Lön åldfru 2024

- Lönestatistik för en åldfruVad tjänar en åldfru i månaden? Medellönen för 2024 är:

31 300 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 30800 kronor i yrket medan männen har en lön på 33500 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är statsanställda som har den högsta lönen med i snitt 31700 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som åldfru.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en åldfru i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 31300 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en åldfru

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 187 kronor.

Dagslön för en åldfru

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1490 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en åldfru kvar i lön efter skatt? En åldfru får ut 21 046 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 31 300 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 5 325 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 626 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 20 kronor
Lönen efter skatt 21 046 kronor


Sök lediga jobb som åldfru

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som åldfru eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Helsingborg på Forenede Service AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Enköping
Städare/lokalvårdare

Ledigt jobb som arbetsledare, städ/husfru/städledare på Asses miljövänliga städ AB i Enköping

Läs om jobbet
Stockholm
Arbetsledare Lokalvård

Ledigt jobb som arbetsledare, städ/husfru/städledare på SIMH SWEDEN AB i Stockholm

Läs om jobbet
Staffanstorp
Arbetsledare inom lokalvård

Ledigt jobb som arbetsledare, städ/husfru/städledare på Activa Servicepartner i Staffanstorp AB i Staffanstorp

Läs om jobbet

Vad gör en åldfru?

Vi har inga detaljer kring vad en åldfru jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Leder, planerar och samordnar det dagliga städarbetet samt följer upp och utvecklar instruktioner och rutiner. Ansvarar för städmaterial, gästartiklar, linne och annat material.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en åldfru i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för åldfru skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 31700 kronor

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 31300 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som åldfru? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 30800 kronor som åldfru medan männens lön är 33500 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som åldfru.

Lönestatistik för åldfru i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige30 600 kronor
Stockholm27 500 kronor
Östra Mellansverige¤¤¤ kronor
Småland med öarna¤¤¤ kronor
Sydsverige32 500 kronor
Västsverige31 100 kronor
Norra Mellansverige¤¤¤ kronor
Mellersta Norrland¤¤¤ kronor
Övre Norrland¤¤¤ kronor


Hur många jobbar som åldfru i Sverige?

Det är totalt .. personer som idag är anställda som åldfru enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige¤¤¤
Stockholm och Stockholms län¤¤¤
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län¤¤¤
Hallands och Västra Götalands län¤¤¤
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en åldfru i lön i månaden?

Medellönen för en åldfru är 31300 kronor.

Hur många jobbar som åldfru i Sverige?

Det finns .. personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en åldfru?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 30800 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 33500 kronor.

Hur mycket betalar en åldfru i skatt?

En åldfru betalar i snitt 8970 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln åldfru in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som åldfru eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till åldfru

