Lön maskinoperatör, gipsplattor 2024

- Lönestatistik för en maskinoperatör, gipsplattorVad tjänar en maskinoperatör, gipsplattor i månaden? Medellönen för 2024 är:

32 600 kronor


Se även lönestatistik för:

I det här yrket finns det även statistik där man kan se skillnaderna mellan könen. Kvinnor tjänar i snitt 32100 kronor i yrket medan männen har en lön på 32700 kronor.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda arbetare som har den högsta lönen med i snitt 32600 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som maskinoperatör, gipsplattor.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en maskinoperatör, gipsplattor i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 32600 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en maskinoperatör, gipsplattor

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 195 kronor.

Dagslön för en maskinoperatör, gipsplattor

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1552 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en maskinoperatör, gipsplattor kvar i lön efter skatt? En maskinoperatör, gipsplattor får ut 21 958 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 32 600 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 5 556 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 783 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 20 kronor
Lönen efter skatt 21 958 kronor


Sök lediga jobb som maskinoperatör, gipsplattor

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 30 jobbannonser för lediga tjänster som maskinoperatör, gipsplattor eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Vara på TopWork Sverige AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Lidköping
Betongarbetare sökes!

Ledigt jobb som betongvaruarbetare på TopWork Sverige AB i Lidköping

Läs om jobbet
Falköping
Betongarbetare sökes!

Ledigt jobb som betongvaruarbetare på TopWork Sverige AB i Falköping

Läs om jobbet
Vårgårda
Betongarbetare sökes!

Ledigt jobb som betongvaruarbetare på TopWork Sverige AB i Vårgårda

Läs om jobbet

Vad gör en maskinoperatör, gipsplattor?

Vi har inga detaljer kring vad en maskinoperatör, gipsplattor jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Sköter och övervakar driften av anläggningar för framställning av betong eller asfalt. Sköter maskiner som genom klyvning, pressning, formning etc. framställer sten-, cement- och betongvaror samt asfalt, asbest, grafit m.m. Gör gjutfor­mar, armerar, gjuter och efterbehandlar betong­varor.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en maskinoperatör, gipsplattor i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för maskinoperatör, gipsplattor skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 32600 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Är det lätt att få jobb som maskinoperatör, gipsplattor?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som maskinoperatör, gipsplattor.

Prognosen för maskinoperatörer inom tillverkning är en total prognos för maskinoperatörer, cement-, sten- och betongvaror, maskinoperatörer, kött- och fiskberedningsindustri, maskinoperatörer, plastindustri, operatörer inom sågverk, hyvleri och plywood m.m., maskinoperatörer, kemisktekniska och fotografiska produkter, maskinoperatörer, pappersvaruindustri, övriga maskinoperatörer, textil-, skinn- och läderindustri, maskinoperatörer, mejeri, övriga maskinoperatörer, livsmedelsindustri m.m., maskinoperatörer, gummiindustri, maskinoperatörer, kvarn-, bageri- och konfektyrindustri, maskinoperatörer, ytbehandling, valsverksoperatörer, maskinställare och maskinoperatörer, metallarbete, maskinsnickare och maskinoperatörer, träindustri, maskinoperatörer inom ytbehandling, trä, maskinoperatörer, blekning, färgning och tvättning, maskinoperatörer, påfyllning, packning och märkning, manuella ytbehandlare, trä, maskinoperatörer, farmaceutiska produkter. Ungefär 115000 jobbar som maskinoperatörer inom tillverkning i landet, av dessa är cirka 21 procent kvinnor och 79 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en liten konkurrens om anställningarna för maskinoperatörer inom tillverkning det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha stora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för maskinoperatörer inom tillverkning kommer vara stora. Yrket kräver oftast en gymnasieutbildning med relevant yrkesexamen, men inriktningen kan variera.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som maskinoperatör, gipsplattor? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

Enligt aktuell statistik tjänar kvinnor i snitt 32100 kronor som maskinoperatör, gipsplattor medan männens lön är 32700 kronor.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som maskinoperatör, gipsplattor.

Lönestatistik för maskinoperatör, gipsplattor i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige31 300 kronor
Stockholm29 700 kronor
Östra Mellansverige30 600 kronor
Småland med öarna¤¤¤ kronor
Sydsverige32 600 kronor
Västsverige31 900 kronor
Norra Mellansverige¤¤¤ kronor
Mellersta Norrland¤¤¤ kronor
Övre Norrland¤¤¤ kronor


Hur många jobbar som maskinoperatör, gipsplattor i Sverige?

Det är totalt 2600 personer som idag är anställda som maskinoperatör, gipsplattor enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige2 600
Stockholm och Stockholms län¤¤¤
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län1 000
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län¤¤¤
Hallands och Västra Götalands län940
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en maskinoperatör, gipsplattor i lön i månaden?

