Lön verktygsmakare 2024

- Lönestatistik för en verktygsmakareVad tjänar en verktygsmakare i månaden? Medellönen för 2024 är:

32 700 kronor


Se även lönestatistik för:

När det gäller könen så tjänar männen i snitt 32800 i yrket. Någon aktuell lönestatistik för kvinnor finns inte. Det kan bero på att för få kvinnor jobbar inom yrket.

Se löner för alla 8123 yrken »


För det här yrket har vi även lönestatistik baserat på vilken sektor man är anställd i. Det är privatanställda arbetare som har den högsta lönen med i snitt 32700 kronor.

Nedan hittar du mer detaljerad statisitk kring skillnader mellan könen, sektorer men även hur många som jobbar inom yrket. Du hittar även medellönen för liknande yrken och var i Sverige man tjänar bäst som verktygsmakare.


Yrkeskollens topplistor

Rik kvinna i bil
Vilka tjänar mest?
Jobben med högst lön
Graf med en person
Vad jobbar flest med?
Sveriges vanligaste jobb
Person med ont om pengar
Vilka tjänar minst?
Lägsta medellönerna


Vad tjänar en verktygsmakare i medellön?

På Yrkeskollen.se räknar vi med snittlönen eller medellönen som i det här fallet är som är 32700 kronor i månaden. Det betyder att alla personers löner summeras ihop och divideras sedan med antalet personer. Resultatet blir då medellönen för dessa personer i yrket.

Det går även att beräkna en medianlön och då tar man den lön som ligger mest i mitten om man radar upp alla löner från lägst till högst i en lista. Många yrken innebär deltidsarbete som kan störa statistiken. I de fallen är lönen justerad upp till heltid för att göra det enklare att jämföra.

För att få en jämförbar lön är samtliga inkomster justerade enligt följande:

 • Bonusar ingår inte i lönen

 • Andra rörliga ersättningar tas inte med

 • Månadslönen justeras upp till heltid


Timlön för en verktygsmakare

Är du timanställd har du en timlön istället för en månadslön. I det här yrket är timlönen i snitt 196 kronor.

Dagslön för en verktygsmakare

Det är ovanligt att man är anställd med dagslön. I det här yrket skulle en dagslön vara 1557 kronor.Så stor är nettolönen efter skatt

Hur mycket får en verktygsmakare kvar i lön efter skatt? En verktygsmakare får ut 22 028 kronor i lön efter skatten är betald.

I nedanstående kalkyl kan du i detalj se var pengarna försvinner innan dom når ditt lönekonto. Kalkylen tar hänsyn till följande skatter och avdrag:

 • Grundavdrag
 • Kommunalskatt
 • Regionskatt
 • Statlig skatt
 • Jobbskatteavdrag
 • Begravningsavgift

Kalkylen tar inte hänsyn till jobbskatteavdraget så räkna med att lönen efter skatt är något högre än nedanstående belopp.

Lönen från arbetsgivaren 32 700 kronor
Grundavdrag 1 283 kronor
Kommunalskatt 5 573 kronor
Regionalskatt (landstingsskatt) 3 795 kronor
Statlig skatt 0 kronor
Begravningsskatt 20 kronor
Lönen efter skatt 22 028 kronor


Sök lediga jobb som verktygsmakare

På Yrkeskollen har vi alla platsannonser från Arbetsförmedlingens Platsbank. Just nu finns det över 16 jobbannonser för lediga tjänster som verktygsmakare eller liknande yrken. Bland annat ett jobb i Ystad på TopWork Sverige AB. Här nedan kan du söka några av dom lediga jobben direkt.

Sjöbo
Vi söker dig som är verktygsmakare!

Ledigt jobb som verktygsmakare på TopWork Sverige AB i Sjöbo

Läs om jobbet
Vindeln
Fixtur/verktygsmakare till Cranab

Ledigt jobb som verktygsmakare på OnePartnerGroup Umeå AB i Vindeln

Läs om jobbet
Hylte
TopWork söker verktygsmakare

Ledigt jobb som verktygsmakare på TopWork Sverige AB i Hylte

Läs om jobbet

Vad gör en verktygsmakare?

Vi har inga detaljer kring vad en verktygsmakare jobbar med och har för arbetsuppgifter. Men yrket tillhör en bredare yrkeskategori där vi har en beskrivning om vilka uppgifter och funktion som ingår i jobbet.

Beskrivning av arbetsuppgifter och funktion för yrkeskategorin

“Tillverkar, justerar och reparerar formverktyg för plast- eller metallprodukter samt klipp- och bockverktyg. Utför verktygsfräsning, verktygssvarvning och gnistbearbetning samt bänkarbete.”