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Badvaktmästare Lön för en Besiktningsman, lägenhet Lön för en Bovärd Lön för en Chefshusfru Lön för en Driftchef, fastighetsskötare Lön för en Drifttekniker, fastighet Lön för en Fastighetsarbetare Lön för en Fastighetseldare Lön för en Fastighetsmaskinist Lön för en Fastighetsreparatör Lön för en Fastighetsskötare Lön för en Fastighetstekniker Lön för en Fastighetsunderhållare Lön för en Fastighetsvärd Lön för en Hotellhusfru Lön för en Husfru, hotell/restaurang Lön för en Husvärd Lön för en Idrottsplatsarbetare Lön för en Idrottsplatsvaktmästare Lön för en Instruktionsstädare Lön för en Kapellvaktmästare Lön för en Kundvärd, bostadsföretag Lön för en Kvartersvärd Lön för en Kyrkvaktmästare Lön för en Lokalkoordinator Lön för en Lokalvårdsinspektör Lön för en Lokalvårdsledare Lön för en Maskinist, fastighet Lön för en Områdesansvarig, fastighetsskötare Lön för en Pensionatsvärd Lön för en Portvakt, fastighet Lön för en Restauranghusfru Lön för en Skolvaktmästare Lön för en Sporthallsvaktmästare Lön för en Städinspektör Lön för en Städinstruktör Lön för en Städkonsulent Lön för en Städkonsult Lön för en Städledare Lön för en Tillsynsman, fastighet Lön för en Tillsynsman, fritidsanläggning Lön för en Vaktmästare, bad Lön för en Vaktmästare, fastighetsskötare Lön för en Vaktmästare, idrottsplats Lön för en Vaktmästare, kyrka Lön för en Vaktmästare, skola Lön för en Vaktmästare, sporthall Lön för en Våningshusfru Lön för en Värmeskötare, fastighet Lön för en Åldfru Lön för en Överstädare
Helsingborg
Forenede Service söker en gruppledare i Helsingborg
Ledigt jobb som arbetsledare, städ/husfru/städledare på Forenede Service AB i Helsingborg
Enköping
Städare/lokalvårdare
Ledigt jobb som arbetsledare, städ/husfru/städledare på Asses miljövänliga städ AB i Enköping
Stockholm
Arbetsledare Lokalvård
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som arbetsledare, städ/husfru/städledare på SIMH SWEDEN AB i Stockholm
Staffanstorp
Arbetsledare inom lokalvård
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som arbetsledare, städ/husfru/städledare på Activa Servicepartner i Staffanstorp AB i Staffanstorp
Uppsala
Gruppledare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som arbetsledare, städ/husfru/städledare på MIAB AB i Uppsala
Skellefteå
Rooms division manager/Arbetsledare till Sodexo i Skellefteå
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som arbetsledare, städ/husfru/städledare på Sodexo AB i Skellefteå
Erfaren arbetsledare sökes
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som arbetsledare, städ/husfru/städledare på Keab Gruppen AB i
Karlshamn
Glamping Värd/Värdinna till skärgårdsö i sommarparadis!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som hotellhusfru på Tärnö Kroken AB i Karlshamn
Göteborg
Städande assisterande husfru sökes
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som arbetsledare, städ/husfru/städledare på Restaurang Assistans i Skandinavien AB i Göteborg
Uppsala
Experienced Housekeeping Leader; English Speaking Housekeeping Manager
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som arbetsledare, städ/husfru/städledare på The Ellen Group AB i Uppsala
Stockholm
Driftledare till ISS verksamhet i Solna!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som arbetsledare, städ/husfru/städledare på Academic Work Sweden AB i Stockholm
Uppsala
Serviceledare till lokalvårdsenheten
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som arbetsledare, städ/husfru/städledare på Uppsala Universitet i Uppsala
Kalmar
Field Lead 2024 - Kalmar
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som arbetsledare, städ/husfru/städledare på Hemfrid i Sverige AB i Kalmar
Gotland
Vi söker städare/städerska med extra ansvar till sommaren 2024
Ledigt jobb som arbetsledare, städ/husfru/städledare på Björkhaga Strandby AB i Gotland
Stockholm
Shift Leader Housekeeping Scandic Alvik, heltid
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som hotellhusfru på Scandic Hotels AB i Stockholm
Stockholm
Gruppledare hotellstäd - Norrtälje
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som hotellhusfru på MIAB AB i Stockholm
Städare/lokalvårdare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som instruktionsstädare på Städ och trädgårdservice AT AB i
Östhammar
Husfru / städ
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som hotellhusfru på Wärdshuset Gammel Tammen AB i Östhammar
Malmö
Jobba som supervisor med ett superteam inom hotellstäd!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som arbetsledare, städ/husfru/städledare på Restaurang Assistans i Skandinavien AB i Malmö
Jönköping
Spa personal sökes i centrala Jönköping!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som arbetsledare, städ/husfru/städledare på GV Stars Bemanning AB i Jönköping
Jönköping
Städansvarig till City Hotel i Jönköping
Ledigt jobb som hotellhusfru på Got City Center Hotels AB i Jönköping
Västerås
Skiftledare till Servicehallen
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som arbetsledare, städ/husfru/städledare på Svealandstrafiken AB i Västerås
Uppsala
Arbetsledare lokalvård
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som arbetsledare, städ/husfru/städledare på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala
Stockholm
Gruppledare till Carotte Housekeeping
Ledigt jobb som arbetsledare, städ/husfru/städledare på Carotte Staff AB i Stockholm
Göteborg
En trygg assisterande supervisor sökes till housekeeping-teamet på Quality
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som arbetsledare, städ/husfru/städledare på Nordic Choice Commercial Services AB i Göteborg
Stockholm
Städföretag med fokus på flyttstädning och fönsterputs,vi söker städerska
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som arbetsledare, städ/husfru/städledare på Hijazi, Alaa i Stockholm
Umeå
Arbetsledare entreprenadstäd
Ledigt jobb som arbetsledare, städ/husfru/städledare på TM Rent AB i Umeå
Stockholm
städerska i Stockholm DELTID/HELTID
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som arbetsledare, städ/husfru/städledare på Hijazi, Alaa i Stockholm
Stockholm
Forenede Service söker en gruppledare till Stockholm
Ledigt jobb som arbetsledare, städ/husfru/städledare på Forenede Service AB i Stockholm
Stockholm
Arbetsledare Spårvagn station underhåll
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som arbetsledare, städ/husfru/städledare på MTC Sweden AB i Stockholm