Lön områdesansvarig, fastighetsskötare 2023

- Lönestatistik för en områdesansvarig, fastighetsskötareVad tjänar en områdesansvarig, fastighetsskötare i månaden? Medellönen för 2023 är:

29 400 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 28300 kronor i yrket medan männen har en lön på 29500 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är statsanställda som har den högsta lönen med i snitt 33800 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som områdesansvarig, fastighetsskötare.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en områdesansvarig, fastighetsskötare i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 29400 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en områdesansvarig, fastighetsskötare

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 176 kronor.

Dagslön för en områdesansvarig, fastighetsskötare

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1400 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en områdesansvarig, fastighetsskötare kvar i lön efter skatt? En områdesansvarig, fastighetsskötare får ut 19 714 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 29 400 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 4 988 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 396 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 18 kronor
Lönen efter skatt 19 714 kronor


Sök lediga jobb som områdesansvarig, fastighetsskötare

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som områdesansvarig, fastighetsskötare eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Malung-Sälen på Fritidsfastigheter i Gusjö-Kläppen AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Karlshamn
Fastighetsskötare / Vaktmästare

Ledigt jobb som fastighetsskötare/fastighetsarbetare på Karlshamns fastighetsservice AB i Karlshamn

Läs om jobbet
Linköping
Tekniker med känsla för service

Ledigt jobb som fastighetsskötare/fastighetsarbetare på Linköpings Universitet i Linköping

Läs om jobbet
Örebro
Drifttekniker

Ledigt jobb som fastighetstekniker/drifttekniker, fastighet på Riksbyggen ekonomisk förening i Örebro

Läs om jobbet

Vad gör en områdesansvarig, fastighetsskötare?

Vi har inga detaljer kring vad en områdesansvarig, fastighetsskötare jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Övervakar, sköter och underhåller fastigheters inre och yttre miljö. Kontrollerar ventilations- och värmeanläggningar. Utför mindre reparationer och svarar för service till hyresgäster och besökare.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en områdesansvarig, fastighetsskötare i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för områdesansvarig, fastighetsskötare skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 33800 kronor

 • Kommunalanställd: 28500 kronor

 • Regionanställd 26400 kronor

 • Privatanställd arbetare 29800 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Är det lätt att få jobb som områdesansvarig, fastighetsskötare?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som områdesansvarig, fastighetsskötare.

Ungefär 41100 jobbar som fastighetsskötare i landet, av dessa är cirka 15 procent kvinnor och 85 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för fastighetsskötare det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för fastighetsskötare kommer vara stora. Yrket kräver oftast en gymnasieutbildning med relevant yrkesexamen, men inriktningen kan variera.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som områdesansvarig, fastighetsskötare? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 28300 kronor som områdesansvarig, fastighetsskötare medan männens lön är 29500 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som områdesansvarig, fastighetsskötare.

Lönestatistik för områdesansvarig, fastighetsskötare i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige28 300 kronor
Stockholm30 200 kronor
Östra Mellansverige28 100 kronor
Småland med öarna27 500 kronor
Sydsverige27 600 kronor
Västsverige29 000 kronor
Norra Mellansverige27 300 kronor
Mellersta Norrland27 100 kronor
Övre Norrland27 900 kronor


Hur många jobbar som områdesansvarig, fastighetsskötare i Sverige?

Det är totalt 33800 personer som idag är anställda som områdesansvarig, fastighetsskötare enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige33 800
Stockholm och Stockholms län4 800
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län6 000
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län4 300
Hallands och Västra Götalands län8 000
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län3 400
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en områdesansvarig, fastighetsskötare i lön i månaden?

Medellönen för en områdesansvarig, fastighetsskötare är 29400 kronor.

Hur många jobbar som områdesansvarig, fastighetsskötare i Sverige?

Det finns 33800 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en områdesansvarig, fastighetsskötare?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 28300 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 29500 kronor.

Hur mycket betalar en områdesansvarig, fastighetsskötare i skatt?

En områdesansvarig, fastighetsskötare betalar i snitt 8403 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln områdesansvarig, fastighetsskötare in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som områdesansvarig, fastighetsskötare eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till områdesansvarig, fastighetsskötare