Se alla yrken i Sverige

Hur ser lönestatistiken ut för en verktygsmakare i olika sektorer?

Löneskillnaderna mellan privat och offentlig sektor kan ibland vara stora. Här visas hur lönen för verktygsmakare skiljer sig mellan olika sektorer. Saknas lön och lönestatistik för en sektor beror det troligtvis på att yrket saknas i den sektorn eller att statistikunderlaget är för lågt.

 • Statsanställd:

 • Kommunalanställd:

 • Regionanställd

 • Privatanställd arbetare 32700 kronor

 • Privatanställd tjänsteman:Löneskillnader mellan män och kvinnor

Hur stor är skillnaden i lön mellan kvinnor och män för personer som jobbar som verktygsmakare? Här nedanför visar vi en tabell över fördelningen ser ut mellan könen och hur utvecklingen har sett ut de senaste åren. I de fall som statistiken saknas är underlaget för litet för det könet för att man ska kunna beräkna en medellön.

För en verktygsmakare tjänar männen i snitt 32800 i yrket. För kvinnornas medellön så saknas det statistik.

Nedan visas ovanstående tabell i en graf för att tydligare visa könens löneutveckling som verktygsmakare.

Lönestatistik för verktygsmakare i olika regioner i Sverige

För vissa yrken går det även att se statistik för olika regioner i Sverige. Du kan alltså se om det är skillnader i lön beroende på i vilken del av Sverige du jobbar. Det gäller framför allt vanliga yrken där det finns stort statistikunderlag. I ovanligare yrken saknas det statistik för alla eller delar av regionerna.

Region Medellön
Sverige31 600 kronor
Stockholm¤¤¤ kronor
Östra Mellansverige30 600 kronor
Småland med öarna32 000 kronor
Sydsverige33 100 kronor
Västsverige31 300 kronor
Norra Mellansverige¤¤¤ kronor
Mellersta Norrland¤¤¤ kronor
Övre Norrland¤¤¤ kronor


Hur många jobbar som verktygsmakare i Sverige?

Det är totalt 1900 personer som idag är anställda som verktygsmakare enligt den senaste statistiken. I siffran ingår alla i yrket samt anställda i yrken inom samma yrkeskategori. Statistiken visar både anställda inom offentlig och privat sektor.

Region Antal anställda
Hela Sverige1 900
Stockholm och Stockholms län¤¤¤
Uppsala, Södermanlands, Östergötlands, Örebro och Västmanlands län320
Jönköpings, Kronobergs, Kalmar och Gotlands län590
Blekinge och Skåne län160
Hallands och Västra Götalands län¤¤¤
Värmlands, Dalarnas och Gävleborgs län¤¤¤
Västernorrlands och Jämtlands¤¤¤
Västerbottens och Norrbottens län¤¤¤

Vanliga frågor och svar

Hur mycket tjänar en verktygsmakare i lön i månaden?

Medellönen för en verktygsmakare är 32700 kronor.

Hur många jobbar som verktygsmakare i Sverige?

Det finns 1900 personer anställda i Sverige.

Hur stor är löneskillnaden mellan kvinnor och män för en verktygsmakare?

"text": "Lönestatistiken för män i det här yrket visar på en medellön på 32800 kronor. För kvinnor saknas det statistik för lönen vilket troligtvis beror på att det finns för litet underlag. Det kan i sin tur bero på att för få tjejer jobbar i yrket."

Hur mycket betalar en verktygsmakare i skatt?

En verktygsmakare betalar i snitt 9389 i skatt. Då är kommunalskatt, regionskatt, statlig skatt och begravningsavgiften inräknad.

Alla vanliga frågor och svar

Lön för liknande yrken

Passar inte yrkestiteln verktygsmakare in på yrket som du söker efter? Vi har över 8000 yrkeskategorier i vårt register och kanske någon annan passar bättre.

Ofta är det samma lönestatistik som ligger till grund för flera olika yrkestitlar men ibland kan statistiken även skilja sig mellan liknande yrken. Här nedan visar vi några relaterade yrken.


Jobben där du får minst betalt

Parkarbetare som plockar skräp

Jobben där du tjänar mest

Kvinna med sedel i handen

Lönestatistik inför jobbintervjun eller lönesamtalet

Söker du jobb som verktygsmakare eller ska du ha ett lönesamtal med chefen? Då kan det vara bra att ha uppdaterat dig med den senaste lönestatistiken för yrket. Använd gärna vår statistiksida och ta med dig på arbetsintervjun eller löneförhandlingen.

