Lön museitekniker 2024

- Lönestatistik för en museiteknikerVad tjänar en museitekniker i månaden? Medellönen för 2024 är:

33 200 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 32100 kronor i yrket medan männen har en lön på 33400 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är statsanställda som har den högsta lönen med i snitt 35500 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som museitekniker.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en museitekniker i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 33200 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en museitekniker

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 199 kronor.

Dagslön för en museitekniker

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1581 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en museitekniker kvar i lön efter skatt? En museitekniker får ut 22 378 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 33 200 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 5 662 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 856 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 21 kronor
Lönen efter skatt 22 378 kronor


Sök lediga jobb som museitekniker

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 29 jobbannonser för lediga tjänster som museitekniker eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Norrköping på Kolmårdens Djurpark AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Krokom
Belysningstekniker till Jämtland

Ledigt jobb som belysningstekniker, scen på Vattenfall AB i Krokom

Läs om jobbet
Östersund
Belysningstekniker till Jämtland

Ledigt jobb som belysningstekniker, scen på Vattenfall AB i Östersund

Läs om jobbet
Uppsala
Ljustekniker med fokus på event

Ledigt jobb som ljustekniker på Scenteknik Avl AB i Uppsala

Läs om jobbet

Vad gör en museitekniker?

Vi har inga detaljer kring vad en museitekniker jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Installerar och programmerar utrustning för ljus, ljud och scenmaskineri. Svarar för och sköter ljussättning. Ansvarar för sceners byggnad, funktion och tekniska utrustning samt underhåll. Planerar och genomför föreställningar med artister inom scenkonsten. Bygger, skiftar och river dekor.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en museitekniker i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för museitekniker skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 35500 kronor

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 33100 kronorÄr det lätt att få jobb som museitekniker?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som museitekniker.

Prognosen för ljud, ljus- och bildtekniker är en total prognos för ljus-, ljud- och scentekniker, bild- och sändningstekniker. Ungefär 4400 jobbar som ljud, ljus- och bildtekniker i landet, av dessa är cirka 23 procent kvinnor och 77 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för ljud, ljus- och bildtekniker det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för ljud, ljus- och bildtekniker kommer vara stora.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som museitekniker? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 32100 kronor som museitekniker medan männens lön är 33400 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som museitekniker.

Lönestatistik för museitekniker i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige31 800 kronor
Stockholm32 300 kronor
Östra Mellansverige¤¤¤ kronor
Småland med öarna¤¤¤ kronor
Sydsverige¤¤¤ kronor
Västsverige29 800 kronor
Norra Mellansverige¤¤¤ kronor
Mellersta Norrland¤¤¤ kronor
Övre Norrland¤¤¤ kronor


Hur många jobbar som museitekniker i Sverige?

Det är totalt 2200 personer som idag är anställda som museitekniker enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige2 200
Stockholm och Stockholms län¤¤¤
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län¤¤¤
Hallands och Västra Götalands län¤¤¤
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en museitekniker i lön i månaden?

Medellönen för en museitekniker är 33200 kronor.

Hur många jobbar som museitekniker i Sverige?

Det finns 2200 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en museitekniker?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 32100 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 33400 kronor.

Hur mycket betalar en museitekniker i skatt?

En museitekniker betalar i snitt 9538 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln museitekniker in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som museitekniker eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till museitekniker

