping
Industriarbete i Linghem - Sök idag!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på Studentconsulting Sweden AB (Publ) i Linköping
Halmstad
Produktionspersonal till kundföretag i Halmstad
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på OnePartnerGroup Halland AB i Halmstad
Göteborg
Operatörer sökes till SHT Smart High-Tech AB i Torslanda
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på Unik Logistik i Sverige AB i Göteborg
Oskarshamn
Medarbetare till industri
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på Press Kogyo Sweden AB i Oskarshamn
Eskilstuna
Industriarbetare i Eskilstuna, se hit!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på Libera i Sverige AB i Eskilstuna
Lindesberg
Operatörer till Nammo - Lindesberg sökes!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på Studentconsulting Sweden AB (Publ) i Lindesberg