Lön brytare, lertag 2024

- Lönestatistik för en brytare, lertagVad tjänar en brytare, lertag i månaden? Medellönen för 2024 är:

48 900 kronor


Se även lönestatistik för:

När det gäller könen så tjänar männen i snitt 48900 i yrket. Någon aktuell lönestatistik för kvinnor finns inte. Det kan bero på att för få kvinnor jobbar inom yrket.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda arbetare som har den högsta lönen med i snitt 48900 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som brytare, lertag.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en brytare, lertag i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 48900 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en brytare, lertag

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 293 kronor.

Dagslön för en brytare, lertag

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 2329 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en brytare, lertag kvar i lön efter skatt? En brytare, lertag får ut 33 386 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 48 900 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 8 447 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 5 752 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 31 kronor
Lönen efter skatt 33 386 kronor


Sök lediga jobb som brytare, lertag

Västerås
Arbeta med flödessimulering av vår nya fabrik

Ledigt jobb som flödesoperatör på ABB AB i Västerås

Läs om jobbet
Askersund
Processledare till Zinkgruvan

Ledigt jobb som flödesoperatör på Zinkgruvan Mining AB i Askersund

Läs om jobbet
Lund
Kalkylingenjör

Ledigt jobb som kalkbrottsarbetare på AFRY AB i Lund

Läs om jobbet

Vad gör en brytare, lertag?

Vi har inga detaljer kring vad en brytare, lertag jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Borrar och transporterar malm från gruva. Borrar och förstärker berg vid anläggningsarbeten.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en brytare, lertag i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för brytare, lertag skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 48900 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Är det lätt att få jobb som brytare, lertag?

Hur ser möjligheten och prognosen ut för att jobba i yrket i framtiden? Här är arbetsförmedlingens bedömning hur lätt det är att få jobb som brytare, lertag.

Prognosen för gruv- och stenbrottsarbetare är en total prognos för gruv- och stenbrottsarbetare, bergsprängare, stenhuggare m.fl.. Ungefär 4400 jobbar som gruv- och stenbrottsarbetare i landet, av dessa är cirka 4 procent kvinnor och 96 procent är män.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer det vara en konkurrens om anställningarna för gruv- och stenbrottsarbetare det kommande året. Om du har erfarenhet och/eller rätt ubildning kommer du ha små till medelstora möjligheter till jobb, men arbetsmarknaden kan variera med tanke på vilken yrkesroll du har.

Ser man längre fram i tiden så är myndighetens bedömning att jobbmöjligheterna för gruv- och stenbrottsarbetare kommer vara små till medelstora. Möjligheterna till arbete inom yrket ökar om du har relevanta certifikat, behörigheter eller yrkesbevis.Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som brytare, lertag? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

För en brytare, lertag tjänar männen i snitt 48900 i yrket. För kvinnornas medellön så saknas det statistik.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som brytare, lertag.

Lönestatistik för brytare, lertag i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige42 900 kronor
Stockholm40 600 kronor
Östra Mellansverige37 600 kronor
Småland med öarna¤¤¤ kronor
Sydsverige37 200 kronor
Västsverige38 600 kronor
Norra Mellansverige36 400 kronor
Mellersta Norrland¤¤¤ kronor
Övre Norrland45 200 kronor


Hur många jobbar som brytare, lertag i Sverige?

Det är totalt .. personer som idag är anställda som brytare, lertag enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige¤¤¤
Stockholm och Stockholms län300
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län270
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län¤¤¤
Blekinge och Skåne län230
Hallands och Västra Götalands län280
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län190
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en brytare, lertag i lön i månaden?

Medellönen för en brytare, lertag är 48900 kronor.

Hur många jobbar som brytare, lertag i Sverige?

Det finns .. personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en brytare, lertag?

"text": "Lönestatistiken för män i det här yrket visar på en medellön på 48900 kronor. För kvinnor saknas det statistik för lönen vilket troligtvis beror på att det finns för litet underlag. Det kan i sin tur bero på att för få tjejer jobbar i yrket."

Hur mycket betalar en brytare, lertag i skatt?

En brytare, lertag betalar i snitt 14230 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln brytare, lertag in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som brytare, lertag eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till brytare, lertag