På Yrkeskollen.se använder vi den officiella lönestatistiken från SCB i all statistik. Lönebeloppet som visas är bruttolönen som beräknas på följande sätt:
 • Lön före skatt
 • Utan eventuell pension
 • Bonus och tillfälliga ersättningar ingår inte
 • Incitament och vinstdelningssystem ingår inte
 • Deltidsanställningar är uppräknade till heltidslöner
Källa

All statistik kommer från SCBs publika statistikdatabas. Statistiken uppdateras årligen och baseras till stor del på intervjuer med cirka 700 000 personer i Sverige.


Vem tjänar mest i Sverige?

Vem tjänar minst i Sverige?

Vilka yrken är vanligast?

Yrken relaterade till verktygsmakare

Här hittar du lönestatistik för liknande yrken.

Lön för en Arborrare Lön för en Automatpressare, metall Lön för en Automatskötare, verkstad Lön för en Automatställare Lön för en Automatsvarvare Lön för en Automatsvetsare Lön för en Avsynare, borrstål Lön för en Avsynare, gjutgods Lön för en Avsynare, metallprodukter Lön för en Avsynare, smide Lön för en Avsynare, stål Lön för en Bandsågare, metall Lön för en Bladskötare Lön för en Bordhyvlare Lön för en Borrare, metall Lön för en Borrsmed Lön för en Brännsvetsare Lön för en Brättmakare, metall Lön för en Byggnadssmed Lön för en Bänkarbetare Lön för en Bänkborrare Lön för en Centerlesslipare Lön för en CNC-borrare, metall Lön för en CNC-fräsare, metall Lön för en CNC-operatör, metall Lön för en CNC-svarvare, metall Lön för en Cylinderborrare Lön för en Cylinderslipare Lön för en Dragbrotschare Lön för en Dragpressare Lön för en Excenterpressare Lön för en Filare Lön för en Filhuggare Lön för en Fjäderspinnare Lön för en Flermaskinsystemoperatör Lön för en Fleroperationsmaskinoperatör, metall Lön för en Flops-operatör Lön för en FMS-operatör Lön för en Fräsare, metall Lön för en Gnistare Lön för en Gradare Lön för en Gängfräsare Lön för en Götslipare Lön för en Götsynare Lön för en Hammarsmed Lön för en Hejarsmed Lön för en Henare Lön för en Hydraulpressare Lön för en Hyvelställare Lön för en Hyvlare, metall Lön för en Hyvlare, NC/CNC-maskin Lön för en Hålslipare Lön för en Jiggborrare Lön för en Jiggmakare Lön för en Kallslagare Lön för en Kallsågare, metall Lön för en Kantpressare, metall Lön för en Kapare, metall Lön för en Karusellsvarvare Lön för en Klensmed Lön för en Klipphyvlare Lön för en Knivtillverkare Lön för en Kopiersvarvare Lön för en Kuggfräsare Lön för en Kugghyvlare Lön för en Kuggslipare Lön för en Kättingsmed Lön för en Laseroperatör, plåt Lön för en Långsvarvare Lön för en Läppare Lön för en Mantelsvetsare Lön för en Maskinhyvlare, metall Lön för en Maskinoperatör, mekanisk verkstad Lön för en Maskinpolerare Lön för en Maskinslipare, metall Lön för en Maskinställare, verktygsmaskiner Lön för en Maskinsvetsare Lön för en Metallduksvävare Lön för en Metallfräsare Lön för en Metallpressare Lön för en Metallsågare Lön för en Metalltryckare Lön för en Modellmakare, metall Lön för en Modelltekniker, metall Lön för en Multipelborrare Lön för en NC-borrare Lön för en NC-fräsare, metall Lön för en NC-hyvlare Lön för en NC-operatör, metall Lön för en NC-programmerare Lön för en NC-svarvare Lön för en NS-borrare Lön för en NS-operatör Lön för en NS-svarvare Lön för en Pelarborrare Lön för en Penetrant, metallprodukter Lön för en Pimsare Lön för en Planfräsare Lön för en Planhyvlare, metall Lön för en Planslipare, metall Lön för en Plåtklippare Lön för en Plåtritsare Lön för en Plåtskärare Lön för en Plåtsågare Lön för en Polerare, metall Lön för en Pressare, metall Lön för en Pressmed Lön för en Programmerare, industrirobotar Lön för en Programmerare, verktygsmaskin Lön för en Prototyptillverkare, metall Lön för en Präglare, metall Lön för en Punktsvetsare Lön för en Radialborrare Lön för en Resårspinnare Lön för en Revolversvarvare Lön för en Riggare, verktygsmaskiner Lön för en Ritsare Lön för en Robotsvetsare Lön för en Robotsvetsoperatör Lön för en Rundslipare Lön för en Räcksmed