Lön modellmakare, trä 2023

- Lönestatistik för en modellmakare, träVad tjänar en modellmakare, trä i månaden? Medellönen för 2023 är:

29 000 kronor


Se även lönestatistik för:

När det gäller könen så tjänar männen i snitt 28900 i yrket. Någon aktuell lönestatistik för kvinnor finns inte. Det kan bero på att för få kvinnor jobbar inom yrket.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda arbetare som har den högsta lönen med i snitt 29000 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som modellmakare, trä.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en modellmakare, trä i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 29000 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en modellmakare, trä

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 174 kronor.

Dagslön för en modellmakare, trä

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1381 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en modellmakare, trä kvar i lön efter skatt? En modellmakare, trä får ut 19 434 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 29 000 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 4 917 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 348 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 18 kronor
Lönen efter skatt 19 434 kronor


Sök lediga jobb som modellmakare, trä

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 16 jobbannonser för lediga tjänster som modellmakare, trä eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Jönköping på Flodin Rekrytering & Bemanning AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Malmö
inom bygg

Ledigt jobb som reparationssnickare på Encas Group AB i Malmö

Läs om jobbet
Värmdö
Boat Industry

Ledigt jobb som båtbyggare på Honors Yachts Coating AB i Värmdö

Läs om jobbet
Göteborg
Dekorsnickare till Göteborgs Stadsteater

Ledigt jobb som inredningssnickare/specialsnickare på Göteborgs Stadsteater AB i Göteborg

Läs om jobbet

Vad gör en modellmakare, trä?

Vi har inga detaljer kring vad en modellmakare, trä jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Tillverkar och reparerar möbler, modeller, båtar och andra träprodukter på hantverksmässigt sätt. Tillverkar, monterar och reparerar inredningar för exempelvis affärer, banker och restauranger.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en modellmakare, trä i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för modellmakare, trä skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 29000 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Är det lätt att få jobb som modellmakare, trä?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som modellmakare, trä.

Ungefär 4700 jobbar som fin-, inrednings- och möbelsnickare i landet, av dessa är cirka 6 procent kvinnor och 94 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för fin-, inrednings- och möbelsnickare det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för fin-, inrednings- och möbelsnickare kommer vara stora.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som modellmakare, trä? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

För en modellmakare, trä tjänar männen i snitt 28900 i yrket. För kvinnornas medellön så saknas det statistik.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som modellmakare, trä.

Lönestatistik för modellmakare, trä i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige28 700 kronor
Stockholm¤¤¤ kronor
Östra Mellansverige¤¤¤ kronor
Småland med öarna28 500 kronor
Sydsverige¤¤¤ kronor
Västsverige29 900 kronor
Norra Mellansverige¤¤¤ kronor
Mellersta Norrland¤¤¤ kronor
Övre Norrland¤¤¤ kronor


Hur många jobbar som modellmakare, trä i Sverige?

Det är totalt .. personer som idag är anställda som modellmakare, trä enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige¤¤¤
Stockholm och Stockholms län¤¤¤
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län¤¤¤
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län¤¤¤
Hallands och Västra Götalands län¤¤¤
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en modellmakare, trä i lön i månaden?

Medellönen för en modellmakare, trä är 29000 kronor.

Hur många jobbar som modellmakare, trä i Sverige?

Det finns .. personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en modellmakare, trä?

"text": "Lönestatistiken för män i det här yrket visar på en medellön på 28900 kronor. För kvinnor saknas det statistik för lönen vilket troligtvis beror på att det finns för litet underlag. Det kan i sin tur bero på att för få tjejer jobbar i yrket."

Hur mycket betalar en modellmakare, trä i skatt?

En modellmakare, trä betalar i snitt 8283 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln modellmakare, trä in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som modellmakare, trä eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till modellmakare, trä