Medellönen för en maskinoperatör, gipsplattor är 32600 kronor.

Hur många jobbar som maskinoperatör, gipsplattor i Sverige?

Det finns 2600 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en maskinoperatör, gipsplattor?

Det är skillnader mellan kvinnor och mäns genomsnittliga månadslön i yrket. Kvinnor har en medellön på 32100 kronor i yrket. Männens genomsnittliga månadslön är 32700 kronor.

Hur mycket betalar en maskinoperatör, gipsplattor i skatt?

En maskinoperatör, gipsplattor betalar i snitt 9359 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln maskinoperatör, gipsplattor in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som maskinoperatör, gipsplattor eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till maskinoperatör, gipsplattor

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Anrikningsarbetare, malm Lön för en Armerare, betongvaruindustri Lön för en Asfaltarbetare, asfaltframställning Lön för en Asfaltkokare Lön för en Asfaltmaskinist, asfaltframställning Lön för en Asfaltverksmaskinist, asfaltframställning Lön för en Asfaltverksskötare, asfaltframställning Lön för en Avsynare, betongvaror Lön för en Avsynare, stenprodukter Lön för en Bergarbetare Lön för en Bergförstärkare Lön för en Bergoperatör Lön för en Bergsprängare Lön för en Betongarbetare, tillverkning Lön för en Betongblandare Lön för en Betonggjutare Lön för en Betongmaskinist Lön för en Betongstationsskötare Lön för en Betongvaruarbetare Lön för en Blandarskötare, byggnadsmaterial Lön för en Borrare, bergvärme Lön för en Borrare, brunnar Lön för en Borrare, diamant- Lön för en Borrare, gruva Lön för en Borrkärnshanterare Lön för en Brottarbetare Lön för en Brunnsborrare Lön för en Brytare, gruva Lön för en Brytare, kolgruva Lön för en Brytare, lertag Lön för en Brytare, stenbrott Lön för en Brännare, cement Lön för en Byggnadsstenhuggare Lön för en Cementbrännare Lön för en Diamantborrare Lön för en Filterskötare, malmanrikning Lön för en Finkrossare, malm Lön för en Flotationsskötare Lön för en Formare, gipsplattor Lön för en Formsättare Lön för en Gasbetongarbetare Lön för en Gatstenhuggare Lön för en Gjutare, betongvaruindustri Lön för en Grafitarbetare Lön för en Gravstenshuggare Lön för en Gravstensmontör Lön för en Gravör, sten Lön för en Grustagsarbetare Lön för en Gruvarbetare Lön för en Jetbrännare, stenbrott Lön för en Kalkbrottsarbetare Lön för en Kalkbrännare Lön för en Kantstenhuggare Lön för en Kilare, stenbrott Lön för en Kolgruvearbetare Lön för en Konststensgjutare Lön för en Kontrollrumsoperatör, malmanrikning Lön för en Krosskötare, malmkross Lön för en Krossmaskinist Lön för en Krossverksmaskinist Lön för en Kulkvarnskötare, malmanrikning Lön för en Kvarnskötare, stenkross Lön för en Kärnborrare Lön för en Laddare, gruva Lön för en Lertagsarbetare Lön för en Lättbetongarbetare Lön för en Malmanrikare Lön för en Malmanrikningsarbetare Lön för en Malmarbetare Lön för en Malmförädlingsarbetare Lön för en Malmkrosskötare Lön för en Malmlastare, gruva Lön för en Malmskrädare Lön för en Maskinborrare Lön för en Maskinist, krossverk Lön för en Maskinoperatör, gipsplattor Lön för en Maskinoperatör, sten-, cement- o. betongvaror Lön för en Maskinoperatör, stenkulor Lön för en Monumentstenhuggare Lön för en Murbruksberedare Lön för en Najare, betongvaruindustri Lön för en Off-shorearbetare Lön för en Oljeborrare Lön för en Operatör, malmförädling, stenkross Lön för en Ornamentstenhuggare Lön för en Ortdrivare Lön för en Processoperatör, asfalt Lön för en Processoperatör, betongblandning Lön för en Processoperatör, cementtillverkning Lön för en Processoperatör, malmanrikning Lön för en Produktionsarbetare, oljeupptagning Lön för en Provborrare Lön för en Provtagare, asfalt Lön för en Pumpman, oljeborrning Lön för en Ramsågare, sten Lön för en Schaktsänkare Lön för en Separatorskötare, malmanrikning Lön för en Skifferarbetare Lön för en Skifferbrottarbetare Lön för en Skjutare, bergsprängning Lön för en Skjutare, gruva Lön för en Skrotare, gruva Lön för en Skrädare, malm Lön för en Skutborrare Lön för en Skyddsarbetare, gruva Lön för en Slaggblåsare Lön för en Slipare, sten Lön för en Sorteringsverksskötare Lön för en Sovringsarbetare, malmanrikning Lön för en Stenarbetare Lön för en Stenbildhuggare Lön för en Stenborrare, gruva Lön för en Stenborrare, stenbrott Lön för en Stenbrottsarbetare Lön för en Stenbrytare Lön för en Stengravör Lön för en Stenhuggare Lön för en Stenkilare Lön för en Stenkrosskötare Lön för en Stenkrossmaskinist Lön för en Stenkrossmatare Lön för en Stenmaskinskötare Lön för en Stenslipare Lön för en Stensvarvare Lön för en Stensågare Lön för en Stigortsdrivare Lön för en Strossbrytare, gruva Lön för en Tappare, gruva Lön för en Tunnelsprängare