Lön för en Rörkapare Lön för en Skalsvarvare Lön för en Skylttillverkare, metall, maskin Lön för en Skäggare Lön för en Skärpslipare Lön för en Skärslipare Lön för en Slipare, finbearbetning Lön för en Slipare, metall Lön för en Slipare, NC/CNC-maskin Lön för en Slipare, stål Lön för en Slipare, stålverk Lön för en Smed Lön för en Smidesmekaniker Lön för en Smidesoperatör Lön för en Smärglare Lön för en Sorterare, metallprodukter Lön för en Stansmakare Lön för en Stickare, metall Lön för en Ställare, metall Lön för en Supportsvarvare Lön för en Supporttryckare Lön för en Svarvare, metall Lön för en Svetsare, automat- Lön för en Svetsare, bränn- Lön för en Svetsare, mantel- Lön för en Svetsare, maskin- Lön för en Svetsare, punkt- Lön för en Svetsare, robot- Lön för en Svetsare, söm- Lön för en Svetsoperatör Lön för en Sågare, metall Lön för en Sänkgnistare Lön för en Sänksmed Lön för en Sömsvetsare Lön för en Trumlare Lön för en Trycksvarvare Lön för en Trådgnistare Lön för en Universalfräsare Lön för en Uppsättare, verktygsmaskiner Lön för en Valsslipare Lön för en Valssvarvare Lön för en Verkstadsarbetare, ospec. Lön för en Verkstadsmekaniker, allround Lön för en Verkstadstekniker, maskinoperatör metall Lön för en Verktygsarbetare Lön för en Verktygsfilare Lön för en Verktygsfräsare Lön för en Verktygsmakare Lön för en Verktygsmaskinoperatör Lön för en Verktygsmekaniker Lön för en Verktygsoperatör Lön för en Verktygsskärpare Lön för en Verktygsslipare Lön för en Verktygssmed Lön för en Verktygsställare Lön för en Verktygssvarvare Lön för en Verktygstekniker, maskinoperatör Lön för en Verktygstekniker, verktygsmakare Lön för en Verktygsuppsättare Lön för en Verktygsvårdare Lön för en Ämnesavsynare, stål, metall
Ystad
Vi söker dig som är verktygsmakare!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som verktygsmakare på TopWork Sverige AB i Ystad
Sjöbo
Vi söker dig som är verktygsmakare!
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som verktygsmakare på TopWork Sverige AB i Sjöbo
Vindeln
Fixtur/verktygsmakare till Cranab
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som verktygsmakare på OnePartnerGroup Umeå AB i Vindeln
Hylte
TopWork söker verktygsmakare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som verktygsmakare på TopWork Sverige AB i Hylte
Gislaved
TopWork söker verktygsmakare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som verktygsmakare på TopWork Sverige AB i Gislaved
Ale
Erfaren prototyptillverkare inom CNC Svarv/fräs
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som prototyptillverkare, metall på AB Ramax Mekaniska Verkstad i Ale
Skara
Verktygsmakare/CNC operatör
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som verktygsmakare på Elos Medtech Skara AB i Skara
Värnamo
Verktygsmakare | BLS Industries Ystad
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som verktygsmakare på Hireq AB i Värnamo
Jönköping
Verktygsmakare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som verktygsmakare på Industrilås i Nässjö AB i Jönköping
Gnosjö
Verktygsmakare till Isiflo i Gnosjö
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som verktygsmakare på K-Bemanning AB i Gnosjö
Gnosjö
Verktygsmakare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som verktygsmakare på Swede-Wheel AB i Gnosjö
Skellefteå
Molding Technician
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som verktygsmakare på Kedali Sweden AB i Skellefteå
Göteborg
Verkstadsarbetare Bänkarbetare
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som bänkarbetare på WRKFRC Bemanning & Rekrytering AB i Göteborg
Vimmerby
Verktygsmakare till IAC i Hultsfred
Arbetsplats-loggaLedigt jobb som verktygsmakare på Montico Hr Partner AB i Vimmerby
Linköping
Verktygskonstruktör till Rego Technology
Ledigt jobb som verktygsmakare på Rego Technology AB i Linköping
Göteborg
Mekanisk konstruktör
Ledigt jobb som verktygsmakare på JE Technical Consulting AB i Göteborg