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en A-ljudtekniker Lön för en AV-tekniker Lön för en Backlinetekniker Lön för en Belysningsmästare Lön för en Belysningstekniker Lön för en Bildingenjör Lön för en Bildmixer Lön för en Bildmixertekniker Lön för en Bildproducent Lön för en Bildtekniker Lön för en Bing Lön för en Biografmaskinist Lön för en Biograftekniker Lön för en Biomaskinist Lön för en Colorist Lön för en Fartygsradiotelegrafist Lön för en Fartygstelegrafist Lön för en Filmklippare Lön för en Filmljudtekniker Lön för en Filmljussättare Lön för en Filmpassare Lön för en Filmredigerare Lön för en Filmtekniker, film och TV Lön för en Frekvenskoordinerare Lön för en Inspelningskoordinator Lön för en Inspelningsledare Lön för en Inspelningstekniker Lön för en Kameraassistent, film Lön för en Kameraman, TV Lön för en Kameraoperatör Lön för en Konferenstekniker Lön för en Kopplingstekniker, scanner Lön för en Kopplingstekniker, videoband Lön för en Ljudassistent Lön för en Ljudbandstekniker Lön för en Ljudbiträde Lön för en Ljuddesigner Lön för en Ljudingenjör Lön för en Ljudläggare Lön för en Ljudtekniker Lön för en Ljusdesigner Lön för en Ljussättare Lön för en Ljustekniker Lön för en Länktekniker Lön för en Maskinist, biograf Lön för en Mixare, ljudtekniker Lön för en Mixertekniker Lön för en Monitortekniker Lön för en Museitekniker Lön för en Musiktekniker Lön för en Nätverksoperatör, radio Lön för en OB-assistent Lön för en OB-tekniker Lön för en Projektionist Lön för en Radio Officer Lön för en Radiooperatör Lön för en Radiotekniker Lön för en Radiotelegrafist Lön för en Satellitövervakare Lön för en Scannertekniker Lön för en Scenchef Lön för en Scenförman Lön för en Sceninspektör Lön för en Scenmästare Lön för en Scentekniker Lön för en Skannertekniker Lön för en Studiotekniker Lön för en Stuntkoordinator Lön för en Sändningstekniker Lön för en Talbokstekniker Lön för en Teatertekniker Lön för en Technical operation manager Lön för en Teknisk chef, teater Lön för en Telefaxtekniker Lön för en TOM (Technical Operation Manager) Lön för en Tramp Lön för en Turnétekniker Lön för en TV-redigerare Lön för en Utställningstekniker Lön för en VB-tekniker Lön för en VFX Artist (Visual Effects Artist) Lön för en Videobandtekniker Lön för en Videoredigerare Lön för en Videotekniker, inspelning, överföring etc. Lön för en Överspelningstekniker
Norrköping
Showtekniker till Halloween på Kolmårdens Djurpark
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som scentekniker på Kolmårdens Djurpark AB i Norrköping
Krokom
Belysningstekniker till Jämtland
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som belysningstekniker, scen på Vattenfall AB i Krokom
Östersund
Belysningstekniker till Jämtland
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som belysningstekniker, scen på Vattenfall AB i Östersund
Uppsala
Ljustekniker med fokus på event
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ljustekniker på Scenteknik Avl AB i Uppsala
Östersund
Belysningstekniker till Jämtland
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som belysningstekniker, scen på Vattenfall AB i Östersund
Bollnäs
Belysningstekniker till Bollnäs
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som belysningstekniker, scen på Vattenfall AB i Bollnäs
Stockholm
Kungliga Operan söker Scenmästare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som scenförman på Kungliga Operan AB i Stockholm
Stockholm
Söker en Elektriker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som elektriker, film/elektriker, tv på Aeternum Holding AB i Stockholm
Stockholm
Ljudtekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ljudtekniker på Kulturhuset Stadsteatern AB i Stockholm
Skellefteå
SCENKONSTTEKNIKER LJUS
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ljustekniker på Västerbottensteatern AB i Skellefteå
Skellefteå
SCENKONSTTEKNIKER LJUD
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ljudtekniker på Västerbottensteatern AB i Skellefteå
Stockholm
Kulturhuset Stadsteatern söker en Belysningsmästare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som belysningsmästare på Kulturhuset Stadsteatern AB i Stockholm
Kumla
Logistikoperatör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som operatör, scenmaskineri på Nouryon Functional Chemicals AB i Kumla
Kristianstad
Scentekniker Kristianstads teater
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som scentekniker på Kristianstads kommun i Kristianstad
Värnamo
Ljusdesigner
Ledigt jobb som ljusdesigner på Proton Group AB i Värnamo
Södertälje
Assisterande AV-tekniker till Sodexo i Södertälje
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som av-tekniker på Sodexo AB i Södertälje
Vänersborg
Tekniker/vaktmästare till Musik- och kulturskolan Vänersborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som mixare, ljudtekniker på Vänersborgs kommun i Vänersborg
Stockholm
Kungliga Operan söker Enhetschef Scenteknik
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som scenförman på Kungliga Operan AB i Stockholm
Stockholm
Ljudtekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ljudtekniker på Kungliga Dramatiska Teatern AB i Stockholm
Stockholm
Kulturhuset Stadsteatern Vällingby Husby söker en Ljudtekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som scenförman på Kulturhuset Stadsteatern AB i Stockholm
Stockholm
Ljudtekniker i Vällingby Husby
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ljudtekniker på Kulturhuset Stadsteatern AB i Stockholm
Varberg
Belysningstekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som belysningstekniker, scen på Vattenfall AB i Varberg
Eslöv
Belysningstekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som belysningstekniker, scen på Vattenfall AB i Eslöv
Hässleholm
Belysningstekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som belysningstekniker, scen på Vattenfall AB i Hässleholm
Kristianstad
Belysningstekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som belysningstekniker, scen på Vattenfall AB i Kristianstad
Jönköping
Brinner du för teknik och kultur? Då är du kanske den vi söker!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som scenmästare på Destination Jönköping AB i Jönköping
Boden
Servicepersonal med ansvar för scen och teknik
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som scenmästare på Föreningen Folkets Hus i Boden Upa i Boden
Järfälla
Praktiskt lagd servicekoordinator med goda IT-kunskaper
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som konferenstekniker på Jakobsbergs Folkhögskola i Järfälla
Karlstad
Är du en pedagogisk produktionstekniker med ljudet i fokus?
Ledigt jobb som ljudtekniker på Sveriges Radio AB i Karlstad