Vara
Betongarbetare sökes!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som betongvaruarbetare på TopWork Sverige AB i Vara
Lidköping
Betongarbetare sökes!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som betongvaruarbetare på TopWork Sverige AB i Lidköping
Falköping
Betongarbetare sökes!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som betongvaruarbetare på TopWork Sverige AB i Falköping
Vårgårda
Betongarbetare sökes!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som betongvaruarbetare på TopWork Sverige AB i Vårgårda
Grästorp
Betongarbetare sökes!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som betongvaruarbetare på TopWork Sverige AB i Grästorp
Växjö
Vi söker betongarbetare!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som betongvaruarbetare på TopWork Sverige AB i Växjö
Alvesta
Vi söker betongarbetare!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som betongvaruarbetare på TopWork Sverige AB i Alvesta
Stockholm
Processoperatör - Tullinge - Heltid
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, betong på Meet a Group international AB i Stockholm
Botkyrka
Processoperatör - Tullinge - Heltid
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, betong på Simplex Bemanning AB i Botkyrka
Stockholm
Maskinoperatör - Tullinge, Stockholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, gipsplattor på Meet a Group international AB i Stockholm
Helsingborg
Processtekniker till betongfabrik i Helsingborg
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, betong på Heidelberg Materials Betong Sverige AB i Helsingborg
Svalöv
Processtekniker i betongfabrik i Billeberga
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, betong på Heidelberg Materials Betong Sverige AB i Svalöv
Skövde
Produktionsarbetare 19/8-20/9 - passar både erfaren och ny inom industrin
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, cementtillverkning på Heidelberg Materials Cement Sverige AB i Skövde
Kungsbacka
Produktionsmedarbetare Benders Frillesås
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, betong på AB Effektiv Varberg/Falkenberg i Kungsbacka
Haninge
Maskinoperatör - Tullinge, Stockholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, gipsplattor på Simplex Bemanning AB i Haninge
Botkyrka
Processoperatör - Tullinge - Heltid
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, betong på Simplex Bemanning AB i Botkyrka
Haninge
Maskinoperatör - Tullinge, Stockholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som maskinoperatör, gipsplattor på Simplex Bemanning AB i Haninge
Göteborg
Armerare/betongarbetare sökes!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som armerare, betongvaruindustri på Uniflex Sverige AB i Göteborg
Borås
Processmaskinist Area Special
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som asfaltmaskinist, asfaltframställning på NCC AB i Borås
Stockholm
Processoperatör - Huddinge
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, betong på Meet a Group international AB i Stockholm
Botkyrka
Processoperatör - Huddinge
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, betong på Simplex Bemanning AB i Botkyrka
Haninge
Labboperatör - Tullinge - Heltid
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, cementtillverkning på Simplex Bemanning AB i Haninge
Håbo
Maskinoperatör sökes till Benders Bålsta
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som lättbetongarbetare på Benders Sverige AB i Håbo
Enköping
Processoperatör i Enköping
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, betong på Meet a Group international AB i Enköping
Stockholm
Armerare till Stockholm
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som armerare, betongvaruindustri på Expanderamera Byggbemanning och Rekrytering AB i Stockholm
Enköping
Processoperatör i Enköping
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, betong på Simplex Bemanning AB i Enköping
Dals-Ed
Produktionspersonal
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som gjutare, betongvaruindustri på Pyrotek Scandinavia AB i Dals-Ed
Strängnäs
Produktionspersonal inom byggsektorn sökes!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som processoperatör, betong på Arena Personal Sverige AB i Strängnäs
Strängnäs
Produktionspersonal till Strängnäs
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som betongvaruarbetare på Arena Personal Sverige AB i Strängnäs
Västerås
Gjutare till Byggelement i Hallstahammar
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som gjutare, betongvaruindustri på Clockwork Bemanning & Rekrytering AB i Västerås