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Anrikningsarbetare, malm Lön för en Armerare, betongvaruindustri Lön för en Asfaltarbetare, asfaltframställning Lön för en Asfaltkokare Lön för en Asfaltmaskinist, asfaltframställning Lön för en Asfaltverksmaskinist, asfaltframställning Lön för en Asfaltverksskötare, asfaltframställning Lön för en Avsynare, betongvaror Lön för en Avsynare, stenprodukter Lön för en Bergarbetare Lön för en Bergförstärkare Lön för en Bergoperatör Lön för en Bergsprängare Lön för en Betongarbetare, tillverkning Lön för en Betongblandare Lön för en Betonggjutare Lön för en Betongmaskinist Lön för en Betongstationsskötare Lön för en Betongvaruarbetare Lön för en Blandarskötare, byggnadsmaterial Lön för en Borrare, bergvärme Lön för en Borrare, brunnar Lön för en Borrare, diamant- Lön för en Borrare, gruva Lön för en Borrkärnshanterare Lön för en Brottarbetare Lön för en Brunnsborrare Lön för en Brytare, gruva Lön för en Brytare, kolgruva Lön för en Brytare, lertag Lön för en Brytare, stenbrott Lön för en Brännare, cement Lön för en Byggnadsstenhuggare Lön för en Cementbrännare Lön för en Diamantborrare Lön för en Filterskötare, malmanrikning Lön för en Finkrossare, malm Lön för en Flotationsskötare Lön för en Formare, gipsplattor Lön för en Formsättare Lön för en Gasbetongarbetare Lön för en Gatstenhuggare Lön för en Gjutare, betongvaruindustri Lön för en Grafitarbetare Lön för en Gravstenshuggare Lön för en Gravstensmontör Lön för en Gravör, sten Lön för en Grustagsarbetare Lön för en Gruvarbetare Lön för en Jetbrännare, stenbrott Lön för en Kalkbrottsarbetare Lön för en Kalkbrännare Lön för en Kantstenhuggare Lön för en Kilare, stenbrott Lön för en Kolgruvearbetare Lön för en Konststensgjutare Lön för en Kontrollrumsoperatör, malmanrikning Lön för en Krosskötare, malmkross Lön för en Krossmaskinist Lön för en Krossverksmaskinist Lön för en Kulkvarnskötare, malmanrikning Lön för en Kvarnskötare, stenkross Lön för en Kärnborrare Lön för en Laddare, gruva Lön för en Lertagsarbetare Lön för en Lättbetongarbetare Lön för en Malmanrikare Lön för en Malmanrikningsarbetare Lön för en Malmarbetare Lön för en Malmförädlingsarbetare Lön för en Malmkrosskötare Lön för en Malmlastare, gruva Lön för en Malmskrädare Lön för en Maskinborrare Lön för en Maskinist, krossverk Lön för en Maskinoperatör, gipsplattor Lön för en Maskinoperatör, sten-, cement- o. betongvaror Lön för en Maskinoperatör, stenkulor Lön för en Monumentstenhuggare Lön för en Murbruksberedare Lön för en Najare, betongvaruindustri Lön för en Off-shorearbetare Lön för en Oljeborrare Lön för en Operatör, malmförädling, stenkross Lön för en Ornamentstenhuggare Lön för en Ortdrivare Lön för en Processoperatör, asfalt Lön för en Processoperatör, betongblandning Lön för en Processoperatör, cementtillverkning Lön för en Processoperatör, malmanrikning Lön för en Produktionsarbetare, oljeupptagning Lön för en Provborrare Lön för en Provtagare, asfalt Lön för en Pumpman, oljeborrning Lön för en Ramsågare, sten Lön för en Schaktsänkare Lön för en Separatorskötare, malmanrikning Lön för en Skifferarbetare Lön för en Skifferbrottarbetare Lön för en Skjutare, bergsprängning Lön för en Skjutare, gruva Lön för en Skrotare, gruva Lön för en Skrädare, malm Lön för en Skutborrare Lön för en Skyddsarbetare, gruva Lön för en Slaggblåsare Lön för en Slipare, sten Lön för en Sorteringsverksskötare Lön för en Sovringsarbetare, malmanrikning Lön för en Stenarbetare Lön för en Stenbildhuggare Lön för en Stenborrare, gruva Lön för en Stenborrare, stenbrott Lön för en Stenbrottsarbetare Lön för en Stenbrytare Lön för en Stengravör Lön för en Stenhuggare Lön för en Stenkilare Lön för en Stenkrosskötare Lön för en Stenkrossmaskinist Lön för en Stenkrossmatare Lön för en Stenmaskinskötare Lön för en Stenslipare Lön för en Stensvarvare Lön för en Stensågare Lön för en Stigortsdrivare Lön för en Strossbrytare, gruva Lön för en Tappare, gruva Lön för en Tunnelsprängare
Bergarbetare
Ledigt jobb som bergarbetare, bygg och anläggning på SBS AB i
Västerås
Arbeta med flödessimulering av vår nya fabrik
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som flödesoperatör på ABB AB i Västerås
Askersund
Processledare till Zinkgruvan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som flödesoperatör på Zinkgruvan Mining AB i Askersund
Lund
Kalkylingenjör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kalkbrottsarbetare på AFRY AB i Lund
Kalmar
Kalkylingenjör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som kalkbrottsarbetare på AFRY AB i Kalmar
Håbo
Arbetsledare i mindre entreprenadföretag med inriktning bergarbeten.
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bergarbetare, bygg och anläggning på F15 Bergteknik AB i Håbo
Askersund
Bergtekniker till Zinkgruvan
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bergarbetare, gruva på Zinkgruvan Mining AB i Askersund
Gällivare
Bergarbetare till LKAB Berg & Betong Malmberget
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bergarbetare, gruva på Luossavaara-Kiirunavaara AB i Gällivare
Gävle
Sprängare till Berggruppen i Gävleborg/Dalarna
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bergarbetare, bygg och anläggning på NCC AB i Gävle
Kiruna
Bergarbetare till LKAB Berg & Betong
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bergarbetare, gruva på Luossavaara-Kiirunavaara AB i Kiruna
Håbo
Bergarbetare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bergarbetare, bygg och anläggning på F15 Bergteknik AB i Håbo
Operatör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som borrare, gruva på Master Drilling Europe AB i
Pajala
Gruvarbetare/maskinoperatör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som malmlastare, gruva på Tapojärvi Sverige AB i Pajala