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Badvaktmästare Lön för en Besiktningsman, lägenhet Lön för en Bovärd Lön för en Chefshusfru Lön för en Driftchef, fastighetsskötare Lön för en Drifttekniker, fastighet Lön för en Fastighetsarbetare Lön för en Fastighetseldare Lön för en Fastighetsmaskinist Lön för en Fastighetsreparatör Lön för en Fastighetsskötare Lön för en Fastighetstekniker Lön för en Fastighetsunderhållare Lön för en Fastighetsvärd Lön för en Hotellhusfru Lön för en Husfru, hotell/restaurang Lön för en Husvärd Lön för en Idrottsplatsarbetare Lön för en Idrottsplatsvaktmästare Lön för en Instruktionsstädare Lön för en Kapellvaktmästare Lön för en Kundvärd, bostadsföretag Lön för en Kvartersvärd Lön för en Kyrkvaktmästare Lön för en Lokalkoordinator Lön för en Lokalvårdsinspektör Lön för en Lokalvårdsledare Lön för en Maskinist, fastighet Lön för en Områdesansvarig, fastighetsskötare Lön för en Pensionatsvärd Lön för en Portvakt, fastighet Lön för en Restauranghusfru Lön för en Skolvaktmästare Lön för en Sporthallsvaktmästare Lön för en Städinspektör Lön för en Städinstruktör Lön för en Städkonsulent Lön för en Städkonsult Lön för en Städledare Lön för en Tillsynsman, fastighet Lön för en Tillsynsman, fritidsanläggning Lön för en Vaktmästare, bad Lön för en Vaktmästare, fastighetsskötare Lön för en Vaktmästare, idrottsplats Lön för en Vaktmästare, kyrka Lön för en Vaktmästare, skola Lön för en Vaktmästare, sporthall Lön för en Våningshusfru Lön för en Värmeskötare, fastighet Lön för en Åldfru Lön för en Överstädare
Malung-Sälen
Vaktmästare/maskinförare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fastighetsskötare/fastighetsarbetare på Fritidsfastigheter i Gusjö-Kläppen AB i Malung-Sälen
Karlshamn
Fastighetsskötare / Vaktmästare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fastighetsskötare/fastighetsarbetare på Karlshamns fastighetsservice AB i Karlshamn
Linköping
Tekniker med känsla för service
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fastighetsskötare/fastighetsarbetare på Linköpings Universitet i Linköping
Örebro
Drifttekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fastighetstekniker/drifttekniker, fastighet på Riksbyggen ekonomisk förening i Örebro
Sollentuna
Fastighetstekniker till John Mattson i Stockholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fastighetsskötare/fastighetsarbetare på Isaksson Rekrytering & Bemanning AB i Sollentuna
Vadstena
Drifttekniker till Pema Partner i Vadstena
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fastighetstekniker/drifttekniker, fastighet på Jobandtalent People Sweden AB i Vadstena
Stockholm
Fastighetsskötare till Salem
Ledigt jobb som fastighetsskötare/fastighetsarbetare på Heimstaden AB i Stockholm
Borås
Vaktmästare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som skolvaktmästare på Borås kommun i Borås
Västerås
Hagvidson söker fastighetsskötare till långsiktigt uppdrag i Mälardalen.
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fastighetsskötare/fastighetsarbetare på EJB Nyponlunden AB i Västerås
Arvidsjaur
Arvidsjaurhem söker fastighetstekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fastighetstekniker/drifttekniker, fastighet på Arvidsjaurhem AB i Arvidsjaur
Göteborg
Lösnings orienterad fastighetsskötare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fastighetsskötare/fastighetsarbetare på Prowork Göteborg AB i Göteborg
Luleå
Serviceman
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som sporthallsvaktmästare på Luleå kommun i Luleå
Göteborg
ISS söker Fastighetsskötare/tekniker till kund i Göteborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fastighetsskötare/fastighetsarbetare på Iss Facility Services AB i Göteborg
Umeå
Serviceinriktad vaktmästare till Mariakyrkan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kyrkvaktmästare på Umeå Pastorat i Umeå
Göteborg
ISS söker VVS-tekniker till kund i Göteborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fastighetstekniker/drifttekniker, fastighet på Iss Facility Services AB i Göteborg
Helsingborg
Extrapersonal till Helsingborg, Malmö och Ängelholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fastighetsskötare/fastighetsarbetare på Eterni Sweden AB i Helsingborg
Växjö
Vi söker nu tre tekniker till fastighetsavdelningen på Region Kronoberg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fastighetstekniker/drifttekniker, fastighet på REGION KRONOBERG i Växjö
Stockholm
DRIFTPERSONAL/VAKTMÄSTARE TILL MUST
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fastighetstekniker/drifttekniker, fastighet på Försvarsmakten i Stockholm
Gotland
Fastighetsskötare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fastighetsskötare/fastighetsarbetare på Jacqueline Raymond AB i Gotland
Göteborg
Fastighetsskötare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fastighetsskötare/fastighetsarbetare på Meet a Group international AB i Göteborg
Göteborg
Fastighetsskötare
Ledigt jobb som fastighetsskötare/fastighetsarbetare på Göteborgs Service Partner AB i Göteborg
Göteborg
Fastighetstekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fastighetstekniker/drifttekniker, fastighet på GÖTEBORGS KOMMUN i Göteborg
Lund
Extrapersonal till Helsingborg, Malmö och Ängelholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fastighetsskötare/fastighetsarbetare på Eterni Sweden AB i Lund
Göteborg
Fastighetsskötare
Ledigt jobb som fastighetsskötare/fastighetsarbetare på Ideella fören Fören Betaniahemmet med företagsna i Göteborg
Eslöv
Fastighetstekniker kompetens inom ventilation. Eslövs nya "MacGyver"
Ledigt jobb som fastighetstekniker/drifttekniker, fastighet på Blomsterbergs Möbler AB i Eslöv
Uddevalla
Drifttekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fastighetstekniker/drifttekniker, fastighet på Riksbyggen ekonomisk förening i Uddevalla
Varberg
Drifttekniker till Fastighetsavdelningen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fastighetstekniker/drifttekniker, fastighet på Varbergs kommun i Varberg
Växjö
Vaktmästare med lokalvård till Teleborg med omnejd
Ledigt jobb som kyrkvaktmästare på Växjö Pastorat i Växjö
Eskilstuna
Fastighetsvärd
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bovärd/fastighetsvärd/husvärd på Eskilstuna Kommunfastigheter AB i Eskilstuna
Linköping
Fastighetstekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som fastighetstekniker/drifttekniker, fastighet på Tekniska Verken i Linköping AB (Publ) i Linköping