Lönestatistik för en avsynare, metalliserare 2023

Vad tjänar en avsynare, metalliserare i månaden? Medellönen är 31100 kronor i månaden enligt 2023 års lönestatistik. I de fall då lönestatiken bygger på deltidsanställda har lönen räkntats upp till heltid. I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 29800 kronor i yrket medan männen har en lön på 31300 kronor. Se även aducerare , anlöpare och anodiserare .

För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda arbetare som har den högsta lönen med i snitt 31100 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som avsynare, metalliserare.

Medellön, snittlön eller medianlön för en avsynare, metalliserare?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 31100 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket. Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln avsynare, metalliserare in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre. Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.

Yrkeskategori för det här yrket

Lönen för det här yrket baseras på en bredare yrkeskatetegori där flera yrken ingår. Den bredare kategorin som just det här yrket tillhör har den här yrkesbeskrivningen.

Beskrivning av yrkets bredare yrkeskategori

“Styr och övervakar maskiner och utrustning som putsar, pläterar eller ytbehandlar metall eller metallföremål i syfte att öka motståndskraften mot frätning och förslitning, för dekorativa ändamål eller för att ge metall elektriska eller magnetiska egenskaper.”

Hur ser lönestatistiken ut för en avsynare, metalliserare i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för avsynare, metalliserare skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 31100 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:

Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som avsynare, metalliserare? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 29800 kronor som avsynare, metalliserare medan männens lön är 31300 kronor.
År Medellön kvinnor Medellön män
2014 27800 kronor27000 kronor
2015 28700 kronor27500 kronor
2016 28200 kronor27900 kronor
2017 28100 kronor28700 kronor
2018 28800 kronor29500 kronor
2019 28900 kronor28800 kronor
2020 28300 kronor28500 kronor
2021 29800 kronor31300 kronor

Lönestatistik för avsynare, metalliserare i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön 2020
Sverige28500
Stockholm..
Östra Mellansverige29100
Småland med öarna29600
Sydsverige30000
Västsverige26300
Norra Mellansverige..
Mellersta Norrland..
Övre Norrland..

Hur många jobbar som avsynare, metalliserare i Sverige?

Det är totalt .. personer som idag är anställda som avsynare, metalliserare enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige..
Stockholm och Stockholms län..
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län..
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län..
Blekinge och Skåne län..
Hallands och Västra Götalands län..
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län..
Västernorrlands och Jämtlands..
Västerbottens och Norrbottens län..

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en avsynare, metalliserare i lön i månaden?

Medellönen för en avsynare, metalliserare är 31100 kronor.

Hur många jobbar som avsynare, metalliserare i Sverige?

Det finns .. personer anställda i Sverige.


Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som avsynare, metalliserare eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner

Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Yrken relaterade till avsynare, metalliserare

