Lönestatistik för en belysningstekniker 2023

Vad tjänar en belysningstekniker i månaden? Medellönen är 33200 kronor i månaden enligt 2023 års lönestatistik. I de fall då lönestatiken bygger på deltidsanställda har lönen räkntats upp till heltid. I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 32100 kronor i yrket medan männen har en lön på 33400 kronor. Se även a-ljudtekniker , av-tekniker och backlinetekniker .

För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är statsanställda som har den högsta lönen med i snitt 35500 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som belysningstekniker.

Medellön, snittlön eller medianlön för en belysningstekniker?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 33200 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket. Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln belysningstekniker in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre. Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.

Yrkeskategori för det här yrket

Lönen för det här yrket baseras på en bredare yrkeskatetegori där flera yrken ingår. Den bredare kategorin som just det här yrket tillhör har den här yrkesbeskrivningen.

Beskrivning av yrkets bredare yrkeskategori

“Installerar och programmerar utrustning för ljus, ljud och scenmaskineri. Svarar för och sköter ljussättning. Ansvarar för sceners byggnad, funktion och tekniska utrustning samt underhåll. Planerar och genomför föreställningar med artister inom scenkonsten. Bygger, skiftar och river dekor.”

Hur ser lönestatistiken ut för en belysningstekniker i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för belysningstekniker skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd: 35500 kronor

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare

 • Privatanställd tjänsteman: 33100 kronor

Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som belysningstekniker? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 32100 kronor som belysningstekniker medan männens lön är 33400 kronor.
År Medellön kvinnor Medellön män
2014 26800 kronor28800 kronor
2015 29200 kronor30200 kronor
2016 30300 kronor31700 kronor
2017 29700 kronor31000 kronor
2018 30800 kronor30500 kronor
2019 30600 kronor30600 kronor
2020 29000 kronor32200 kronor
2021 32100 kronor33400 kronor

Lönestatistik för belysningstekniker i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön 2020
Sverige31800
Stockholm32300
Östra Mellansverige..
Småland med öarna..
Sydsverige..
Västsverige29800
Norra Mellansverige..
Mellersta Norrland..
Övre Norrland..

Hur många jobbar som belysningstekniker i Sverige?

Det är totalt 2200 personer som idag är anställda som belysningstekniker enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige2200
Stockholm och Stockholms län..
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län..
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län..
Blekinge och Skåne län..
Hallands och Västra Götalands län..
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län..
Västernorrlands och Jämtlands..
Västerbottens och Norrbottens län..

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en belysningstekniker i lön i månaden?

Medellönen för en belysningstekniker är 33200 kronor.

Hur många jobbar som belysningstekniker i Sverige?

Det finns 2200 personer anställda i Sverige.


Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som belysningstekniker eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner

Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Yrken relaterade till belysningstekniker

