Lönestatistik för en formare, gjuteri 2023

Vad tjänar en formare, gjuteri i månaden? Medellönen är 34500 kronor i månaden enligt 2023 års lönestatistik. I de fall då lönestatiken bygger på deltidsanställda har lönen räkntats upp till heltid. I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 33400 kronor i yrket medan männen har en lön på 34700 kronor. Se även aducerare , anlöpare och anodiserare .

För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda arbetare som har den högsta lönen med i snitt 34500 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som formare, gjuteri.

Medellön, snittlön eller medianlön för en formare, gjuteri?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 34500 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket. Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln formare, gjuteri in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre. Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.

Yrkeskategori för det här yrket

Lönen för det här yrket baseras på en bredare yrkeskatetegori där flera yrken ingår. Den bredare kategorin som just det här yrket tillhör har den här yrkesbeskrivningen.

Beskrivning av yrkets bredare yrkeskategori

“Utför annat maskin- och processoperatörsarbete inom stål och metall än inom 8121–8122. Exem­pel på arbetsuppgifter: Styr och övervakar maski­ner som drar, pressar och formar metall för att tillverka tråd, spik, stållinor, rör, stänger och liknande produkter. Övervakar och kontrollerar automatiska anläggningar för gjutning. Sköter maskiner för tillverkning av gjutformar och gjutkärnor.”

Hur ser lönestatistiken ut för en formare, gjuteri i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för formare, gjuteri skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 34500 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:

Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som formare, gjuteri? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 33400 kronor som formare, gjuteri medan männens lön är 34700 kronor.
År Medellön kvinnor Medellön män
2014 30400 kronor31600 kronor
2015 29000 kronor30200 kronor
2016 29700 kronor30500 kronor
2017 30400 kronor31400 kronor
2018 32000 kronor32000 kronor
2019 32400 kronor33000 kronor
2020 33100 kronor34000 kronor
2021 33400 kronor34700 kronor

Lönestatistik för formare, gjuteri i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön 2020
Sverige33900
Stockholm31100
Östra Mellansverige33800
Småland med öarna30700
Sydsverige31700
Västsverige27300
Norra Mellansverige35600
Mellersta Norrland..
Övre Norrland..

Hur många jobbar som formare, gjuteri i Sverige?

Det är totalt 7100 personer som idag är anställda som formare, gjuteri enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige7100
Stockholm och Stockholms län..
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län3100
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län330
Blekinge och Skåne län..
Hallands och Västra Götalands län190
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län2600
Västernorrlands och Jämtlands..
Västerbottens och Norrbottens län..

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en formare, gjuteri i lön i månaden?

Medellönen för en formare, gjuteri är 34500 kronor.

Hur många jobbar som formare, gjuteri i Sverige?

Det finns 7100 personer anställda i Sverige.


Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som formare, gjuteri eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner

Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Yrken relaterade till formare, gjuteri