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Aducerare Lön för en Anlöpare Lön för en Anodiserare Lön för en Anodiseringsoperatör Lön för en Avfettare Lön för en Avgjutare Lön för en Avsynare, metalliserare Lön för en Bandvalsare Lön för en Betare Lön för en Blästrare, metall Lön för en Eloxerare Lön för en Extruderskötare, metall Lön för en Folievalsare, metall Lön för en Formare, gjuteri Lön för en Fosfaterare Lön för en Förgyllare, metall Lön för en Förkromare Lön för en Förnicklare Lön för en Försilvrare, metall Lön för en Förtennare Lön för en Förvalsare Lön för en Galvanisatör Lön för en Gjuterioperatör, stål- och metallverk Lön för en Glödgare Lön för en Handriktare Lön för en Handvalsare Lön för en Hasplare, metall Lön för en Härdare, metall Lön för en Härderiarbetare Lön för en Härvlare, metall Lön för en Inläggare, valsverk Lön för en Kadmierare Lön för en Kallvalsare Lön för en Kokillgjutare Lön för en Kromarbetare Lön för en Kärnmakare, maskin Lön för en Laminerare, metall Lön för en Linslagare Lön för en Maskinformare, gjuteri Lön för en Maskinkärnmakare Lön för en Maskinoperatör, metallytebehandling Lön för en Maskinriktare Lön för en Maskinvalsare Lön för en Materialman, valsverk Lön för en Metalliserare Lön för en Metallsprutare Lön för en Oxiderare Lön för en Plasmaoperatör Lön för en Plåtriktare Lön för en Pläterare Lön för en Pressgjutare Lön för en Pressriktare Lön för en Processoperatör, värmebehandling Lön för en Profilerare, valsverk Lön för en Rackare, ytbehandling Lön för en Reglerare, valsverk Lön för en Riktare, metall Lön för en Ringverksarbetare Lön för en Rörbockare Lön för en Rördragare Lön för en Rörriktare Lön för en Rörvalsare Lön för en Sandberedare, gjuteri Lön för en Sandblästrare, metall Lön för en Skivställare Lön för en Spikklippare Lön för en Spikmaskinskötare Lön för en Spikställare Lön för en Spolare, metall Lön för en Strängpressare, metall Lön för en Ställare, valsverk Lön för en Svalbäddsskötare Lön för en Sätthärdare Lön för en Tennsprutare Lön för en Tråddragare Lön för en Trådriktare Lön för en Trådspolare, metall Lön för en Trådvalsare Lön för en Uppläggare, värmebehandling Lön för en Valsare Lön för en Valsverksoperatör Lön för en Varmförblyare Lön för en Varmförtennare Lön för en Varmplåtledare Lön för en Värmare, valsverk Lön för en Värmebehandlare Lön för en Värmebehandlingsoperatör Lön för en Ytbehandlare, metall Lön för en Ytbehandlare, metalliserare
Täby
Operatör / Montör till Spectrogon
Ledigt jobb som maskinoperatör, ytbehandling på Spectrogon AB i Täby
Stockholm
Processoperatör sökes till våtsiktsanläggning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, ytbehandling på Prowork Bemanning AB i Stockholm
Solna
Processoperatör sökes till våtsiktsanläggning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, ytbehandling på Prowork Bemanning AB i Solna
Örkelljunga
Maskinoperatör med tekniskt intresse
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, ytbehandling på Inpeople Sverige AB i Örkelljunga
Skellefteå
Operator
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, ytbehandling på Minnovation International AB i Skellefteå
Eskilstuna
Maskinoperatör, arbetare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, ytbehandling på Ytsab Defence AB i Eskilstuna
Vaggeryd
Ytbehandlare till Cromtjänst AB
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, ytbehandling på OnePartnerGroup GGVV AB i Vaggeryd
Ulricehamn
Industriarbetare, ytbehandlare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, ytbehandling på Boge Kompetens AB i Ulricehamn
Solna
Processoperatör sökes till våtsiktsanläggning
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, ytbehandling på Prowork Bemanning AB i Solna
Örebro
Suzuki Garphyttan söker maskinoperatörer och truckförare för sommarvikariat
Ledigt jobb som maskinoperatör, ytbehandling på Suzuki Garphyttan AB i Örebro
Vårgårda
Processansvarig till Villeroy & Boch Gustavsberg AB i Vårgårda
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, ytbehandling på AB Söder & Co Consulting i Vårgårda
Tranås
Vi söker sommarpersonal till vår Montering och Verkstad
Ledigt jobb som maskinoperatör, ytbehandling på Strömsholmen AB i Tranås
Tranemo
Ytbehandlare till 2-skift
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinskötare, lackering på Boge Kompetens AB i Tranemo
Norrköping
Ytbehandlare-metallprodukter sökes till Norrköping
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, ytbehandling på Brink Förnicklingsfabriken AB i Norrköping
Ulricehamn
Industriarbetare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinskötare, lackering på Boge Kompetens AB i Ulricehamn
Västerås
processoperatör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, ytbehandling på Randstad AB i Västerås