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Ateljésnickare Lön för en Avsynare, träprodukter Lön för en Betsare, trä Lön för en Bildhuggare, trä Lön för en Bonare, trä Lön för en Borrare, trä Lön för en Båtbyggare, trä Lön för en Båtinredare Lön för en Bänksnickare Lön för en CNC-operatör, trä Lön för en Dekopör Lön för en Dekorsnickare Lön för en Dekupör Lön för en Emballagesnickare Lön för en Fanerare Lön för en Fanerskärare Lön för en Finsnickare Lön för en Formbyggare, båtar Lön för en Fräsare, trä Lön för en Fönsterhantverkare Lön för en Fönstermontör, snickare Lön för en Fönsterrenoverare Lön för en Fönstersnickare Lön för en Fönstertekniker Lön för en Förgyllare, trä Lön för en Hyvlare, trä Lön för en Inrednings- och dekorbyggare Lön för en Inredningssnickare Lön för en Intarsiasnickare Lön för en Karosserisnickare Lön för en Kontursågare, snickeri Lön för en Lastpallsbyggare Lön för en Limmare, snickeri Lön för en Listarbetare Lön för en Listförgyllare Lön för en Listmakare Lön för en Maskinoperatör, snickeri Lön för en Maskinoperatör, trävaruindustri Lön för en Maskinpassare, träindustri Lön för en Maskinsnickare Lön för en Modellbyggare Lön för en Modellmakare, trä Lön för en Modellsnickare Lön för en Monterbyggare Lön för en Monteringssnickare Lön för en Montör, inredning Lön för en Möbelslipare Lön för en Möbelsnickare Lön för en NC-fräsare, trä Lön för en NC-operatör, trä Lön för en Packmästare, manuell Lön för en Pallsnickare, tillverkning Lön för en Planhyvlare, trä Lön för en Polerare, trä Lön för en Putsare, trä Lön för en Reparationssnickare Lön för en Riktare, snickeri Lön för en Skrovbyggare, trä Lön för en Slipare, snickeri Lön för en Snickare, inrednings- Lön för en Snickare, möbel- Lön för en Snickare Lön för en Snickeriarbetare, emballage Lön för en Snickeriarbetare, inredning Lön för en Snickeriarbetare, maskinoperatör Lön för en Snickerimaskinskötare Lön för en Spikare, trähustillverkning Lön för en Svarvare, trä Lön för en Takspåntillverkare Lön för en Teatersnickare Lön för en Träarbetare, maskinsnickare Lön för en Träarbetare, snickare Lön för en Träarbetare, tillverkning lastpallar Lön för en Träbildhuggare, snickeri Lön för en Träförgyllare Lön för en Träindustriarbetare, trävaror Lön för en Trämaskinskötare Lön för en Trämaskinställare Lön för en Träsvarvare Lön för en Tunnbindare Lön för en Tändsticksfabriksarbetare Lön för en Vagnmakare Lön för en Varvssnickare Lön för en Varvstimmerman Lön för en Verkmästare, bygg Lön för en Verkstadssnickare Lön för en Väggmontör Lön för en Ytbehandlare, trä, hantverk
Jönköping
Modellsnickare till JMT
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som modellbyggare på Flodin Rekrytering & Bemanning AB i Jönköping
Malmö
inom bygg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som reparationssnickare på Encas Group AB i Malmö
Värmdö
Boat Industry
Ledigt jobb som båtbyggare på Honors Yachts Coating AB i Värmdö
Göteborg
Dekorsnickare till Göteborgs Stadsteater
Ledigt jobb som inredningssnickare/specialsnickare på Göteborgs Stadsteater AB i Göteborg
Skövde
Snickare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som reparationssnickare på Skövde kommun i Skövde
Täby
Erfaren Snickare till Stor Stockholm eller Mälardalen
Ledigt jobb som inredningssnickare/specialsnickare på Optimal Montage i Sthlm AB i Täby
Kungälv
Maskerare i Kungälv
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som modellbyggare på WRKFRC Bemanning & Rekrytering AB i Kungälv
Stockholm
Erfarna Plattsättare, Golvläggare och Snickare!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som inredningssnickare/specialsnickare på JobYard Sverige AB i Stockholm
Erfaren snickare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som inredningssnickare/specialsnickare på Optimal Montage i Sthlm AB i
Nyköping
Gård i Nyköping söker snickare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som reparationssnickare på Christineholm Förvaltnings AB i Nyköping
Örnsköldsvik
Snickare till Strängbetong i Långviksmon
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som modellsnickare på Uniflex Sverige AB i Örnsköldsvik
Stockholm
Handyman till Marinkraft
Ledigt jobb som inredningssnickare/specialsnickare på Marinkraft Bemanning Sverige AB i Stockholm
Örebro
Ledande möbelmontör & inredare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som möbelsnickare på Kök & Inredning Öst AB i Örebro
Göteborg
Vi söker montör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som inredningssnickare/specialsnickare på Haardwork Transport AB i Göteborg
Modellsnekker / Formmaker
Ledigt jobb som modellsnickare på HADELAND GLASSVERK AS i
Stockholm
Snickare sökes till byggföretag
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som reparationssnickare på Irenell Bygg AB i Stockholm