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en A-ljudtekniker Lön för en AV-tekniker Lön för en Backlinetekniker Lön för en Belysningsmästare Lön för en Belysningstekniker Lön för en Bildingenjör Lön för en Bildmixer Lön för en Bildmixertekniker Lön för en Bildproducent Lön för en Bildtekniker Lön för en Bing Lön för en Biografmaskinist Lön för en Biograftekniker Lön för en Biomaskinist Lön för en Colorist Lön för en Fartygsradiotelegrafist Lön för en Fartygstelegrafist Lön för en Filmklippare Lön för en Filmljudtekniker Lön för en Filmljussättare Lön för en Filmpassare Lön för en Filmredigerare Lön för en Filmtekniker, film och TV Lön för en Frekvenskoordinerare Lön för en Inspelningskoordinator Lön för en Inspelningsledare Lön för en Inspelningstekniker Lön för en Kameraassistent, film Lön för en Kameraman, TV Lön för en Kameraoperatör Lön för en Konferenstekniker Lön för en Kopplingstekniker, scanner Lön för en Kopplingstekniker, videoband Lön för en Ljudassistent Lön för en Ljudbandstekniker Lön för en Ljudbiträde Lön för en Ljuddesigner Lön för en Ljudingenjör Lön för en Ljudläggare Lön för en Ljudtekniker Lön för en Ljusdesigner Lön för en Ljussättare Lön för en Ljustekniker Lön för en Länktekniker Lön för en Maskinist, biograf Lön för en Mixare, ljudtekniker Lön för en Mixertekniker Lön för en Monitortekniker Lön för en Museitekniker Lön för en Musiktekniker Lön för en Nätverksoperatör, radio Lön för en OB-assistent Lön för en OB-tekniker Lön för en Projektionist Lön för en Radio Officer Lön för en Radiooperatör Lön för en Radiotekniker Lön för en Radiotelegrafist Lön för en Satellitövervakare Lön för en Scannertekniker Lön för en Scenchef Lön för en Scenförman Lön för en Sceninspektör Lön för en Scenmästare Lön för en Scentekniker Lön för en Skannertekniker Lön för en Studiotekniker Lön för en Stuntkoordinator Lön för en Sändningstekniker Lön för en Talbokstekniker Lön för en Teatertekniker Lön för en Technical operation manager Lön för en Teknisk chef, teater Lön för en Telefaxtekniker Lön för en TOM (Technical Operation Manager) Lön för en Tramp Lön för en Turnétekniker Lön för en TV-redigerare Lön för en Utställningstekniker Lön för en VB-tekniker Lön för en VFX Artist (Visual Effects Artist) Lön för en Videobandtekniker Lön för en Videoredigerare Lön för en Videotekniker, inspelning, överföring etc. Lön för en Överspelningstekniker
Malmö
Ljuschef till Malmö Opera
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ljustekniker på Malmö Opera och Musikteater AB i Malmö
Vimmerby
Scentekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som scentekniker på Astrid Lindgrens Vimmerby AB i Vimmerby
Vimmerby
Ljudtekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ljudtekniker på Astrid Lindgrens Vimmerby AB i Vimmerby
Mölndal
Fälttekniker till Addsecure Smart Rescue
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ljudtekniker på Academic Work Sweden AB i Mölndal
Örebro
Teatertekniker med inriktning ljud
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som teatertekniker på Länsteatern i Örebro AB i Örebro
Haninge
Vaktmästare / tekniker ljud och ljus.
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som scentekniker på Haninge kommun i Haninge
Boden
Utställningstekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som museitekniker på Havremagasinet Art Management Group Ekonomisk Fö i Boden
Västerås
Vaktmästare eller Museitekniker till Kulturservice
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som museitekniker på REGION VÄSTMANLAND i Västerås
Borlänge
Elektriker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som elektriker, film/tv på SELEL ELTeknik AB i Borlänge
Eskilstuna
Teknisk samordnare till Scenkonst Sörmland
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som scenmästare på REGION SÖRMLAND i Eskilstuna
Stockholm
Är du studerande och vill få betalt för att titta på fotboll?
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ljudassistent på Studentconsulting Sweden AB (Publ) i Stockholm
Stockholm
Söker du ett extraarbete? Ny teaterscen söker extratekniker i Stockholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som teatertekniker på Potatopotato i Stockholm
Göteborg
Scentekniker till Göteborgs Stadsteater
Ledigt jobb som scentekniker på Göteborgs Stadsteater AB i Göteborg
Stockholm
Ljudtekniker till vårt teknikteam på Frejgatan i Stockholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ljudtekniker på AFRY AB i Stockholm
Jönköping
Konsttekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som museitekniker på REGION JÖNKÖPINGS LÄN i Jönköping
Stockholm
Chef, teknisk samordnare scenteknik
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som scenmästare på Kulturhuset Stadsteatern AB i Stockholm
Göteborg
Belysningsmästare till Folkteatern
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som belysningsmästare på Folkteatern Västra Götaland AB i Göteborg
Älmhult
Light Technician till möbelföretag i Älmhult
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ljustekniker på Zimmermans Rekrytering & HR Konsult AB i Älmhult
Stockholm
Kungliga Operan söker Teatertekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som scentekniker på Kungliga Operan AB i Stockholm
Västerås
Belysningstekniker till kund i Västerås!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som belysningstekniker på Uniflex Sverige AB i Västerås
Norrköping
Showtekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ljudtekniker på Kolmårdens Djurpark AB i Norrköping
Stockholm
Installatör ljud och bild
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som av-tekniker på Meeting technology Sweden AB i Stockholm
Uppsala
Lighting Artist
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ljussättare på Machinegames Sweden AB i Uppsala
Göteborg
Akustikkonsult
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ljudingenjör på AFRY AB i Göteborg
Sound & Light Host - Sommar 2023
Ledigt jobb som ljudtekniker på Ving SVE AB i
Falun
Museitekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som museitekniker på Stiftelsen Dalarnas Museum i Falun
Gnosjö
Vi söker Ljudtekniker till äventyret High Chaparral 2023
Ledigt jobb som ljudtekniker på High Chaparral Sweden AB i Gnosjö
Huddinge
Vikarierande Lokaltekniker
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ljudtekniker på Stiftelsen Stockholms Musikpedagogiska Institut i Huddinge
Stockholm
Ljudtekniker Parkteatern
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som ljudtekniker på Kulturhuset Stadsteatern AB i Stockholm
Stockholm
Scenmästare Parkteatern
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som scenmästare på Kulturhuset Stadsteatern AB i Stockholm