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Aducerare Lön för en Anlöpare Lön för en Anodiserare Lön för en Anodiseringsoperatör Lön för en Avfettare Lön för en Avgjutare Lön för en Avsynare, metalliserare Lön för en Bandvalsare Lön för en Betare Lön för en Blästrare, metall Lön för en Eloxerare Lön för en Extruderskötare, metall Lön för en Folievalsare, metall Lön för en Formare, gjuteri Lön för en Fosfaterare Lön för en Förgyllare, metall Lön för en Förkromare Lön för en Förnicklare Lön för en Försilvrare, metall Lön för en Förtennare Lön för en Förvalsare Lön för en Galvanisatör Lön för en Gjuterioperatör, stål- och metallverk Lön för en Glödgare Lön för en Handriktare Lön för en Handvalsare Lön för en Hasplare, metall Lön för en Härdare, metall Lön för en Härderiarbetare Lön för en Härvlare, metall Lön för en Inläggare, valsverk Lön för en Kadmierare Lön för en Kallvalsare Lön för en Kokillgjutare Lön för en Kromarbetare Lön för en Kärnmakare, maskin Lön för en Laminerare, metall Lön för en Linslagare Lön för en Maskinformare, gjuteri Lön för en Maskinkärnmakare Lön för en Maskinoperatör, metallytebehandling Lön för en Maskinriktare Lön för en Maskinvalsare Lön för en Materialman, valsverk Lön för en Metalliserare Lön för en Metallsprutare Lön för en Oxiderare Lön för en Plasmaoperatör Lön för en Plåtriktare Lön för en Pläterare Lön för en Pressgjutare Lön för en Pressriktare Lön för en Processoperatör, värmebehandling Lön för en Profilerare, valsverk Lön för en Rackare, ytbehandling Lön för en Reglerare, valsverk Lön för en Riktare, metall Lön för en Ringverksarbetare Lön för en Rörbockare Lön för en Rördragare Lön för en Rörriktare Lön för en Rörvalsare Lön för en Sandberedare, gjuteri Lön för en Sandblästrare, metall Lön för en Skivställare Lön för en Spikklippare Lön för en Spikmaskinskötare Lön för en Spikställare Lön för en Spolare, metall Lön för en Strängpressare, metall Lön för en Ställare, valsverk Lön för en Svalbäddsskötare Lön för en Sätthärdare Lön för en Tennsprutare Lön för en Tråddragare Lön för en Trådriktare Lön för en Trådspolare, metall Lön för en Trådvalsare Lön för en Uppläggare, värmebehandling Lön för en Valsare Lön för en Valsverksoperatör Lön för en Varmförblyare Lön för en Varmförtennare Lön för en Varmplåtledare Lön för en Värmare, valsverk Lön för en Värmebehandlare Lön för en Värmebehandlingsoperatör Lön för en Ytbehandlare, metall Lön för en Ytbehandlare, metalliserare
Eskilstuna
Är du vår framtida medarbetare?
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på MiJob Bemanning & Rekrytering i Sverige AB i Eskilstuna
Köping
Är du vår framtida medarbetare?
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på MiJob Bemanning & Rekrytering i Sverige AB i Köping
Kungsör
Är du vår framtida medarbetare?
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på MiJob Bemanning & Rekrytering i Sverige AB i Kungsör
Finspång
CNC-operatör till Siemens Energy i Finspång
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på Manpower AB i Finspång
Vetlanda
Rekryteringsträff hos oss på Montico den 30:e Januari
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på Montico Hr Partner AB i Vetlanda
Borås
Robotprogrammerare till industri i Borås
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på OnePartnerGroup Borås AB i Borås
Bollebygd
Robotprogrammerare till industri i Borås
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på OnePartnerGroup Borås AB i Bollebygd
Oskarshamn
Sommarjobbare till vår produktion
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på Saft AB i Oskarshamn
Ulricehamn
Presslinjeoperatör till verkstadsindustrin
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på Montico Hr Partner AB i Ulricehamn
Österåker
Bilplåtslagare
Ledigt jobb som plåtriktare på Auto Best AB i Österåker
Perstorp
Maskinoperatörer hos ESAB i Perstorp!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på Manpower AB i Perstorp
Luleå
Bli en av oss - Scania Luleå söker produktionspersonal och sommarvikarier
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på Scania CV AB i Luleå
Västerås
Är du vår framtida medarbetare?
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på MiJob Bemanning & Rekrytering i Sverige AB i Västerås
Vimmerby
Ljunghäll söker teknikintresserad sommarpersonal!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på Metallfabriken Ljunghäll AB i Vimmerby
Halmstad
Production Operator
Ledigt jobb som processoperatör, värmebehandling på Fbsciences Europe Filial i Halmstad
Göteborg
Laseroperatör till RZ Riboverken
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på Eterni Sweden AB i Göteborg
Eskilstuna
Industriarbetare till kund i Eskilstuna!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på Libera i Sverige AB i Eskilstuna
Smedjebacken
Produktionspersonal till Stålverket i Smedjebacken
Ledigt jobb som processoperatör, metallindustri på Ovako AB i Smedjebacken
Uppsala
Kantpressoperatör till AQ M-Tech i Uppsala
Ledigt jobb som processoperatör, metallindustri på Winrow rekrytering AB i Uppsala
Västerås
Traversförare inom stålindustrin i Surahammar
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på Jobwise AB i Västerås
Varberg
Processoperatörer till Ringhals
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, värmebehandling på Vattenfall AB i Varberg
Göteborg
Provare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på SAAB AB i Göteborg
Jönköping
Processoperatörer sökes till välkänt företag i Huskvarna
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på Uniflex Sverige AB i Jönköping
Sandviken
Driven produktionsmedarbetare till SCC
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på TIKK TAKK TIME SWEDEN AB i Sandviken
Västerås
Operatörer med industrivana till Westinghouse
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på Adecco Sweden AB i Västerås
Hagfors
Operatörer till våra industrikunder i Hagfors
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på Manpower AB i Hagfors
Finspång
Sommarjobba på Gränges i Finspång
Ledigt jobb som processoperatör, metallindustri på Gränges Finspång AB i Finspång
Västerås
Maskinoperatörer sökes till industri i Surahammar
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på Jobwise AB i Västerås
Köping
Best söker processoperatörer
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på Best Bemanning & Rekrytering i Sverige AB i Köping
Jönköping
Maskinoperatör till Husqvarna Group
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, metallindustri på Randstad AB i Jönköping